Wist je dat een verrekijker en een camera hand in hand gaan? Een verrekijker gebruiken voor het fotograferen van natuur en wildlife is namelijk ideaal. In dit artikel geef ik je 5 manieren en tips waarop je dit handige hulpmiddel kunt inzetten voor nog meer mooie foto’s!
Al van jongs af aan ging ik op pad met de verrekijker van mijn vader. Op vakantie zochten we naar zeehonden in de zee vanaf het strand. Of probeerden we op een heldere dag Engeland te zien vanaf de Franse kust. Super fascinerend als kind om dingen te kunnen zien die met het blote oog te ver weg zijn. Maar eigenlijk dacht ik er nooit aan om een verrekijker als tool voor fotografie in te zetten. Toch kan dit je zeker helpen.
Fotograferen met een verrekijker
1. Wildlife spotten
De meest voor de hand liggende toepassing van een verrekijker bij het fotograferen is het spotten van dieren. Met een verrekijker kun je vanaf een flinke afstand en op een nauwkeurige manier dieren spotten. Of het nu gaat om het ontdekken van vogels in de lucht, wilde dieren in het bos of zeedieren vanaf een boot of langs de kust, een verrekijker is een ideaal hulpmiddel dat jou als natuurfotograaf helpt om de dieren te vinden. Zeker wanneer het gaat schemeren of donker wordt.
En als je ze eenmaal gevonden hebt, dan is het aan jou de taak om ze te fotograferen. Gebruik een telelens om je onderwerp zo groot mogelijk in beeld te krijgen vanaf een veilig afstand. Denk bijvoorbeeld aan een lens met een brandpuntsafstand van minimaal 200 millimeter. Maar liever nog eentje die richting de 400 of 600mm gaat.
2. Observeren van dieren
Naast het spotten van dieren is ook het observeren van groot belang voor het perfecte plaatje. Met een verrekijker kun je makkelijk dieren observeren vanaf een grote afstand zonder hun natuurlijke ritme te verstoren. Zo ontdek je bijvoorbeeld op welke plek een speciale vogel graag gaat zitten of waar ze het liefste hun eten vandaan halen. En dit is waardevolle informatie die je helpt bij het fotograferen. Gebruik de verrekijker bij het fotograferen door het beeld wat je wilt fotograferen in kaart te krijgen. Vervolgens zul je merken dat je meer vertrouwen hebt om dat unieke moment met je camera vast te leggen.
3. Locaties en details spotten
Je kunt een verrekijker niet alleen gebruiken bij het fotograferen van wildlife. Ook voor andere vormen van natuurfotografie is het een handige tool. Zo kun je bijvoorbeeld details in de omgeving ontdekken en mooie locaties spotten. Kijk om je heen en ontdek een mooie plek met bloemetjes in het gras, of een boom vol bloeiende bloesem. Of wacht… wist je dat er een prachtig kappelletje staat daar boven op die berg? Vervolgens kun je de auto, fiets of benenwagen pakken om daadwerkelijk naar deze locatie te gaan. En dat zonder teleurstellingen achteraf, want je hebt de locatie al van dichtbij kunnen zien voordat je er was. Handig!
4. Vogels identificeren
Heb jij interesse in het vastleggen van vogels op de gevoelige plaat? Dan is fotograferen met behulp van een verrekijker zeker interessant voor jou. Vogels zijn namelijk lastig te identificeren vanaf een afstand. Vaak zitten ze hoog in een boom of vliegen ze meters bij je vandaan in de lucht. Met een verrekijker kun je een stuk makkelijker de unieke details van een vogel zien en hierdoor het soort identificeren.
Zo weet je of het de moeite waard is om je camera te pakken of dat het een gewone huis-tuin-en-keuken-mus is waarvan je al honderden foto’s hebt gemaakt. Daarnaast is het makkelijker om een bijzondere vogel te volgen. En als hij eenmaal rustig op een takje zit heb jij je camera in de aanslag voor een foto.
5. Digiscoping: fotograferen door een verrekijker
Heb jij al eens van de term ‘digiscoping’ gehoord? Dit is het maken van foto’s door een verrekijker heen. Dit kan met je spiegelreflexcamera of systeemcamera, maar vaak ook met je smartphone door middel van een handig opzetstuk! Op deze manier gebruik je een verrekijker dus niet alleen voor het spotten, observeren en identificeren van dieren of plekken, maar ook voor het vastleggen ervan!
Als je meer wilt weten over deze techniek voor het fotograferen met een verrekijker kun je mijn uitgebreide artikel over dit onderwerp lezen: Digiscoping: foto’s maken door een verrekijker. Hierin deel ik ook alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.
Op bezoek in de fabriek van Swarovski Optik
Verrekijkers zijn er in vele soorten en maten. Maar als je op zoek bent naar de Rolls-Royce van de verrekijkers, dan ben je bij Swarovski Optik aan het juiste adres. Op uitnodiging mocht ik een kijkje nemen in de fabriek in Absam (Oostenrijk) en kreeg ik uitleg over het hele productieproces.
Bij Swarovski Optik houden ze zich al sinds 1949 bezig met het ontwikkelen en produceren van de meest hoogwaardige verrekijkers. Bijvoorbeeld voor het spotten van vogels en wildlife, maar ook voor de jacht. Een grote markt, vooral in het buitenland.
Tijdens de rondleiding in de fabriek zag ik wat er allemaal nodig is voor de ontwikkeling van een verrekijker. Van lenzen en een prisma tot de behuizing en afwerking. En het produceren van verrekijkers bleek verrassend veel handwerk! Honderden medewerkers zijn van ’s ochtends tot ’s avonds bezig om ervoor te zorgen dat het beeld zo helder en scherp mogelijk is. De verrekijkers zijn dan ook niet goedkoop, maar het is een investering voor de rest van je leven. En wellicht zelfs voor generaties daarna!
Ook leerde ik over de verschillen in de modellen en bijbehorende accessoires. Wist je bijvoorbeeld dat de getallen zoals 8×30 staan voor de vergrotingsfactor van het beeld en de diameter van de lens? Hoe groter het eerste getal, hoe dichterbij je onderwerp is. En hoe groter het tweede getal, hoe helderder het beeld is, ook in een donkerdere omgeving of wanneer het begint te schemeren. Zie het dus een beetje als de brandpuntsafstand en de lichtgevoeligheid bij een camera.
Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen inspireren om een verrekijker te gebruiken bij het fotograferen. Vooral als je serieus bezig gaat met wildlife-fotografie of vogelfotografie is het echt een verrijking van je gear.