Een fotoproject of fotoserie starten is een laagdrempelige manier om jezelf uit te dagen en je creativiteit te ontwikkelen binnen je fotografie. Dus wil jij jezelf verbeteren als fotograaf? Ga dan zeker aan de slag met de fotoproject ideeën in dit artikel!
25 ideeën voor leuke fotoprojecten en fotoseries
Ben jij weleens gestart met een fotografie project? Of heb je weleens een speciale serie foto’s gemaakt? Ik wel! Ik ben zo’n 11 jaar geleden begonnen met een ’52 weken fotografie project’ om mijn creativiteit te stimuleren en om mezelf te verbeteren in mijn fotografie. Tijdens dit fotoproject maakte ik een jaar lang iedere week een zelfportret. Best intensief, maar ook heel leuk om te doen en om van te leren.
Hieronder heb ik 25 ideeën bedacht voor fotoprojecten of fotoseries die je kunt uitvoeren. Lees ze eens door, er zit er zeker één tussen die je aanspreekt. Heb je een keuze gemaakt? Begin dan gewoon en houd vol! Volhouden is het moeilijkste, maar ook een belangrijk deel van het werken aan een fotoproject. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt, afhankelijk van hoeveel tijd je erin wilt steken:
- Iedere dag een foto maken
- Eén keer per week een foto maken
- Om de week een foto maken
- Maandelijks een foto maken
- Om de maand een foto maken
- Eén keer per kwartaal een foto maken
- … kies een manier die bij je past, zodat je het vol kunt houden!
Algemene fotoprojecten of fotoseries
De eerste tien fotoprojecten zijn vrij algemeen en kun je helemaal op je eigen manier inrichten. Verderop in het artikel heb ik ook ideeën voor fotografie projecten en fotoseries die meer gericht zijn op natuurfotografie, het fotograferen van mensen én fotobewerking.
1. Kies één kleur
Een leuk en makkelijk fotografie-project om mee te starten is het fotograferen van één kleur. Stel je kiest ‘geel’, ga dan dagelijks op zoek naar opvallende gele elementen om te fotograferen. Dit kan van alles zijn, van een opvallende gele auto in een pittoresk straatje tot een veld vol gele bloemen. En van een heerlijke gele smoothie tot iemand met een gele regenjas die hierdoor uit de grijze omgeving knalt. Probeer zoveel mogelijk foto’s te maken die perfect bij deze kleur passen en daag jezelf uit om iedere keer weer een mooiere foto te maken. Hiermee kun je ook goed uitzoeken welke vorm van fotografie bij je past.
2. Maak een serie over een thema of onderwerp
Net als met een kleur, kun je ook een bepaald thema of een onderwerp centraal zetten in je fotoproject of fotoserie. Denk bijvoorbeeld aan iemand die altijd en overal foto’s maakt van deuren. Of misschien heb jij wel een fascinatie voor elektriciteitskastjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het onderwerp kiezen voor je fotografie project. Kies iets wat je regelmatig tegenkomt en wat iedere keer weer net wat anders is, zo houd je het interessant.
Vind je een bepaald object of onderwerp te beperkend? Dan kun je ook voor een thema kiezen. Bijvoorbeeld ‘vervoer’ waardoor je alles kunt doen met vervoersmiddelen. Of ‘eten en drinken’ waardoor je binnen dit thema alle kanten kunt ontdekken.
3. Eén objectief, brandpuntsafstand of andere apparatuur
De eerste twee fotoprojecten waren erg gericht op het onderwerp van je foto. Maar je kunt er ook voor kiezen om geen speciaal onderwerp te kiezen, maar jezelf juist uit te dagen om speciale apparatuur te gebruiken. Zo gaf ik mezelf weleens de opdracht om tijdens een weekendje weg alleen met mijn smartphone te fotograferen. Of om alleen een 50mm lens te gebruiken tijdens een dagje weg. Op die manier dwing je jezelf om op een hele andere manier naar je omgeving te kijken.
