Er zijn tientalle verschillende manieren om je foto’s om te zetten naar zwart-wit. In deze Photoshop tutorial leg ik een manier uit waarbij je veel controle hebt over het uiteindelijke resultaat van je zwart-wit foto. De uitleg is gebaseerd op een portretfoto, maar werkt precies hetzelfde bij een object, landschap of ieder ander beeld. Succes met het omzetten van je foto’s!
Stap 1: Open de foto die je wil gebruiken. Ik ga uit van een portretfoto omdat ik dan goed kan uitleggen wat de verschillende opties doen. Ga in je lagenpalet naar de bewerkingslaag ‘zwart-wit’.
Optie 1: Op je scherm is een scherm gekomen met verschillende keuzemogelijkheden. Je ziet balkjes die je kan verschuiven, dat gaan we nu niet doen. We gaan alleen de opties die al voorgeprogrammeerd zijn bekijken. Ik behandel nu drie filters: Blauwe filter, Rode filter, Infrarood filter.
Op de foto hierboven heb ik de blauwe filter (met hoog contrast) aangeklikt. Een blauwe filter wil zeggen dat hij het blauw filtert en dus lichter maakt. Je ziet dit heel goed aan mijn ogen en het blauw in mijn shawl. Wat ook opvalt is dat hij niet alleen het blauw lichter maakt, hij maakt de contrasterende kleur donkerder! Oranje/rode kleuren (eigenlijk alles wat warm is) is donkerder geworden. Eerlijk… dit is niet mijn favoriete stand voor portretten haha. Mensen worden hier meestal niet mooier van, alle oneffenheden in het gezicht worden extra benadrukt.
Optie 2: Wat je op deze foto zit is het tegenovergestelde van de blauwe filter, namelijk de filter ‘Rood filter met hoog contrast’. Zoals je ziet wordt nu het rood gefilterd waardoor mijn gezicht lichter is geworden nevt als mijn lippen. De koele (blauwe) kleuren in de foto zijn nu donkerder geworden (mijn ogen en het blauw in de shawl). Deze filter maakt je huid juist mooier egaal.
Optie 3: Dan hebben we ook nog de ‘Infrarood’ optie. Deze optie wordt veel gebruikt voor landschappen omdat het de kleur groen extreem oplicht terwijl blauw en rood juist extreem donkerder gemaakt wordt. Dit is ook te zien in deze foto. Alle rode elementen zoals mijn lippen en wat vlekjes op mijn gezicht (en de blush) worden donkerder gemaakt terwijl oranje tinten (het gezicht) niet extreem veranderen.
Stap 4: Hier laat ik nog eens naast elkaar zien wat de rode filter en de blauw filter precies doen.
Stap 5: Wanneer je de zwart-wit laag op ‘bedekken’ zet in je lagenpalet krijg je je kleuren terug maar neemt hij de contrast eigenschappen van het zwart wit mee. Zoals je ziet, ik ben meer fan van de rood-filter hihi. Vaak mooi om te gebruiken op portretten. Succes!
7 Reacties
Leuk, dat wist ik helemaal niet! Ik vind het wel grappig dat je voor dat rode filter gebruikt, want ik hou meer van dat blauwe filter, die warmere kleuren. Alleen dan zonder al die details die dan in het gezicht zichtbaar worden ;). Het rode filter trekt heel veel levendigheid uit het gezicht, vind ik.
Haha, de blauwe kan ook mooi zijn, maar in mijn gezicht niet zo vind ik 😉 Wel mooi met sproeten, die komen dan extra naar voren 🙂
Grappig dat je door de blauw-filter veel ouder lijkt (scherpere lijnen)! Logisch dus dat je meer van de rood-filter houdt! 😉
Wauw dit wist ik ook helemaal niet, het geeft erg mooie resultaten! 🙂
Oh bedankt, dit wist ik nog niet… Door jouw tutorials kom ik steeds meer over PS te weten ^^
Leuke tip weer. Je hebt echt een leuke blog 😀 Ga zo door 😉
dankjewel!! Heel fijn om te horen 🙂