Wist jij dat het mogelijk is om een foto te maken door een verrekijker? Dit noem je digiscoping of digiscopen en het is ideaal voor spotters van vogels of ander wildlife zonder gigantische telelens. Bijvoorbeeld tijdens het maken van een reis of lange wandeling. In dit artikel leg ik je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt.
Tot korte tijd geleden wist ik niet dat het mogelijk was om foto’s te maken door een verrekijker. Laat staan dat hier een speciale term ‘Digiscoping’ voor is. Er ging een hele wereld voor me open! Lijkt het jou ook interessant om meer te weten te komen over deze vorm van fotografie? Lees dan vooral even verder. Het kan namelijk een goede optie zijn wanneer je wel graag close-up foto’s maakt van wildlife, zonder een gigantische telelens mee te zeulen. Niet alleen in Nederland, maar ook als je bijvoorbeeld op safari gaat of de jungle in trekt.
Een foto maken door een verrekijker
Het klinkt nogal ingewikkeld en onhandig om foto’s te maken door een verrekijker. Maar niets is minder waar. Er zijn namelijk allerlei accessoires en op de markt die ervoor zorgen dat jij met je camera óf je smartphone kunt digiscopen. Een verrekijker of spotting scope haalt je onderwerp veel dichterbij. Hierdoor kun je vanaf een afstand mooie foto’s maken van vogels, herten, vossen en andere wilde dieren.
Digiscoping met een smartphone
De makkelijkste en meest lichtgewicht manier van digiscoping is door middel van je smartphone. Ook wel phonescoping genoemd. Vooral ideaal wanneer je al een verrekijker hebt en daar regelmatig mee op pad gaat. Als je met je smartphone foto’s door een verrekijker of telescoop wilt maken heb je een aantal dingen nodig:
- Verrekijker of telescoop
- Adapter
- Smartphone met camera
- Statief (optioneel maar wel aan te raden)
De kwaliteit van je foto’s is voor het grootste deel afhankelijk van je smartphone camera. Verwacht dus een andere kwaliteit van je foto’s dan wanneer je met een echte camera fotografeert. Het voordeel is wel dat je je niet zo druk hoef te maken om instellingen. Je telefoon kan zelf behoorlijk goed de belichting bepalen. Zelfs wanneer je foto’s maakt door een verrekijker heen. Het scherpstellen van het beeld doe je met de verrekijker zelf. Deze scherpte neemt je telefoon over.
Benodigdheden: adapter voor phonescoping
Een adapter om je smartphone mee aan je verrekijker te koppelen bestaat uit twee delen:
- Deel voor je telefoon
- Deel voor de lens van de telescoop of verrekijker
Deze twee delen zorgen samen voor een werkende adapter voor zowel je smartphone als je kijker. Welke adapter je nodig hebt is afhankelijk van je verrekijker. Zoek uit of jouw verrekijker of telescoop hiervoor geschikt is. Heb je een Swarovski kijker of spotting scope? Dan zit je altijd goed. Hier is namelijk de universele Swarovski VPA voor te koop. Maar er zijn ook universele adapters van andere merken zoals o.a. Meopta, Kowa, Bynolyt en Carson.
Digiscoping met spiegelreflex camera of systeemcamera
Is kwaliteit erg belangrijk voor jou? Dan kun je het beste je spiegelreflexcamera of systeemcamera gebruiken om foto’s door een verrekijker mee te maken. Op deze manier heb je meer instellingen tot je beschikking en zullen je foto’s (afhankelijk van de kwaliteit van je camera) scherper en mooier zijn. Hiervoor heb je eigenlijk dezelfde items nodig als bij phonescoping:
- Verrekijker of telescoop
- T2 Adapter
- Camera
- Statief
Benodigdheden: adapter voor digiscoping
Om je camera te koppelen met je verrekijker of telescoop heb je een T2 adapter nodig. Dit is een adapterring die je op de body van je camera schroeft. Hiermee kun je hem bevestigen aan verschillende telescopen en lenzen. En soms zelfs aan microscopen. Een T2 ring is niet universeel, deze zijn voor ieder cameramerk en iedere serie anders. Zie het als een objectief, daar heb je ook verschillende vattingen voor per merk en per serie. Voor alle grote merken zoals Nikon, Canon en Sony is een T2 adapterring te koop.
