Het verschil tussen fullframe en crop sensor camera’s – Voordat ik mijn Canon EOS 6D kocht, fotografeerde ik met een crop sensor spiegelreflexcamera. Ik hoorde altijd verhalen over fullframe, maar had me er nog nooit in verdiept. In dit artikel leg ik de verschillen tussen een crop sensor en fullframe camera aan je uit!
Het verschil tussen fullframe en crop sensor camera’s
Spiegelreflexcamera’s hebben een sensor waar het licht op valt waardoor er een foto gemaakt wordt. Deze sensor heeft een bepaald formaat en dat is meestal 22,5 x 15 mm (crop sensor oftewel APS-C) of 36 x 24 mm (fullframe). De kleinere sensor wordt veel gebruikt in de instap- en semi professionele spiegelreflexcamera’s waardoor je beeld ‘gecropt’ wordt. De meeste professionele camera’s maken gebruik van een fullframe sensor. Deze is 1,6x groter dan de crop sensor waardoor hij anders reageert op je brandpuntsafstand en diafragma.
Cropfactor van bijvoorbeeld 1,6
Misschien heb je weleens van de cropfactor gehoord. Dit wil zeggen dat de sensor van je camera niet de complete beeldhoek van het objectief gebruikt, maar een uitsnede hieruit (de crop). De cropfactor is bij Canon modellen bijvoorbeeld 1.6, maar bij andere merken kan het net wat anders zijn. Als je een camera hebt met een crop sensor dan wil dit concreet zeggen dat dit invloed heeft op je diafragma en brandpuntsafstand:
- Diafragma: Om dezelfde scherptediepte te krijgen bij fullframe als bij crop sensor moet je het diafragma delen door de cropfactor. Dit wil zeggen dat je bij een diafragma van f2.8 op een fullframe camera hetzelfde resultaat krijgt als met circa f1.8 op een crop sensor.
- Brandpuntsafstand: Een objectief met een brandpuntsafstand van 50mm voor fullframe ziet er op je crop sensor camera uit als circa 80mm (x1.6).
Voordelen crop sensor
- Je lenzen worden iets meer telelens door de cropfactor van een crop sensor ten opzichte van een fullframe camera. Hierdoor kun je dichter bij objecten, mensen of dieren komen dan met dezelfde lens op een fullframe camera. Dit kan een voordeel maar ook een nadeel zijn.
- De camera’s zijn voordeliger in aanschaf. En ook de lenzen waarmee je hetzelfde bereik in brandpuntsafstand creërt als een bij een fullframe camera zijn voordeliger.
- Meestal lichter in gewicht van camera’s
- Minder last van vertekening en vignettering rondom de randen van je foto’s.
Voordelen fullframe sensor
- Betere beeldkwaliteit omdat je een grotere sensor hebt om het aantal pixels op te verdelen. Foto’s worden hierdoor ook scherper. Hiervoor heb je wel kwalitatief goede lenzen nodig
- Meer onscherpte bij hetzelfde diaframga dan bij crop sensor
- Minder ruis in je beeld
- Betere prestaties bij een hoge ISO
Hopelijk heb ik je wat wegwijs kunnen maken in de verschillen tussen fullframe en crop sensor camera’s. Niet alle camera’s hebben dezelfde sensor, dus kijk altijd even naar het formaat van je sensor (bij de specificaties van je camera) om te zien hoe groot je cropfactor is.
4 Reacties
Wat een geweldig artikel.
Ik denk er al een hele tijd over om van mijn Nikon D7000 (hele goede camera overigens) over te stappen naar een full frame.
Dank je wel voor je info, ontzettend en duidelijk neergezet!
Liefs Tamara Chloé
Ik doe de vakopleiding fotografie, nu alvast begonnen met laatste en 2e leerjaar.
Maar ik ben uiteindelijk van de week toch overgestapt van een D5100 naar een D7200. Iedereen zei dat ik beter meteen over kon stappen naar een FF. Maar ik heb nog erg weinig ervaring en ik merkte met mijn D5100 dat ik wel meer wilde. Ik ben onwijs blij met mijn aankoop, ook omdat een FF veel duurder is. Hij kan meer in donkere situaties, is veel sneller, iso kan gerust veel hoger zonder ruis, wifi (wat handig kán zijn). Ik ben er erg blij mee. Misschien dat ik over 10 jaar ofzo over stap naar een FF.
Voor mij voelt deze D7200 al behoorlijk professioneler.
[…] en http://www.fotografille.nl/fotokennis/het-verschil-tussen-full-frame-en-crop-sensor-cameras […]
Dank voor je uitleg, vooral ook de voordelen van crop sensor. Ik kon er weinig over vinden. FF vind ik erg duur, ik ben een beginner met deze grotere camera’s en ik denk dat ik er nu eindelijk uit ben dat een crop sensor voor mij goed genoeg is. Wat betreft de prijs was het kiezen tussen FF systeemcamera of crop spiegelreflex. Het gaat de Sony Alpha 77 II met 18-135mm lens worden. Als je dit een heel slechte keuze vindt, hoor ik het graag. Ik geloof dat ik nog nooit in mijn leven meer moeite heb gehad met het beslissen over een aankoop, dan bij de aanschaf van deze camera.