Heb jij altijd al onderwaterfotografie willen proberen? Grijp die kans en doe het gewoon! Van leuke herinneringen in het zwembad tot onderwaterfoto’s gemaakt in het heldere water van de zee op jouw vakantiebestemming. Met deze tips haal jij alles uit je foto’s.
Het is zomer en dat wil zeggen dat komende tijd de meeste mensen op vakantie gaan. En laten reizen en vakanties nu net de momenten zijn dat we graag herinneringen vastleggen met een camera! Er zijn vele vormen van reisfotografie om te ontdekken. Maar één daarvan is onderwaterfotografie. Om je te helpen bij het vastleggen van fijne plaatjes tijdens het duiken of snorkelen, deel ik in dit artikel 15 praktische tips. Of je nu een beginnend fotograaf of een professional bent, deze tips zullen je helpen om je vaardigheden te verbeteren en je foto’s naar een hoger niveau te tillen.
15x onderwaterfotografie tips
1. Onderwatercamera of onderwaterhuis voor je camera?
Als je foto’s onderwater wilt maken is er één ding waar je goed over na moet denken, en dat is je camera. Ga je investeren in een speciale onderwatercamera of kies je voor een onderwaterhuis voor je bestaande camera?
Onderwatercamera’s zijn speciaal gemaakt om onderwater te kunnen fotograferen en zijn van zichzelf dus waterdicht tot een bepaalde diepte. Daarnaast hebben ze vaak speciale functies en voorinstellingen die zijn afgestemd op het fotograferen in water. Dat maakt het makkelijker om een goede foto te maken.
Een onderwaterhuis daarentegen is een harde case of zachtere plastic hoes die is ontworpen om je bestaande camera te beschermen tegen water. Een groot voordeel van een onderwaterhuis is dat je je bestaande camera kunt blijven gebruiken, inclusief de functies en instellingen die je gewend bent. Maar het is ook een risico wanneer je de case niet helemaal goed hebt gesloten. Daarnaast kan een goede case best oplopen qua prijs.
Denk dus vooraf goed na over je keuze. Wil je maar af en toe foto’s onderwater maken of is het iets waarin je je wilt gaan specialiseren? Wat voor budget heb je tot je beschikking? En wat vind je belangrijks qua gebruiksgemak? Baseer hier dan je keuze op.
2. GoPro gebruiken voor onderwaterfotografie
GoPro camera’s zijn populair voor onderwaterfotografie. Ze zijn lekker compact en heel flexibel te gebruiken. Zeker als je houdt van actie en naast foto’s ook graag filmpjes maakt van je avonturen. De meeste GoPro camera’s zijn waterdicht tot een bepaalde diepte zonder extra behuizing. Check dit dus even als je al een GoPro hebt of bekijk de specificaties van het model dat je in gedachten hebt. Als je dieper wilt duiken, kun je een speciale onderwaterbehuizing gebruiken om je GoPro te beschermen.
Daarnaast zijn er ook allerlei accessoires te koop voor GoPro camera’s die je helpen met onderwaterfotografie. Denk bijvoorbeeld aan een roodfilter om de kleurweergave te verbeteren en externe verlichting om je onderwerpen goed te belichten. Interessant dus om dit te bekijken als je deze vorm van fotografie optimaal wilt gaan uitoefenen.


