Word jij ook zo blij van schattige foto’s van dieren? Dieren fotograferen is niet alleen super leuk om te doen, het is ook heel leerzaam op allerlei vlakken. En er is altijd wel een model in de buurt! Met deze tips leer je hoe je het fotograferen van dieren het beste kunt aanpakken.
Stuur mij een foto van een blije puppy, donzige kuikentjes, schattige konijntjes of statige hooglanders en ik ben verkocht. Hoewel ik geen huisdieren heb, vind ik dieren wel heel leuk om te zien én te fotograferen. Daarom trek ik er steeds vaker op uit met mijn telelens om allerlei wildlife vast te leggen. Op mijn verlanglijstje staan nog herten en vossen! Welk dier wil jij graag nog eens voor je lens?
Dieren fotograferen – 10 tips
Hieronder vind je 10 tips voor het maken van mooie foto’s van dieren. Het zijn vrij algemeen tips die voor vrijwel ieder diersoort toepasbaar zijn. Mocht je tips willen voor een specifiek dier, laat het me dan weten in de comments. Wellicht kan ik daar nog eens een los artikel over schrijven.
1. Snelheid is key
Eén van de belangrijkste dingen bij het fotograferen van dieren is snelheid. Dieren blijven namelijk niet geduldig voor je poseren terwijl jij je camera instellingen aanpast of nog even van compositie verandert. Het is dus belangrijk dat je je camera van binnen en van buiten kent. Stel je instellingen alvast grotendeels in op een manier dat je er makkelijk mee uit de voeten kunt. Dit kan op meerdere manieren, afhankelijk van welk dier je gaat fotograferen. Als het een vliegende vogel is heb je bijvoorbeeld een veel snellere sluitertijd nodig dan bij een slak. Zelf geef ik daarom de voorkeur aan het gebruiken van de handmatige standen op mijn camera. En als je wel graag je sluitertijd en diafragma wilt instellen, maar je ISO niet? Dan kun je de automatische ISO eens proberen. Ideaal voor wanneer je dieren gaat fotograferen.
2. Go small
De wereld van dieren is groot, maar toch worden de kleine diersoorten vaak vergeten. Helemaal niet nodig, want je kunt prachtige foto’s maken van lieveheersbeestjes, libellen, vlinders en zelfs spinnen of mieren. Lekker makkelijk ook, want je hoeft er niet ver voor te gaan. Als je kleine insecten wilt fotograferen is het handig om een lens te hebben waarmee je erg dichtbij kunt komen. Met macrolenzen kun je van dichtbij scherpstellen, waar dat bij andere lenzen vaak niet mogelijk is. Daarnaast zijn er ook accessoires te koop waarmee je je eigen lenzen kunt omtoveren in macrolenzen. Dit ga ik zeker nog eens uitproberen! Neem eens een kijkje als je hier interesse in hebt.
3. Wees onopvallend
Het is heel logisch, maar hoe meer geluid je maakt hoe minder makkelijk wilde dieren tevoorschijn komen. Daarom is het het beste om zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Ga het liefste alleen of met tweeën op pad en praat zachtjes. Kijk goed waar je je voeten zet om zo weinig mogelijk geluid te maken. En draag ook geen felle kleuren kleding.
Heb je een dier gespot? Ga er dan niet meteen op af. Stel eerst je camera in en loop stapje voor stapje naar je onderwerp. Ik maak vaak iedere stap een foto, omdat je nooit weet wanneer het dier je opmerkt en er vandoor gaat. Neem je tijd om vertrouwen te creëren bij je onderwerp en maak geen onverwachte of grote bewegingen.
4. Zet eens de wekker
Wilde dieren zoals herten en vossen zijn veel makkelijker te fotograferen als je vroeg op pad gaat. Het is dan nog een stuk minder druk in de natuur, dus deze dieren hoeven zich nog niet schuil te houden. Daarom zijn ze veel beter zichtbaar! Daarnaast is ochtendlicht prachtig licht, dus het komt je foto’s ook alleen maar ten goede.
Ook als je niet op pad gaat voor het Nederlandse wildlife, loont het om vroeg op te staan. Denk bijvoorbeeld eens aan vlinders die ’s ochtends moeten opdrogen met alle dauw op hun vleugels. Niet alleen super mooi, ook heel handig want ze kunnen nog niet wegvliegen. Dieren fotograferen in de vroege ochtend levert dus hele andere beelden op dan in de middag of avond. Probeer het eens uit!
5. Welke apparatuur?
Bij iedere vorm van fotografie is goede apparatuur van belang. Maar voor het fotograferen van dieren misschien nog net wat meer. En of dat een spiegelreflexcamera, een systeemcamera of een ‘simpele’ compactcamera is, maakt niet heel veel uit. Als je maar weet hoe je de camera moet besturen voor het beste resultaat! Wil je je hond, kat, konijn of hamster fotograferen, dan voldoet een allround lens op je camera al snel. Terwijl je voor kleine dieren het beste een macrolens kunt aanschaffen en voor wildlife een goede telelens. Helaas zijn dat soort objectieven behoorlijk aan de prijs. Maar je kunt het ook eerst eens op een andere manier proberen.
Ik heb bijvoorbeeld een 1.4x extender uitgeprobeerd. Dit tussenstuk plaats je tussen je camera body en je lens in, waardoor het brandpuntsafstand van je lens vergroot wordt met 1.4x. Natuurlijk zitten er wat haken en ogen aan, maar ik vond het een behoorlijk goede oplossing! Het is alsnog niet goedkoop, maar het scheelt je in kosten, gewicht en volume omdat je geen extra lenzen hoeft mee te slepen. Bekijk het artikel voor meer informatie.
