tutorial – watermerk over je foto’s in Photoshop

Veel websites en blogs maken gebruik van eigen beeldmateriaal. Door je eigen foto’s op internet te plaatsen ben je grotendeels de controle kwijt. Iedereen kan er zomaar dingen mee doen zonder dat jij dit weet. Soms kiezen mensen ervoor om een zichtbaar watermerk over de afbeeldingen heen te plaatsen. Zo proberen ze hun auteursrechten te beschermen. Er zijn heel veel verschillende manieren om een watermerk te maken, in deze Photoshop tutorial leg ik er eentje uit met behulp van de tool ‘penseel’ oftewel de ‘brush’.

 

Stap 1: Open het logo of de tekst waar je een watermerk van wil maken. Zorg dat hij op een witte achtergrond staat. Ga daarna naar ‘bewerken > voorinstelling penseel definiëren…’ om er een penseel/brush van te maken. Wil je meer weten over het maken en gebruiken van Photoshop brushes? Klik dan hier want daar heb ik een aparte tutorial van.

 

Stap 2: Open de foto waarop je je watermerk wilt testen. Maak in je lagenpalet een nieuwe transparante laag aan door op het icoontje ‘nieuwe laag’ te klikken.

 

Stap 3: Selecteer je penseel/brush (sneltoets ‘b’) en selecteer de brush van je logo die je net hebt aangemaakt. Stel de kleur van je brush in op wit.

 

Stap 4: Zorg dat het formaat van je brush niet te groot en niet te klein is. Kijk naar wat je mooi vindt en wat nog duidelijk is, zonder dat het teveel opvalt. Probeer gewoon wat uit! Klik 1x om je watermerk te plaatsen. Nu staat hij op 100% dekking. Schrik daar niet van, dit gaan we nog aanpassen.

 

Stap 5: Zet de dekking van je laag op bijvoorbeeld 30%. Je watermerk is al veel minder opvallend.

 

Stap 6: Om je watermerk nog iets meer los te laten komen van de achtergrond gaan we er een slagschaduw aan toevoegen. Ga in je lagenpalet naar ‘laagstijl toevoegen’, en selecteer ‘slagschaduw’. Pas deze aan naar je eigen voorkeur.

 

Stap 7: Klaar! Nu kun je je watermerk op iedere manier gebruiken hoe jij dat wilt. Bijvoorbeeld over de hele foto wanneer je er echt zeker van wil zijn dat niemand hem zomaar gebruikt. Succes!

14 reacties op “tutorial – watermerk over je foto’s in Photoshop

  1. hallo, ik gebruik op deze manier ook een watermerk op mijn foto’s. maar kan je ook meerdere foto’s in 1 x voorzien van een watermerk op deze manier?

    groetjes

  2. Hoi Evelien, helder tutorial. Ik heb echter nog een vraag: als ik het betreffende logo als watermerk wil gebruiken maakt Photoshop van het kleurenlogo een zwartwitversie. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het logo in kleur als watermerk/penseel op mijn foto komt? In je tutorial heb je het ook over ‘kies voor een witte brush’??? Waar kun je dat kiezen? Alvast bedankt voor je reactie

  3. Ik heb dat ook al eens gedaan met pse8 maar iemand met pse kan het zo weer verwijderen. Hoe zit dat met die andere programmas?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *