Zoek jij een alternatief voor een dure telelens, waarbij je toch je onderwerp dichterbij kunt halen? In dit artikel zet ik drie mogelijke oplossingen voor je op een rijtje! Zo fotografeer jij ieder dier in close-up.
Als fotograaf heb je vast weleens dat ene moment gehad: een prachtig onderwerp, maar net te ver weg om het goed vast te leggen. Een indrukwekkende vogel, een wild dier of een optreden van een artiest. Zo kwam ik laatst nog een ijsvogel tegen terwijl ik alleen mijn telefoon bij me had. Balen! Helaas heb je niet altijd een telelens van duizenden euro’s in je tas. Maar er zijn gelukkig ook andere manieren om je onderwerp dichterbij te halen, zonder je bankrekening te plunderen. Hier zijn drie handige tips die ik zelf ook gebruik of heb gebruikt.
3x close-ups maken zonder telelens:
1. Gebruik een extender voor je lens
Een extender, ook wel teleconverter genoemd, is een tussenstuk dat je tussen je camera en lens plaatst. Hiermee vergroot je de brandpuntsafstand van je lens, bijvoorbeeld van 200mm naar 400mm met een 2x. extender. Ideaal als je een objectief hebt dat net niet ver genoeg komt.
Zelf gebruikte ik als test eens een 1.4x-extender voor het fotograferen van eekhoorns. Het mooie is dat je hiermee geen nieuwe lens hoeft te kopen, maar wel je onderwerp dichterbij kunt halen! Maar natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. Je verliest bijvoorbeeld wat lichtsterkte (een f/2.8-lens wordt bijvoorbeeld een f/4) en de autofocus kan iets trager worden. Niet ideaal in donkere omstandigheden, maar op een zonnige dag is dit nauwelijks een probleem.
Daarnaast moet je ook rekening houden met de kwaliteit van je foto’s. Een extender kan, afhankelijk van de kwaliteit, de scherpte en contrast van je beelden iets verminderen. Dit is vooral zo bij goedkopere modellen of als je dit gebruikt in combinatie met lenzen die minder lichtsterk zijn. Maar voor veel situaties, zoals wildlife of sportfotografie, is het een uitstekende oplossing.
Persoonlijk vind ik dit een hele fijne en goede manier om je huidige lens te kunnen gebruiken als telelens. Goedkoop zijn ze niet, teleconverters zijn te koop voor allerlei merken camera’s en kosten tussen de 350 en 700 euro. Controleer wel eerst of jouw lens en camera compatibel zijn. Sommige lenzen ondersteunen geen extenders of hebben dan beperkte functionaliteiten.

2. Fotografeer met een crop-sensor camera
Een andere slimme oplossing om je onderwerp dichterbij te halen is fotograferen met een crop-sensor camera (aps-c) in plaats van een full-frame. Crop-sensor camera’s hebben een kleinere sensor, waardoor het lijkt alsof je een grotere brandpuntsafstand hebt. Een 200mm-lens voelt op een crop-sensor aan als een 300mm-lens (bij een cropfactor van 1.5). Technisch gezien verandert de brandpuntsafstand niet, maar door de kleinere sensor wordt het beeld bijgesneden waardoor je onderwerp dichterbij lijkt te zijn.
Niet alleen de brandpuntsafstand is anders bij een lens op een crop-sensor camera. Een kleinere sensor heeft ook invloed op de scherptediepte. Bij dezelfde brandpuntsafstand en diafragma zal je achtergrond scherper zijn op een crop-sensor foto. Of dat een voordeel of een nadeel is hangt af van je wensen.
Toen ik overstapte van een crop-sensor naar een full-frame, merkte ik meteen het verschil. Alles leek verder weg! In sommige gevallen is dat positief, bijvoorbeeld wanneer je groothoek-foto’s wilt maken. Maar bij het fotograferen van wildlife is dat juist wat onhandig. Mis je die extra millimeters aan brandpuntsafstand? Kijk dan eens of je een goede crop-sensor camera van iemand kunt lenen. Of schaf er zelf eentje aan als back-up camera, crop-sensor camera’s zijn vaak betaalbaarder zijn dan full-frame modellen. En ze zijn sowieso een stuk goedkoper dan een flinke telelens.
Lees ook: Het verschil tussen fullframe en crop sensor camera’s

3. Telelens huren of tweedehands kopen
Als je toch echt een krachtige telelens wilt om je onderwerp dichterbij te halen, kun je overwegen er eentje te huren of tweedehands te kopen. Huren is vooral handig als je een specifieke fotoshoot in gedachten hebt. Denk aan een safarireis of een dagje fotograferen in een fotohut. Met een huurlens kun je gebruikmaken van professioneel materiaal zonder de hoge aanschafkosten. Zelf heb ik weleens een lens gehuurd die ik specifiek voor 1 shoot nodig had. Super handig!
Huren geeft je ook de mogelijkheid om verschillende lenzen uit te proberen voordat je besluit er een aan te schaffen. Het kan je helpen om te bepalen welke brandpuntsafstand en lichtsterkte het beste bij jouw fotografie passen. Let er wel op dat je op tijd reserveert, vooral in drukke periodes kan het zijn dat populaire lenzen niet meer beschikbaar zijn.
Tweedehands kopen kan ook een goede optie zijn. Lenzen blijven vrij waardevast, dus het blijft een kostbare optie. Maar wel eentje die de moeite waard is wanneer je van plan bent de lens intensief te gaan gebruiken. Huren kan via particulieren op bijvoorbeeld Marktplaats, maar ook via betrouwbare websites die je gewoon garantie bieden op je product. Zo heb je de zekerheid dat de lens goed werkt en nog een tijd mee kan gaan. Check dus altijd de reviews van de verkoper of (web)winkel.
Extra: croppen in de nabewerking
Wil je een echt goedkope oplossing en is kwaliteit niet zo belangrijk? Dan kun je altijd je foto’s nog flink bijsnijden. Gebruik bijvoorbeeld Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma om je beeld te croppen en zo je onderwerp meer naar voren te halen. Dit werkt vooral goed als je camera een hoge resolutie heeft, zodat je niet te veel detail verliest.
Het bijsnijden van je foto’s gaat prima wanneer je deze online wilt gebruiken op bijvoorbeeld Instagram of een ander social media platform. Maar als je je foto’s groot wilt afdrukken is dit geen goede oplossing. Wees dus kritisch of de kwaliteit nog wel goed genoeg is als je een groot deel van je foto hebt afgesneden.
Lees ook: 10x gratis fotobewerkingsprogramma’s
Hoe haal jij je onderwerp dichterbij?
Met deze tips kun je je onderwerp dichterbij halen zonder een dure investering te doen. Of je nu een extender toevoegt, je crop-sensor optimaal benut of een telelens huurt, er zijn genoeg creatieve oplossingen. Veel fotografeerplezier!
1 Reactie
[…] Ook niet in het bezit van een gigantische telelens? Dan is dit artikel misschien wat voor jou: 3x tips: je onderwerp dichterbij halen zonder dure telelens 3. Daarna lekker lunchen. 4. Winter vol liefde is weer begonnen, heerlijke TV voor de donkere koude […]