Wil jij beter worden in het fotograferen van portretten? Het kiezen van een goede lens voor portretfotografie kan je zeker helpen om een stapje te groeien in deze vorm van fotografie. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten, welke overwegingen je moet maken én geef ik je een aantal voorbeelden van goede lenzen voor het maken van portretfoto’s!
Portretfotografie is een vorm van fotografie waarbij je mensen (of dieren) vastlegt. De focus ligt vaak op het gezicht, waardoor het lichaam soms wel, maar vaak ook niet in z’n geheel gefotografeerd wordt. Of je nu een professionele fotograaf bent of gewoon van fotografie als hobby geniet, het kiezen van de juiste lens kan best bepalend zijn voor het resultaat van je foto’s. Daarom help ik je in dit artikel met het maken van een goede keuze voor een nieuwe lens voor portretfotografie.
Wat maakt een objectief een goede lens voor portretfotografie?
Iedere lens heeft verschillende eigenschappen en kenmerken die hem anders maakt dan alle anderen. De belangrijkste verschillen zitten hem vaak in de brandpuntsafstand, het mogelijke diafragma en of het een zoomlens is of een prime lens (zonder zoom). Hieronder leg ik de onderdelen stuk voor stuk aan je uit.
Brandpuntsafstand
Een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een lens voor portretfotografie is de brandpuntsafstand. Dit getal zie je meestal op de ring van de lens staan en geeft aan of je lens een groothoeklens is (klein getal), een telelens (groot getal) of iets daar tussenin. Hiermee bepaal je hoe ver je van je onderwerp vandaan moet staan én hoeveel omgeving er te zien is. Lees voor meer informatie mijn artikel ‘Wat is de brandpuntsafstand in fotografie? + voorbeelden‘.
Voor portretfoto’s wordt meestal een brandpuntsafstand van 85mm gebruikt. Maar eigenlijk zit je met alles tussen 50mm en 135mm behoorlijk goed als je standaard portretfoto’s wilt maken. Deze brandpuntsafstanden zorgen voor de minste vervorming en vertekening in het gezicht en lichaam. Je zet je model dus op de foto hoe hij of zij er echt uitziet.
Wil je vaak op grote afstand zijn van je modellen? Dan kun je zelfs nog net wat hoger gaan. Bijvoorbeeld tot 200mm. Zelf gebruik ik enorm graag mijn 70-200mm F/2.8 lens. je kunt namelijk lekker afstand nemen én je krijgt makkelijker bokeh in de achtergrond. Let wel op dat je foto’s niet te vlak worden hiermee.
Diafragma (F-getal)
Het tweede grote verschil tussen diverse lenzen is het minimale diafragma dat je kunt gebruiken. Het diafragma wordt altijd aangegeven met het F-getal. Hoe lager het F-getal is, hoe groter je de opening van het diafragma kunt maken. En hoe groter deze opening, hoe meer licht er in één keer op de sensor kan vallen. Dit heeft het effect dat er meer onscherpte in de foto komt. Die dromerige foto’s die je dus vaak ziet? Die zijn vaak gemaakt met diafragma’s van bijvoorbeeld F/1.4 of F/1.8. De ideale lens voor portretfotografie is dus lichtsterk en kan een grote diafragma-opening instellen.
Door een klein F-getal te kiezen zorg je niet alleen voor een dromerig effect. Het helpt je om je model los te halen van de achtergrond. Hoe meer verschil in scherpte tussen je model en de achtergrond, hoe dynamischer je foto meestal wordt. Hierdoor is een lichtsterke lens favoriet bij de meeste portretfotografen.
Zoomlens of lens met vast brandpunt?
Als laatste wil ik het hebben over de keuze tussen een lens met een vast brandpunt óf een zoomlens. Een lens met een vast brandpunt (ook wel prime-lens genoemd) is over het algemeen de meest gekozen optie voor portretfotografie. Dit komt omdat deze lenzen vaak wat kleiner zijn, een grote diafragma-opening kunnen instellen én kwalitatief erg goed zijn. Als het maken van portretten echt jouw ding is en je maakt weinig andere soort foto’s, dan zou ik zeker voor een goede prime-lens kiezen.
Maar dat wil niet zeggen dat een zoomlens een definitieve no-go is. Ben je meer allround fotograaf? En doe je bijvoorbeeld aan bedrijfsfotografie, lifestyle-fotografie of trouwfotografie? Dan kan een lens met een vast brandpunt soms te veel beperkingen hebben. Zeker op kleinere locaties waar je zelf weinig bewegingsruimte hebt. Een zoomlens is dan ideaal, óók voor portretfotografie. Je hoeft niet telkens van lens te wisselen, je bent een stuk sneller met het bepalen van je compositie en ook hier zijn lenzen voor te koop met mooie diafragma-openingen.
Denk dus goed na over het doel van je fotografie. Wil je vooral flexibel zijn en verschillende soorten foto’s kunnen maken met de lens? Of is de lens echt alleen voor portretfotografie bedoeld? Dit kan je keuze flink beinvloeden.
