Zet jij je foto’s weleens om naar zwart-wit in Lightroom, maar denk je dat je er meer uit kan halen? Dat zou zomaar kunnen! Daarom deel ik in dit artikel mijn tips om je foto het mooiste naar zwart-wit te bewerken in Adobe Lightroom. Maar ook in andere fotobewerking-programma’s kun je dit doen.
Je foto bewerken in zwart-wit is heel anders dan in kleur. Je let op andere dingen omdat je geen rekening meer hoeft te houden met de kleuren. Daarom hecht je nog meer waarde aan diepte, contrast, helderheid en compositie. Al deze onderdelen van een foto kunnen bewerkt worden, waardoor je ze sterker of minder aanwezig kunt maken. In deze tutorial ga ik uit van bewerken in Adobe Lightroom. Maar als je dat programma niet hebt, dan is er ook een goed alternatief voor Lightroom dat gratis beschikbaar is.
Meer tutorials om uit te proberen:
- tutorial – lucht vervangen door sterrenhemel in Photoshop
- tutorial – foto van bloemen bewerken in Photoshop
- tutorial – werken met maskers in photoshop

Je foto omzetten naar zwart-wit in Lightroom
Hieronder deel ik de verschillende functies die je kunt gebruiken om je foto in zwart-wit mee te bewerken. Welke instellingen je het beste kunt gebruiken is voor iedere foto anders, daar kan ik dus helaas geen advies in geven. Maar probeer vooral dingen uit. Dan leer je vanzelf de mogelijkheden en jouw voorkeuren.
De allereerste stap die je neemt is op de ‘zwart/wit’ button klikken onder het kopje ‘standaard’.

Spelen met de belichting
Je foto is nu onbewerkt naar zwart-wit omgezet. Tijd om te beginnen met de basis bewerkingen zoals je ook je foto in kleur zou gaan bewerken. Ik druk altijd op de ‘automatisch’ knop om te zien wat Lightroom zelf van mijn foto maakt. En deze instellingen ga ik handmatig bijsturen totdat ik tevreden ben met het overall resultaat. Met deze sliders kun je heel makkelijk de belichting en het contrast in je foto naar wens aanpassen.
Mijn foto was erg contrastrijk door de felle zon in de zomer. Hierdoor was de linker kant van de foto erg donker door schaduw, terwijl de rechter kant erg licht was door de zon. Met deze basis instelling kun je dit al voor een groot deel beter in balans brengen.


Verloopfilter en Radiaalfilter
Bij een zwart-wit foto is het nog belangrijker om de focus op het onderwerp van je focus te leggen. Omdat de kleuren wegvallen kan dat soms lastig zijn. In mijn foto wilde ik de nadruk vooral op het einde van de straat leggen. Met de verloopfilter (gegradueerd filter) of de radiaalfilter kun je heel makkelijk en onopvallend delen van je foto aanpassen qua belichting. Zo maakte ik de rechter zijkant van mijn foto een stuk donkerder zodat de aandacht meer naar het midden van de foto gaat.
Wil je iets preciezer te werk gaan? Gebruik dan het aanpassingspenseel waarmee je je eigen selectie maakt die je vervolgens kunt bewerken. Dit werkt op dezelfde manier, met de sliders die je al kent van de standaard bewerkingen.

Contrast per kleur
Wat veel mensen niet weten is dat je de kleuren handmatig kunt aanpassen in je foto. Niet alleen bij een kleurenfoto, maar juist ook in zwart-wit! En dat zorgt vaak voor een wereld van verschil. Ga naar het tabblad zwart-wit in Lightroom en dan zie je acht sliders van de verschillende kleuren. Schuif je een kleur naar links, dan worden onderdelen in jouw foto met die kleur donkerder. Door de sliders naar rechts de verschuiven wordt de kleur lichter.
In mijn foto deed ik dit bijvoorbeeld met de kleur groen van alle planten, deze maakte ik donkerder. Ook de blauwe tint van de lucht maakte ik wat donkerder zodat hij niet uitgebleekt leek te zijn. Speel hier vooral mee. Hoe meer kleur in je foto, hoe meer effect je met deze manier van bewerken kunt behalen.

Vignetten
Het toepassen van vignetten op je foto is niet iets wat speciaal handig is wanneer je je foto’s omzet naar zwart-wit in Lightroom. Ook bij kleurenfoto’s werkt dit goed. Maar toch wilde ik het benomen omdat ik het een hele fijne manier vind om je foto net iets krachtiger te maken. Voeg vooral niet te veel toe, hoger dan circa -20 zou ik niet gaan. Maar door de wat donkerdere randen en hoeken word je als het ware in de foto gezogen. Ideaal ook als je onderwerp zich in het midden van je foto bevindt.

Overige opties uitproberen
Er zijn nog veel meer sliders, knoppen en technieken om je foto kracht bij te zetten. Vergeet dus niet om lekker te spelen met alle mogelijkheden en te kijken wat voor jou goed voelt! Met de curve optie kun je bijvoorbeeld nog veel meer doen met contrast. Daarnaast is ieder onderwerp weer anders om te bewerken. Portretten in zwart-wit geef je vaak een ander gevoel mee dan een monochroom landschapsfoto. Bedenk ook dat er geen goed of fout is. Zolang je niet ’te licht’ of ’te donker’ gaat, is het voornamelijk een kwestie van smaak.
Meer tutorials om uit te proberen:
- tutorial – kleuren selecteren met kleurbereik
- tutorial – contrast en kleur aanpassen
- tutorial – opties voor zwart-wit foto’s
Probeer dus lekker de mogelijkheden uit voor het omzetten naar zwart-wit in Lightroom. Succes en veel plezier! En kijk ook vooral eens op mijn Instagram account voor tips en inspiratie.