3. Goede voorbereiding is key
Ben je op locatie en wil je onderwaterfoto’s gaan maken? Zorg dan vooral voor een goede voorbereiding! Niets is zo frustrerend als het missen van een geweldig fotomoment omdat je geheugenkaart vol is of je batterij leeg is. Zorg er dus voor dat je voldoende ruimte hebt op je geheugenkaartje, of vervang hem voor een nieuwe. Check ook vooraf of je batterij volledig opgeladen is voordat je het water in gaat.
Ga je fotograferen met een onderwaterhuis? Zorg er dan voor dat je deze eerst al eens hebt uitgeprobeerd zonder camera. Vul hem bijvoorbeeld met wat velletjes keukenpapier en dompel hem in een emmer water. Je wilt er niet achterkomen dat je iets verkeerd hebt gedaan wanneer je jouw camera erin hebt zitten.
4. Fotografeer in RAW
Fotografeer je nog niet in RAW? Ga dat dan zeker eens proberen! Een RAW foto is een soort digitaal negatief. Hierin staan alle onbewerkte gegevens van het moment, waardoor je achteraf meer controle hebt over de nabewerking. Denk bijvoorbeeld aan het bijstellen van de belichting, kleurcorrectie en andere bewerkingen. Onderwateromstandigheden kunnen uitdagend zijn qua belichting en kleurweergave, dus het werken met RAW-bestanden geeft je de vrijheid om dit naderhand nog aan te passen zonder al te veel verlies van kwaliteit.
Lees ook: Fotograferen in RAW of JPEG? Verschillen en toepassingen!
5. Compositie maken onder water
Compositie is net zo belangrijk onder water als boven water. Je wilt een beeld creëren dat de aandacht trekt en de kijker meeneemt in jouw avontuur in de onderwaterwereld. Een goede compositie kan hierbij helpen. Experimenteer met de regel van derden en plaats je onderwerp uit het midden. Probeer daarnaast gebruik te maken van diepte en doorkijkjes. Ook dit helpt om meer dynamiek in je foto’s te krijgen. Natuurlijk ben je met onderwaterfotografie wat beperkter, bijvoorbeeld als je gaat snorkelen, maar wees creatief en maak gebruik van alles wat je onderwater ziet om je beeld te versterken.
6. Let op de witbalans
Zoals ik al eerder aangaf is het een uitdaging om kleur vast te leggen onderwater. Wanneer licht door water reist, worden bepaalde kleuren meer gefiltert dan andere. Rood wordt bijvoorbeeld snel gefiltert. Dit zorgt ervoor dat rode, oranje en gele tinten minder intens lijken wanneer je onder water bent. Hierdoor hebben onderwaterfoto’s vaak voornamelijk blauwe en groene kleuren.
Met de witbalans functie op je camera kun je instellen of je foto’s warmer of koeler gemaakt moeten worden dan hoe jouw camera de kleuren zelf detecteert. Je kunt deze dus handmatig aanpassen en er meer warmte in brengen, zo komt er langzaam wat meer van de verdwenen kleuren terug. Door te experimenteren met verschillende witbalans-instellingen kun je de kleuren van de onderwaterwereld zo levendig en natuurlijk mogelijk weergeven.
Vind je het wat lastig om dit onderwater in te stellen? Als je je foto’s in RAW maakt kun je dit ook altijd achteraf doen in de nabewerking.
7. Fotografeer met de licht mee!
Licht is een belangrijk element in fotografie, ook onder water. En wie mijn artikelen vaker leest weet dat ik dol ben op het gebruik van tegenlicht in fotografie. Maar er zijn ook uitzonderingen. Bij onderwaterfotografie is dit namelijk geen goed idee.
Onderwater ben je qua licht voornamelijk afhankelijk van het zonlicht dat door het wateroppervlak naar beneden komt. Hoe bewolkter het is, hoe minder licht je hebt. En dat is erg lastig voor onderwaterfotografie. Is het een zonnige dag? Dan zul je (als je niet al te diep gaat duiken) best wel wat licht tot je beschikking hebben.
Probeer onder water zo veel mogelijk met het licht mee te fotograferen. Hoe meer zonlicht er op de onderwaterwereld valt, hoe helderder en scherper de vissen, schildpadden of het koraal op je foto zullen overkomen. Ook de kleuren komen op deze manier het beste tot hun recht. Fotografeer je mensen in het water? Ook dan is het het beste om met het licht mee te fotograferen, tenzij je bewust silhouetten wilt creëren.

8. Half boven en half onder water fotograferen
Je kent ze vast wel, foto’s die gemaakt zijn op de rand van het wateroppervlak. Op deze foto’s zie je dan deels de onderwaterwereld, maar ook nog een stuk boven water. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig tropisch eiland met onder water een voorbij zwemmende schildpad. Een interessante techniek om uit te proberen! Het vergt wat oefening om met je camera de juiste plek tussen beide werelden te vinden, maar het kan spectaculaire resultaten opleveren.
Experimenteer hiermee in eerste instantie in rustig water. Golven maken het nog lastiger om je camera stabiel te houden op de juiste plek. Lukt het je om goede foto’s te maken met de juiste instellingen? Dan is het voornamelijk een goede plek vinden waarbij zowel de onderwaterwereld als het deel boven water interessant is om naar te kijken.

9. Flitsen onderwater!
Tot nu toe heb ik het alleen nog maar gehad over het fotograferen met natuurlijk licht. Ga je dieper duiken of wil je graag meer licht tot je beschikking hebben? Dan kan een flitser een waardevol hulpmiddel zijn bij onderwaterfotografie. Een flitser zorgt ervoor dat je details kunt versterken en kleuren weer tot leven komen.
Gebruik hiervoor het liefste een externe flitser. De interne flitser van de camera is meestal niet krachtig genoeg en is minder flexibel. Een flitser werkt onder water het beste wanneer je dicht bij je onderwerp bent. Zo is de afstand tussen het licht en je onderwerp het kortst waardoor de kleuren het beste overkomen.
Daarnaast heb je op die manier het minste last van het flitslicht op zwevende deeltjes in het water. Alles wat het water troebel maakt zal extra opvallen wanneer je flitslicht gebruikt en dat wil je proberen te voorkomen. Door alleen je onderwerp te belichten heb je hier het minste last van. De ideale positie is vanaf de zijkant, in een hoek van ongeveer 45 graden.
Flitsen onderwater is best een opgave, ik zou hier dus ook zeker niet mee starten wanneer je voor het eerst onderwaterfotografie gaat proberen. Ben je al meer ervaren en wil je je fotografie naar een hoger niveau tillen? Dan kun je hier onderzoek naar gaan doen en ermee experimenteren.
10. Continu scherpstellen bij beweging
Wil je graag vissen, schildpadden, zeepaardjes en andere dieren fotograferen onderwater? Dan krijg je hoe dan ook te maken met de onvoorspelbaarheid van deze dieren. Ze zijn snel, wendbaar en niet te regiseren. Daarom kan het helpen om de continu-scherpstelmodus (AI-servo of AF-C) van je camera te gebruiken om je onderwerp scherp in beeld te houden, zelfs wanneer het beweegt.
Door deze scherpstelmodus te kiezen past de autofocus zich continu aan de veranderingen in afstand en positie aan. Combineer het indien mogelijk met onderwerp tracking als jouw camera dit kan. En dan wordt het stukken makkelijker om je onderwerp scherp in beeld te krijgen!
Lees ook: Onscherpe foto’s voorkomen: zo los je het op!