Zeker wanneer je een beetje ‘vast’ zit in je fotografie, kan dit je weer hele andere ideeën geven voor standpunten, composities, etc. Kies bijvoorbeeld een objectief die je normaal niet snel pakt en dwing jezelf hiermee te experimenteren. Ik weet zeker dat het tof zal uitpakken!
4. Fotoproject: I see faces
Je kent het vast wel, je kijkt ergens naar en ineens zie je een gezicht in het object, gebouw of de wolk. Dit zorgt toch altijd weer even voor een klein geluksmomentje. Extra leuk dus om een fotoserie te maken van dit vrolijke onderwerp! Misschien niet heel uitdagend voor je fotografie skills. Maar wél heel goed om je hersenen te trainen om anders naar dingen te kijken. Je gaat vanzelf steeds vaker vormen van gezichten zien, omdat je hier extra op aan het letten bent. En uiteindelijk gaat het zelfs onbewust. Goed dus voor je creativiteit.
5. Stop motion filmpje
Je kent vast wel de filmpjes van mensen die dagelijks een selfie maken en dit dan achter elkaar plakken. In het idee voor dit fotoproject ga je nog een stapje verder. Je maakt niet dagelijks een selfie, maar bedenkt een soort ‘verhaal’ waarvoor je iedere dag een foto maakt met een net wisselend standpunt of een wisselende achtergrond. Na een jaar heb je dan circa 360 foto’s die je als stop-motion achter elkaar kunt zetten.
Zie het als zo’n flipboekje waarbij je snel alle pagina’s moet langsgaan zodat de tekeningen lijken te bewegen. Ditzelfde doe je dus met foto’s! Je hoeft niet jezelf als model te kiezen. Je kunt dit ook doen met bijvoorbeeld een Playmobil poppetje, een nietmachine met googly eyes of een heel andere object naar keuze. Met deze techniek kun je bijvoorbeeld ook het groeien van een plant in beeld brengen.
6. Fotografeer analoog!
Analoge fotografie blijft altijd bijzonder wanneer je hier niet mee bent opgegroeid. Je hebt maar een x-aantal foto’s op je rolletje. Je weet niet wat het eindresultaat is totdat je de foto’s hebt laten ontwikkelen en afdrukken. En nabewerking is niet echt mogelijk. Om analoog te fotograferen moet je dus kritisch zijn en alleen afdrukken wanneer je helemaal tevreden bent met je compositie, belichting, etc. En door kritisch te zijn, ga je beter kijken én word je creatiever.
Je kunt dit fotoproject ook goed combineren met andere projecten. Bijvoorbeeld met idee 1, 2 of 4.
7. Abstracte fotografie: lijnen, vlakken en patronen
Vind je het lastig om iedere keer weer een mooie foto van een bepaald onderwerp te maken? Of houd je meer van abstracte fotografie? Dan is dit fotoproject perfect voor jou! Denk er eens over na om een fotoserie te maken waarbij lijnen, vlakken en/of patronen centraal staan. Net als bij ‘I see faces’ zul je merken dat ook bij dit project je hersenen getraind worden om continu mooie lijnen, vlakken en patronen te spotten. Een heel laagdrempelig project wat je iedere dag kunt uitvoeren. Ook goed te doen wanneer smartphone fotografie je voorkeur heeft.
8. 365 dagen fotoproject
Wil je je niet teveel vastleggen wanneer je start aan een fotoproject? Ga dan voor een uitdaging waarbij je iedere dag van het jaar een foto maakt. Wat er op die foto komt te staan is voor het project niet van belang. De ene dag zal dit misschien een simpel ‘kiekje’ zijn omdat je geen tijd hebt. Maar de volgende dag maak je wellicht een super toffe gestylede foto. Probeer dit ritme vol te houden, bijvoorbeeld door er een Instagram account voor te starten die je helpt om het serieus aan te pakken.
