De vraag die ik vrijwel iedere dag krijg: ik zoek een (nieuwe) camera, welke camera past bij mij? Goede vraag! Maar heel lastig om te beantwoorden als ik weinig over iemand weet. Aan de hand van dit artikel leg ik in 5 stappen uit hoe je het beste kunt bepalen wat voor soort camera bij je past en waar je allemaal rekening mee moet houden.
Inhoudsopgave: welke camera past bij mij?
Welke camera past bij mij?
Belangrijk om te onthouden voordat je op zoek gaat naar een (nieuwe) camera is dat de uiteindelijke foto gemaakt wordt door de fotograaf: jij dus! Natuurlijk spelen de kwaliteit en mogelijkheden van je camera en objectieven hierin een rol, maar met een super-dure spiegelreflexcamera maak je niet meteen mega professionele foto’s. Als beginnende fotograaf hoe je dus ook niet direct de duurste camera te kopen.
Zorg dus dat je investeert in kennis en maak een heleboel foto’s. Je groeit door te blijven proberen en niet bang te zijn om fouten te maken. En daar hoort ook bij dat je alle functies en knoppen van je camera kunt dromen. Want als de techniek vanzelf gaat kun jij je bezighouden met compositie, licht, kleur en emotie. Hierdoor worden je foto’s alleen maar beter! Je merkt vanzelf wanneer je echt aan een nieuwe camera toe bent, dan loop je namelijk tegen beperkingen van je huidige camera aan.
Stap 1: Wat wil ik fotograferen?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je begint met fotograferen of verder gaat met een nieuwe camera: wat ga ik voornamelijk fotograferen? Misschien gebruik je je camera vooral voor op vakantie en dagjes weg. Of je fotografeert 90% van je tijd in een fotostudio met flitsers. Dan heb je waarschijnlijk al twee heel verschillende camera’s voor ogen. Bepaal dus voor jezelf de volgende punten om goed te kunnen inschatten wat goed bij je past!
Ben je beginner, gevorderde of professioneel fotograaf?
Iedere fotograaf is anders en iedereen zit in een andere fase van zijn/haar fotografie. Die fases bepalen deels ook naar wat voor camera je op zoek bent. Begin jij net met fotografie? Dan zoek je waarschijnlijk een camera die hier goed op aansluit. Een camera die makkelijk in te stellen is, veel opties heeft om uit te proberen en niet meteen heel duur is. Als professioneel fotograaf kijk je heel anders naar deze aankoop. Dan wil je de beste kwaliteit leveren aan klanten en is het vaak juist wél van belang dat je een foto heel groot kunt afdrukken. In welke fase je ook zit, zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt. Zo kun je makkelijker keuzes maken in het grote aanbod aan camera’s
Soorten fotografie
Eén van de belangrijkste dingen die je voor jezelf moet bepalen is het soort fotografie dat je het meeste wilt uitoefenen. Er zijn legio aan niches in de fotografie en voor ieder onderwerp heb je andere wensen van je camera. Fotografeer je veel op reis? Dan wil je een camera die niet al te zwaar en groot is omdat je hem continu mee moet sjouwen. Wellicht is dan ook GPS op je camera een handige functie en je wilt een camera met losse batterijen zodat je gewoon verder kan met een nieuwe batterij wanneer je batterij leeg is.
Maar als je portretfotograaf bent zijn hele andere dingen belangrijk. Bijvoorbeeld dat je camera een aansluiting heeft voor studioflitsers zodat je daarmee kunt fotograferen. Of misschien houd je van portretten met veel onscherpte in de achtergrond, dan moet je een camera of objectief zoeken waarbij je het diafragma zo groot mogelijk open kunt zetten. Wat fotografeer jij vooral? En wat zijn dan belangrijke eisen die je hebt aan je camera?
Diverse camera-merken
Misschien denk je hier niet meteen over na, maar ook de keuze voor een bepaald merk kan belangrijk zijn. Wanneer je gaat investeren in fotografie-apparatuur doe je dat vaak voor een lange periode. Objectieven en andere accessoires voor spiegelreflexcamera’s zijn duur maar gaan lang mee. Zonde dus om na een paar jaar te switchen van cameramerk. Dan zijn namelijk ook al je overige producten niet meer (makkelijk) te gebruiken. Soms zijn er adapters zodat je toch nog wat kunt hergebruiken, maar liever doe je goed onderzoek naar een merk waarbij jij je goed voelt. Kijk naar de mogelijkheden qua uitbreiding die je misschien in de toekomst zou willen en sluit zo wat merken uit.
