Foodfotografie is niet alleen erg leuk, het is ook super leerzaam. Niet alleen om je fotografie skills te verbeteren, maar zeker ook om styling onder de knie te krijgen. Het styling van foodfotografie is namelijk niet zo makkelijk. Maar met deze tips gaat het je zeker lukken!
Styling van foodfotografie
Krijg jij ook meteen honger als je de mooie fotografie in de Allerhande ziet? En droom jij ervan om ook eens zulke mooie foodfoto’s te maken? Dan zijn onderstaande tips zeker de moeite waard om eens te lezen. Je foodfotografie valt of staat namelijk met de styling ervan. Van een goed gekozen ondergrond tot het juiste bestek.
1. Kleur & contrast
Het klinkt misschien logisch, maar bij het fotograferen van eten wil je natuurlijk dat het eten smakelijk overkomt en van je foto knalt. Kleur en contrast in je foto is hierbij heel belangrijk. Waarom denk je dat het vlees bij de slager tussen rijtjes groene decoratie ligt? Groen en rood zijn contrasterende kleuren. Door het groen lijkt het rode vlees extra vers en mals. Een contrasterende kleur is dus een goede manier om je gerecht uit de foto te laten springen.
Maar je hoeft het niet meteen met knallende kleuren te doen. Wie weet houd jij veel meer van een rustig kleurenschema. Ook dat kan prima werken, maar zorg dan dat er voldoende contrast in licht en donker in je foto zit. Een chocoladebol springt veel meer in het oog in een witte omgeving dan wanneer je hem tussen allerlei donkere accessoires zet. Kijk maar eens naar foto’s die jij mooi vindt en bekijk wat de reden is dat je oog direct op het gerecht valt.
2. Welke stijl?
Net als bij kleding en interieur is ook iedereens smaak qua styling van foodfotografie anders. Waar de ene houdt van een bonte kermis aan kleuren en accessoires wil de ander alleen maar subtiele details en een moderne uitstraling. Welk gerecht je ook gaat fotograferen, iedere stijl is mogelijk. Probeer vooral verschillende dingen uit om te zien wat je het meeste licht. Dit kan heel wat anders zijn dan je vooraf hebt bedacht.
Heb je nog geen idee wat jouw stijl eigenlijk is? Probeer dan eens een Pinterest bord te maken met allemaal foodfoto’s die jij top vindt. Hoe meer foto’s er op je bord staan, hoe beter je kunt oordelen over je stijl. Misschien keert telkens een bepaald accessoire terug in de foto’s? Of is het standpunt telkens gelijk? Fotograferen is niet alleen foto’s maken, maar ook goed kijken naar anderen om je eigen stijl en gevoel voor styling te ontwikkelen.
3. Alles komt samen met accessoires
Persoonlijk vind ik dit het leukste onderdeel van de styling van foodfotografie: accessoires kiezen! Wanneer je een keuze hebt gemaakt in welke stijl je wilt fotograferen, kun je bijpassende accessoires gaan zoeken. Kijk bijvoorbeeld bij de kringloop als je voor een vintage look gaat. Of ga leuke webshops af voor toffe accessoires op het gebied van servies, tafellinnen, bestek en keukengerei. Hieronder deel ik een paar van mijn favoriete items via KLINGEL.
Bij de ijsbekers zie ik direct een heerlijk zomerse foto voor me met een leuke gekleurde achtergrond en een hoop discodip. Terwijl je met de emaille schaaltjes juist weer de landelijke en authentieke sfeer opzoekt. Combineer deze met een ruitjes handdoek en mooi bestek voor een sfeer die je direct aan vroeger doet denken. Zeker wanneer je ze vult met erwtensoep en ergens nog een rookworst in beeld ligt! Zo zie je maar dat je keuze qua accessoires je direct een richting in laten denken. Wees creatief en probeer ook eens dingen te combineren!
4. Begin onderop!
We hebben het gehad over kleuren, contrast, accessoires en een bepaalde sfeer. Maar er is nog iets belangrijks wat niet vergeten mag worden… de ondergrond! Niet iedere ondergrond is geschikt voor het beeld dat jij in je hoofd hebt. Het is daarom handig om hier vooraf over na te denken en wat opties in huis te hebben als je gaat fotograferen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een houten plaat te kopen en te schilderen. Of juist voor een marmeren plaat te kiezen. Maar je kunt ook makkelijk zelf ondergronden voor foodfotografie maken met plakfolie!
De ondergrond is het meeste van belang wanneer je flatlay foto’s gaat maken. Dan zie je immers het meeste van de ondergrond. En hoewel dit zeker één van de meest gekozen standpunten is voor foodfotografie, zijn er ook genoeg andere opties. En hiermee kom ik bij de laatste tip.
5. Kies je standpunt bewust
Het kiezen van het standpunt lijkt heel makkelijk. ‘Dat kan toch ook wanneer je gaat fotograferen?’ Dat kan inderdaad, maar handig is het niet. De styling van je shot hangt namelijk af van je standpunt. Waar je voor het ene standpunt je achtergrond perfect op orde hebt, kan het er erg rommelig uitzien wanneer je van standpunt verandert. Daarom is het goed om dit vooraf te bedenken. Want als je eten eenmaal klaar is om gefotografeerd te worden, is snel werken vaak soms noodzakelijk.
Een hamburger fotograferen als flat-lay? Dat lijkt me niet zo’n goed idee. Zo zie je namelijk alleen het broodje en helemaal niet wat eronder zit. Een hamburger kun je dus veel beter ‘recht van voren’ fotograferen, zodat je mooi alle laagjes ziet. Terwijl een pizza juist wel heel geschikt is om van bovenaf vast te leggen. Zo heeft ieder gerecht z’n eigen fotogenieke kant die je mooi leren kennen. En dit kan ook veranderen door je accessoires. Thee in een glazen theeglas ziet er bijvoorbeeld veel gezelliger uit dan wanneer je het in een mok schenkt. Neem dus de tijd om je standpunt te bedenken en te kiezen voordat je écht gaat fotograferen. Dat scheelt een hoop stress.
Heb jij al eens de styling van foodfotografie geprobeerd? En aan welke van deze tips heb je het meeste?
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met KLINGEL
5 Reacties
Leuke tips!
Dankjewel Jeanine!
Handige tips!
Hallo Evelien,
Ik ben blij dat ik op jouw site terecht ben gekomen! Heel veel goede tips waar ik iets mee kan.
Bedankt
Leuk om te horen Frans, dankjewel voor je reactie en veel plezier met de tips!