Kinderen fotograferen is iets heel moois, maar soms ook best wel lastig. Ze hebben een korte spanningsboog, kunnen verlegen zijn, of juist heel druk. Maar met deze 17 tips voor kinderfotografie maak jij de mooiste foto’s van vrolijke kinderen (en hun ouders).
Kinderen fotograferen: mijn beste tips!
Inmiddels heb ik heel wat kinderen voor de lens van mijn camera gehad. Vooral toen ik werkte bij een reclamebureau en de fotografie deed voor het magazine van een woningbouwcorporatie. De cover bestond altijd uit een foto met een kind. En ook binnenin waren vaak foto’s nodig waar kinderen op stonden. Ik heb mijn portie dus wel gehad.
Daarom zet ik graag mijn ervaringen én bijbehorende tips voor je op een rijtje! Doe er je voordeel mee wanneer je zelf kinderen wilt fotograferen. Of dat nu is tijdens een familieshoot of een lifestyle fotoshoot, uiteindelijk werkt het allemaal hetzelfde.
1. Voorbereiding van de shoot
Zoals eigenlijk bij iedere foto die je maakt, is een goede voorbereiding het halve werk. Zeker bij het fotograferen van kinderen. Want hoe minder tijd je kwijt bent aan instellingen, belichting en locatie, hoe meer tijd er over blijft voor het fotograferen zelf.
Spreek je met een gezin af op een locatie in de natuur voor het maken van foto’s? Zorg dan dat je deze locatie al eens eerder hebt bezocht óf ga er wat eerder naartoe. Dan kun je alvast de beste achtergrond kiezen, je instellingen grotendeels goed zetten en alternatieven bedenken. Zodra de ouders met het kind of de kinderen er zijn, hoef je aan die dingen niet meer te denken en kun je je concentreren op je modellen en het maken van toffe beelden!
2. Locatie en achtergrond
Bepaal vooraf de stijl van je foto’s en welke achtergrond hier bij hoort. Fotografeer je in opdracht van een gezin, dan doe je dit natuurlijk in overleg. Maar probeer ervoor te zorgen dat de achtergrond rustig is, zodat de aandacht van de foto’s uit gaat naar je model of modellen. Bij kinderfotografie zou ik zorgen voor een neutrale en tijdloze achtergrond. Denk aan een bos, de duinen, het strand of een andere plek in de natuur. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een wat meer stadse of industriële plek.
Fotografeer je binnen? Kijk dan goed naar de achtergrond en probeer voldoende afstand te houden van muren. Zo kun je diepte in je foto’s creëren, ook op plekken die wat kleiner zijn.
3. Standpunt
Je standpunt is belangrijk wanneer je kinderen gaat fotograferen. Over het algemeen kun je je kleine modellen het beste fotograferen op ooghoogte. Dat wil dus zeggen dat jij waarschijnlijk door je knieën moet om de foto’s te maken. Op deze manier krijg je diepte in de achtergrond en leg je de kinderen echt vast hoe ze zijn.
4. Camera instellingen
Kinderen bewegen over het algemeen veel en zijn snel. En omdat ze niet altijd even goed luisteren, kan dat lastig zijn met fotograferen. Voor kinderfotografie zou ik daarom de volgende instellingen aanraden:
Sluitertijd: Een korte sluitertijd van circa 1/250e of korter. Op die manier kun je er vrijwel zeker van zijn dat je geen bewegingsonscherpte in je foto’s krijgt. Fotografeer je echt rennende kinderen, dan kun je nog wel wat omhoog gaan naar bijvoorbeeld 1/500e seconde om het beeld te bevriezen.
Diafragma: Persoonlijk houd ik van een mooie wazige achtergrond. Zeker bij portretfotografie! Kies dus voor een groot diafragma (grote opening). Dit doe je door het F-getal zo klein mogelijk te zetten. Bijvoorbeeld op F/2.8 of misschien wel F/1.8, afhankelijk van de lens die je gebruikt. Experimenteer hier een beetje mee.