Daarnaast is het ook goed om eens een fotowinkel of elektronicazaak in te lopen en in de menu’s van verschillende camera’s te kijken. Ieder cameramerk heeft knoppen en instellingen op andere plekken zitten. Deels een kwestie van gewenning, maar sommige menustructuren zitten makkelijker in elkaar dan andere. Ook dat kan een doorslag geven om wel of juist niet voor een bepaald merk te kiezen.
Welke camera past bij mij: Soorten camera’s
Camera’s zijn er in veel verschillende soorten en maten. Vandaag deel ik ze in in vijf categorieën, sommige hebben wat overlap maar ieder type camera heeft toch een eigen karakter en eigenschappen die belangrijk zijn om te onthouden. Er zijn veel camera’ die afwijken van de standaard binnen een categorie, maar ik noem de punten die voor het grootste deel kenmerkend zijn. Buiten deze vijf soorten zijn er nog meer types. Omdat die niet zo veel voorkomen heb ik die achterwegen gelaten in dit artikel. Welke camera past bij jou?
Compactcamera
De compactcamera is zoals de naam al zegt, de meest compacte digitale camera die je kunt krijgen. De camera heeft namelijk een vaste lens die meestal uit de camera komt wanneer je gaat fotograferen en weer in de camera draait als je de camera uit zet. Hierdoor bespaar je een hoop ruimt in je tas of bagage! Een ander kenmerk van de compactcamera is dat hij vaak geen zoeker heeft. De zoeker is het kleine schermpje waar je met één oog in kijkt om precies te zien wat je op de foto zet. Bij een compactcamera fotografeer je dus door het beeld dat je ziet op het LCD scherm. Wanneer de zon fel schijnt kan dit soms lastig zijn omdat je door de reflectie dan minder goed ziet wat je doet.
Compactcamera’s worden veel gebruikt op de automatische stand. Ideaal dus voor beginnende fotografen. Maar je hebt vaak ook goede handmatige standen op een (wat uitgebreidere) compactcamera waardoor je zeker niet op je creativiteit en eigen inzicht hoeft te besparen. Ook de hoeveelheid zoom is erg afhankelijk van de camera. Kijk hierbij vooral naar optische zoom. Aan digitale zoom heb je niet zoveel, dit maakt namelijk de kwaliteit van je foto slechter terwijl dat bij optische zoom niet het geval is. Veel Youtubers hebben bijvoorbeeld een compactcamera om mee te vloggen en mee te fotograferen.
Bridgecamera
De bridgecamera is een relatief nieuw begrip onder de camera’s. Als je het kort samenvat is dit een camera met het formaat en uiterlijk van een spiegelreflexcamera maar met de werking van een compactcamera. De bridgecamera heeft een vaste lens net als bij een compacte camera, maar omdat hij een groot bereik heeft qua zoom kan de lens niet compleet naar binnen draaien. Deze zogenaamde ‘superzoom’ camera’s hebben soms wel tot 125x optische zoom wat overeen komt met een objectief van 3000mm als brandpuntsafstand. Ideaal bijvoorbeeld als je graag dieren in de natuur fotografeert maar niet meteen een gigantisch dure camera met hele grote en zware lens wilt kopen.
Om je foto’s goed scherp te houden met zo’n groot zoombereik heeft de camera een goede beeldstabilisatie en een lichtsterk objectief. Veel van de bridgecamera’s zijn wel voorzien van een zoeker waar ik altijd erg fan van ben!
Systeemcamera
Ga je nog een stapje verder, dan ga je richting de systeemcamera’s. Deze camera’s zijn hebben de voordelen en vaak ook de kwaliteit van een spiegelreflexcamera, maar zijn een stuk compacter en lichter. Ze maken geen gebruik van een spiegel waardoor je meestal een elektronische zoeker hebt en geen optische zoeker. Bij een optische zoeker van een spiegelreflexcamera kijk je namelijk direct door de lens via de spiegel die in de camera zit. Bij een elektronische zoeker is dit niet het geval, hier zie je wat de sensor op dat moment registreert.