Overweging van groothoeklenzen
Terwijl ik net heb aangegeven dat je het beste kunt kiezen voor een lens met een brandpuntsafstand van 50 mm en hoger als ideale portretlens, kan een groothoeklens zoals de 35mm ook interessant zijn. Deze lenzen zijn handig voor zogenaamde portfoto’s waarbij je het je model samen met de omgeving wilt vastleggen. Dit zorgt voor unieke en verhalende portretten die de persoon op een bepaalde weergeeft. Ook ideaal voor het maken van fashion foto’s.
De beste lens voor portretfotografie is…
Nu je weet wat de belangrijkste verschillen zijn om op te letten, geef ik je vier verschillende opties voor goede portretlenzen. Allemaal met andere kenmerken en een ander prijskaartje. De vraag is dus aan jou wat je het meest belangrijk vindt én wat je budget is.
85mm F/1.4 lens
Of je nu fotografeert met Canon, Nikon, Sony of Fujifilm, vrijwel ieder cameramerk heeft wel een 85mm lens met een lichtsterk diafragma in het assortiment. Waarom? Omdat dit de meest klassieke portretlens is die je kunt hebben. Met deze lens kun je zeker nooit de mist in gaan. Van haarscherpe details tot prachtige bokeh en onscherpte. Daarnaast zijn de meeste van deze modellen voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie, zo kun je makkelijk uit de hand fotograferen, zelfs bij weinig licht.
➜ Bekijk de actuele prijzen van deze lens bij Kamera Express of CameraNu.
50mm F/1.8 lens
Is de 85mm F/1.4 lens iets aan de prijzige kant voor jouw portemonnee? Begrijpelijk, het is een prachtige lens maar ook wel aan de prijs. Als je toch iets in deze richting zoekt, dan zou ik voor de 50mm F/1.8 lens kiezen. Deze lens is misschien wel de populairste lens voor de meeste camera-merken. Hij is niet al te duur maar je kunt er wel erg mooie foto’s mee maken. Een goede lens voor portretfotografie, maar ook voor het fotograferen van bijvoorbeeld details, bloemen en meer. Deze betaalbare prime-lens levert scherpe beelden met een prachtige onscherpe achtergrond op.
➜ Bekijk de actuele prijzen van deze lens bij Kamera Express of CameraNu.
70-200mm F/2.8 zoomlens
Heb je besloten dat je graag de flexibiliteit van een zoomlens wilt combineren met uitstekende prestaties voor portretfotografie? Dan is de 70-200mm f/2.8 lens een geweldige keuze. Zoals ik al eerder in dit artikel heb aangegeven is dit persoonlijk één van mijn favoriete lenzen waar ik volop mee fotografeer.
Met een constant diafragma van f/2.8 over het hele bereik kun je met deze lens zowel close-ups als meer omgevingsportretten maken. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je scherpe beelden krijgt, zelfs bij langere brandpuntsafstanden. Zeker geen koopje, maar wel een hele mooie aanvulling voor je hele fotografie carriere omdat hij zo allround te gebruiken is.
➜ Bekijk de actuele prijzen van deze lens bij Kamera Express of CameraNu.
35mm F/1.4 groothoeklens
Zoals ik eerder aangaf hebben de meest logische lenzen voor portretfotografie een brandpuntsafstand tussen de 50 en 135mm. Zo krijg je de minste vervorming in je foto’s. Maar het kan zijn dat je juist wél wat vertekening wilt. Bijvoorbeeld voor fashion-fotografie, waarbij je je model nog langer wilt laten lijken. Of bij portretten waarbij je juist het gezicht een beetje uit z’n proporties wilt halen. Voor deze toepassingen is een groothoeklens het meest geschikt. Ik zou dan voor een 35mm lens gaan met een lichtsterk diafragma van F/1.4. Gebruik deze lens ook als je in kleinere ruimtes fotografeert maar je modellen wel volledig in beeld wilt brengen.
➜ Bekijk de actuele prijzen van deze lens bij Kamera Express of CameraNu.
Conclusie
Het kiezen van de juiste lens voor portretfotografie is belangrijk, maar denk er ook niet tot in den treuren over na. Ga op je gevoel af en denk logisch na over de foto’s die je waarschijnlijk het meeste gaat maken. Ook budget is een belangrijke factor, want lenzen zijn helaas niet goedkoop. Wel is het fijn dat je een lens vaak voor hele lange tijd kunt gebruiken. Zelfs als je wisselt van camera binnen hetzelfde merk en hetzelfde type, kun je je objectieven gewoon behouden.
Hopelijk heb ik je op weg geholpen met je keuze. Heb je nog vragen? Stel ze dan in de comments onder dit artikel. En vergeet ook niet om het artikel ‘Portretfotografie belichting: tips voor het mooiste licht‘ te lezen.
2 Reacties
Weer een mooi artikel! Ik heb er van genoten.
Bedankt John, leuk om te horen!