Wil jij leren om je pluizige huisdier mooi op foto vast te leggen? Katten fotografie kan een uitdaging zijn, maar het is ook erg leuk! In dit artikel deel ik 15 praktische tips die je hierbij gaan helpen. Van technische instellingen tot creatieve ideeën en meer. Dus lees snel verder!
Hoewel ik zelf geen huisdier heb, vind ik huisdieren wel altijd erg leuk! Honden en katten van vrienden staan dan ook regelmatig op mijn foto’s wanneer ik op bezoek kom. En hoe leuk is het als je mooie foto’s hebt van je lieve kat. Daar kun je vrienden en familie ook erg blij mee maken.
15 handige tips voor katten fotografie
1. Kies voor een groot diafragma
Een groot diafragma (klein F-getal) kan wonderen doen voor het fotograferen van katten. Hiermee creëer je namelijk een kleine scherptediepte, waardoor je kat scherp in beeld is en de achtergrond mooi vervaagt. Dit effect zorgt ervoor dat je kat echt opvalt en de aandacht volledig naar het dier gaat. Het maakt de foto rustiger en het oogt vaak professioneler.
Het instellen van een groot diafragma doe je door het F-getal zo klein mogelijk te zetten. Dit kan in de M-stand, maar je kunt ook kiezen om de A of AV stand van je camera te gebruiken. Met deze handmatige standen heb je zelf de controle over de instellingen. Let ook op de afstand tussen je kat en de achtergrond. Hoe meer ruimte tussen de achtergrond en je kat, hoe meer onscherpte je zult zien. Dit kan vooral nuttig zijn in situaties waar de achtergrond rommelig is of afleidt van het onderwerp.
2. Gebruik natuurlijk licht bij katten fotografie
Persoonlijk vind ik dat natuurlijk licht de mooiste resultaten geeft. Tenzij je echt goed bent in studiofotografie met flitser, maar dit kan een kat laten schrikken. Over het algemeen kan niets op tegen daglicht! Fotografeer je kat bij een raam (strijklicht) of buiten voor zo veel mogelijk licht. Probeer ook eens met tegenlicht te fotograferen, dan krijg je een krans van licht rondom de haren van je kat!
Ieder moment van de dag heeft voor- en nadelen qua licht. Maar het gouden uur, net na zonsopgang of voor zonsondergang, wordt door fotografen vaak gezien als het mooiste licht. Dit moment zorgt voor warm en zacht licht dat een hele fijne sfeer aan je foto’s geeft. Probeer verschillende hoeken en posities ten opzichte van het licht om te zien hoe het licht het mooiste op de kat valt.
3. Leg de focus op de ogen
Of je nu portretten maakt van mensen, huisdieren, in de dierentuin of op safari… probeer de scherpte altijd op de ogen van het dier te leggen. De ogen van een kat zijn expressief en trekken direct de aandacht. Dat is dus de plek die je scherp wilt hebben. Gebruik de focuspunten van je camera om ervoor te zorgen dat de ogen van de kat scherp zijn. Daarnaast hebben steeds meer camera’s een oogdetectie-autofocus (Eye-AF), ook voor dieren. Ideaal, zo is het nog makkelijker om op de juiste plek scherp te stellen.
4. Gebruik de burst-modus
Katten kunnen snel en onverwachts bewegen, en dat is niet handig voor jouw fotografie. Gelukkig zijn camera’s tegenwoordig erg snel! De burst-modus (of continu-opname modus) is een handige functie voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Met deze instelling maak je snel achter elkaar meerdere foto’s. Dit is ideaal voor katten die vaak in beweging zijn en onverwachte sprongen of poses kunnen aannemen.
Wanneer je de burst-modus gebruikt, houd je de ontspanknop ingedrukt en maakt de camera een reeks foto’s. Hierdoor vergroot je de kans om dat ene perfecte moment vast te leggen. Gebruik deze modus vooral in combinatie met een snelle sluitertijd om beweging te bevriezen.
Lees ook: Onscherpe foto’s voorkomen: zo los je het op!
