Lijkt het je leuk om je te wagen aan cake smash fotografie? Met deze 10 tips en tricks maak jij de leukste foto’s van jouw 1-jarige model. Dus pak je camera en ga aan de slag.
Wat is cake smash fotografie?
Cake smash fotografie is een fotoshoot rondom de eerste verjaardag van een baby. Tijdens de fotoshoot wordt deze verjaardag gevierd door een mooie taart voor de baby te zetten. Deze kan hij aanraken, proeven, bewonderen en verpletteren. Alles mag! Hierdoor krijg je grappige, spontane en vrolijke foto’s. De fotoshoot eindigt meestal in een grote puinhoop vol slagroom en cake.
Het doel van cake smash fotografie is om een leuk aandenken te hebben aan de eerste verjaardag van het kindje. Iedere baby gaat anders met de taart om, daarom leggen deze foto’s de persoonlijkheid goed vast. Het concept van cake smash fotografie begon in de Verenigde Staten, maar heeft zich snel verspreid over de hele wereld.
Lees ook: Kinderen fotograferen: 17x tips voor vrolijke en spontane foto’s
Voorbereiding van de cake smash fotoshoot
Cake smash fotografie kun je in een studio doen, of op locatie. Waar je voor kiest is afhankelijk van de wensen van de familie waarvoor je de foto’s gaat maken. Voor beide locaties is goede voorbereiding van groot belang.
De ruimte
Zorg ervoor dat je een ruimte kiest die goed verlicht is en voldoende ruimte biedt om te bewegen. Een locatie met veel natuurlijk licht is bijvoorbeeld ideaal. Maar lukt dat niet, regel dan zelf extra belichting zoals flitsers of daglichtlampen. Zo ben je nooit afhankelijk van het aanwezige licht.
Achtergrond bepalen
Vervolgens is de achtergrond van belang. Start met een rustige achtergrond. Een witte of lichte muur is hiervoor ideaal. Daar kun je namelijk alle kanten mee op. Is deze er niet? Dan kun je een grote lap stof of een rol achtergrondpapier gebruiken om een mini studio op te zetten op de locatie.
Versiering!
Daarna kun je aan de slag met versiering. Dit is niet perse nodig, je kunt er ook voor kiezen om de foto’s erg neutraal te houden. Hoe minder afleiding, hoe meer aandacht er uitgaat naar de taart en het kindje.
Vind je het wel leuk om de boel te versieren? Houd dan een thema of kleurenschema aan om het niet te druk te maken. Denk dan onder andere aan:
- Ballonnen
- Slingers
- Opblaasbare letters of cijfers
- Een bijpassend taartplateau
Keuze van de juiste camera en lens
Er zijn verschillende soorten camera’s die geschikt zijn voor het maken van cake smash foto’s. Persoonlijk zou ik kiezen voor een goede spiegelreflexcamera of systeemcamera. Hiermee heb je veel vrijheid om de instellingen zelf te bepalen, wat helpt bij het eindresultaat zoals je het voor ogen hebt. Het is handig om een camera te kiezen met een snelle autofocus, zodat je snel kunt reageren op de bewegingen van de baby. Ook is het handig om snel veel foto’s in korte tijd te maken om geen belangrijk moment te missen.
Qua lens zou ik kiezen voor een lichtsterke prime lens. Bijvoorbeeld de 50mm F/1.8 lens die verschillende merken in het assortiment hebben. Dit omdat deze lens een groot diafragma heeft waardoor er veel licht wordt opgevangen. Zo heb je minder omgevingslicht nodig om toch heldere foto’s te maken. Daarnaast maakt een prime lens scherpe en gedetailleerde foto’s, ideaal wanneer je weinig hoeft te wisselen in de afstand tussen de camera en het model.
Andere lenzen die vaak worden gebruikt zijn de 35mm en de 85mm prime lens. Dit is ook afhankelijk van je camera (is deze full frame of crop-sensor?) en de ruimte die je hebt op de locatie.
