Een newborn shoot bij de klant aan huis kan soms best een uitdaging zijn. Wat neem je mee? Hoe zorg je voor de juiste setting? En is er wel voldoende licht om de mooiste beelden vast te leggen? Fotograaf Irene Maris heeft zich gespecialiseerd in fotografie op locatie en deelt haar tips met je!
Een aantal jaar geleden fotografeerde ik newborn shoots, zwangerschapsshoots en babyshoots tot circa 1 jaar in de studio. De studio was van alle gemakken voorzien en je kan er ook vele kanten mee op. Toch merkte ik na een tijdje dat een newborn shoot aan huis beter bij mij past en sindsdien werk ik als newborn fotograaf altijd op locatie, bij de klant thuis.
Fotograferen van pasgeboren baby’s aan huis is elke keer weer anders. Geen enkel huis is hetzelfde. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over hoe je in verschillende situaties een fijne en ontspannen newborn shoot kan verzorgen. In deze blog deel ik mijn beste tips om een newborn shoot aan huis soepel te laten verlopen.
Een goede voorbereiding
In de studio lag alles wat ik nodig had netjes uitgestald in een grote welbekende vakkenkast van een Zweedse fabrikant. Gewassen en netjes opgevouwen, pakklaar om zo te gebruiken bij de newborn shoot. Met een groot poseerkussen op de grond en een grote lamp ernaast voor als het donker weer buiten was.
Een newborn shoot aan huis vergt iets meer voorbereiding. Je moet goed nadenken over wat je allemaal mee moet nemen. En wat je mee wil nemen. Uiteindelijk is het altijd best veel en loop je met gemak twee keer op en neer naar je auto om alles eruit te halen.
Wat neem ik mee?
Ik werk met twee lijstje, eentje voor mijn apparatuur en eentje voor de props, de kleden en doeken in verschillende kleuren. Mijn stijl is puur, natuurlijk, minimalistisch. Haarbandjes, petjes en mandjes gebruik ik niet en heb ik dus ook niet mee. Het grote kussen waar je op poseert wel, maar de grote lamp dan weer niet. Bij een newborn shoot aan huis werk ik altijd met natuurlijk licht.
Verderop in dit blog lees je wat ik allemaal meeneem naar een fotoshoot.
Bereid ook de ouders goed voor
Wat zeker zo belangrijk is in je voorbereiding, is de informatie die je de ouders van te voren geeft. Voor veel ouders is dit hun eerste newborn shoot en ze hebben geen idee hoe zo’n fotoshoot eruit ziet.
Vertel hoe je te werk gaat, wat je daarvoor meeneemt en wat zij kunnen doen of juist niet hoeven te doen. Een voeding net voordat je komt is bijvoorbeeld een hele waardevolle tip. Hierdoor kan de shoot net wat rustiger verlopen. Maar stel ze ook gerust dat het geen probleem is als dat niet het juiste moment is voor de voeding. Communicatie is heel belangrijk. Zo komen de ouders, maar zeker ook jij niet voor verrassingen te staan.

Elk huis is anders, waar fotografeer je?
Elk huis waar ik kom voor een newborn shoot is anders. Elke keer is het dus opnieuw bekijken wat de beste plek is voor mijn mini studio, want zo noem ik het altijd. Als ik bij de klant thuis aangekomen ben kijk ik meteen goed rond en soms vraag ik of ik ook even boven mag kijken. Mijn keuze laat zich bepalen door de kleuren op de muren, de lichtinval, de ruimte die ik heb om om het kussen heen te kunnen bewegen en of de kamer wat warmer te krijgen is.
Vaak kies ik voor de woonkamer. Er is (bijna) altijd een raam met voldoende licht en met genoeg ruimte ervoor. Maar ik heb ook regelmatig gefotografeerd in een slaapkamer. Bijvoorbeeld omdat de temperatuur hier beter te regelen was of omdat hier geen direct zonlicht naar binnen scheen.
Mijn to go’s voor het beste plekje in huis:
- Kijk hoe het licht valt: Een plek bij een groot raam werkt vaak het beste. Maar vermijd direct zonlicht, hierdoor kan je uitgebeten plekken en harde schaduwen in je foto’s krijgen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er te veel licht is, ook al is het bewolkt. Om teveel licht wat te kunnen dempen hang ik meegenomen vitragegordijnen op (aan zuignappen aan het raam of op een meegenomen achtergrondsysteem).
- Hoeveel ruimte is er: Het poseerkussen wat ik gebruik is vrij groot, ca. 110 cm in doorsnee. Deze ruimte heb je dus al minimaal nodig en om daaromheen vrij te kunnen bewegen heb je dus nog meer ruimte nodig. Deze ruimte is in een woonkamer vaak makkelijk te creëren door bijvoorbeeld een salontafel opzij te zetten.
- Wat is de kleurstelling in huis: Een kamer met lichte muren is het beste en fijnste om mee te werken. Heeft een kamer alleen maar rode muren, dan kan het zijn dat je dat terug ziet in je foto’s. Overigens gaat mijn voorkeur uit naar een lichte neutrale kamer, maar dat hoeft natuurlijk niet jouw keuze te zijn.
- Is de kamer warmer te krijgen: Ik fotografeer baby’s altijd in een rompertje of zonder kleertjes aan. Een kamer die heerlijk op temperatuur is is voor baby’s dan ook fijner. Het hoeft echt geen tropische temperaturen te zijn. Een aangename temperatuur is zo rond de 23-24 graden.