Verrekijker met ingebouwde camera
Last but not least is er nog een andere interessante ontwikkeling. Swarovski heeft namelijk een verrekijker met een ingebouwde camera! Met de Swarovski dG 8×25 verrekijker vergroot je je onderwerp 8x. Hiermee kun je vogels en andere dieren een flink stuk dichterbij halen. Maar naast het bekijken, kun je met dit toestel ook direct foto’s maken én deze delen met je vrienden. Hij heeft namelijk een ingebouwde WiFi-hotspot. Hierdoor is het zelfs mogelijk om via een livestream op je telefoon het beeld te tonen dat jij door de verrekijker ziet.
De kwaliteit van de foto’s die je met de Swarovski dG 8×25 verrekijker maakt is niet te vergelijken met een spiegelreflex met een dure telelens. Maar ik vind het wel een enorm leuke ontwikkeling voor hobbyfotografen, vogelspotters en andere natuurliefhebbers die hun belevingen op een laagdrempelige manier willen vastleggen.
Tips: foto maken door verrekijker
- Zorg dat je een camera met liveview gebruikt als je door een verrekijker of telescoop gaat fotograferen. De camera fotografeert immers door de lens van de kijker heen. Scherpstellen zul je dus handmatig moeten doen met de liveview van de camera als houvast.
- Stabiliteit is key bij het maken van foto’s door een verrekijker. Door de sterke vergroting heeft iedere kleine beweging een grote impact op je foto. Daarom is het aan te raden om een statief te gebruiken. Zorg dat je statief op een stabiele ondergrond staat en minimaliseer alle mogelijke trillingen. Je kunt ook een afstandsbediening gebruiken zodat je de camera en/of spotting scope niet aan hoeft te raken als alle instellingen juist staan.
- Houd je sluitertijd zo kort mogelijk. Door de mogelijke trillingen én de bewegingen van je onderwerp is het belangrijk om een hele korte sluitertijd te gebruiken. Probeer eens te starten met 1/1000e. Lees meer over de sluitertijd.
- Gebruik je je smartphone voor phonescoping? Dan zul je merken dat de camera van je smartphone waarschijnlijk iets te groothoekig is voor een beeldvullende foto. Je kunt dan 2 dingen doen: inzoomen met de camera van je telefoon óf je foto later bijsnijden. Probeer beide opties eens uit en zie wat voor jou het beste werkt. Zoomen met een smartphone heeft namelijk behoorlijke impact op de kwaliteit.
Kende jij de term digiscopen al? En lijkt het je wat om met je camera of smartphone door een verrekijker te fotograferen? Hopelijk heb ik je op weg geholpen om met deze vorm van natuurfotografie aan de slag te gaan. Het staat zeker op mijn eigen verlanglijstje om dit eens uit te proberen!
4 Reacties
Hallo, een levendige en ge-engageerde verwoording van je ervaringen met fotografie en randgebeuren. Zo ondervond ik je relaas aangaande fotograferen en foto’s bewerken. Goed en aangenaam om te lezen.
Dankjewel Antoine, leuk om te horen!
Hoi Evelien,
Vraagje, hoe weet je of je camera en spotting scope geschikt zijn voor digiscoping?
Heb namelijk een Panasonic Lumix dmc-g3 en morgen krijg ik een spotting scope geleverd.
Hoi Rimco, ik heb hier ook niet enorm veel verstand van. Maar als het goed is heb je een T2 adapter nodig om je spotting scope met je camera te verbinden.
Bij o.a. Kamera Express en CameraNU vind ik ze wel voor Nikon en Canon, maar niet voor Panasonic. Misschien kun je hier eens naar kijken? https://www.amazon.com/FocusFoto-Adapter-Olympus-Panasonic-Mirrorless/dp/B07DB8B7VN
Succes!