Zoek je naar de perfecte belichting voor portretfotografie? Lees dan zeker even verder! Belichting is een cruciaal onderdeel van het maken van geweldige portretfoto’s. In dit artikel leg ik je uit waarom belichting belangrijk is en geef ik je 11 praktische tips om je foto’s naar een hoger niveau te tillen.
Als kind maakte ik het liefste foto’s van vriendinnen. Van foto’s in tuinen vol bloemen tot graffiti muren en van natuurlijk licht tot lampen als studio-verlichting. Ik probeerde van alles uit en dat helpt zeker bij het ontdekken van je eigen stijl en voorkeuren. Ook qua belichting van portretfotografie!
Wat is portretfotografie
Portretfotografie is een vorm van fotografie waarbij je een persoon vastlegt. De nadruk ligt hierbij op het gezicht en de uitdrukking van je model. Zo kun je de persoonlijkheid en het karakter vastleggen in een foto. Er zijn verschillende soorten portretfotografie, denk bijvoorbeeld aan professionele portretten voor bijvoorbeeld Linkedin, een website of op je CV. Maar ook familieportretten, creatieve portretten, kinderportretten en zelfs portretten van huisdieren. De belichting is een belangrijk aspect van portretfotografie. Dit omdat het de sfeer en de emotie in een foto kan beïnvloeden en versterken.
Waarom belichting belangrijk is in portretfotografie
Belichting is één van de belangrijkste onderdelen van het maken van een goede portretfoto. Goede belichting zorgt voor de juiste balans tussen licht en schaduw, waardoor de details van het gezicht duidelijk naar voren komen. Het zorgt voor dynamiek! Slechte belichting kan leiden tot platte foto’s. Maar ook voor donkere, fletse of overbelichte foto’s waarbij de kenmerken van het gezicht van je model verloren gaan. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je belichting op de juiste manier in kunt zetten.
11x tips voor het gebruik van belichting bij portretfotografie
Of je nu een beginnend portretfotograaf bent of al wat ervaring hebt opgedaan, onderstaande tips zijn zeker de moeite waard om door te lezen. Onthoud ze goed en probeer ze eens uit. Dan zie je direct wat goed werkt voor jou en waar je meer over te weten wilt komen.
1. Begin met natuurlijk licht
Het makkelijkste licht dat je tot je beschikking hebt, is natuurlijk licht. Het licht van de zon is vaak een hele goede keuze voor het maken van portretfoto’s. Fotografeer je binnen? Probeer je foto’s dan te maken bij raamlicht. Hierdoor krijg je zacht, diffuus licht dat het gezicht flatteert.
Fotografeer je buiten? Dan zijn er verschillende manieren om het natuurlijke licht in te zetten:
- Diffuus licht: Wil je zacht licht in je foto’s? Zoek dan een mooi plekje in de schaduw uit. Hier heb je diffuus licht waardoor je geen harde schaduwen krijgt in je portretten.
- Tegenlicht: Houd je van zo’n mooie lichtkrans om de haren van je model? Gebruik dan tegenlicht in je portretfotografie. Pas wel op met deze vorm van belichting, je kunt namelijk snel een uitgebleekte achtergrond krijgt als je de belichting goed probeert te krijgen. Ook lens flare ligt op de loer bij tegenlicht.
- Zon vanaf de zijkant: gebruik je de zon als lichtbron? Laat hem dan nooit van voren komen. Hierdoor gaat je model knijpen met de ogen en dat is niet mooi. De zon vanaf de zijkant is een beter idee. Let wel op voor harde schaduwen, deze kun je oplichten met een reflectiescherm (zie verderop in het artikel).
2. Maak gebruik van het gouden uur!
De gouden uren zijn de eerste en laatste uren van de dag wanneer de zon laag aan de horizon staat. Dit zorgt voor een warm, gouden licht dat je foto’s een prachtige sfeer geeft. Probeer eens tijdens deze uren foto’s te maken. Je zult zien dat deze belichting perfect is voor portretfotografie.
3. Invloed op natuurlijk licht met een reflectiescherm
Word je gek van die harde schaduwen wanneer je fotografeert in de zon? Een reflectiescherm kan helpen om het licht te reflecteren en te verzachten. Gebruik dit ronde scherm om schaduwen op te vullen door de zon te weerkaatsen richting deze schaduwen.
Een reflectiescherm heeft vaak meerdere kleuren. De zilveren laag zorgt voor een neutrale kleur reflectie, terwijl het gouden reflectiescherm juist zorgt voor extra warmte in het licht. Probeer het eens uit. Het is een voordelige manier om een groot verschil te maken in het licht in je foto’s!
4. Flitslicht als belichting in portretfotografie
Werken met flitslicht is niet makkelijk. Maar een externe flitser kan je wel helpen met de belichting van je foto’s. Zeker op locaties met weinig natuurlijk licht. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte zonder ramen of wanneer het buiten donker aan het worden is.
Flitslicht kan worden gebruikt op verschillende manieren. Een veelgebruikte techniek is om een reportage flitser op een statief te zetten. Gebruik een zender en ontvanger om de flitser met je camera te laten communiceren. Vervolgens kun je de flitser naar eigen wens verplaatsen en instellen. Van tegenlicht tot strijklicht en van frontaal licht tot diffuus licht. Alles is mogelijk! Gebruik een paraplu of softbox voor betere verspreiding van het licht. Zelf gebruik ik deze opstelling ook graag, zeker op locatie.