Systeemcamera’s hebben altijd een systeem met verwisselbare lenzen. Je kunt hier dus allerlei soorten objecten op bevestigen. Speciale objectieven voor systeemcamera’s, maar met een adapter soms ook de lenzen die je misschien al hebt van een spiegelreflexcamera. De lenzen die speciaal voor systeemcamera’s zijn gemaakt zijn vaak een stuk kleiner en lichter dan die voor een spiegelreflex waardoor het geheel weer compacter blijft. Met een systeemcamera kun je qua instellingen meestal meer dan met compactcamera’s of bridgecamera’s, het komt veel meer in de buurt van een spiegelreflex. Maar er zit veel verschil in deze camera’s, qua kwaliteit maar ook qua prijsklasse. Het grootste voordeel blijft het formaat en gewicht.
Spiegelreflexcamera
Een spiegelreflexcamera wordt vaak gezien als het hoogst haalbare qua camera. Een camera waar je al je creativiteit in kwijt kunt en die je qua instellingen helemaal naar je eigen hand kunt zetten. En dat is natuurlijk ook zo, maar dat wil niet zeggen dat je dat met andere type camera’s niet kunt. Een spiegelreflex heeft verwisselbare lenzen en een optische zoeker. Je kijkt door de zoeker via een spiegel door de lens heen en ziet dus precies wat je ook ziet als je de foto maakt. Verder is de camera vrij groot waardoor je hem stevig vast kunt houden, je kunt er zelf nog een grip aan toevoegen voor extra stevigheid tijdens het fotograferen.
Belangrijk bij een spiegelreflex is om te kijken naar de sensor. Ga je professioneel fotograferen? Dan wil je waarschijnlijk een full-frame camera. Dit wil zeggen dat de sensor in je camera groter is waardoor de kwaliteit van je beeld beter is. Camera’s zonder full-frame hebben een crop-factor waardoor de brandpuntsafstanden die op de lenzen staan ook niet overeen komen met het beeld dat je maakt. Ga je voornamelijk als hobby fotograferen of is het kwaliteitsverschil te minimaal voor jou? Dan heb je zeker geen full-frame camera nodig. Maar het is wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van je camera én objectieven.
Fotograferen met een spiegelreflexcamera is wat opvallender dan met een kleine compactcamera of systeemcamera. Dat kan een voordeel zijn (je wordt vaak toch serieuzer genomen), maar ook een nadeel tijdens bijvoorbeeld straatfotografie. De mogelijkheden zijn bij deze camera het grootst maar je ziet steeds meer systeemcamera’s die vergelijkbaar of misschien zelfs beter zijn dan spiegelreflexcamera’s. De veranderingen blijven hard gaan op dit gebied.
Analoge camera
Als laatste wil ik ook nog even analoge camera’s behandelen. Van polaroid camera’s tot wegwerpcamera’s en van Lomography camera’s tot analoge spiegelreflexcamera’s. Film is hot! Zeker dus ook een overweging waard om hiermee aan de slag te gaan of om als ’tweede camera’ erbij te hebben voor bepaalde momenten. Nogmaals, het ligt eraan wat je precies wilt gaan fotograferen!
Welke objectieven passen bij mij?
Zoals ik hierboven heb uitgelegd zijn er twee soorten camera’s waarbij je verwisselbare objectieven hebt: systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Het voordeel hiervan is dat je heel goed kunt variëren en kunt kiezen wat voor jou belangrijk is. Een hele lichtsterke lens geeft bijvoorbeeld mooie onscherpte wat perfect van pas kan komen bij portretten, bruiloften, macrofotografie, etc. Terwijl een groothoeklens juist weer goede groothoekfoto’s kan maken zonder te veel vertekening en vignettering.
Vaak kun je camera’s kopen op twee manieren:
- Pakket van body en standaard lens of lenzen
- Losse body waarbij je zelf 1 of meerdere lenzen kiest.
Persoonlijk zou ik altijd voor optie 2 kiezen. Objectieven zijn namelijk belangrijker als het gaat om het uiteindelijke resultaat van je foto dan de body. Daarnaast doe je ook langer met je objectieven, deze behoud je vaak een groot deel van je leven terwijl je wisselt van camera. De meeste techniek zit namelijk in de camera en hier verandert ieder jaar vanalles. Een paar jaar geleden zat er nog geen wifi op je camera, kon je je scherm nog niet omklappen, etc. Deze veranderingen zitten allemaal in de body en niet in de lenzen.
Lenzen zijn ook erg belangrijk voor de kwaliteit. Een goede lens maakt scherpere, helderdere en meer kleurechte foto’s dan een goedkope ‘standaardlens’ die je bij een starterskit krijgt. Kies dus voor een objectief dat aan de volgende wensen voldoet:
- Brandpuntsafstand waar je mee kunt doen wat je wilt fotograferen. Dit kan een vast brandpunt zijn (hiermee kun je niet zoomen) of een zoom-objectief. Deze gaan van een klein beetje zoom tot grote verschillen.
