Is het paarden fotograferen iets waar jij mee aan de slag wilt? Met deze 14 tips voor paardenfotografie help ik je graag op weg! Want foto’s maken van deze prachtige dieren is nog niet zo makkelijk. Bereid je goed voor en leer je camera kennen. Dan kom je een heel eind als beginner én gevorderde fotograaf.
14x tips voor paardenfotografie
Paarden zijn prachtige en majestueuze dieren, geen wonder dat je deze graag wilt fotograferen. Paarden kunnen een uitdaging vormen voor fotografen omdat het grote dieren met een eigen willetje zijn. Ze zijn snel bang en ze hebben een heel goed gehoor. Ze kunnen wel 20x beter horen dan mensen! Hieronder staan 14 tips voor paardenfotografie die ervoor zorgen dat jouw shoots soepel verlopen. Zo kun je deze prachtige dieren in al hun glorie vastleggen!
Om je goed voor te kunnen bereiden, is het belangrijk om te bedenken wat voor foto’s je wilt gaan maken? Wil je een close-up portret van je paard maken? Of een actiefoto tijdens paardensport? Of misschien wel een hele dromerige foto van een paard met een model? Al deze foto’s vragen om een andere benadering.
Wat voor soort foto wil je maken?
1. Portret van een paard
De makkelijkste foto’s die je van paarden kunt maken zijn portretten. Het hoofd van een paard is erg elegant en fotogeniek. Zeker in combinatie met een mooie onscherpe achtergrond en goede belichting. Zorg ervoor dat het paard goed verzorgd is met gekamde manen, dat maakt je foto direct beter.
Qua poses zijn er ongeveer 3 mogelijkheden.
- Recht van voren: je fotografeert het hoofd van het paard dan recht van voren en probeert dit zo symmetrisch mogelijk te doen.
- Vanaf de zijkant: het paard staat dan en profil zodat je het hoofd mooi van de zijkant kunt fotograferen.
- Schuin: hierin zijn meerdere mogelijkheden. Maar het is vaak het mooiste als het paard het hoofd kantelt zodat je deze grotendeels vanaf de zijkant ziet, maar je ook het lichaam van het paard nog in beeld hebt in de achtergrond.
Natuurlijk kun je spelen met allerlei soorten composities en standpunten om een mooie foto te maken. Ook de lens die je hiervoor gebruikt zal invloed hebben op het resultaat. Een groothoeklens geeft bijvoorbeeld een heel ander beeld wanneer je hier een close-up portret van een paard mee maakt, dan bijvoorbeeld een telelens.
2. Actiefoto’s van paarden maken
Houd je van paardensport of ruitersport waarbij snelheid en misschien zelfs springen van belang is? Dan zul je op een hele andere manier gaan fotograferen dan bij bijvoorbeeld een portret. Bij het fotograferen van bewegende paarden fotografeer je vrijwel altijd vanaf een afstand. Een telelens is dan dus een must.
Daarnaast is snelheid belangrijk. Niet alleen de snelheid van je camera, maar ook de snelheid van je sluiter, zodat je het moment kunt ‘bevriezen’. Een flinke uitdaging als je hier nog niet zo veel ervaring mee hebt. Hier kom ik later in dit artikel nog op terug.
3. Paardenfotografie tips met een model
Het derde type foto is een foto van een paard met een model. Bijvoorbeeld een zwangere vrouw met haar eigen paard. Of misschien een model in een prachtige jurk die je sprookjesachtige vastlegt op of naast het paard. Dit soort foto’s is extra lastig. Je werkt hier namelijk niet met 1, maar met 2 modellen! Zowel een dierlijk als menselijk model. Poseert het model goed, dat wil het paard misschien niet meewerken en andersom. Lastige combinatie dus die veel geduld en voorbereiding vraagt.