10 tips voor cake smash fotografie
Naast de juiste apparatuur en voorbereiding zijn er nog vele andere dingen om rekening mee te houden. Daarom deel ik hieronder nog 10 handige en praktische tips die je zeker kunt gebruiken!
1. Zorg dat alles klaar staat voordat de taart komt
Kinderen hebben een korte spanningsboog. Zorg er dus voor dat je alle voorbereidingen hebt gedaan voordat je je model erbij haalt. De achtergrond is goed in beeld, de belichting is mooi (test eventueel op één van de ouders) en de instellingen van je camera staan grotendeels goed.
Dan is het tijd om de baby erbij te halen. Zet deze op de juiste plek neer en maak snel wat test foto’s om te zien of alles goed staat. Tevreden? Dan kan de taart erbij worden gehaald en is het showtime!
2. Snelle sluitertijd om beweging te voorkomen
Het ene kind blijft rustig bij de taart zitten terwijl het andere kind direct zijn handen in de taart laat gaan en ermee gaat spelen. Omdat je vooraf nooit weet wat het kindje gaat doen, is het handig om een snelle sluitertijd in te stellen. Ik zou uitgaan van circa 1/125e of 1/250e. Zo is de kans een stuk kleiner dat je te maken krijgt met bewegingsonscherpte in je foto. Dat zou erg jammer zijn!
Extra tip: heeft jouw camera gezichtsherkenning en/of eyeAF? Zet dit dan aan! De camera zorgt er dan automatisch voor dat hij scherp stelt op de ogen of het gezicht, wanneer deze in beeld zijn. Zo voorkom je dat je per ongeluk de scherpte op de verkeerde plek hebt ingesteld tijdens je cake smash fotografie.
3. Hoe stel je het diafragma in?
Eerder in dit artikel gaf ik aan dat je bij voorkeur een lichtsterke lens gebruikt bij het fotograferen van een cake smash. Het is alleen wel handig om hier goed mee te experimenteren. Het is zonde om een hele mooie taart te hebben, die vervolgens overal onscherp op de foto staat. Wissel dus af tussen foto’s waarbij je het diafragma volledig open zet en foto’s waarbij je wat meer scherpte hebt ingesteld.
4. Neem de tijd
Laat het kindje zelf ontdekken. Daar komen de leukste en meest spontane foto’s van. En nee, dat kun je niet plannen. De ene baby vindt het allemaal wat onwennig en eng, daarbij duurt het waarschijnlijk wat langer voordat hij of zij de taart durft te ontdekken. Terwijl de andere baby super nieuwsgierig is en direct op ontdekking gaat.
Probeer niet al te veel te sturen tijdens de shoot. Dat is sowieso lastig omdat een baby nog niet precies kan doen wat jij wilt. Maar daarnaast zorgt het ook voor minder spontaniteit.
5. Houd de baby comfortabel
Een cake smash fotoshoot vindt meestal op de grond plaats. En dat kan koud zijn, zeker in de winter en zonder vloerverwarming. Zorg er dus voor dat je model lekker warm blijft. Laat hem of haar pas de feestkleding aantrekken wanneer je echt gaat fotograferen.
6. Betrek de ouders bij de fotoshoot
Jonge kinderen kunnen een fotoshoot behoorlijk spannend vinden. Zeker als ze jou als fotograaf niet kennen en wanneer er flitsers of andere lampen op de locatie staan. Probeer de ouders dus goed bij de fotoshoot te betrekken. Die weten als geen ander hoe ze hun kindje het beste kunnen voorbereiden op de fotoshoot.
Daarnaast kun je ze ook goed gebruiken als je het kindje ergens heen wilt laten kijken. ‘Kijk eens naar links’ zal een 1-jarige niet snappen. Maar ‘Kijk maar naar je papa’ lukt vaak al een stukje beter. Daarnaast kunnen ze er ook voor zorgen dat het kindje net een stukje opschuift of dat details worden gefinetuned. Een shirtje omlaag trekken, slagroom van het gezicht poetsen, etc.