- Diafragma die past bij je wensen. Wil je veel onscherpte? Zoek dan naar een lens met een diafragma van f2.8 of lager. Hoe hoger het getal, hoe minder onderscherpte in je foto.
* Opties zoals beeldstabilisatie, bepaald merk of accessoires die erbij horen.
Stap 2: Wat is mijn budget?
Na de eerste stap van ‘Welke camera past bij mij?’ heb je heel wat meer duidelijkheid gekregen over wat je wensen zijn voor een (nieuwe) camera. Je weet wat meer over diverse soorten camera’s en objectieven én over wat je zelf voornamelijk wilt gaan fotograferen. Dit is een goede eerste stap! Maar voor de meeste lezers zal budget ook een belangrijk punt zijn. Geld groeit nu eenmaal niet op onze ruggen, dus moeten we keuzes maken om een camera te vinden die bij onze wensen past maar óók betaalbaar is.
Begin niet met de duurste camera
Ben je nog redelijk nieuw in de wereld van fotografie? Maak dan zeker niet de ‘fout’ om met een te dure camera te beginnen. Je wilt juist een camera waar je alles mee durft te doen en die je overal mee naartoe durft te nemen. Een duurdere camera wil niet zeggen dat er betere foto’s uit komen (zie ook eerste alinea), dus dat is ook helemaal niet nodig. Ik begon met een ‘instapmodel’ spiegelreflexcamera. Daar fotografeerde ik 4 jaar mee voordat ik een stapje verder ging kijken en weer jaren later kocht ik mijn eerste full-frame spiegelreflex. Ga stapje voor stapje en kies niet meteen het duurste omdat je denkt dat dat het beste is.
Investeren in objectieven
Zoals ik eerder ook al aangaf zijn objectieven onwijs belangrijk als je een spiegelreflexcamera of systeemcamera koopt. Maak dus niet je hele budget op aan de body van de camera, maar zorg voor een goede verdeling in camera/objectief. Kijk eerst naar welke lens je zou willen en vervolgens hoe je daar een goede camera bij kunt kiezen zonder over je budget heen te gaan.
Bij een compactcamera of bridgecamera is dit net wat anders. Daar kies je de camera waar het objectief al bij zit. Maar ook hier is het belangrijk om te kijken naar de functies van het objectief. Je kunt niet na een jaartje bedenken dat je toch liever wat meer zoom hebt want dan heb je een verkeerde keuze gemaakt qua camera.
De camera die bij je past kopen op het juiste moment: kortingen
Wij Nederlanders staan natuurlijk bekend om onze gierigheid. Maar waarom iets voor de volle 100% betalen als er genoeg mogelijkheden zijn om minder te betalen voor hetzelfde product? Ik schreef eerder al een artikel over kortingen op camera’s en objectieven. Lees dat dus zeker even door wanneer je serieus een aankoop wilt gaan doen. In het kort komt het neer op het volgende:
- Houd de cashback acties in de gaten
- Vaak zijn er grote kortingen rond feestdagen of speciale gelegenheden
- Kijk of je online kortingscodes kunt vinden van een merk/website
- BTW-acties van bijvoorbeeld de MediaMarkt
- Vergelijk prijzen via internet en in winkels voordat je beslist
- Kijk ook eens bij 2e hands artikelen. Bijvoorbeeld tweedehands kopen op Marktplaats of via een Facebook groep voor fotografen.
Zeker tweedehands kopen is iets wat vrij weinig gedaan wordt. Terwijl er heel wat goede producten tweedehands worden aangeboden! Niet alleen online via websites en platformen, maar ook via fotografie winkels waar camera’s worden ingeruild bij aankoop van een nieuw exemplaar. Is je budget dus niet groot genoeg voor je droomcamera? Misschien lukt het wel als je hem tweedehands koopt! Objectieven zijn vrij waardevast, hier ga je dus tweedehands niet meteen heel veel minder voor betalen omdat deze niet echt verouderen qua techniek.
Stap 3: Wat vind ik belangrijk aan een camera?