4. Omgeving van je foto
Wat voor soort foto’s je ook gaat maken. De omgeving is altijd van belang. Denk na over de plek dat je gaat fotograferen. Op welk moment van de dag is het licht hier het mooiste? Bijvoorbeeld bij zonsondergang? Wat heb je nodig om hier te kunnen fotograferen? Moet je het paard vervoeren en is dat mogelijk op die plek? Een tip qua paardenfotografie is om makkelijk te beginnen op een vertrouwde locatie voor het paard.
Camera en instellingen tips voor paardenfotografie
Weet je precies wat voor foto je wilt gaan maken? Dan is het tijd om na te denken over je apparatuur en instellingen. Wat zijn de mogelijkheden van jouw camera? Welke lens ga je gebruiken? Hoe zet je je instellingen? Hieronder geef ik je wat handvatten om je op weg te helpen.
5. Welke camera gebruik je voor paardenfotografie?
Zoals bij iedere shoot is de camera die je tot je beschikking hebt, de beste camera om te gebruiken. Zelfs als dit een smartphone is. Maar toch zijn er dingen om op te letten als je paarden gaat fotograferen. Zo zijn dieren onvoorspelbaar en bewegelijk. Een camera met een snelle reactietijd is daarom handig zodat je geen moment hoeft te missen. Daarnaast is het ook fijn als je camera veel beelden per seconde kan maken. Zeker wanneer je het paard graag in beweging wilt fotograferen.
Wist je dat steeds meer camera’s eye–autofocus hebben? En dat dit ook steeds vaker op dieren werkt? Met animal eye–autofocus kan je camera dus automatisch scherpstellen op de ogen van je onderwerp. Ideaal, want zo weet je vrijwel zeker dat je foto op de juiste plek scherp is! En extra fijn als het ook bruikbaar is met tracking. Controleer de specificaties van jouw camera om te zien of jij hier gebruik van kunt maken.
6. Objectieven voor paardenfotografie
Als je een camera hebt met verwisselbare lenzen, dan is de kans groot dat je zeker 2 lenzen tot je beschikking hebt. Maar welke kies je dan? Ook dat is weer afhankelijk van het soort foto dat je wilt maken. Wil je de achtergrond zo onscherp mogelijk krijgen, dan is een objectief met een grote diafragma-opening aan te raden. Bijvoorbeeld eentje met diafragma F/1.8 of F/2.8.
Wil je het paard zo weinig mogelijk afleiden, dan is het goed om vanaf een afstandje te fotograferen. En dan komt een telelens goed van pas. Dit hoeft geen lens met bijvoorbeeld 400mm brandpuntsafstand te zijn, maar circa 100 tot 200mm is wel fijn. Op die manier kun je voldoende afstand houden en alsnog je model goed in beeld krijgen.
7. De beste instellingen voor het fotograferen van paarden
De instellingen van je diafragma, sluitertijd en ISO zijn belangrijk om een kwalitatief goede foto te maken. Het is alleen erg afhankelijk van het type foto dat je gaat maken, hoe je deze in moet stellen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt onthouden. Probeer bijvoorbeeld om je sluitertijd vrij kort te houden. Ook als het paard gewoon stil staat. Want ook dan zal hij bewegen met z’n hoofd of staart. En zulke momenten wil je het liefste bevriezen. Een sluitertijd van minimaal 1/200e zou ik daarom wel aanraden. Zeker als je uit de hand fotografeert.
8. Een beetje Photoshop magie
Wist je dat veel foto’s van paarden die je ziet zijn bewerkt? Net als bij andere soorten foto’s worden ook deze foto’s uiteraard bewerkt qua contrast, helderheid etc. Maar bij paardenfotografie wordt de foto vaak gemaakt met een paardentuig en deze wordt in Photoshop dan verwijderd. Zo lijkt het alsof het paard helemaal vrij rondliep, maar in werkelijkheid was dat niet zo. Houd dit dus in je achterhoofd als je zelf gaat fotograferen.
