Wil jij graag groeien in je fotografie en je gaan positioneren als boudoir fotograaf? Met deze boudoir fotografie tips leer je over verschillende aspecten van deze vorm van fotografie. Lees verder en ontdek hoe jij smaakvolle en sensuele foto’s kunt maken. Van licht tot instellingen en meer!
Wat is boudoir fotografie
Boudoir fotografie is een intieme vorm van (portret)fotografie die zich richt op het vastleggen van de sensualiteit en schoonheid van het model. Vaak is het model gekleed in mooie lingerie. Boudoir fotografie is momenteel een populaire manier voor mensen om hun lichaam te vieren en zich zelfverzekerd, mooi en krachtig te voelen.
Boudoir fotoshoots vinden meestal plaats op een mooie locatie zoals in een hotelkamer of een andere mooi ingerichte ruimte. Maar ook een fotostudio kan hier goed voor gebruikt worden.
Als fotograaf is het jouw taak om mooie artistieke foto’s te maken die het lichaam smaakvol in beeld brengen. Hierbij is communicatie met je model enorm belangrijk. Ga de uitdaging aan en help je modellen zich comfortabel te voelen in hun prachtige lichaam, door middel van fotografie.
11x boudoir fotografie tips
Hieronder deel ik 11 tips die jou helpen bij boudoir fotografie. Of je hier nu net mee begint of al meer ervaren bent met deze vorm van fotografie, je steekt er vast iets van op!
1. Communicatie met je model
Zoals ik al eerder aangaf is communicatie met je model één van de belangrijkste onderdelen van een goede boudoir foto. Zo is het belangrijk om vooraf te weten te komen wat de redenen en doelen zijn van je model. Wil hij/zij de foto’s maken als cadeau voor iemand anders? Of zijn ze juist voor zichzelf en wil hij/zij zich zelfverzekerder voelen door deze ervaring? Hoe beter je dit in kaart hebt gebracht, hoe beter je hierop kunt inspelen voor een succesvolle reportage.
Daarnaast is het ook goed om het te hebben over bepaalde voorkeuren en helpt het om het comfort-niveau te begrijpen. Vraag je modellen welke houdingen en outfits voor hen wel of niet acceptabel zijn. En zorg ervoor dat ze weten dat ze altijd kunnen aangeven als ze zich ergens niet prettig bij voelen. Een veilige omgeving is essentieel. Niets moet, alles mag!
Misschien heb je al een eigen stijl in boudoir fotografie en komen je modellen hiervoor naar jou toe. Is dat niet het geval? Dan zou je ook nog kunnen overleggen wat hun voorkeuren zijn qua fotografie. Houd je model bijvoorbeeld van zachte, natuurlijke verlichting of juist meer van dramatisch licht met harde schaduwen? En zijn er specifieke poses of hoeken waar hij/zij de voorkeur aan geeft?
2. Locatie van de boudoir fotoshoot
Een goede voorbereiding is belangrijk voor vrijwel iedere fotoshoot. Hoe beter de voorbereiding, hoe makkelijker het is om het gewenste resultaat te bereiken. Je hoeft dan namelijk over veel minder dingen na te denken. Hierdoor kan al je focus gaan naar het moment én je model.
Zorg dat je een goede locatie regelt voor je boudoir fotografie. Misschien is er een mooi hotel in de buurt waar je een kamer kunt huren? Of kijk eens naar het huren van een mooie (daglicht) studio waar je volop je gang kunt gaan. Natuurlijk kun je ook een ruimte in je eigen huis of kantoor omtoveren tot een prachtige fotolocatie. Of misschien voelt je model zich het meest comfortabel in haar eigen woning. Wat je ook kiest, regel het op tijd en zorg dat je weet hoe deze locatie eruit ziet. Dit maakt het makkelijker om smaakvolle standpunten te kiezen.
3. Met of zonder visagie en styling?
Een boudoir fotoshoot kun je zo simpel en zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Vaak wordt zo’n shoot aangeboden in combinatie met visagie en haarstyling. Hierdoor voelt je model zich nog mooier en zelfverzekerder, en dat kan een boost geven tijdens de shoot. Het kan ook voor extra glamour zorgen in het beeld.