Zet je meerdere kinderen tegelijk op de foto? Dan ontkom je er niet aan om je diafragma wat minder groot te maken. Alleen op die manier kun je alle gezichtjes scherp krijgen.
ISO-waarde: De ISO functie bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe lager de ISO staat (klein getal) hoe beter voor de kwaliteit van je foto’s. Maar schroom ook niet om je ISO omhoog te zetten als dat nodig is. Liever een klein beetje ruis in je foto dan bewegingsonscherpte! Hoe lichter de omgeving, hoe makkelijker het is om op een lage ISO te fotograferen.
5. Spontane foto’s maken
Misschien heb je ze zelf nog wel… geposeerde foto’s van jezelf als kind. In een studio, liggend op de grond met je gezicht in je handpalmen en je beentjes omhoog. Tja, er zijn vast nog mensen die van dit soort kinderfotografie houden, maar persoonlijk houd ik veel meer van iets spontanere foto’s.
Natuurlijk is een goed portret waarbij het kindje in de camera kijkt heel waardevol. Maar combineer dit eens met foto’s waarbij het kind lekker aan het spelen is. Laat hem of haar bijvoorbeeld een zandkasteeltje maken, of fotografeer kinderen die op een fietsje naar je toe komen fietsen. En laat broertjes of zusjes met elkaar spelen.
Zo lang ze niet bezig zijn met jouw camera, zul je zien dat hun echte persoonlijkheid naar boven komt waardoor je échte foto’s kunt maken van de kinderen zoals ze zijn.
Lees ook: Hoe fotografeer ik spontane portretten?
6. Interactie
Als fotograaf is het heel belangrijk om goed te communiceren met je model of modellen. Stel je voor, leg uit wat je komt doen en geef aan wat je van het kind verwacht. Hoe duidelijker je bent, hoe beter het kindje weet waar hij of zij aan toe is. Stel ook vragen en leer elkaar kennen. Dat maakt het altijd makkelijker wanneer je daarna gaat fotograferen.
Daarnaast is het belangrijk om goede aanwijzingen te geven. Wil je dat het kindje naar links kijkt? Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat een ouder aan die kant staat zodat hij of zij naar papa of mama kan kijken. Dat zijn duidelijke opdrachten waardoor het sneller werkt.
7. Wees geduldig
Soms hebben kinderen even de tijd nodig om te ontdooien. Zeker als jij een vreemde voor ze bent. Probeer dat aan te voelen en wees geduldig. Begin bijvoorbeeld eerst met een broertje of zusje zodat het andere kindje kan kijken hoe je te werk gaat. En betrek hem of haar erbij! Laat ze meekijken op je schermpje, of laat helpen door iets aan te geven.
Zo win je het vertrouwen en zul je zien dat je vrijwel alle kindjes lachend voor je lens kunt krijgen. Een speeltje, de belofte op een snoepje, ijsje of iets anders kan hier ook bij helpen.
8. Het mooiste licht
Licht is één van de belangrijkste elementen voor een mooie foto. Kinderen fotograferen doe je veelal in de buitenlucht, en dan zijn er wat dingen om rekening mee te houden:
Gouden uur: Het mooiste licht vind je meestal net na zonsopkomst en net voor zonsondergang. Deze periode wordt het gouden uur (golden hour) genoemd door het warme zachte licht met lange schaduwen. Geen handige tijd voor kinderfotografie, maar zeker in de winter kan dit nog wel goed uitpakken.
Hard zonlicht: Maak je foto’s midden op de dag? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met hard zonlicht. En dit is vrijwel nooit heel mooi op foto’s. Zoek in zulke gevallen de schaduw op of gebruik het licht zo veel mogelijk als tegenlicht.
Geknepen ogen: Fel (zon)licht zorgt vaak voor samengeknepen ogen. En dat is iets wat je niet wilt in je foto’s wanneer je kinderen (of volwassenen) gaat fotograferen. Houd hier dus rekening mee en laat het kindje nooit richting een felle lichtbron kijken.
