Wil jij beter leren fotograferen? Er zijn enorm veel dingen die je kunt ondernemen (gratis en betaald) om beter te worden in fotografie. In dit artikel zet ik 10 tips op een rijtje waardoor jij kunt leren om betere foto’s gaat maken.
Leren fotograferen: 10 praktische tips!
1. Leer de basis-instellingen om te fotograferen
De beste manier om de kwaliteit van je foto’s te verbeteren is om de basis van fotografie te leren beheersen. Daarmee bedoel ik de basis-instellingen, technieken én oog voor compositie en licht. Dat is nogal wat, dus waar moet je beginnen?
Belangrijkste instellingen
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de termen Diafragma, Sluitertijd en ISO-waarde. Deze drie instellingen vormen samen de belichtingsdriehoek. Dat wil zeggen dat ze aan elkaar gelinkt zijn. Pas je 1 van de waardes aan, dan zal er ook iets in 1 of beide van de andere instellingen moeten veranderen om je foto goed te kunnen belichten.
Waneer je begrijpt wat deze drie basis-instellingen inhouden en wat voor effect ze hebben op je foto, ben je al een heel eind. Je hoeft echt niet alles handmatig in te kunnen stellen om een goede foto te maken. Maar het is wel cruciaal om te begrijpen hoe het werkt.
Compositie en licht
Met de basis-instellingen alleen ben je er nog niet als je beter wilt leren fotograferen. Daarvoor is het ook belangrijk dat je visueel aantrekkelijke composities kunt maken. De basis hiervan ligt bij de ‘regel van derden’. Neem deze regel goed door en probeer hem toe te passen in je foto’s.
Daarnaast kun je je verdiepen in licht. Welke soorten licht zijn er? Hoe heeft dit invloed op de sfeer in mijn foto? En hoe moet ik bijvoorbeeld handelen wanneer ik tegenlicht heb? Wanneer je deze onderdelen beheerst zul je zien dat je foto’s vele malen beter worden!
2. Websites en magazines lezen
Een laagdrempelige manier om aan veel kwalitatieve informatie te komen is door websites en magazines te lezen. Er zijn volop blogs en websites over fotografie waar je gratis duizenden artikelen kunt lezen over allerlei soorten fotografie, technieken en handigheidjes. Leren fotograferen doe je natuurlijk niet alleen door kennis op te doen. Je zult vervolgens die kennis ook in de praktijk moeten uitproberen om het echt tot je door te laten dringen. Maar artikelen lezen is een goede eerste stap!
Magazines kun je los lopen wanneer je er sporadisch eentje wilt lezen. Of je wordt lid van een bepaald tijdschrift en ontvangt iedere editie vanzelf op je deurmat. Waar je ook voor kiest, alle kwalitatieve informatie die je in je opneemt zorgt ervoor dat je uiteindelijk betere foto’s gaat maken.
3. Inspirerende foto’s namaken
Heb jij een Pinterest bord vol met mooie plaatjes? Of volg jij allerlei fotografen op Instagram waarvan je zou wensen dat jij net zulke mooie foto’s kon maken? Een hele goede manier van beter leren fotograferen is door foto’s die jou inspireren na te maken. Waarom? Zo leer je niet alleen om te experimenteren met je instellingen, maar ook om goed te kijken naar alle aspecten van fotografie.
Kijk naar de onscherpte in de achtergrond, waar het licht vandaan komt en hoe de compositie is bepaald. Dit zijn allemaal dingen waar een fotograaf over heeft nagedacht. Dus wanneer jij een inspirerende foto gaat namaken, word je gedwongen om hier ook naar te kijken. Probeer op alle details te letten en vergelijk achteraf je foto’s op een groter scherm. Wat had je nog anders kunnen instellen om je foto nog beter te maken? Een compleet gratis manier waarop je leert om beter te fotograferen!
4. Volg een cursus of workshop
Heb je te weinig discipline om zelf op zoek te gaan naar informatie die je helpt om beter te worden in je fotografie? Dan is een cursus of een workshop ideaal voor jou. Je betaalt er wat geld voor, maar je krijgt ook die nodige schop onder je kont om je er daadwerkelijk in te verdiepen. Er zijn allerlei cursussen of workshops die je kunt volgen. Van een beginnerscursus waarin je de basis leert tot workshops die gericht zijn op speciale soorten fotografie waar je meer over wilt leren. Kijk vooral eens wat er bij jou in de buurt wordt aangeboden.
Vind je de stap voor een live workshop of cursus nog te groot? Dan zijn er ook online platformen waar je gratis of voor een kleinere prijs video cursussen kunt volgen. Denk bijvoorbeeld aan de gratis fotografie cursussen van Kamera Express. Dit maakt de stap naar een live workshop misschien ook kleiner voor je.
