Een goede compositie bepalen doe je als het goed is al bij het maken van de foto. Maar soms lukt dat niet helemaal door snelheid waarin je de opnames maakt of andere redenen. Dan is het fijn om achteraf nog een kritisch naar je foto te kijken en hem misschien net wat anders uit te kaderen. Gelukkig kan dat makkelijk in Photoshop. Maar wist je dat daar alle veelgebruikte compositieregels in verwerkt zitten als raster? Dit kun je over je foto leggen om hem helemaal ‘volgens de regeltjes’ uit te kaderen!
In Photoshop zijn zes compositieregels als raster te zien:
• Regel van derden
• Raster
• Diagonaal
• Driehoek
• Gulden snede
• Gouden spiraal
TIP: Je kunt met SHIFT + O de richting van het raster veranderen. Vooral bij ‘Driehoek’ en ‘Gouden spiraal’ is dit handig, want die staat niet automatisch op de juiste plek voor jouw foto.
Het raster zit onder de ‘uitsnijden’-tool in je gereedschappenpalet. Als je deze hebt geselecteerd komt er boven in je balk een rijtje met vakjes waar je bijvoorbeeld het formaat kunt instellen, maar ook kunt aangeven welk raster je wilt zien. Hieronder leg ik alle compositieregels nog eens globaal uit!
Regel van derden
De regel van derden is één van de meest gebruikte compositieregels. Hierbij is het de bedoeling dat je de horizon op 1/3e of 2/3e van je foto legt en dat je hoofdonderwerp op de kruising van horizontale en verticale lijnen staat. In dit geval komt het dus behoorlijk goed uit omdat het bootje precies op de kruising ligt en de horizon bijna op 1/3e van de foto.
Raster
Het raster is eigenlijk geen echte compositieregel. Maar wat je hier goed mee kunt doen is kijken of je lijnen (horizontale lijnen en/of verticale lijnen) in de foto recht lopen. Zo niet, dan kun je makkelijk aan je foto trekken totdat ze wel recht staan. Dit maakt een foto veel evenwichtiger. Vooral de horizon is belangrijk om recht te zetten als dit niet in de foto is. Tenzij hij met opzet scheef is natuurlijk.
Diagonaal
Bij de diagonaalmethode komt het erop neer dat je belangrijke details of elementen van je foto op de diagonale lijnen zet. Onbewust worden er veel foto’s op deze manier gemaakt. Het wordt het meeste gebruikt bij portretten, trouwfotografie etc. en minder bij landschappen, natuur en architectuur. Zet het raster eens aan bij je foto’s om te zien of jij dit toevallig soms al doet!
Driehoek
Net als in de voorgaande compositie-rasters is het ook bij de driehoek de bedoeling dat je de belangrijkste aandachtspunten van je foto op een kruising van de lijnen legt. Als je meerdere onderwerpen in je foto hebt die allemaal moeten opvallen dan is dit een goede compositie om eens naar te kijken.
Gulden snede
De Gulden snede lijkt niet veel anders dan de Regel van derden, maar dat is hij toch wel. In mijn eerdere artikel leg ik uit hoe je de Gulden snede gebruikt. De 9 vakjes zijn hier namelijk niet allemaal gelijk van formaat. Wel is het ook hier de bedoeling dat je de lijnen en objecten in je foto zo veel mogelijk langs deze lijnen en op kruispunten legt.
Gouden spiraal
Met de Gouden spiraal leidt je als het ware de aandacht naar het belangrijkste punt in de foto die op de plek waar de spiraal eindigt zit. Ook dit is een compositie die je waarschijnlijk onbewust al vaak hebt toegepast!
Meer tutorials om uit te proberen:
3 Reacties
Wat een onwijs handig artikel! Heb ik veel aan, dank je wel x
Wauw super handig Evelien! Veel wist ik nog niet! Veel Liefs
[…] Lees ook: Quick tip | compositie bepalen met Photoshop […]