Maar je kunt er juist ook voor kiezen om dit niet te doen. Want hoe mooi is het als je model er helemaal puur natuur op staat? En zichzelf dan alsnog prachtig vindt? Daarnaast is zo’n shoot altijd spannend voor het model. Hoe minder mensen erbij aanwezig zijn, hoe makkelijker het is voor het model om te ontspannen.
Ditzelfde geldt voor styling. Ook hierbij heb je de keuze om het aan te bieden als onderdeel van de shoot óf om het juist bewust in de handen van het model te laten. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een ruimte op de locatie hebt waar het model zich kan omkleden en een goede plek voor haar en make-up.
4. Verschillende soorten licht bij boudoir fotografie
Het licht in een portretfoto is altijd van belang. Maar bij boudoir fotografie is dit nog net wat meer. Het licht kan er namelijk voor zorgen dat bepaalde delen van het lichaam geaccentueerd worden en andere juist in de schaduw liggen. En ook de sfeer wordt voor een groot deel hierdoor bepaalt. Hieronder zet ik drie tips van soorten licht op een rijtje die je zou kunnen uitproberen.
Zachte verlichting
Diffuus licht wordt vaak gebruikt bij boudoir fotografie om een warme, romantische sfeer te creëren. Door een zachte verlichting lijkt de huid het meest egaal wat flatterend is in foto’s. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door natuurlijk licht van een raam (al dan niet gedempt door een glasgordijn). Of door een grote softbox of paraplu te gebruiken in combinatie met flitslicht óf een daglichtlamp. Voor een extra zacht efffect kun je ook indirect flitsen, bijvoorbeeld tegen een muur of tegen het plafond.
Strijklicht
Wil je wat meer dynamiek en diepte in je foto’s? Dan kun je kiezen voor strijklicht. Deze verlichting krijg je door de lichtbron vanaf de zijkant op je onderwerp te laten schijnen. Hoe hard of hoe zacht je dat doet is een kwestie van smaak. Maar het resultaat zal altijd krachtiger zijn dan bij de eerste optie. Je krijgt een verlichting die rondingen en schaduwen accentueert. Hierdoor zie je meer details, maar kun je juist ook spelen met donkerte.
Tegenlicht
Ook tegenlicht kan heel goed werken in combinatie met boudoir fotografie. Denk bijvoorbeeld aan een silhouet van je model voor een groot raam. Of juist in combinatie met een bed. Zo zie je geen enkel detail maar krijg je toch een hele intieme en sexy foto. Ideaal dus om mee te starten zodat het model zich steeds comfortabeler gaat voelen. Je krijgt tegenlicht door te zorgen dat de lichtbron achter het model is.
Tip: Werk je met studioverlichting? Gebruik dan eens gekleurde filters voor je lampen om extra warm licht te krijgen.


5. Beste lens voor boudoir fotografie
Er zijn enorm veel verschillende soorten lenzen met allemaal andere mogelijkheden. Maar wat mij betreft is de beste lens voor boudoir fotografie een lichtsterke portretlens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 35mm, 50mm of misschien 85mm prime lens met een diafragma van bijvoorbeeld F/1.8 of F/2.0. Hoe kleiner de ruimte waarin je fotografeert, hoe kleiner de brandpuntsafstand zal moeten zijn om je model volledig op de foto te krijgen. Houd hierbij ook rekening met de sensor van je camera. Heb je een full frame camera of een crop-sensor? Dit is van belang wanneer je een lens gaat kiezen.
Door een lichtsterke lens te kiezen kun je creatief omgaan met onscherpte en bokeh in je foto. En dit zorgt voor een zachte sfeer en diepte.
Wil je flexibeler zijn? Kies dan voor een zoomlens waarmee je verschillende brandpuntsafstanden kunt bereiken. Deze lenzen zijn alleen niet zo lichtsterk. Houd je van details? Dan is een macrolens nog iets om te overwegen.