Nu je in stap 1 en 2 te weten bent gekomen wat je wil gaan fotograferen, wat voor camera daar bij past en hoe je het beste om kunt gaan met je budget is het nu belangrijk om de diepte in te gaan. Misschien heb je al een merk gekozen waarvan je graag een camera wilt, of je hebt al een richting qua type camera. Dat is heel fijn! Ga nu voor jezelf het volgende na om nog specifieker een keuze te kunnen maken:
Welke extra’s wil je op de camera die bij je past?
Iedere camera heeft andere extra opties. Sommige dingen zijn inmiddels standaard aan het worden zoals Wi-Fi en verschillende scènes die het makkelijk maken om in moeilijke omstandigheden goed te kunnen fotograferen. Maar andere opties zijn nog niet in ieder toestel verwerkt. Denk hierbij aan GPS, mogelijkheid om te fotograferen in RAW en het gebruik van losse batterijen. Waarom zou je zulke dingen willen?
Wi-Fi
Voor iedereen die foto’s snel wil delen met de buitenwereld is Wi-Fi in je camera ideaal. Je kunt hierdoor je foto’s meteen op je smartphone, tablet of ander mobiel apparaat zetten en vanaf daar bewerken en uploaden op social media. Maar ook als je het niet op social media wilt plaatsen kan het fijn zijn om bijvoorbeeld een foto te kunnen mailen naar een klant. De techniek is steeds beter geworden dus het gaat inmiddels steeds sneller en soepeler om je beelden uit te wisselen en te delen.
GPS
Zit er GPS in een camera? Dan kan de camera extra meta-data aan jouw foto meegeven waardoor de locatie waarop hij is gemaakt zichtbaar blijft. Handig als je veel op reis gaat en later precies wilt terugzoeken waar die ene foto is gemaakt. Ook deze functie komt in steeds meer toestellen terug, maar nog lang niet alle camera’s maken hier gebruik van. Vaak is het een functie die ‘leuk is om te hebben’, maar in sommige gevallen kan het wel nuttig zijn!
Scènes
Ben je nog aan het leren hoe je een camera moet bedienen en hoe je zelf instellingen kunt wijzigen? Dan is een camera die ook voorgeprogrammeerde scènes heeft ideaal voor jou! Standen voor silhouetten, zonsondergangen, nachtfotografie, sport en HDR zijn veelvoorkomend en handig als je dit zelf nog niet zo goed weet in te stellen. De meeste compactcamera’s hebben zulke standen, maar ook een hoop systeemcamera’s en zelfs spiegelreflexcamera’s zijn voorzien van automatische standen om speciale omstandigheden te fotograferen.
Fotogaferen in RAW
Fotograferen in JPG kennen we allemaal, maar wat is fotograferen in RAW? RAW is een bestandsformaat wat nog niet uit pixels bestaat. Het is een digitaal negatief waar je nog veel meer veranderingen in kunt doorvoeren dan in een JPG foto die je hebt geschoten. Dit bestand bevat namelijk nog meer informatie in lichte stukken en donkere stukken waardoor je uiteindelijk een gedetailleerdere foto krijgt. Het bewerken van je foto’s kost wat meer tijd, maar het resultaat is vrijwel altijd beter dan de JPG foto die je ook kunt maken. Om RAW foto’s te kunnen openen heb je wel speciale software nodig. Dit kan software zijn van het cameramerk (wat je bij de camera krijgt) of bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Lightroom. Ieder merk heeft z’n eigen RAW files zoals .NEF (Nikon), .CR2 (Canon), .ORF (Olympus), .ARW (Sony), .RAF (Fuji), etc.
Video
Dit artikel is gericht op fotografie, maar wellicht wil jij ook af en toe filmen met je toestel. Dat kan bij heel veel camera’s! In iedere categorie camera’s vind je wel exemplaren die in full-HD of 4K kunnen filmen. Let hier goed op mocht je dit interessant vinden.
Losse batterij
Veel camera’s kun je opladen met kabeltje van de micro USB poort naar een USB of stekker voor het stopcontact. Dit werkt natuurlijk prima! Maar stel je gaat vaak fotograferen op reis en hebt niet iedere dag elektriciteit? Dan is de kans dat je met 1 batterij meerdere dagen kunt fotograferen niet zo groot. Op dat moment zou je willen dat je meerdere batterijen vooraf kon opladen en ze kon wisselen zodra dit nodig is. Veel camera’s hebben nog losse batterijen en ik vind dat erg prettig. Maar er zijn ook steeds meer camera’s die dat niet hebben. Die hebben en ingebouwde batterij die je niet kunt wisselen.