7. Wees creatief
In iedere vorm van fotografie kun je een eigen stijl ontwikkelen. Zo ook bij cake smash fotografie. Laat je creativiteit de vrije loop en bedenk een manier van fotograferen die echt bij jou past. Kies bijvoorbeeld een bepaald thema waardoor je opvalt en geboekt wordt. Of zorg voor een prachtig decor uit een sprookje. Mogelijkheden genoeg om iedere keer weer een feestje te maken van de fotoshoot!
8. Broertjes of zusjes
Denk je dat je alle foto’s wel hebt, en heeft je model broertjes of zusjes? Haal die er dan bij voor een aantal foto’s samen. Leuk als extraatje en het pakt vaak erg leuk uit. De oudere kinderen kunnen de baby helpen met de taart, wat een leuke interactie oplevert.
Probeer hier vooraf al over na te denken. Zo kom je niet in de knoei met je compositie als je een stukje achteruit moet of moet uitzoomen. Het is dan ook handig als de achtergrond breed genoeg is om wat meer afstand te nemen.
9. Laat het gebeuren
Het resultaat van een cake smash fotoshoot is waarschijnlijk totale chaos. Alles plakt, de grond is vies, overal ligt slagroom en de baby zit van top tot teen onder de taart. Klinkt misschien niet heel aanlokkelijk, maar het is zo opgeruimd en schoongemaakt. De baby gaat in bad, de kleertje in de was en de vloer wordt gedweild. Klaar!
Geef vooraf (zeker wanneer je op locatie gaat fotograferen) aan dat dit gaat gebeuren. Zo krijg je achteraf nooit problemen over vlekken die ergens niet uit zijn gegaan.
10. Nabewerking van de cake smash foto’s
Zodra je alle foto’s hebt gemaakt volgt de laatste stap: nabewerking! Hierin kun je nog kleine dingen aanpassen. Poets een ongewenste vlek weg, optimaliseer de belichting en pas eventueel een hele eigen stijl toe. Bijvoorbeeld door een preset in Lightroom te gebruiken.
Fotobewerking kan je gemaakte foto’s echt nog naar een hoger niveau tillen. Dus ga hier niet te makkelijk mee om maar experimenteer met alle mogelijkheden die de programma’s je bieden.
Hopelijk heb ik je met deze tips en informatie over cake smash fotografie een eindje op weg kunnen helpen. Hoe meer je het gaat doen, hoe beter je erin wordt. Zoals met alles uiteraard. Maar ga altijd goed voorbereid op pad, dat scheelt al een heleboel.
9 Reacties
Ohhhh zo lief! Lijkt me leuk om eens te doen.
Wat liefffff! Heel cute:)
Wat super leuk! Maar ook lastig om te doen lijkt me (als fotograaf dan). Het resultaat is wel echt super leuk!
Ik ben blij ook eens te zien dat er niet steeds een rol achtergrond papier word gebruikt. Zelf maak ik daar nooit gebruik van (heb het gewoon niet en hoeft ook niet voor mij), want ik maak zelf liever gebruik van de muur en vloer die aanwezig is. Zo is de achtergrond ook gebroken vind ik persoonlijk. Ik heb zo’n cake-smash nog niet gedaan, maar lijkt mij wel heel leuk 🙂
Geweldige foto’s!!
Ik heb nu 2x een cake smash gefotografeerd, super leuk!!!
#OMG wat een leuk kind! 😉
Hoe groot zou jij de achtergrond adviseren als ik hem door laat lopen over de vloer?
Poeh, ik zou wel zorgen dat je een paar meter ruimte hebt. Dus bijv. 2,5 meter breed, hoog en ook op de vloer.