Extra tips voor paardenfotografie
9. Goede voorbereiding is het halve werk
Plannen is een belangrijke tip bij paardenfotografie. Zeker wanneer je een speciale locatie in gedachten hebt of een model wilt gebruiken in je shoot. Je hebt een paard namelijk niet 1, 2, 3, ingeladen en ergens anders staan. Plan dus vooraf precies wat voor foto’s je wilt maken, en wat je daar voor nodig hebt. Zorg dat alles vooraf geregeld is en al zoveel mogelijk klaar staat. Dan kun je je tijdens de fotoshoot concentreren op het maken van de beste foto’s en hoef je je niet meer druk te maken om de rest.
10. Bestudeer het paard
Net als bij mensen kun je ook bij dieren zien hoe ze zich voelen. Dit zie je aan het gedrag, maar ook aan uiterlijke kenmerken. Als je je wilt specialiseren in het fotograferen van paarden, dan is het goed om dit gedrag te gaan observeren en herkennen. Let op het hoofd, het lichaam en bewegingen. Kijk bijvoorbeeld naar de staart. Is hij omhoog? Of juist omlaag? En wat zegt dit over hoe het paard zich op dat moment voelt?
Net als bij een menselijk model, is het jouw taak om je model (het paard in dit geval) op zijn/haar gemak te laten voelen. Zorg dus voor een veilige omgeving zonder teveel afleiding.
Lees ook: 10x tips – dieren fotograferen
11. Bewaar de rust
Ook jouw eigen acties hebben effect op het gedrag van paarden. Blijf daarom altijd kalm en rustig als je met paarden aan het werk bent. Paarden zijn prooidieren en ze hebben een zeer sterke vecht-of-vluchtreactie, dus ze kunnen gemakkelijk nerveus of bang worden. Als je te plotseling beweegt of harde geluiden maakt terwijl je in de buurt bent, kunnen ze reageren door weg te rennen of naar je te schoppen.
12. Motiveer je model met wat lekkers
Een goede tip bij paardenfotografie is om iets mee te nemen dat het paard motiveert om z’n best te doen. De kans is groot dat het om iets lekkers en eetbaars gaat, zoals appels, wortelen of ander fruit en groenten dat ze graag eten als snack. Vraag uiteraard vooraf aan de eigenaar van het paard wat je wel en niet mag geven.
Je kunt dit eten ook gebruiken om de aandacht te trekken om het dier een bepaalde kant in te laten kijken of bewegen. Het fotograferen met paarden kun je daarom het beste met meerdere mensen doen.
13. Paardenfotografie tip: Blijven oefenen!
Het fotograferen van en met dieren is een uitdaging. Dit zul je niet direct onder de knie hebben. Het is dus belangrijk om niet teleurgesteld te zijn als het resultaat de eerste keer niet is zoals je had gehoopt. Het is een kwestie van oefenen! Begin niet met de meest uitdagende shoot, maar begin simpel en ga telkens een stapje verder. Voeg iets toe, verander van locatie, probeer een andere pose uit. Hoe vaker je paarden fotografeert, hoe makkelijker het wordt om met ze te werken. Zeker als je vaker met hetzelfde paard werkt en deze gewend aan je raakt.
14. Maak veel foto’s!
Wil jij starten met paardenfotografie? Maak dan vooral veel foto’s! Paarden zullen veel bewegen en dat maakt het fotograferen lastig. Ze zijn onvoorspelbaar, dus je moet snel zijn met je camera en op elk moment foto’s kunnen maken. Daarnaast is het belangrijk op te merken dat deze dieren niet gewend zijn om te poseren of gefotografeerd te worden; daarom moet je je instellingen al van tevoren hebben ingesteld, zodat je geen moment mist dat het dier iets schattigs of interessants doet!
Onthoud altijd dat je plezier moet hebben als je foto’s maakt. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de technische aspecten van fotografie, maar vergeet de creatieve kant niet. Hopelijk heb ik je met deze tips voor paardenfotografie op weg kunnen helpen. Veel succes en plezier!