Je wilt een nieuwe camera kopen, maar ga je voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera? Lastige keuze! Systeemcamera’s zijn al een paar jaar flink in opkomst. Maar wat zijn precies de verschillen met een spiegelreflexcamera? In dit artikel zet ik de belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen van beide camera’s op een rijtje.
Grootste verschillen tussen systeemcamera en spiegelreflexcamera
Hieronder zet ik de grootste verschillen tussen de twee belangrijkste soorten camera’s op een rijtje. Dit kan je helpen wanneer je een keuze wilt maken voor een nieuwe camera. Er is geen goed of fout, beide soorten camera’s zijn enorm populair en prettig om mee te werken. Maak daarom vooral een keuze qua persoonlijke voorkeur voor bepaalde functionaliteiten of mogelijkheden.
Wil je het liefste een paar camera’s vasthouden voordat je een definitieve keuze maakt? Dan kun je bij foto speciaalzaak Foto de Vakman terecht voor een ruim assortiment en deskundig advies. Want het is ook belangrijk om een camera te kiezen die goed in de hand ligt. De twee winkels van Foto de Vakman vind je in Uden en Wijchen, maar ook online kun je terecht met al jouw fotografie wensen. Meer informatie over de nieuwste modellen spiegelreflexcamera en systeemcamera vind je hier.
1. Optische of elektronische zoeker
De werking van de zoeker in een systeemcamera of spiegelreflexcamera is anders. En beide hebben voordelen en nadelen. Met de optische zoeker van een spiegelreflexcamera zie je precies wat je gaat fotograferen. Je kijkt namelijk door middel van de spiegel, door de lens heen. Hierdoor zit er ook geen vertraging in je beeld. Je ziet het daadwerkelijke moment. Het komt wel vaak voor dat er een kleine afwijking van 2 tot 5 procent (parallax) aanwezig is waardoor je niet 100% van het volledige beeld ziet.
Een elektronische zoeker op een systeemcamera werkt anders. Deze laat net als je LCD scherm zien hoe je foto eruit komt te zien met de instellingen die jij hebt bepaald. Hierdoor kan er minimale vertraging zijn tussen het werkelijke moment en wanneer jij dit door de zoeker ziet. Voordeel is wel dat je door de elektronische zoeker direct ziet hoe de belichting in je foto is bij een bepaalde sluitertijd. Dit omdat de zoeker het eindresultaat simuleert. Bij een systeemcamera kun je de foto ook terugkijken in de zoeker, zodat je geen last hebt van opvallend licht op je scherm om je foto te beoordelen. Deze zoeker geeft wel 100% van het beeld weer. Let op: niet iedere systeemcamera heeft een zoeker.
Verschillen:
Systeemcamera (elektronische zoeker): simulatie van eindresultaat, minimale vertraging mogelijk, foto terugkijken in je zoeker.
Spiegelreflexcamera (optische zoeker): snel en zonder vertraging, geen simulatie van het eindresultaat, niet 100% van je beeld zichtbaar.
2. Stof op je sensor
Wanneer je fotografeert met een systeemcamera of spiegelreflexcamera gebruik je waarschijnlijk ook meerdere lenzen. Bij het wisselen van deze lenzen bestaat de kans dat er stof in je body komt. En als deze op je sensor terechtkomen, zie je donkere puntjes of vlekjes in je beeld. Een systeemcamera krijg sneller stof op de sensor dan een spiegelreflexcamera. Dit komt omdat de sensor bij een systeemcamera direct achter de lens zit. Je ziet deze dus zitten wanneer je je lenzen verwisselt. Bij een spiegelreflexcamera zit de spiegel voor de sensor. De spiegel houdt de stofje dus tegen voordat ze op de lens terecht kunnen komen. Maar ook hier kan het voorkomen dat er je je sensor moet reinigen. Dit kun je laten doen of zelf doen met dit handige stap-voor-stap plan.
Verschillen:
Systeemcamera: sneller stofjes op je sensor omdat de sensor direct achter de lens zit.
Spiegelreflexcamera: minder snel stof op je sensor omdat je sensor afgeschermd wordt door de spiegel.
3. Formaat en gewicht
Over het algemeen genomen zijn systeemcamera’s compacter en lichter in gewicht dan spiegelreflexcamera’s. Ook de bijbehorende lenzen zijn kleiner en hebben minder gewicht. Hierdoor is het voor veel fotografen fijner om een systeemcamera mee op reis te nemen dan een spiegelreflexcamera. Ook voor dagjes weg of voor foto’s van andere uitjes waarbij je je camera graag meeneemt is het fijn wanneer deze compact is. Je hoeft dan net wat minder te sjouwen.