Daarnaast is het vaak fijner om een camera met een crop-sensor te hebben dan een fullframe sensor. Dit omdat je dan al een cropfactor hebt die je helpt dichter bij je onderwerp te komen!
6. Heb geduld
Als ik iets niet heel erg heb… dan is het wel geduld. Toch is het echt van belang als je dieren wilt fotograferen. Dieren laten zich namelijk niet (echt) regisseren. Naast geduld is het dus ook veel geluk hebben. En dat gaat de ene dag beter dan de andere dag. Geef dus niet te snel op, maar neem de tijd om het opnieuw te proberen. Ga ergens zitten met je statief en camera en wacht totdat er om je heen iets gebeurt wat interessant is om te fotograferen. Dat werkt vaak beter dan dat je telkens op dieren afgaat.
Sommige dieren kun je wel lokken, zodat je zeker weet dat ze op jouw plek in het shot komen. bijvoorbeeld door nootjes of zaden ergens neer te leggen voor een eekhoorn of vogel. Of door je camera te richten op bloemen waarvan de kans groot is dat er vlinders op af komen. Door meer te leren van de natuur begrijp je makkelijker waar je bepaalde diersoorten kunt vinden. Dan wordt dieren fotograferen weer een stukje makkelijker.
7. Door de knieën
Eigenlijk geldt deze tip voor vrijwel alle soorten fotografie: probeer op ooghoogte te komen met je onderwerp. Het is veel indrukwekkender om een kikker te fotograferen vanaf een heel laag standpunt dan wanneer je op z’n rug kijkt. Een laag standpunt is dus een makkelijke manier om je foto’s direct beter te maken. Zeker bij kleine dieren die laag bij de grond zitten is dit niet makkelijk. Maar trek je oude kleren aan, ga languit op de grond liggen en zie het verschil. Ik durf te wedden dat je niets anders meer wilt. Of ga eens écht heel laag. Ook dat kan grappige foto’s opleveren omdat het standpunt heel anders is dan hoe je dieren normaal ziet.
8. Contrast
Contrast in je foto is super belangrijk. Ook bij dieren fotograferen kan dit je foto maken of breken. Zorg dat er wat contrast is tussen je onderwerp en de omgeving. Dit kan zijn in licht of donker, maar ook in kleur. Natuurlijk valt dit niet altijd in scene te zetten, maar door een meter naar links, rechts, boven of beneden te gaan kan je achtergrond heel anders ogen. Zo wordt je dier misschien nog beter zichtbaar. Daarnaast werkt het goed om je achtergrond lekker onscherp te maken. Dit doe je met een klein diafragma-getal (grote opening). Zo gaat alle scherpte en dus aandacht naar het onderwerp.
9. Zorg voor diepte
Diepte kun je in je foto krijgen door te zorgen voor lagen. Denk aan voorgrond, onderwerp, achtergrond. Als je die drie hebt, creëer je automatisch diepte. De voorgrond kan vanalles zijn, van grassprietjes of bloemen tot bladen etc. En ook de achtergrond hoeft niet heel spannend te zijn. Zolang er iets gebeurt qua kleuren en vormen is het al snel goed. Dit maakt je foto vaak interessanter dan dat je een witte muur gebruikt om je hond voor te fotograferen.
10. Smokkel en beetje met bijsnijden
Wil jij heel graag beter worden in het fotograferen van dieren, maar heb je gewoonweg nog geen geld voor een dure telelens? Smokkel zo nu en dan eens een beetje door je foto op je computer bij te snijden. Dan komt je onderwerp groter naar voren. Voor bijvoorbeeld Instagram, Facebook of andere sociale kanalen is dat helemaal niet erg. Je kunt je foto dan niet meer groot afdrukken, maar hoe vaak doe je dat? Zodra je besloten hebt dat je echt voor dit soort fotografie wilt gaan, kun je alsnog een goede telelens kopen met meer opties en waarmee je dichter bij je onderwerp kunt komen.
Extra tip: beeldig met beeldbewerking!
Beeldbewerking kan een mislukte foto niet redden, maar wel een goede foto nóg beter maken. Foto’s gaan bij mij vrijwel nooit onbewerkt de deur uit. En dan hoeft het geen extreme bewerking te zijn, maar een klein beetje spelen met contrast, helderheid, kleur en scherpte doet veel! Laat dit dus niet achterwege, maar zorg voor een compleet plaatje. Met ruim 250 tutorials op mijn blog kun je vast wat extra kennis opdoen mocht je dat willen!
Zoals je ziet is dieren fotograferen helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Je moet alleen even doorhebben hoe je dit het beste kunt aanpakken. Veel plezier ermee, en vergeet niet deel te nemen aan de fotowedstrijd!
1 Reactie
Hai Evelien,
Lees ik nou dat je tussenringen wilt aanschaffen voor dichtbijfotografie?
Ga voor voorzetlenzen zou ik zeggen, met tussenringen kom je bijna altijd te dichtbij uit en je beeldkwaliteit heeft zichtbaar te lijden. Voorzetlenzen zijn veel betaalbaarder, behouden bijna altijd je beeldkwaliteit en zeker met een setje vind je er altijd de goede onderwerpsafstand bij.
Nog goedkoper? Lijm de frontlens van een oude verrekijker in de ring van een gesneuveld U.V. filter of zoiets en verbaas je over de kwaliteit……..het bos in!