9. Poppetje beleeft avonturen
Niet het meest origineel, maar wel een heel leuk idee voor een fotoproject: een poppetje avonturen laten beleven. Dit poppetje kan van alles zijn. Van een Lego poppetje tot een Barbie en van een knuffel tot een illustratie op een satéprikker. Het gaat erom dat je dit poppetje het hele jaar door meeneemt naar allerlei plekken en je hem/haar avonturen laat beleven. Dat kan binnenshuis, in de tuin, op vakantie… je kunt het zo gek niet bedenken.
10. Alle provincies vastleggen + kalender
Houd je van activiteit en avontuur? Dan is dit fotoproject misschien wel iets voor jou. De Nederlandse provincies zijn mooi in twaalf opgedeeld. Zo kun je iedere maand een nieuwe provincie ontdekken en hiervan een foto maken. Bijvoorbeeld van een plek die voor jou de provincie omschrijft. Of van typisch eten uit die provincie (Bossche Bollen, Zeeuwse bolussen…). Of misschien probeer je wel een historisch belangrijke plek in iedere provincie vast te leggen.
Wat je onderwerp ook wordt, het zorgt voor een mooie serie aan Nederlandse beelden die je aan het einde kunt verwerken in een fotokalender. Zo heb je nog veel langer plezier van je fotoproject!
Fotoproject ideeën voor natuurfotografie
Ben je een echte natuurfotograaf? Dan heb ik speciaal voor jou een aantal extra fotoprojecten die goed bij je kunnen passen. Van wildlife tot seizoenen… lees snel verder!
11. Leg alle seizoenen vast op dezelfde plek
Ieder seizoen heeft z’n charme. Van bloesem aan de bomen in de lente tot sneeuw in de winter. Probeer eens één plek te kiezen en die vanaf hetzelfde standpunt vier keer in een jaar vast te leggen. Het liefste wanneer ieder seizoen op z’n mooist is. Zo heb je een mooi vierluik van een mooie of misschien wel speciale plek door het jaar heen. Je zou er zelf met fotobewerking nog één foto van kunnen maken die uit vier delen bestaat.
12. Fotoproject: Eén onderwerp, zoveel creatieve mogelijkheden
Houd je van uitdagingen? Probeer dan eens één onderwerp te kiezen waar je weken of maanden mee aan de slag gaat. Bijvoorbeeld een bloem. Ga close-up of maak hem juist het onderwerp in een grotere setting. Probeer verschillende belichtingen uit. Fotografeer iedere hoek die je kunt vinden. Speel met kleur, contrast, diepte en stijl. Je zult je verbazen over de mogelijkheden die er alsnog zijn wanneer je je zo enorm beperkt. Juist door je heel erg te beperken, kun je jezelf uitdagen creatiever te worden.
13. Leer nieuwe technieken
Als natuurfotograaf heb je vast al vanalles uitgeprobeerd. Maar de kans is groot dat er nog genoeg soorten natuurfotografie zijn die je je nog niet eigen hebt gemaakt. Denk aan het fotograferen van sterren en startrails. Of heftige weersomstandigheden zoals storm en onweer. Daag jezelf uit om nieuwe technieken te ontdekken binnen natuurfotografie en je horizon hiermee te verbreden.
14. De ‘Big Five’ vastleggen in Nederland
Je kent vast de ‘Big Five’ uit Afrika wel. Maar ook in ons land kun je een variant op deze Big Five vastleggen. De Nederlandse Grote Vijf bestaat uit: edelhert, ree, wild zwijn, bever en zeehond. Vijf prachtige wilde dieren die je met een beetje geluk en veel geduld kunt fotograferen in je eigen omgeving.
Toevallig heb ik dit jaar twee van deze dieren van m’n lijstje kunnen afstrepen. Namelijk het edelhert en de zeehond! Het Edelhert zag ik tijdens een dag op de Hoge Veluwe. Helaas had ik mijn camera niet bij me, dus kon ik alleen foto’s met mijn telefoon maken. Maar dat mocht de pret niet drukken. De zeehonden heb ik gespot tijdens een zeehondensafari die ik in Zeeland deed. Heel tof om deze mooie dieren te zien!