Klapbaar LCD-scherm op mijn camera
Wil je graag selfies maken, vloggen of foto’s van bijzondere standpunten nemen? Dan is het wel fijn dat je scherm kan kantelen. Dat kan naar boven en naar onder zijn, of naar de zijkant en vervolgens 360 graden rond. Er zijn veel verschillende manieren voor LCD schermen om te kantelen, dus kijk vooral naar wat je nodig denkt te hebben en wat je prettig vindt.
Zoeker (viewfinder)
Ik heb het in dit artikel al vaker over de zoeker gehad. De zoeker vind je bovenop je camera en hierdoor kun je zien wat je gaat fotograferen. Zeker wanneer je in de zon staat heb je hierdoor beter beeld dan wanneer je op je LCD scherm kijkt. Een zoeker is voor sommigen dus een overbodige luxe, maar ik vind het ideaal! Niet alle camera’s hebben een viewfinder, zeker de voordeligere compactcamera’s voegen dit vaak niet toe.
Flitser
De meeste camera’s hebben een ingebouwde flitser, maar sommige toestellen hebben dat niet. Daar kan je een externe flitser op de flitsschoen zetten, maar deze koop je er dan vaak extra bij. Of ze zitten in het pakket dat je koopt, zoals bij sommige systeemcamera’s.
Touchscreen van je LCD
Er zijn tegenwoordig ook steeds meer camera’s die een touchscreen hebben. Niet alleen om foto’s mee te kunnen vergroten, verkleinen en weg-swipen, maar ook om mee scherp te stellen en je instellingen mee te veranderen. Dit kan heel handig en gebruiksvriendelijk zijn voor beginnende fotografen, maar ook voor gevorderde fotografen is het fijn in gebruik. Voor mij geen must, maar zeker wel handig als het erop zit!
Scherptediepte in je foto, welke camera past bij mij?
Zoals ik eerder aangaf is de onscherpte in de achtergrond van je foto iets wat veel fotografen willen. Dit heeft alles te maken met het diafragma in combinatie met met het brandpuntsafstand van je lens en de afstand tussen je voorgrond en achtergrond. Lees ook het artikel ‘alles over diafragma‘ om hier meer over te weten te komen. Belangrijk is dat je hier goed naar kijkt bij de aanschaf van een nieuwe camera óf lens. Koop je een camera met een vaste lens? Dan heb je ook genoeg mogelijkheden met diafragma’s van bijvoorbeeld f1.8-f2.8, maar deze camera’s zijn al snel vrij kostbaar. Bij een spiegelreflex of systeemcamera heb je net wat meer mogelijkheden op dit gebied omdat er heel veel lenzen beschikbaar zijn. Dan heb je voor zo’n euro 119,- al een 50mm f1.8 lens (dè plastic fantastic) waar je veel kanten mee op kunt.
Fotograferen in het donker, ISO-waarde
Fotografeer je veel in het donker? Bijvoorbeeld bij concerten of theatervoorstelling, met nachtfotografie of in donkere locaties tijdens bruiloften? Dan wil je een camera die daar goed mee overweg kan. De lichtgevoeligheid, ISO en ruis is dan erg belangrijk. Hoe hoger je het getal van de ISO zet, hoe minder lang je sluitertijd wordt maar hoe meer ruis er in je foto te zien zal zijn. Dit is zeker iets waar duurdere camera’s beter in zijn dan ‘goedkope’ exemplaren. Ga voor jezelf na of je vaak in zulke situaties terecht verwacht te komen en hoe je daar mee omgaat. Als je uit de hand moet fotograferen of als het om bewegende objecten gaat dan is een statief geen uitkomst en zul je de ISO waarde moeten aanpassen. Sommige merken staan bekend om hun kwaliteit in het donker, bijvoorbeeld Sony die mij hun camera liet testen in grotten zonder daglicht.
Megapixels
Persoonlijk kijk ik nooit meer naar het aantal megapixels van een camera als ik op zoek ga naar een camera die bij mij past. Dit getal zegt zo weinig dat het me niet meer kan boeien. Zeker niet omdat je foto’s meestal toch niet gigantisch groot gaat afdrukken. Je kunt beter foto’s van A4 formaat op super goede kwaliteit hebben dan foto’s op A0 formaat die veel ruis hebben en weinig scherpte. Maar mocht het voor jou wel belangrijk zijn om te kijken naar het aantal megapixels dan is dit zeker een overweging om mee te nemen!