Verschillen:
Systeemcamera (elektronische zoeker): meestal compacter en lichter in gewicht dan een spiegelreflexcamera.
Spiegelreflexcamera (optische zoeker): meestal wat groter en zwaarder dan een systeemcamera.
4. Geluid van de camera
Ook qua geluid tijdens het fotograferen zit er verschil in een systeemcamera of spiegelreflexcamera. Beide camera’s werken met ‘gordijnen’ die open en dicht gaan in de snelheid die je instelt als sluitertijd. Het openen en sluiten van deze sluiters maakt geluid. Maar bij een spiegelreflexcamera moet ook de spiegel opklappen zodat de sensor zichtbaar wordt voor het licht in de lens. Dit opklappen en het weer terug klappen maakt ook geluid. Daarom is een systeemcamera meestal stiller. Daarnaast hebben nieuwe modellen van beide camera’s vaak een ‘stille functie’ als mogelijkheid. Maar ook dan blijven spiegelreflexcamera’s net wat luidruchtiger.
Voor sommige vormen van fotografie is het belangrijk dat je zo stil mogelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan wildlife fotografie, maar ook aan het fotograferen van concerten of theatervoorstellingen. In die gevallen is een stille camera dus extra fijn!
Verschillen:
Systeemcamera: stiller tijdens het fotograferen.
Spiegelreflexcamera: maakt meer geluid tijdens het fotograferen.
5. Aantal foto’s maken met een volle batterij
Wanneer je fotografeert met een systeemcamera komt er nog meer elektronica kijken bij het maken van een foto dan wanneer je een spiegelreflexcamera gebruikt. Want ook wanneer je je LCD-scherm zou uitschakelen en puur fotografeert door je zoeker, blijft de zoeker werken op elektriciteit. Je kunt daarom meestal minder foto’s maken met een volle batterij van een systeemcamera dan met een volle batterij van een spiegelreflexcamera. Bij een spiegelreflexcamera gebruik je namelijk een optische zoeker. Hoeveel foto’s je met een volle batterij kunt maken is geheel afhankelijk van het merk en type camera dat je hebt. Meestal kun je dit opzoeken op de site van jouw camera-merk.
Verschillen:
Systeemcamera: minder foto’s maken met een volle batterij dan bij een spiegelreflexcamera.
Spiegelreflexcamera: meer foto’s maken met een volle batterij dan bij een systeemcamera.
Wat wordt het: systeemcamera of spiegelreflexcamera?
Bovenstaande vijf onderwerpen zijn de grootste verschillen tussen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s. Sowieso is iedere camera van ieder merk weer anders, dus kijk vooral welke camera het beste aansluit bij jouw wensen. Het is niet zo dat de kwaliteit van een systeemcamera beter is dan die van een spiegelreflexcamera of andersom. Dit is geheel afhankelijk van het model camera dat je aanschaft. De grote cameramerken hebben inmiddels voor beide soorten camera’s zowel modellen voor hobby-fotografen als voor professionele fotografen.
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Foto de Vakman.
2 Reacties
Hallo Evelien,
Ikzelf heb ik nog steeds een SLR (Canon 6D), maar ik denk om een systeemcamera te kopen (R6). Ik zie veel reviews. Ik mis steeds het volgende bij de vergelijking spiegelreflex vs systeemvamera.
Bij een SLR wordt bij het afdrukken de spiegel opgeklapt, waarbij je dus door de zoeker niets ziet. De zoeker wordt zwart. Dit geeft een natuurlijk effect, ook als je meer beeldjes per seconde maakt.
Hoe is dit nu met een systeemcamera als de R6? Geeft dit nog steeds een natuurlijk effect? Wat is jouw ervaring?
Mvg, Bob Portier
Hoi Bob, ik snap niet helemaal wat je met ‘natuurlijk effect’ bedoelt. Ik denk dat het opklappen van de spiegel iets is wat je gewend bent door jarenlang gebruik te maken van een spiegelreflexcamera. Maar ook bij een systeemcamera wordt je beeld door de zoeker zwart op het moment dat de foto wordt gemaakt. Dus dit voelt voor mij in ieder geval niet anders. Succes met je keuze!