15. ICM fotografie uitproberen in een fotoproject
Een project wat nog op mijn eigen lijstje staat, is het proberen van ICM fotografie. Mocht je deze term nog niet kennen. ICM staat voor Intentional Camera Movement, wat wil zeggen dat je foto’s maakt die bewust bewogen zijn. Een lange sluitertijd en beweging van je camera is niet iets wat heel natuurlijk voelt om te doen, zeker niet bij natuurfotografie. Maar het kan hele toffe foto’s opleveren en het is een populaire techniek geworden afgelopen jaren.
Ideeën voor portretten en fotograferen met modellen
Is portretfotografie, fashionfotografie of een andere vorm van fotografie met modellen echt jouw ding? En wil je een fotoproject kiezen waarmee je deze skills kunt verbeteren? Bekijk dan eens de vijf projecten hieronder!
16. 52 weken zelfportret
Zoals ik in de intro van dit artikel al aangaf ben ik mijn fotografieblog gestart met een 52 weken project. Het 52 weken zelfportret fotoproject om precies te zijn. In 2011 fotografeerde ik iedere week een zelfportret en dat was een behoorlijke uitdaging. Niet alleen qua tijd, maar ook om telkens opnieuw inspiratie te te krijgen voor wat nieuws.
Het leuke van een zelfportret project is dat je je eigen model bent. Je kunt er dus op ieder moment mee aan de slag en je kunt vanalles uitproberen zonder verantwoording af te leggen. Van extreme make-up tot props en van belichting tot nabewerking. Het is wel echt lastig om zowel fotograaf als model te zijn. Maar met een afstandsbediening (of je telefoon) waarmee je je camera kunt bedienen kom je een heel eind.




17. Team up!
Fotografie hoeft niet altijd een hobby te zijn die je in je eentje uitoefent. Sterker nog, heel veel fotografen gaan samen op pad, hartstikke gezellig en het wakkert je creativiteit extra aan. Ook als fotograaf die graag modellen fotografeert kun je samen met anderen je foto’s naar een hoger niveau tillen. Denk aan een visagist, een stylist, misschien wel een decor bouwer. Heb je een tof concept in je hoofd voor een fotoserie of fotoproject? Ga eens op zoek naar mensen die interesse hebben om dit samen met jou te doen.
Zelf heb ik meerdere keren samengewerkt met een team voor een toffe shoot. Dit waren veelal studenten van bijvoorbeeld een mode academie of visagie-opleiding die foto’s nodig hadden voor een portfolio. Zo heeft iedereen z’n eigen voordeel bij een gezamenlijke shoot.
18. Van schilderij naar foto
Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Je laten inspireren dan op diverse manieren, en één daarvan is door kunst en schilderijen. Er zijn veel onderdelen van fotografie die voortgekomen zijn uit de schilderkunst zoals belichting en compositie. Niet gek dus dat het slim is om naar schilderijen te kijken om beter te worden in je fotografie. Dit idee voor een fotoproject heeft hier dus ook alles mee te maken.
Kies een aantal schilderijen en probeer deze na te maken. Je kunt ervoor kiezen om ze zo gedetailleerd mogelijk na te maken óf om er helemaal je eigen draai aan te geven. Waar je ook voor kiest, dit helpt je om goed te kijken en na te gaan hoe je een soortgelijke sfeer kunt vangen. Vooral belichting is hierbij belangrijk.
19. Fascinatie voor…
Heb je een fascinatie voor een uiterlijk kenmerk? Je houdt bijvoorbeeld heel erg van tattoos. Je kunt geen genoeg krijgen van mensen met rood haar. Of je bent altijd nieuwsgierig naar littekens. Probeer dan een fotoserie te maken rondom jouw fascinatie. Het mooie hiervan is dat je niet alleen modellen zoekt om te fotograferen. Maar eigenlijk verhalen wilt vertellen. Bijvoorbeeld de verhalen achter bepaalde tatoeages. Op deze manier kun je een mooie combinatie maken tussen fotografie en storytelling. Misschien maak je er wel een boek van?