Stap 4: Onderzoek doen naar jouw holy grail
Poeh! Dat was een heleboel stof om over na te denken. Maar nu komt het leukere deel, je gaat namelijk echt op zoek naar de camera die bij je past! Maar hoe zie je nu tussen de bomen het bos? Volg onderstaande stappen om een goede selectie te maken.
Zoek een aantal camera-modellen die je aanspreken
Heb je een lijstje gemaakt met opties die je graag zou willen? Ga dan online naar een grote webshop van camera artikelen zoals Foto Konijnenberg, Kamera Express of CameraNu. Hier kun je namelijk heel goed filteren op je wensen op camera gebied. Zet vinkjes bij specificaties waarvan je zeker weet dat je die eigenschap wel of niet wil hebben. Hoe meer vinkjes je zet, hoe minder exemplaren er overblijven. Ook kun je de slider met het budget aanpassen zodat je alleen maar camera’s ziet die ook binnen je kostenplaatje passen. Je kunt zelfs op het merk van je keuze zoeken of juist alle merken zichtbaar houden om al je opties te overwegen.
Blijf wijzigingen maken in je keuzes tot je een paar modellen overhoudt die telkens terugkomen. Let wel op! Niet iedere website heeft zijn/haar informatie goed op orde. Het kan dus zijn dat er een model wel een optie heeft die je graag wilt maar toch uit de zoekresultaten wegblijft of juist andersom. Kijk dus altijd op de website van het merk en het model exact na of de specificaties die je zoekt ook daadwerkelijk kloppen.
Vergelijk via Youtube filmpjes
Heb je nog een paar modellen over die je wel aanstaan? Mooi! Dan kun je nu volledig diepte in met je onderzoek. Op Youtube kun je veel filmpjes vinden van mensen die twee of drie camera’s die op elkaar lijken met elkaar vergelijken. Heel handig als je twijfelt tussen meerdere modellen die ongeveer dezelfde specificaties hebben. Omdat zo’n filmpje vaak split-screen is gemonteerd kun je heel goed zien wat de verschillen in beeld is tussen diverse modellen. Soms kun je hier al heel veel nuttige informatie uithalen die je keuze kan vormen. Zoek op twee modellen die je wilt vergelijken met ‘vs’ tussen de namen en kijk of er filmpjes over zijn!
Lees reviews
Ben je al wat wijzer geworden? Misschien is er al een type afgevallen of ben je nog steeds met een paar verschillende types bezig. Online kun je veel review vinden van iedere camera die je maar wilt. Lees zoveel als je wilt over de camera’s en ga vooral op zoek naar nadelen. Dat klinkt misschien stom, maar tegenwoordig zijn alle camera’s zo goed dat je bijna geen slechte keuze kunt maken. Daarom is het belangrijk om te weten wat de nadelen van een toestel zijn. Is er eentje die hele slechte prestaties heeft qua batterijduur? Dan kan dat iets zijn om op af te knappen. Het gaat waarschijnlijk om kleine dingen, maar die maken uiteindelijk wel de keuze voor je nieuwe camera. Bekijk hier ook foto’s die met de camera’s zijn gemaakt en zie of er opvallende verschillen zijn.
Ga de camera’s in de winkel kijken
Een heel belangrijk punt: bekijk de camera in het echt! Misschien ben je al uit je keuze, of je twijfelt nog een beetje. Ga in ieder geval naar een winkel en houd ze vast. Hoe de camera in de hand ligt, hoe zwaar hij is, waar de knopjes zitten en hoe het materiaal voelt kun je niet online uitvinden. Daarvoor zul je hem echt vast moeten hebben. Sommige toestellen zijn niet gemaakt voor grote handen, andere niet voor kleinere handen, belangrijk dus om dat te weten voordat je je aankoop doet. Ook de opzet van het menu en de plaatsing van de belangrijke knoppen kunnen de doorslag geven om voor een bepaalde camera te kiezen.
Ik weet nog dat ik ooit een camera reviewde waarbij de afdruk-knop en de film-knop zo dicht bij elkaar zaten dat ik telkens per ongeluk filmde terwijl ik een foto wilde maken. Dat zijn dingen die niet handig zijn en dat kun je op een plaatje niet zien. De camera die bij je past moet dus ook qua gebruiksvriendelijkheid fijn werken.
Stap 5: Waar doe ik mijn aankoop?