5. Experimenteer met perspectieven
Het kiezen van het juiste perspectief kan een groot verschil maken in de uitstraling van je foto’s. Over het algemeen adviseer ik om op ooghoogte met je model te fotograferen. Wanneer je op ooghoogte fotografeert zorg je ervoor dat de kijker zich verbonden voelt met de kat, alsof ze elkaar recht in de ogen kijken. Maar er zijn nog veel meer perspectieven om uit te proberen!
Kies bij katten fotografie eens voor een foto van bovenaf, waarbij de kat omhoog kijkt. Dit wordt ook wel ‘vogelperspectief’ genoemd en het zorgt voor een interessante compositie. Doe dit wel alleen als je een leuke ondergrond hebt, die zal namelijk veel in beeld zijn.
Daarnaast kun je kiezen voor kikkerperspectief of kikvorsperspectief. Dit perspectief krijg je wanneer je van een laag standpunt omhoog fotografeert. Het werkt het beste met een groothoeklens en zorgt voor een komisch effect waarbij je kat een groot hoofd heeft.
6. Houd de achtergrond simpel
Een eenvoudige en opgeruimde achtergrond helpt om je kat (of poes) centraal te zetten in je foto. Rommelige achtergronden kunnen afleiden en maken de foto minder professioneel. Een rustige achtergrond, in combinatie met een groot diafragma, zorgt voor een mooi contrast in scherpte en onscherpte. En misschien krijg je zelfs wel bokeh! Zoek naar een neutrale achtergrond die wel wat diepte geeft aan de foto. Bijvoorbeeld in de tuin of in een rustige ruimte. Of kies voor een mooie muur als achtergrond.
Zorg ervoor dat de kleur van de achtergrond contrasteert met de kleur van je kat, zodat je kat goed opvalt. Tenzij je juist graag een high key of low key foto wilt maken. Dan kun je het beste een achtergrond kiezen die zo dicht mogelijk in de buurt komt van je kat!
7. Maak gebruik van props in je katten fotografie
Wil je je foto’s naar een hoger niveau tillen, en ben je de portretten een beetje zat? Speeltjes, manden, dekens en andere props kunnen je foto’s interessanter maken. Zorg wel dat de props de kat aanvullen en niet overschaduwen. Extra handig: sommige props helpen ook om de aandacht van de kat te trekken en je huisdier bezig te houden.
Tip: Houd er rekening mee dat minder vaak meer is. Te veel props kunnen rommelig overkomen en de aandacht van de kat afleiden. Experimenteer met een paar zorgvuldig gekozen items om een mooi evenwicht te vinden.
8. Geef je kat een beloning
Fotograferen van dieren kan soms een uitdaging zijn, vooral als je kat niet gewend is om stil te zitten. Dieren zijn nou eenmaal lastig te registeren en hebben een korte spanningsboog. Gebruik daarom beloningen om je kat te motiveren en positief gedrag aan te moedigen. Traktaties werken meestal goed, vooral als je kat een beetje hongerig is.
Houd de traktaties bij de hand en beloon je kat regelmatig tijdens de fotosessie. Ook kun je een favoriet speeltje gebruiken om de aandacht te trekken en de kat naar de camera te laten kijken. Maak van de fotosessie een leuke en positieve ervaring voor je kat. Dit zorgt ervoor dat ze de camera en het fotograferen associeert met iets leuks, wat toekomstige fotoshoots makkelijker maakt.
9. Let op de belichting bij katten fotografie
Goede belichting is erg belangrijk. Eerder in dit artikel heb ik het al gehad over natuurlijk licht, maar ook de kracht van de lichtbron is iets om rekening mee te houden. Zorg voor voldoende licht, zonder dat er harde schaduwen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door in de buurt van een raam te fotograferen. Of in de schaduw als je graag buiten foto’s maakt. Gebruik eventueel een reflectiescherm om schaduwen op te lichten.
10. Focus eens op de details
Katten zijn prachtige dieren, focus daarom eens op detailshots! Close-ups van pootjes, snorharen die glimmen in het licht of schattige oren kunnen prachtige foto’s opleveren die anders zijn dan de standaard portretten. Door close-ups te maken kun je echt de bijzondere details van jouw huisdier vastleggen. Misschien heeft jouw kat wel de meest prachtige ogen, het liefste neusje of een bijzondere tekening in zijn vacht.