20. Maak een magazine cover of cd hoes na
Tijdens mijn opleiding tot grafisch ontwerper kreeg ik ook les in fotografie. En één van de opdrachten was het namaken van een CD-hoes en een VOGUE magazine cover naar keuze. Een hele leuke opdracht waar je je eigen creativiteit goed in kunt uiten. En of je nu een model gebruikt of er een zelfportret van maakt, die keuze is geheel aan jou!
Aan de slag met fotobewerking en meer fotoprojecten
Fotografie stopt niet bij het maken van de foto. Ook nabewerking is een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke resultaat. Daarom zijn er ook fotoprojecten die hierop gericht zijn. Of misschien wil je wel deelnemen aan fotowedstrijden, of staat het verkopen van je beelden op je lijstje? Probeer het eens uit!
21. Ga op zoek naar je eigen fotografie stijl
Een eigen fotografie-stijl hebben zorgt ervoor dat je foto’s herkenbaar zijn. Nu zit ‘m dit niet alleen in de nabewerking, maar de bewerking van je foto is zeker wel een onderdeel waarmee je het verschil kunt maken. Ben jij nog zoekende in je eigen stijl? Probeer dan eens een jaar lang iedere maand een andere stijl uit. Van dark en moody tot licht en kleurrijk en alles wat er tussenin zit. Zo heb je aan het einde van het jaar een goed idee van de manier van fotobewerking die bij jou past.
22. Creatief fotoproject met een online generator Verbeter je fotobewerking skills > generator dier / hobby / locatie
Is je hoofd blanco en heb je helemaal geen inspiratie? Dan heb ik een leuk idee voor je! Ga aan de slag met een serie fotobewerking kunstwerken gebaseerd op random onderwerpen die je door een online generator laat kiezen. Zoek bijvoorbeeld een online generator op die een dier voor je kiest, eentje die een hobby kiest en eentje die een locatie kiest. Aan jou de taak om met die drie random gekozen onderdelen een toffe fotomanipulatie te maken!
Gebruik hiervoor websites met gratis stockfotografie zoals bijvoorbeeld Unsplash en Pexels. Of ga er zelf op uit om foto’s te maken die hierbij passen. Het hoeft geen realistische bewerking te zijn. Een collage-achtige stijl kan ook heel tof zijn. Het gaat er meer om dat je je creativiteit terugkrijgt én in de tussentijd wat leert van Photoshop en fotobewerking. Ik ben benieuwd hoe jouw fotoproject of -serie eruit komt te zien!
23. Mini versie van jezelf
Het is een beetje cliché, maar ook enorm leuk om te doen… het bewerken van jezelf tot mini mens in de grote wereld. Je hebt er eigenlijk maar twee foto’s voor nodig: een foto van jezelf én een foto van een object of locatie. Combineer die twee en klaar ben je! Denk eraan dat je ligt te badderen in een kopje koffie. Je vliegt rond op een papieren vliegtuigje of je schrijft met een gigantische veer. Laat je creativiteit de vrije loop in dit fotoproject en maak het jezelf niet al te moeilijk. Op deze manier kun je zowel je fotografie- als je fotobewerking skills verbeteren!
Lees ook: Stap voor stap tutorial | fotomanipulatie ‘Masterclass Ondernemen’

24. Doe mee aan fotowedstrijden!
Niet echt een fotoproject misschien, maar wel een leuke uitdaging. Zoek een aantal fotowedstrijden op die je aanspreken en waag de spong! Ga aan de slag om het perfecte beeld te maken bij het thema. Het gaat er niet om dat je de wedstrijd wint, maar dat je deelneemt en er wat van leert. En wie weet ligt er toch een mooie prijs op je te wachten!