Je hebt een keuze gemaakt voor een nieuwe camera die bij je past, top! Ik weet zeker dat het een goede keuze voor je is als je deze stappen hebt doorlopen. De laatste en leukste stap is het doen van de uiteindelijk aankoop. Het doet even pijn in je portemonnee maar je krijgt er heel veel moois voor terug.
Prijzen vergelijken en kortingen in de gaten houden
Bij stap 2 over het budget heb ik het al gehad over manieren om geld te besparen tijdens de aankoop van een camera. Ga daar even naar terug als je de tips wilt lezen of kijk in dit artikel over kortingen op camera’s. Je kunt vaak een boel geld besparen wanneer je je aankoop op het juiste moment doet. Kun je niet wachten op een aanbieding of speciale dag? Onderzoek online dan goed waar je het meest voordelig je aankoop kunt doen.
Service is belangrijk!
Hierboven heb ik het wel over voordelig kopen, maar verlies kwaliteit en service niet uit het oog. Het is hoe dan ook een dure aankoop, dus je wilt wel dat je goed geholpen wordt op het moment dat er iets mis is. Zeker wanneer je professioneel fotograaf bent kun je het je niet permitteren om wekenlang je camera kwijt te zijn voor een reparatie. Zoek daarom goed uit wat een handige keuze is qua webshop of winkel. Kies voor iets dat in de buurt zit, goede service heeft en een bedrijf dat je de aankoop gunt.
Wel of niet een verzekering afsluiten?
Helemaal blij met de aankoop van de camera die perfect bij je past? Mooi! Denk er als laatste puntje dan nog even over na of je een verzekering wilt afsluiten. Wellicht valt hij bij jouw gebruik al onder een andere verzekering of vind je het niet nodig om een verzekering af te sluiten. Maar ook hier is dat wat anders als het je beroep is. Dan kunnen de bedragen voor je apparatuur behoorlijk oplopen en is het soms toch de moeite waard om te verzekeren.
Conclusie: Welke camera past bij mij?
De conclusie van dit artikel? Zo makkelijk is het dus niet om voor het eerst een camera te kopen of om een nieuwe camera te kiezen! Hopelijk ben je door dit uitgebreide artikel ‘Welke camera past bij mij?’ weer wat wijzer geworden en maak je een goede keuze voor jezelf als je de stappen doorloopt. Heb je nog vragen? Dan mag je die natuurlijk altijd bij de comments stellen! Heb je nog een tip of aanvulling? Laat ook dat me weten!
5 Reacties
Dat is een goed volledig artikel zeg! Ik fotografeer met een nikon coolpix met kantelbaar display. Eerst had ik een Canon G12 en toen die stuk was wilde ik gewoon dezelfde opnieuw kopen. Maar dat bleek niet te gaan en in de nieuwe versie zat geen kantelbaar display meer. en ik ben dat ondertussen zo gewoon dat ik dat echt echt wil.
OOk mijn huidig fototoestel begint het te begeven – ik sleur het echt overal altijd mee naartoe – en afgelopen kerst dacht ik dat ik echt een nieuw nodig had. Bleek dat er binnen dit soort van camera’s eigenlijk niet echt meer goeie vervangers zijn die kunnen wat bovenstaande 2 kunnen. Volgens de winkel is dat een gevolg van het feit dat mensen steeds meer met hun smartphone fotograferen. Heel vervelend, ik heb geen idee wat ik ga doen als ik een nieuwe nodig heb. Voorlopig kan ik er toch mee verder omdat het opgelost was met wat schroefjes van de opticien (de fotografiewinkel wilde hem terug zenden naar de fabriek om te laten maken en ik wilde het toestel niet zo lang missen. Met die schroefjes was het direct én gratis opgelost! )
Nadeel aan dit toestel vind ik wel dat ik er geen filters voor heb: een polarisatiefilter had ik graag gehad.
Dankjewel, het was ook mijn bedoeling om een heel volledig artikel te schrijven! Jammer dat je niet echt een nieuwe camera op het oog hebt die aan al je verwachtingen voldoet. Hopelijk gaat je huidige camera nog even mee op deze manier. Succes!
Dit artikel is zo handig!! Ik heb nu nog maar een jaartje mijn huidige camera, dus ik ga niet zo snel een nieuwe kopen, maar wel echt superhandig voor binnen een tijdje!! Dankje om dit te maken, dit is echt een hulp!
Wat tof om te horen Marthe! Wie weet heb je hem over een paar jaar weer nodig, dan vind je hem vast wel terug!
[…] Lees ook: Welke camera past bij mij? […]