11. Kijk ook eens naar de details
Je bent misschien geneigd om je te focussen op de weidse onderwater-omgeving en de dieren. Maar onderwater zijn er ook talloze details te ontdekken die het waard zijn om vastgelegd te worden. Denk aan anemonen, kleine zeewezentjes en interessante patronen. Een macrolens of een camera met een macro-instelling is ideaal om deze kleine details vast te leggen.


12. Koraal fotograferen
Ben je op een bestemming met een kleurrijke koraalriffen en helder water? Dan wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk vangen in je foto’s.
Wanneer je koraal fotografeert, is het belangrijk om genoeg licht te hebben. Tijdens de uren met het meeste natuurlijke licht worden je foto’s het meest helder en kleurrijk. Moet je dieper de zee in voor deze foto’s? Dan zijn lampen of flitsers handige accessoires voor krachtige beelden.
Verken het rif zorgvuldig en let op de verschillende vormen, kleurencombinaties en de textuur van het koraal. Neem de tijd om close-upfoto’s te maken en de fijne details van het koraal vast te leggen. Maar let wel op! Bij het fotograferen van koraal is het van groot belang om de kwetsbaarheid van het koraal te respecteren en te beschermen. Raak het koraal niet aan en verstoor de omgeving niet. Door voorzichtig te zijn en voldoende afstand te bewaren, help je mee aan het behoud van deze prachtige locaties.
13. Kinderen in het zwembad vastleggen
Zoals ik in de intro van dit artikel al aangaf, hoef je helemaal niet op een tropische bestemming te zijn voor onderwaterfotografie. Je kunt deze vorm van fotografie ook prima beoefenen tijdens een lekker dagje zwemmen in een zwembad in Nederland! Als kind vond ik het geweldig om een onderwatercamera (zo’n analoog wegwerp versie) mee te nemen naar het zwembad. Ik maakte foto’s van vriendinnetjes en natuurlijk maakten we ook selfies en groepsfoto’s onder het wateroppervlak.
Probeer spontane momenten te creëren, bijvoorbeeld als je kinderen in het water aan het spelen zijn, en leg dit vast. Gebruik een groothoeklens om de levendigheid en speelsheid van het moment vast te leggen en probeer verschillende standpunten om unieke composities te creëren.
Lees ook: Foto’s maken met waterdicht telefoonhoesje
14. Oefening baart kunst… dus wees geduldig!
Onderwaterfotografie is absoluut geen makkelijke vorm van fotografie. Het vereist oefening en geduld om beter te worden en het resultaat te krijgen dat je in je hoofd hebt. Blijf onder water fotograferen om vertrouwd te raken met deze omgeving en je camera-instellingen. Leer van je fouten en experimenteer met verschillende technieken, composities en belichtingsinstellingen. Elke duik en elke foto is een kans om te groeien en je eigen unieke stijl te ontwikkelen. Blijf gemotiveerd, wees geduldig en geniet van het verkennen van de onderwaterwereld door je lens.
53. Nabewerken van je onderwaterfoto’s
Wil je je onderwaterfoto’s gaan bewerken? Kijk dan als eerste naar de belichting en de witbalans van je foto. Met het subtiel wijzigen van deze twee instellingen zul je al een wereld van verschil zien in je foto’s!
Verfijn de witbalans om de natuurlijke kleuren van de onderwaterwereld nog beter naar voren te laten komen. Pas indien nodig de verzadiging aan om een levendig beeld te creëren. Speel ook met de helderheid en schaduwen in je foto om je beeld nog wat meer te laten knallen. Overmatige nabewerking van je foto’s kan al snel onnatuurlijk ogen, dus probeer niet te overdrijven en houd het subtiel.
Met deze 15 tips voor onderwaterfotografie heb ik je hopelijk een heel eind op weg geholpen. Onthoud dat voor deze vorm van fotografie geduld en oefening nodig is. Verwacht dus geen spectaculaire foto’s tijdens je eerste keer onder water. Houd daarnaast ten alle tijden respect voor het onderwaterleven. Duik veilig en bescherm de natuurlijke omgeving. Veel succes en veel plezier!