25. Verdien een zakcentje met de verkoop van je foto’s
Het verkopen van mijn foto’s doe ik al een tijdje. Maar afgelopen jaar ben ik hier nog intensiever mee bezig gegaan en het kan zorgen voor een leuk zakcentje. Verkoop de foto’s die je al hebt gemaakt. Óf doe onderzoek en ga juist foto’s maken waar vraag naar is! Op die manier kun je er een leuk fotoproject voor jezelf van maken en verdien je er uiteindelijk (hopelijk) ook nog wat mee. Verkopen kan op verschillende manieren, zo bied ik bijvoorbeeld mijn foto’s aan via Werk aan de muur en Society6. Hieronder vind je artikelen die ik daarover schreef.
Lees ook: Society6 – Je foto’s verkopen via Print On Demand
Lees ook: Je foto’s verkopen via Werk aan de Muur
Waarom een fotoproject of fotoserie starten?
Hopelijk heb ik je genoeg ideeën kunnen geven om aan de slag te gaan met een tof fotoproject of een gave fotoserie. Ik kan niet genoeg benadrukken dat het goed is voor je ontwikkeling als fotograaf om jezelf uit te blijven dagen. Een fotografie project helpt daarbij omdat je kaders en deadlines stelt. Hierdoor kun je creatief zijn binnen bepaalde lijnen, waardoor je minder overweldigd wordt door alle mogelijkheden.
Ik wens je heel veel plezier met het uitkiezen van een project en natuurlijk met de uitvoering ervan! Wil je een extra schop onder je kont om het echt te doen? Start dan een blog of een Instagram account voor je project en vertel het in je omgeving. Als mensen er naar vragen en rekenen op jouw wekelijkse of maandelijkse foto, dan ben je eerder geneigd om die ook echt te maken en te plaatsen. Kijk waar het mij heeft gebracht haha. Een eigen bedrijf dankzij mijn 52 weken zelfportret challenge!
Zo houd je een fotoproject vol!
Vind je het lastig om jezelf te blijven motiveren tijdens het fotoproject dat je hebt uitgezocht? Dat overkomt vrijwel iedereen wel op een bepaald moment. Met deze tips houd je het toch vol en blijf je enthousiast:
• Stel doelen
Het hebben van specifieke doelen voor je fotoproject kan helpen gemotiveerd en op schema te blijven. Bedenk wat je met jouw project wilt bereiken, zoals het documenteren van een bepaalde plaats of onderwerp, of beter worden in een bepaalde vorm van fotografie. Herinner jezelf hier aan en kijk ook af en toe naar het proces en hoe ver je al bent gekomen.
• Stel een schema op
Bepaal een schema voor het project en probeer je eraan te houden. Dit kan betekenen dat je elke week of maand een bepaalde tijd vrijmaakt om aan je fotoproject te werken. Een kalender of planner kan een handig hulpmiddel zijn om de voortgang bij te houden en georganiseerd te blijven. Zo kun je ook vooruit plannen met ideeën.
• Vraag om feedback
Door feedback van anderen te krijgen, kunt u gemotiveerd en gefocust blijven. Het zorgt ervoor dat je een stok achter de deur hebt om door te zetten. Je doet het immers niet alleen meer voor jezelf. Overweeg daarom om je fotoproject te delen met vrienden, collega’s of op social media en vraag om feedback en suggesties.
• Blijf geïnspireerd
Houd nieuwe inspiratiebronnen in de gaten en probeer open te staan voor nieuwe ideeën en perspectieven. Dit kan inhouden dat je naar het werk van andere fotografen kijkt, fotografieboeken of -artikelen leest, of gewoon erop uit trekt en de wereld om je heen ervaart.
Heb je nog vragen over het starten van een fotoproject of het maken van een fotoserie? Laat het me weten in de comments!

2 Reacties
Weer leuk gedaan Evelien! Wie weet jat ik binnenkort een ideetje van je en ga ik er mee aan de slag. Ik heb mijn cameratas in ieder geval weer van het zolder gehaald. Die staat alvast weer binnen handbereik.
Leuk Biek! En daar zijn ze voor, dus ga er gerust mee aan de slag 🙂