Reflectiescherm gebruiken: Ben je op een locatie met weinig schaduw maar wel veel hard licht? Gebruik dan eens een reflectiescherm om schaduwen in te vullen en op te lichten. Lees er alles over in het artikel: Tips: een reflectiescherm gebruiken in je fotografie.
9. Scherpstellen op de ogen
Of je nu portretfoto’s maakt van volwassenen of kinderfotografie uitoefent… de ogen staan altijd centraal! Ogen zijn de belangrijkste plek in het gezicht. Je oog wordt hier automatisch naartoe getrokken in foto’s en in real life. Dit is dan ook de plek waarop je moet scherpstellen wanneer je foto’s maakt waarin een gezicht zichtbaar is.
Tegenwoordig hebben de meeste camera’s gezichtsherkenning of zelfs oog-autofocus. Handig, want zo is de kans nog groter dat je foto’s op de juiste plek scherp zijn. Zeker bij beweging als je het combineert met Tracking en continu scherpstellen.
10. Korte spanningsboog
In dit artikel heb ik het al vaker gehad over de korte spanningsboog van kinderen. Hoe lang dat is, dat is bij ieder kind anders. Maar vroeg of laat komt er een moment dat de concentratie en focus op is en het kindje moe, vervelend of afgeleid wordt. Houd het dus kort en snel! Dit is vooral een kwestie van veel oefening. Dan ontdek je vanzelf wat wel en niet gaat.
Fotografeer je een gezin met meerdere kinderen? Laat ze dan tussendoor lekker spelen wanneer hun broertjes of zusjes op de foto gaan. Dan zijn ze sneller weer opgeladen wanneer ze zelf weer voor jouw camera moeten verschijnen.
11. Go with the flow
Kinderen fotograferen is iets wat nooit volgens jouw plannen gaat. Van de 100 ideeën die je hebt, kun je de helft linea recta in de prullenbak gooien. En dat geeft helemaal niets, want eigenlijk maakt die onvoorspelbaarheid het ook wel erg leuk en afwisselend.
Zorg dus voor goede voorbereiding zoals ik in tip 1 aangaf, maar ben ook flexibel genoeg om dat overboord te kunnen gooien. Ga lekker mee in het moment en pas je zo veel mogelijk aan. Dat is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je modellen veel fijner.
12. Leg details vast
Vaak ben je zo druk bezig met mooie portretten en ’ten voeten uit’-shots te maken, dat je details een beetje vergeet. Maar detailfoto’s zijn zeker bij kinderfotografie ook erg waardevol! Denk bijvoorbeeld aan het maken van wimperfoto’s. Foto’s die je veelal van bovenaf maakt waarbij je de mooie lange wimpers van het kindje goed kunt fotograferen.
Lees ook: 8x tips: Ogen en wimpers van kinderen fotograferen
Andere details die je vast kunt leggen zijn bijvoorbeeld:
- Handen, zeker in combinatie met de handen van hun broertjes of zusjes en eventueel de ouders.
- Gezicht en profil (vanaf de zijkant). Ook leuk met tegenlicht zodat je een silhouet krijgt.
- Voetjes, bijvoorbeeld in het zand in de duinen of op het strand
- Een bijzonder voorwerp dat ze bij zich hebben. Denk aan hun favoriete knuffel die ze bijna niet los willen laten.
13. Welke lens is het beste voor kinderfotografie?
Kinderen fotograferen kun je met vrijwel iedere lens doen. Maar als ik zou mogen kiezen dan zou ik voor een mooie lichtsterke lens gaan. Een lens waarbij je het diafragma dus extra open kunt zetten voor nog meer onscherpte en bokeh in je foto’s.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan lenzen met een vast brandpunt, zoals de 50mm F/1.8 (of zelfs F/1.4!) of de 85mm F/1.8 lens. Deze lenzen zijn perfect voor portretfotografie. Door het vaste brandpunt kun je er niet mee zoomen, maar dat is ook niet altijd nodig bij zulke vormen van fotografie.