5. Abonneer je op Youtube kanalen over fotografie
Naast websites, tijdschriften en cursussen is er ook een heleboel informatie op Youtube te vinden. Er zijn vooral veel grote Engelstalige kanalen die veel kwalitatieve informatie geven over fotografie. Het voordeel hiervan is dat ze je vaak meenemen tijdens een fotoshoot en direct hun tips en kennis in werking laten zien. Zoek ook vooral naar Youtubers die gespecialiseerd zijn in het soort fotografie waar jouw passie ligt. Een goede en gratis manier om beter te leren fotograferen, mits je die kennis vervolgens ook zelf in de praktijk gaat brengen.
6. Experimenteer met nieuwe technieken
Zit je een beetje ‘vast’ in je fotografie? Het kan zijn dat je voor je gevoel niet verder komt en alleen maar blijft doen wat je al kunt. In dat geval zou ik adviseren om te gaan experimenteren met nieuwe technieken. Er is zoveel om te ontdekken! Van bijvoorbeeld low key en high key fotografie tot double exposure of ICM fotografie. Kies een techniek uit die je interessant lijkt en ga er gewoon voor!
De beste manier om beter te leren fotograferen is door dingen uit te proberen en fouten te maken. Alleen dan kun je groeien! Een nieuwe techniek uitproberen is daar perfect voor. Daarnaast geeft het je nieuwe energie omdat je iets doet waar je echt over na moet denken.
7. Leren fotograferen: feedback vragen
Feedback vragen is een beetje eng, maar kan wel erg nuttig zijn. Tijdens een fotografie cursus worden de foto’s van deelnemers vaak doorgenomen en besproken. Het is namelijk erg leerzaam! Zelf heb je vaak al lang naar je eigen foto gekeken en word je er een beetje ‘blind’ voor. Als andere mensen jouw foto zien, vallen hele andere dingen op.
Je hoeft niet direct een cursus te gaan volgen om feedback te krijgen. Dit kun je ook bijvoorbeeld online doen. Er zijn genoeg platformen waar jij je foto’s op kunt zetten en om feedback kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook groepen over fotografie. Hier zitten een heleboel (hobby)fotografen die jou vast en zeker van opbouwende kritiek willen voorzien.
Neem alles wat je daar leest wel met een korreltje zout. Iedere persoon heeft een eigen smaak, dus niet alle feedback die je krijgt is direct een verbeterpunt. Kijk er zelf goed naar en bedenk of jij de foto beter vind als je dit anders zou doen. Maar sta zeker open voor alles wat je teruggekoppeld krijgt.
8. Maak dezelfde foto met andere instellingen
Nog een fijne praktische tip om beter te leren fotograferen… dezelfde foto meerdere keren maken met andere instellingen. Zet je camera op statief en ga spelen met de instellingen wanneer je je foto maakt. Maak hem eens met een groot en een klein diafragma, ga hem overbelichten of juist onderbelichten of probeer een lange sluitertijd uit om te zien wat dit voor effect heeft. Schrijf op wat je hebt gedaan of kijk achteraf in de metadata terug hoe je deze foto hebt gemaakt.
Door dit te doen krijg je meer feeling bij de verschillende instellingen. Daarnaast zie je ook direct wat voor effect het heeft in een bepaalde setting. Zo weet je in het vervolg beter hoe je de instellingen kunt bepalen om het resultaat te krijgen dat je voor ogen hebt.
9. Leer je foto’s te bewerken
Voor mij is fotobewerking een verlengde van fotografie. Geen enkele foto is ‘klaar’ als hij recht uit de camera komt. In de nabewerking heb je de kans om hem te optimaliseren én om aanpassingen in bijvoorbeeld de kleurtonen te doen die jouw stijl laten zien. Je foto’s goed leren bewerken is dus zeker een onderdeel van beter leren fotograferen.
Persoonlijk zou ik daarom altijd fotograferen in RAW zodat je echt alles uit het bestand kunt halen. Experimenteer vervolgens met verschillende stijlen beeldbewerking. Schuif met alle sliders, druk op alle knopjes en ontdek wat er allemaal mogelijk is in het fotobewerkingsprogramma van jouw keuze. Op Youtube zijn er volop filmpjes te vinden waarin je ziet hoe verschillende foto’s worden bewerkt. Kijk hier eens naar en probeer dit toe te passen op jouw eigen foto’s. Geeft het het resultaat waar je op had gehoopt? Of zijn er dingen die je mooier vind als je ze anders doet?
Lees ook: Photoshop downloaden: 5x gratis en voordelige opties!
10. Blijf oefenen om te leren fotograferen
Blijven oefenen, nieuwe technieken blijven ontdekken en nieuwe vormen van fotografie uitproberen. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van jouw fotografie. Of je nu de focus legt op macrofotografie en alles hierover te weten wilt komen, of juist een brede interesse hebt, oefening baart kunst. Net als bij alle beroepen en hobbies is het maken van vele ‘vlieguren’ belangrijk om beter te worden in wat je doet.
Heb jij zin om aan de slag te gaan met deze praktische tips? Fotografie is een toffe hobby die helemaal niet veel geld hoeft te kosten om uit te oefenen. Er zijn volop gratis manieren om beter te worden in wat je doet. En ook de apparatuur hoeft niet veel te kosten als je net begint. Veel plezier!