Wat neem ik mee bij newborn shoot aan huis?
Zoals ik al eerder vertelde werk ik met lijstjes, zodat ik niks vergeet. Een newborn shoot is niet altijd dichtbij, soms ben ik wel een uur onderweg enkele reis. Even heen en weer rijden om iets op te halen wat je vergeten bent zit er dan niet in.
Mijn lijstje voor apparatuur:
- Camera: Een (full-frame) camera met lichtsterke lenzen is ideaal voor werken met natuurlijk licht.
- Lenzen: Mijn favoriete lens is een 50mm f/1.8 voor de overzichtsfoto’s en portretfoto’s met ouders en de 100mm macro f/2.8 voor de close-up foto’s.
- Extra batterijen: Het aantal is afhankelijk van het energieverbruik van je camera. Ik heb altijd aan 1 batterij genoeg, maar toch heb ik altijd ook een reservebatterij mee.
- Extra geheugenkaarten: Niet alleen voor als er eentje vol is, maar ook voor als je geheugenkaart het niet meer doet. Het is mij nog niet overkomen gelukkig.
- Camerastrap: Deze zit standaard op mijn camera, maar staat toch voor de zekerheid op mijn lijstje.
Mijn lijstje voor props:
- Poseerkussen: Ook wel een beanbag genoemd. Feitelijk gezien is het een grote ronde zitzak.
- Achtergrond kleden: In verschillende kleuren. Deze leg je over het poseerkussen. Hoe meer je er over elkaar legt, hoe minder kreukels er zijn.
- Wraps: In bijpassende kleuren bij de achtergrondkleden. Wraps gebruik je om een baby mee in te wikkelen of te bedekken.
- Een klein kacheltje: Vooral in nieuwere huizen is de thermostaat niet zomaar hoger te draaien. Een klein kacheltje kan helpen de temperatuur aangenaam genoeg te krijgen voor een newborn shoot aan huis.
- White noise apparaat of app op je telefoon: Het geruis op de achtergrond kan helpen de baby in slaap te sussen. Ik gebruik het niet altijd, omdat ik zelf niet zo goed tegen het lawaai kan. En soms is het ook niet nodig. Zet je telefoon op vliegtuigstand als je de app gebruikt.
- Anti-doorlekmatjes: Deze gebruik ik onder het bovenste achtergrondkleed. Als je de baby zonder luiertje fotografeert voorkomt dit dat niet alle achtergrondkleden nat worden.
- Hydrofieledoeken: Ik gebruikte deze altijd als opvulling/ondersteuning voor als ik bijvoorbeeld het babyhoofdje hoger wil krijgen. Tegenwoordig gebruik ik wat er voor handen is en dat zijn dus vaak de wraps die ik op dat moment niet nodig heb voor de baby. Dat scheelt weer extra sjouwen.
Wat niet op een lijstje staat, maar wat je wel in je achterhoofd kan houden zijn accessoires met een speciale waarde. Zoals een knuffeltje, geboortekaartje, ringen van de ouders. Deze accessoires kan je gebruiken voor een extra persoonlijke touch.
Lees ook: Lens voor portretfotografie: welke lens is het beste?

De voordelen van een newborn shoot aan huis
Of je nu in de studio fotografeert of bij je klant thuis, in beide situaties kan je prachtige beelden maken. De voordelen van een newborn shoot aan huis zijn heel persoonlijk, zowel voor de klant als ook voor jou.
Ik vind het ontzettend fijn om te fotograferen bij mijn klanten thuis. Zo kunnen zij de dag rustig starten, zonder zich druk te hoeven maken of ze alles mee hebben, waar ze heen moeten en of ze wel op tijd zijn. Doordat mijn klanten thuis kunnen blijven is de sfeer vaak relaxter wat weer ten goede komt aan een ontspannen fotoshoot. Daarnaast vind ik het ontzettend knus dat ik voor heel eventjes deel uit mag maken van die heerlijke babybubbel. En na de shoot als ik mijn spullen inpak en weer op weg ga kunnen de ouders en baby zich meteen lekker nestelen op de bank en nagenieten van de fijne relaxte newborn shoot.
Gastblog – Dit artikel is geschreven door newborn fotograaf Irene Maris. Irene is gespecialiseerd in newborn shoots aan huis in Tilburg en omgeving. Op haar eigen website schrijft ze ook blogs over deze vorm van fotografie, dus neem zeker een kijkje op irenemaris.nl voor meer informatie.