5. Ontdek de Rembrandt belichting en het ‘driehoekje’
In dit artikel heb ik het al vaker gehad over het oplichten van schaduwen. Maar schaduwen zijn zeker niet altijd slecht! Schaduwen kunnen juist worden gebruikt om diepte en dimensie toe te voegen aan je foto’s. Probeer schaduwen te gebruiken om het gezicht meer dimensie en dynamiek te geven. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde schilderijen van Rembrandt.
De Rembrandt-belichting is een populaire techniek in portretfotografie. Hierbij belicht je het gezicht van je model met een lamp of flitser, geplaatst op ongeveer 45 graden van het model. Zorg ervoor dat hij iets hoger dan de ogen van het model staat. Hierdoor valt het licht diagonaal op het gezicht van je model en ontstaat er een schaduw op de andere kant van het gezicht, wat de beroemde driehoek van licht op de wang creëert.
6. De juiste instellingen gebruiken
Het is belangrijk om de juiste instellingen op je camera te gebruiken om de belichting goed te krijgen. Probeer te spelen met de ISO-waarde, sluitertijd en het diafragma om de juiste balans tussen licht en schaduw te creëren. De camera’s van tegenwoordig zijn heel goed in het bepalen van de juiste belichting, maar in omstandigheden met moeilijk licht zul je ze toch een handje moeten helpen.
In dat geval is het fijn om de half automatische of volledig manuele standen te begrijpen. Lees vooral eens mijn artikel ‘Fotograferen in M-stand: zo gebruik ik het!‘ door voor mijn tips!
7. Maak gebruik van belichtingscompensatie
Ben je nog niet toe aan het fotograferen op de M-stand? Dan is de belichtingscompensatie je beste vriend! Dit is een handige functie die kan worden gebruikt om de belichting aan te passen zonder dat je de instellingen op je camera hoeft te veranderen. Hiervoor heb je dus veel minder kennis van de instellingen nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is de belichtingscompensatie op + of – te zetten. Hoe hoger de plus, hoe lichter je foto zal worden. En hoe lager de min, hoe donkerder. Probeer te spelen met deze functie om de juiste balans in belichting te krijgen in je portretfotografie.
8. Experimenteer met verschillende belichtingsmodi
De meeste digitale spiegelreflex- of systeemcamera’s hebben verschillende belichtingsmodi. Deze instellingen voor lichtmeting kunnen worden gebruikt om de juiste belichting te krijgen, zeker bij portretten!
Als je de camera op de automatische stand zet, zal hij altijd proberen om de totale foto goed te belichten. Bij situaties met moeilijk licht, kan dit weleens verkeerd uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die je maakt tijdens wintersport. Zijn ze vaak iets te donker? Dat komt omdat er zoveel wit in de foto is. De camera begrijpt dit niet en probeert het op te lichten.
Hetzelfde geldt voor een donkere omgeving, bijvoorbeeld bij een concert. Deze foto’s zullen vaak te licht worden op de automatische stand. Door een andere stand qua lichtmeting te kiezen, zul je zien dat je veel gerichter kunt belichten. Met spotmeting bijvoorbeeld, dan wordt het licht gemeten op de plek waarop jij scherp stelt. Probeer eens te spelen met verschillende belichtingsmodi om te zien welke het beste werken bij je portretten.
9. Zorg voor een goede belichting van de ogen
Een goede belichting van de ogen is essentieel in portretfotografie. De ogen zijn vaak het eerste waar we naar kijken als we naar een portretfoto kijken. Dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed verlicht zijn en de juiste hoeveelheid scherpte hebben.
Om de ogen goed te belichten, is het belangrijk dat de lichtbron in de juiste hoek staat. Je zult begrijpen dat je bij tegenlicht geen licht in de ogen krijgt. Dat hoeft niet erg te zijn, niet alle soorten licht zijn hiervoor geschikt. Maar heb je wel licht dat op het gezicht valt? Probeer het dan zo de gebruiken dat de ogen gaan schitteren en uit je beeld knallen!
10. Neem de tijd om de belichting goed te krijgen
Het is belangrijk om de tijd te nemen om de belichting goed te krijgen voordat je foto’s maakt. Kijk goed naar het omgevingslicht waar je gebruik van kunt maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je hand omhoog te houden en te zien waar de schaduwen vallen. Hoe meer je je hand van de lichtbron afkeert, hoe dieper de schaduwen zullen zijn. Zo kun je bepalen hoeveel dynamiek je in het licht wilt hebben, want ditzelfde zal gebeuren bij je model.
Probeer ook vooral verschillende hoeken uit als je twijfelt. Knijp je ogen tot spleetjes en kijk door je wimpers om contrast te zien. Zo kun je het beste beoordelen of het licht te hard is of niet.
11. Blijf oefenen en experimenteren
Oefening baart kunst, en dat geldt zeker voor portretfotografie. Blijf oefenen en experimenteren met belichtingstechnieken om je vaardigheden te verbeteren en je foto’s naar een hoger niveau te tillen. Lees vooral ook eens mijn andere tips rondom portretfotografie door!
- Hoe fotografeer ik spontane portretten?
- 15x poses voor portretfotografie die je moet uitproberen!
- Fotografietips voor het maken van zelfportretten
Belichting is een belangrijk onderdeel van het maken van geweldige portretfoto’s. Door te spelen met natuurlijk licht, reflectieschermen, flitslicht, belichtingscompensatie en instellingen kun je de juiste balans tussen licht en schaduw creëren en je portretfoto’s naar een hoger niveau tillen. Blijf oefenen en experimenteer met verschillende technieken. Succes!
1 Reactie
[…] dunne gordijnen of laat ramen helemaal onbedekt om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Een licht en luchtig huis ziet er niet alleen geweldig uit op foto’s, maar voelt ook prettiger aan. […]