6. Camera instellingen voor boudoir fotografie
Er zijn enorm veel verschillende soorten boudoir foto’s om te maken. Hierdoor zijn er ook vele verschillende instellingen mogelijk. Maar je kunt in ieder geval rekening houden met de volgende camera tips.
Diafragma: Met het diafragma bepaal je de grootte van de lensopening en dus de hoeveelheid licht die de camerasensor bereikt. Bij boudoir fotografie wordt vaak een groot diafragma (laag F-getal) gebruikt om veel onscherpte te creëren. Zo komt alle focus op het onderwerp te liggen en is de achtergrond onscherp. Een groot diafragma helpt ook om een zachte, dromerige sfeer in de foto te creëren.
Sluitertijd: De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht valt op de camerasensor. Kies bij het fotograferen van mensen bij voorkeur een sluitertijd van 1/60e of sneller. Hiermee worden bewegingen ‘bevroren’ en zul je scherpe foto’s krijgen. Wil je juist beweging? Probeer dan eens een langere sluitertijd uit. Het is dan wel belangrijk om een statief te gebruiken of de camera te stabiliseren om camerabewegingen te voorkomen.
ISO-waarde: Bij iedere vorm van fotografie is het het beste om een lage ISO gebruikt. Hiermee krijg je de beste kwaliteit van je foto met veel scherpte en details en weinig ruis en korrel. Toch is dat bij boudoir fotografie niet altijd mogelijk, zeker wanneer je werkt met weinig licht. Dan kan een hogere ISO nodig zijn om een goede belichting te krijgen. Kijk vooral naar jouw camera en wat nog acceptabel is.
7. Kleding, schoenen en accessoires
Eerder had ik het al kort over kleding die het model kan dragen tijdens een boudoir fotoshoot. Meestal is dit mooie lingerie. Is je model erg zenuwachtig? Begin dan niet direct in lingerie maar bedek dit eerst met bijvoorbeeld een mooie slipdress of kimono. Eventueel met een panty of jarretels. Ook body’s zijn tegenwoordig helemaal trendy en in vele soorten en maten te koop. Glimmende stoffen zoals zijde of satijn, transparante stoffen en details van kant doen het altijd goed op foto.
Daarnaast is het vaak mooi om je model hakken te laten dragen tijdens zo’n fotoshoot. Dit maakt je model vaak direct een stukje zelfverzekerder én het helpt bij het aannemen van krachtige poses. Benen spannen hierdoor spieren aan wat direct effect heeft op de houding. Qua accessoires kun je alle kanten op! Van dekentjes tot kussens en van spiegels tot sieraden. Ook een overhemd of vest is mooi om als accessoire te gebruiken.
8. Poseren en poses voor boudoir fotografie
Poseren is voor de meeste modellen niet iets wat natuurlijk gaat. Het is daarom fijn om vooraf wat mogelijke poses te bedenken die je je model kunt laten doen. Onderstaande tips zullen zeker zorgen voor mooie en smaakvolle foto’s. Zeker gecombineerd met een mooie belichting. Ik ga er even vanuit dat het model een vrouw is.
1. Liggend op bed of op een bank
Laat je model op haar zij liggen, met het gezicht naar de camera gericht. Met één been gebogen en één arm over haar hoofd gedrapeerd. Denk hierbij een beetje aan Rose in Titanic. Deze pose accentueert rondingen en kan op vele manieren aangepast worden om het zo comfortabel mogelijk te maken voor je model.
2. Over de schouder kijken
Over het algemeen vinden vrouwen hun buik niet zo mooi. Daarom is het altijd goed om een pose te hebben waarbij het accent juist ligt op de achterkant van het lichaam. Laat je model met de rug naar de camera staan en het hoofd naar de zijkant draaien. Armen kunnen omhoog, bijvoorbeeld waarbij het model doet als ze haar haren in een staart doet. Combineer dit bijvoorbeeld met mooi strijklicht voor mooie vormen en lijnen!