Om een goede close-up foto te maken kun je het beste een macro-lens gebruiken. Heb je deze niet in je collectie? Geen probleem, er zijn ook close-up ringen of filters die je kunnen helpen om toch foto’s van dichtbij te maken. Experimenteer met verschillende hoeken en belichting om de textuur en details te benadrukken.
11. Beweeg langzaam
Katten kunnen schrikken van plotselinge bewegingen. Beweeg rustig en kalm om de kat niet te laten schrikken, vooral als je dichterbij komt met de camera. Zo geef je de kat de tijd om aan de camera te wennen en zich op haar gemak te voelen. Dit helpt om een ontspannen sfeer te creëren waarin de kat natuurlijk en spontaan kan reageren. Bovendien kun je hierdoor beter observeren en anticiperen op de bewegingen van je kat. En dat zorgt weer voor betere foto’s!
12. Gebruik een hoge sluitertijd bij kattenfotografie
Is jouw kat ook enorm bewegelijk en grappig? Een snelle sluitertijd helpt om bewegingen te bevriezen en zo scherpe foto’s te maken zonder bewegingsonscherpte. Gebruik bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/300e seconde of hoger om er zeker van te zijn dat je foto’s op ieder moment scherp zijn.
Als je in een goed verlichte omgeving fotografeert kun je gemakkelijk een snelle sluitertijd gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je foto’s. Bij een locatie met minder licht moet je misschien je ISO-waarde verhogen of een groter diafragma gebruiken om voldoende licht binnen te laten. Experimenteer met verschillende instellingen om de juiste balans te vinden.
13. Reflecties doen het altijd goed
Probeer je katten fotografie eens wat creatiever te maken door te experimenteren met reflecties! Gebruik spiegels, glas, metaal of fotografeer je kat bij een wateroppervlak voor unieke foto’s. Kijk goed naar verschillende hoeken en perspectieven om de reflectie optimaal in je foto’s te verwerken. Let op de lichtval en zorg ervoor dat de reflectie duidelijk zichtbaar is zonder storende elementen.
Lees ook: 5x foto’s met reflectie in waterplassen (puddlegram)
14. Nabewerken van je katten fotografie
Net als bij alle andere soorten fotografie is ook het nabewerken van je kattenfoto’s een belangrijke stap richting het eindresultaat. Het kan je foto’s net dat beetje extra geven. Gebruik software zoals Adobe Lightroom of Photoshop om je beelden te bewerken, of kies voor een alternatief dat gratis of voordeliger is.
Begin met basisaanpassingen zoals belichting, helderheid, contrast en witbalans. Hierdoor kun je de algehele sfeer van je foto optimaliseren. Wil je nog wat verder gaan? Experimenteer dan eens met kleurcorrectie. Soms kan een kleine aanpassing in de kleurtonen je foto veel levendiger maken. Gebruik ook de retoucheer-functies om ongewenste elementen uit de achtergrond te verwijderen mocht dat nodig zijn.
15. Wees geduldig
Zoals ik al eerder in dit artikel aangaf zijn katten geen modellen die je instructies kunt geven. Neem de tijd en wees geduldig. Laat de kat wennen aan de camera en de situatie. Lukt het vandaag niet? Dan probeer je het morgen gewoon opnieuw. Kattenfotografie is een proces en dat moet je leren begrijpen. Daarnaast is iedere kat weer anders, dus wat bij jouw eigen huisdier werkt, werkt misschien niet bij dat van je buren.
Maar op den duur zul je instellingen ontdekken die je fijn vindt en technieken vinden die helpen om de kat te laten doen wat jij graag zou willen. Houd hoop en blijf proberen!
Hopelijk heb ik je met deze 15 praktische tips voor katten fotografie een eindje op weg geholpen. Wat is jouw grootste uitdaging bij het fotograferen van deze schattige en pluizige huisdieren? Laat het me weten in de reacties!