Ben jij beginner in Adobe Photoshop en wil je weten hoe jij een onderwerp in je foto makkelijk kunt selecteren? In deze tutorial leg ik je de 5 makkelijkste en snelste manieren uit. Dat bespaart tijd én frustratie, dus lees snel verder.
Onderwerp in je foto makkelijk selecteren in Photoshop
Als je werkt met Photoshop of andere soortgelijke programma’s voor het bewerken van je foto’s, zul je vaak selecties maken. Bijvoorbeeld om de achtergrond te verwijderen of te veranderen. Soms grove selecties, maar vaak ook een selectie van een onderwerp in je foto. Of dit nu het hoofdonderwerp is of een onderwerp in de achtergrond.
Inmiddels zijn er heel wat verschillende technieken die je kunnen helpen om makken je onderwerp te selecteren in Photoshop. Hieronder leg ik 5 tools uit die je kunt gebruiken. Iedere tool heeft andere voordelen, dus kijk ze allemaal door zodat je in de toekomst weet welke je wanneer het beste kunt gebruiken.
1. Button ‘onderwerp selecteren’
De aller-makkelijkste manier om het onderwerp in je foto te selecteren is door gebruik te maken van de knop ‘onderwerp selecteren’. Hij doet precies wat je verwacht, hij maakt een selectie rondom je onderwerp. Het onderwerp wat hij kiest, is waarschijnlijk het hoofdonderwerp van je afbeelding, hier heb je zelf geen invloed op. Je kunt de selectie natuurlijk wel aanpassen en bewerken, maar deze techniek werkt niet voor onderwerpen in de achtergrond.
Extra tip: Wil je juist de achtergrond selecteren? Dan kun je deze tool nog steeds goed gebruiken. Laat hem het onderwerp selecteren en klik vervolgens op ‘selecteren > selectie omkeren’, dan heb je meteen de complete achtergrond te pakken.
2. Object selecteren tool
Als je in de gereedschapsbalk de button ’toverstaf’ ingedrukt houdt, verschijnen er nog twee andere opties. Eéntje daarvan heet ‘Tool object selecteren’. Deze tool deelt je foto op in verschillende onderwerpen en selecties. Zo zie je dat hij de foto hieronder opdeelt in de struiken/bloemen en de gevel met de deur. Door over je foto te hooveren met je muis zie je vanzelf welke onderwerpen Photoshop selecteert en clustert. Je kunt ook een selectie trekken om meerdere onderwerpen in één keer te laten selecteren
Hoe meer detail je foto heeft, hoe meer verschillende opties voor selecties er zullen verschijnen. Zodra je klikt op de plek die gearceerd is, zal hij de selectie maken. En natuurlijk is deze daarna nog gewoon te bewerken.
3. Snelle selectie
De tweede optie die je onder het toverstaf-gereedschap vindt heet ‘snelle selectie’. Wanneer je deze tool activeert zie je dat je muis een rondje krijgt. Dit rondje kun je groter en kleiner maken, net als een penseel (brush). Pas hem aan aan het onderwerp wat je wilt selecteren. Vervolgens ’teken’ je als het ware over je onderwerp heen en je zult zien dat er een selectie start en dat deze uitgebreid wordt zodra je over een grotere omgeving tekent.
Met deze techniek volg je de randen van je onderwerp. Hoe duidelijker de randen en het contrast in kleur en helderheid, hoe makkelijker het is om met deze tool in Photoshop een bepaald onderwerp in je foto te selecteren. Houd de SHIFT-toets ingedrukt om je selectie te vergroten, en gebruik de ALT-toets om delen van je selectie af te halen.
Een handige tool die je zeker eens moet uitproberen. Hij werkt zeker niet altijd even goed, maar toch gebruik ik hem regelmatig bij het bewerken van foto’s of andere afbeeldingen.
4. Magnetische lasso
De lasso-tool ken je waarschijnlijk wel. Hiermee kun je uit de losse hand een selectie maken, meestal dus erg grof. Maar heb je al eens van de magnetische lasso gehoord? Deze vind je door de lasso-tool ingedrukt te houden. De magnetische lasso trekt als het ware naar randen in de foto toe. Dus plekken met een groot verschil in kleur, helderheid, contrast of scherpte. En vaak zijn dit dus ook randen rondom een onderwerp dat je wilt selecteren.
Klik op de plek waar je wilt beginnen en beweeg je muis zo netjes mogelijk langs de contouren van je onderwerp. Je zult zien dat de magnetische lasso vanzelf de randen opzoekt en hier telkens puntjes neerzet om vormen te maken. Ben je niet tevreden met een punt? Klik dan op de backspace om hem te verwijderen en probeer het opnieuw. Je kunt ook zelf een punt neerzetten als de tool hem niet goed pakt. Ga helemaal rond en verbindt de lijn aan het eerste punt om de selectie compleet te maken. Iets meer werk, maar soms erg handig!
5. Selecteren op scherpstellingsgebied
De laatste tool die ik wil bespreken voor het makkelijk selecteren van je onderwerp in Photoshop, is ‘scherpstellingsgebied’. Hiermee wordt je onderwerp geselecteerd aan de hand van scherpte in de foto. Dit werkt dus alleen wanneer je een heel groot contrast hebt tussen scherp en onscherp. Bijvoorbeeld wanneer de achtergrond vooral bokeh is.
Deze functie vind je onder het menu ‘selecteren > scherpstellingsgebied…’ en werkt heel anders dan eerdere technieken. Zodra je op de knop hebt geklikt verschijnt er een nieuw venster. Je kunt hier de parameters verschuiven en dit zorgt direct voor een voorvertoning in je foto. Bij mij werkt de tool het beste op wat kleinere foto’s, anders is hij erg lang aan het nadenken en laden. Niet mijn favoriete tool dus, maar soms wel handig om het bestaan ervan te weten! Ditzelfde geldt voor de tool ‘kleurbereik’ in het selecteren-menu.
Selecties verfijnen: vloeiende randen of haren vrijzetten
Hoe je ook een selectie hebt gemaakt, je kunt je selectie altijd nog verfijnen. Dit doe je met de knop ‘selecteren en maskeren…’ in de menubalk of in het eigenschappen venster. Hij verschijnt direct als je een actieve selectie hebt. Klik hierop om met sliders verschillende wijzigingen te maken. Bijvoorbeeld om je selectie vloeiender te maken. Of om makkelijk haar te selecteren. Lees ook mijn tutorials makkelijk haar vrijstaand maken in Photoshop en haren uitknippen in Photoshop voor meer informatie.
Naast deze vijf tools zijn er natuurlijk nog meer manieren om een selectie te maken. Denk aan de toverstaf, de gewone selectie-tool en bijvoorbeeld het selecteren op kleurtonen. Hopelijk heb ik je kunnen leren hoe je een onderwerp in je foto makkelijk kunt selecteren in Photoshop. Probeer alle technieken eens uit en kijk welke voor jou fijn werkt.