Wil je toch wel graag kunnen zoomen? Dan zijn lenzen zoals de 24-70mm F2.8 lens heel fijn. Een allround lens waarmee je zowel groepen kunt fotograferen als dichterbij je onderwerp kunt komen door de zoom. Al deze lenzen zijn verkrijgbaar voor de meeste merken en type camera’s.
14. Kleding op de foto
Trends komen en gaan, zo ook met kleding. Natuurlijk is het niet erg om een tijdbeeld vast te leggen met je foto’s, helemaal tijdloos kun je het toch niet maken. Maar probeer je modellen vooraf wat tips mee te geven qua kleding.
Denk dan bijvoorbeeld aan het vermijden van grote prints of heftige patronen. Je wilt dat de aandacht in je foto naar het gezicht van het kindje gaat en niet naar de kleding. Neutrale kleding doet het daarom altijd goed.
Ook zwart zou ik afraden. Nu dragen kinderen niet vaak zwart, maar het maakt snel hard in foto’s. Zeker bij een witte huid. Dit is dus ook iets waar rekening mee gehouden kan worden bij het bepalen van de kleding. Is het een langere shoot? Dan kunnen er eventueel kledingstukken gewisseld worden. Zo krijg je extra afwisseling in je foto’s!
15. Nabewerking: houd het natuurlijk
Ben je klaar met het fotograferen van de kinderen? Dan is het tijd voor selectie en nabewerking. Het bewerken van de foto’s doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Je kunt alles handmatig doen of bijvoorbeeld gebruik maken van presets. Dit zijn bepaalde instellingen die een andere fotograaf heeft gemaakt en die jij kunt inladen in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Lightroom. Zo kun je met 1 druk op de knop al verschillende bewerkingen toepassen op al je foto’s. Handig!
Heb je een eigen manier van bewerken? Dan kun je ook zelf presets maken van jouw aanpassingen. Ideaal, want zulke handigheden besparen je veel tijd.
16. Zwart-wit maken van je foto’s
Wil je foto’s uit de kinderfotografie-shoot zwart-wit maken? Dan zijn hier ook vele verschillende technieken voor. Zo kun je verschillende kleurtinten los van elkaar bewerken in helderheid. Maak bijvoorbeeld rode tinten donkerder voor een wat donkerdere huidskleur in zwart-wit. Of kies ervoor om groene tinten lichter te maken voor een heldere achtergrond waar bomen of gras in te zien zijn.
Experimenteer hiermee en kijk wat het mooiste overkomt in de huid en de totale foto. Ga nooit te extreem, dan kun je gekke randen krijgen op plekken waar kleuren elkaar raken.
Lees ook: 10x tips voor zwart-wit fotografie
17. Professioneel aanleveren? Gebruik een fotogalerij tool!
Maak jij veel fotoreportages voor gezinnen, bruiloften, bedrijven, etc? Of is dit iets wat je graag zou willen doen? Er zijn verschillende websites waarmee je handige fotogalerijen kunt maken, speciaal voor je klanten. Hierop kun je bijvoorbeeld je grove selectie plaatsen waaruit je opdrachtgever zelf een keuze kan maken. Ook kun je vanuit hier foto’s aanleveren en reviews verzamelen. Super handig en professioneel!
Lees bijvoorbeeld eens mijn artikel over Shootstack, een Nederlands bedrijf waarbij je online fotogalerijen kunt maken voor een vast bedrag per maand.
Hopelijk heb ik je met deze 17 tips voor het fotograferen van kinderen een eindje op weg kunnen helpen. Heb jij nog een goede tip? Schroom dan niet om hem in de comments achter te laten. Veel plezier met het verbeteren van jouw kinderfotografie skills!
1 Reactie
[…] Binnen portretfotografie zijn allerlei soorten fotografie te combineren. Denk aan gezinsfotografie, kinderfotografie, love shoots, zwangerschapsshoots, […]