Ken jij je camera van binnen en van buiten? Of zijn er camera instellingen die nog geheimen voor jou hebben? In dit artikel deel ik 5 van mijn favoriete camera instellingen die nog niet iedere fotograaf (genoeg) gebruikt. Lees verder en ontdek over welke functies ik het heb!
Het geheim van een goede fotograaf is het goed beheersen van je apparatuur. Hoe beter je deze kent, hoe makkelijker het wordt om de juiste foto’s te maken. Ook in situaties met weinig licht of waarin je snel moet schakelen. De instellingen voor diafragma, sluitertijd en ISO zullen niet nieuw voor je zijn. Maar er zijn talloze andere camera instellingen die jouw leven stukken makkelijker kunnen maken.
5x handige camera instellingen
Hieronder heb ik vijf praktische instellingen op een rijtje gezet die ik zelf niet kan missen. Neem ze door en ga er daarna lekker zelf mee experimenteren! Het kan zijn dat niet alle functies op jouw camera zitten. Google dan even om te zien of jouw type camera hierover beschikt.
1. Focus peaking
Focus peaking is een camera instelling die je als fotograaf helpt om nauwkeurig scherp te stellen in de handmatige scherpstelmodus. Wanneer je focus peaking hebt geactiveerd in het menu zul je zien dat de delen in je foto die in focus zijn gemarkeerd worden met gekleurde lijntjes. Meestal zijn deze lijntjes rood of groen, maar de kleur kun je meestal ook zelf bepalen. Zo kun je heel precies zien welke delen van je foto scherp zullen zijn en welke niet.
Zelf gebruik ik focus peaking voornamelijk in de volgende situaties:
- Macrofotografie: wanneer je heel nauwkeurig de scherpte wilt bepalen.
- Fotografie met weinig licht: op zulke momenten is de autofocus niet altijd correct. Met focus peaking weet je zeker dat de scherpte op de juiste plek komt.
- Bij veel tegenlicht: ook in dit soort situaties is de autofocus niet even betrouwbaar.
- Groot diafragma: bij een klein F-getal krijg je veel onscherpte in je foto. Juist dan is het extra belangrijk dat de focus precies op de juiste plek ligt.
Deze camera instelling is beschikbaar in de meeste nieuwe digitale camera’s en kan naar eigen wens aangepast worden. In mijn Canon EOS R6 Mark II zit er ook een zogenaamde ‘focus guide’ als functie in je camera. Dit zijn twee lijntjes die over elkaar geschoven moeten worden voor de perfecte scherpte op het punt dat je hebt geselecteerd. Een beetje zoals het streepje dat op de ‘0’ moet staan voor de juiste belichting. Lees ook mijn uitgebreide artikel over focus peaking.

2. Bracketing & Stacking
Iedere keer dat ik het over focus bracketing en focus stacking heb, zijn er veel geïnteresseerde fotografen. Geen wonder, want deze camera instellingen zijn zeker fijn om te begrijpen en toe te kunnen passen. Het zijn namelijk technieken die je helpen om een grotere scherptediepte te krijgen in je foto.
Focus Bracketing
Wanneer je de camera functie ‘focus bracketing‘ activeert maakt jouw camera snel meerdere focus achter elkaar. In iedere foto blijven de instellingen gelijk, maar verschuift het focuspunt een stukje. Hoeveel foto’s je maakt en hoe groot de stappen zijn is vaak handmatig in te stellen.
Focus Stacking
Heb je een reeks foto’s gemaakt? Dan ga je door met Focus Stacking. Met behulp van fotobewerkingsprogramma’s als Adobe Photoshop combineer je de verschillende foto’s tot één afbeelding. Het programma selecteert de scherpste delen van elke afbeelding om een uiteindelijke foto te creëren met een veel grotere scherptediepte. Dit is met name handig bij macrofotografie, waarbij je op een klein gebied veel details scherp moet krijgen.
Deze camera instelling en fotobewerking techniek pas ik vooral toe wanneer ik paddenstoelen ga fotograferen. Een klein diafragma (groot F-getal) zorgt voor een scherpe achtergrond, terwijl ik juist houd van veel bokeh in mijn foto’s. Met deze technieken kan ik de onscherpe achtergrond behouden maar toch de paddenstoelen van voor tot achter scherp krijgen. Ideaal!


3. Focus tracking
Fotografeer je veel bewegende onderwerpen? Bijvoorbeeld sporters, voertuigen, kinderen of (huis)dieren? Dan heb je vast weleens last gehad van foto’s die onscherp waren omdat je onderwerp net aan het bewegen was. Niet door een te lange sluitertijd, maar gewoon doordat de focus verkeerd lag.
Hiervoor is focus tracking ideaal! Laat je camera continu scherpstellen op je onderwerp waardoor iedere foto haarscherp wordt. Ook als je er snel veel achter elkaar maakt. Heeft jouw camera ook gezichtsherkenning of eye-AF (autofocus)? Combineer dan deze twee functies voor optimale scherpte op het gezicht van je bewegende model.
Ik weet zeker dat je veel minder mislukte foto’s zult maken als je je deze camera instelling eigen hebt gemaakt. Voor mij is het echt een game changer geweest!
4. Belichtingscompensatie
Gebruik jij de belichtingscompensatie al? Deze functie is waarschijnlijk iets bekender dan bovengenoemde camera instellingen, maar hij blijft bij mij favoriet. Met de belichtingscompensatie kun je heel makkelijk je foto’s wat lichter of donkerder maken, zonder dat je alle instellingen hoeft te veranderen.
Je herkent deze functie aan de knop met het blokje waar een + en een – in staan. Met de belichtingscompensatie kun je meestal tot maximaal 3 stops over- of onderbelichten. Genoeg om je foto net wat lichter of donkerder te maken. Vooral bij situaties met moeilijk licht waarbij je camera niet doet wat jij in je hoofd hebt. Denk bijvoorbeeld aan fel tegenlicht of wanneer je veel lichte óf donkere tinten in je foto hebt.


5. Automatische ISO (+ begrenzing)
Als je in de M-stand of andere semi-handmatige standen fotografeert zul je zelf je ISO moeten instellen. Meestal is dit geen probleem. Sterker nog, het is fijn om zelf te kunnen regelen welke waarde je wilt. Maar het kan soms ook een last zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een fotoshoot hebt waarbij snelheid van belang is maar je ook te maken krijgt van wisselende lichtomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan theaterfotografie of het fotograferen van wildlife.
In zulke momenten vind ik het fijn om mijn ISO op automatisch te zetten. Eventueel met een begrenzer zodat hij niet te hoog gaat. Zo kun jij je concentreren op andere camera instellingen en op je omgeving, zonder bang te hoeven zijn dat je foto’s overbelicht of onderbelicht raken door een verkeerde ISO-waarde. Meer lezen over het gebruiken van automatische ISO in je fotografie? Lees dan mijn uitgebreide artikel over dit onderwerp.
Kende jij al deze camera instellingen al? En gebruik je ze ook in de praktijk? Ga er zeker eens mee oefenen want als je ze eenmaal onder de knie hebt weet ik zeker dat je er vaker gebruik van zult maken.
3 Reacties
Wat een fijne tips! Ik gebruik zeker nog niet of bijna niet al deze 5 instellingen tips. Dankjewel ik ga ze snel uitproberen!
Geweldige tips weer. Bedankt
Hoi Evelien,
Voor de eerste keer je nieuwsbrief gelezen.
Ik ben nu al fan en ga er zeker veel fotoplezier uithalen.