3. Zittend op een stoel
Pak een stoel als attribuut en laat je model hier op verschillende manieren op zitten of tegenaan hangen. Het is vooral belangrijk dat de houding flatterend is en de mooiste delen van het lichaam benadrukt. De stoel kan er ook voor zorgen dat het lichaam wat afgedekt wordt, bijvoorbeeld door er achterstevoren op te gaan zitten.
4. Tegenlicht bij een raam
Heeft je locatie een mooi groot raam, eventueel met glasgordijnen? Perfect! Laat je model voor het raam staan of zitten en probeer verschillende poses uit. Het model zal een silhouet worden waardoor het niet om details draait maar om het complete lichaam. Deze pose voegt een vleugje mysterie toe aan de foto.
5. Benen omhoog tegen de muur
Laat je model op haar rug op bed liggen met haar benen omhoog tegen de muur. Kruis de enkels en krom de rug terwijl ze op haar onderarmen steunt. Dit geeft een mooie dynamische houding die ook perfect kan in combinatie met mooie schoenen.
Welke houding je ook kiest, het is belangrijk dat je model zich er goed bij voelt. Niet alleen dat het comfortabel aanvoelt, maar ook dat de houding haar mooiste punten naar voren brengt in de foto.
9. Betrek je model bij het proces
Een boudoir fotoshoot doe je nooit alleen. Betrek daarom je model ook bij het hele proces! Laat hem/haar tussendoor zien wat jij door je lens ziet. Zo groeit niet alleen het zelfvertrouwen, maar ook het vertrouwen in jou als fotograaf. En dat zorgt weer voor nog mooiere foto’s.
Stel vragen, geef opties, moedig je model aan en geef opbouwende feedback. Poseren is lastig en het model ziet niet hoe het er op beeld uit komt te zien. Dus geef zo duidelijk mogelijk aanwijzingen over houdingen of gezichtsuitdrukkingen. Zorg er ook voor dat je op details blijft letten. Liggen handen mooi, zit het haar goed, moet er nog wat poeder op het gezicht tegen glimmen?
10. Sfeer bepalen met muziek
Persoonlijk houd ik van muziek tijdens een fotoshoot. Muziek kan namelijk echt een sfeer maken en spanning wegnemen. Vraag aan je model waar ze van houdt en zet zulke muziek op. De shoot hoeft niet al te serieus te zijn, het is juist fijn om af en toe in lachen uit te barsten en lekker gek te doen. Daar krijg je de meest leuke foto’s van. Een goede sfeer helpt dus onwijs bij het eindresultaat.
11. Nabewerking van je boudoir fotografie
Is de fotoshoot voorbij? Dan is het tijd voor de nabewerking van alle foto’s! Het bewerken van de boudoir-foto’s is een belangrijk onderdeel van de shoot. Hiermee optimaliseer je de foto’s qua licht, helderheid, schaduwen en kleurtemperatuur en voeg je nog wat extra sfeer toe. Doe dit dus geheel volgens je eigen stijl en smaak. Maar er is één ding waar je wel rekening mee moet houden.
Een goede boudoir fotograaf streeft ernaar om foto’s te maken die de unieke schoonheid van het model weergeeft. Het is daarom belangrijk om het retoucheren van oneffenheden op een natuurlijke manier te benaderen. Modellen doen een boudoir shoot meestal om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zorg er dan ook voor dat de schoonheid van je model behouden blijft. Van littekens tot moedervlekken en van striae tot cellulitis, dit hoort allemaal bij het lichaam en hoeft niet verborgen te worden. Sla dus niet door in de nabewerking maar houd het natuurlijk.
Tip: zet foto’s ook eens om naar zwart-wit. Zeker wanneer je gebruik hebt gemaakt van hard licht strijklicht of tegenlicht zal dit erg mooi zijn. Het neutraliseert ook oneffenheden in de huid.
Hopelijk heb ik je met deze boudoir fotografie tips op weg kunnen helpen om zelf met deze vorm van fotografie aan de slag te gaan. Maar het belangrijkste van alles… heb plezier! Hoe gezelliger de shoot is, hoe vrije je model zich zal voelen. En dat zie je direct terug op de foto’s. Dus houd het luchtig en wees creatief!