Foto’s verkleinen met plugins voor Wordpress – Iedereen met een blog of website weet dat het ‘slecht’ is om grote foto’s online te zetten. Hoe kleiner de foto’s, hoe beter! Je site wordt er traag van en dat is niet gebruiksvriendelijk voor je bezoekers, maar ook Google neemt de laadsnelheid mee in het bepalen van je positie in de zoekmachine. Maar wist je dat er gewoon plugins zijn die je foto’s comprimeren om ze zo klein mogelijk te maken? Vandaag deel ik 6 Wordpress foto compressie plugins!
Foto’s verkleinen met plugins voor Wordpress
Voordat ik alles over de door mij geteste plugins vertel wil ik even aangeven dat het gebruik van deze plugins op eigen risico is. Sommige plugins verwijderen je metadata en kunnen kwaliteitsverlies aanrichten aan je foto’s, dit kun je niet terugdraaien zonder back-up. Houd hier dus rekening mee voordat je ermee aan de slag gaat.
1. ShortPixel
We trappen af met de plugin ShortPixel image optimizer. Deze plugin beschikt over twee compressie standen (lossy en lossless) waarbij lossless de originele kwaliteit behoudt en lossy (met een beetje kwaliteitsverlies in sommige gevallen) veel kleiner comprimeert. Een groot voordeel van deze compressie tool is dat het automatisch je originele foto’s in een back-up folder zet. Daarnaast zijn deze ook makkelijk (handmatig) terug te zetten via de bibliotheek in Wordpress mocht er ooit iets fout gaan met de compressie.
Shortpixel zal na het installeren alleen nieuwe afbeeldingen automatisch comprimeren. Afbeeldingen die al aanwezig zijn in de bibliotheek kunnen wel automatisch worden gecomprimeerd via de “Bulk Process” functie waarbij alle (nog niet gecomprimeerde) afbeeldingen uit de bibliotheek worden gecomprimeerd. Om Shortpixel te kunnen gebruiken moet je een API key opgeven bij het activeren van de plugin. De API key ontvang je automatisch in je mailbox na het invoeren van je e-mail adres. Het gebruiken van Shortpixel is gratis tot 100 afbeeldingen per maand. Meer informatie vind je op de plugin-pagina van ShortPixel.
2. TinyPNG: foto’s verkleinen met plugins voor Wordpress
Misschien dat de naam TinyPNG nog een belletje doet rinkelen. TinyPNG is namelijk al eens eerder langsgekomen in het artikel over foto’s online comprimeren zonder kwaliteitsverlies, maar beschikt ook over een Wordpress plugin. Deze image optimizer plugin is beperkt in opties maar doet wat hij moet doen. Je kunt opgeven welke bestandsformaten (origineel, thumbnail, medium, large, etc.) gecomprimeerd moeten worden en vervolgens kun je alles in één keer comprimeren. In de bibliotheek van Wordpress kan je na de compressie meteen zien hoeveel bestandsformaten er zijn gecomprimeerd, wat de totale grootte van de afbeelding was en wat de (nieuwe) gecomprimeerde bestandsgrootte is.
Ook voor deze plugin is een API key nodig die je via de website van TinyPNG kunt aanvragen (naam + e-mail verplicht). Daarnaast zit ook hier een limiet op voor gratis gebruik van 500 afbeeldingen per maand. Meer informatie vind je op de plugin-pagina van TinyPNG.
3. Kraken Image Optimizer
Ook kraken.io kwam al eerder in een artikel voor, maar naast een online afbeelding compressie tool beschikt het ook over een Wordpress plugin. Kraken Image Optimizer is qua functionaliteit een combinatie van ShortPixel en TinyPNG. Het bevat namelijk de mogelijkheid tussen lossy en lossless compressie en doet verder gewoon wat het moet doen. Als extra opties is het mogelijk om te bepalen of je je metadata wilt behouden en hoeveel afbeeldingen tegelijk mogen worden gecomprimeerd (om het langzaam worden van de website tegen te gaan).
Ondanks dat Kraken Image Optimizer gratis te gebruiken is (na registratie en het activeren van de API key) ben je gebonden aan een eenmalig limiet van 50 MB voordat je moet overschakelen naar de betaalde versie. 50 MB is vrij weinig, dus waarschijnlijk gaat jouw Wordpress website/blog het hier niet mee redden. Wanneer je opzoek bent naar een gratis plugin kun je beter voor één van de alternatieven kiezen. Meer informatie vind je op de plugin-pagina van Kraken Image Optimizer.
4. Optimus
Over de Wordpress plugin Optimus kan ik kort zijn. Er is namelijk maar één optie die gewijzigd kan worden bij de gratis versie en dat is de mogelijkheid om de originele afbeelding over te slaan. Alleen thumbnails en andere formaten worden dan meegenomen met de compressie. Verder is de gratis versie zeer beperkt aangezien het alleen JPG afbeeldingen tot maximaal 100 KB accepteert. Je foto’s zijn vaak groter, dan comprimeert Optimus de afbeeldingen niet. Meer informatie vind je op de plugin-pagina van Kraken Image Optimizer.
5. Foto’s verkleinen met Wordpress plugins: WP Smush
WP Smush is uit dit lijstje de bekendste image optimizer plugin voor Wordpress. De plugin is in principe gratis maar heeft daardoor wel een paar kleine beperkingen. Zo kun je maximaal 50 afbeeldingen per keer comprimeren in een bulk en worden alleen afbeeldingen tot 1 MB gecomprimeerd. Maar dat hoeft de pret van deze plugin niet te drukken. WP Smush heeft namelijk net als Optimus geen limiet wat betreft het aantal afbeeldingen per maand waardoor het gebruik met een grote Wordpress site (met duizenden foto’s) veel sneller/makkelijker gemaakt kan worden zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Meer informatie vind je op de plugin-pagina van WP Smush.
6. EWWW Image Optimizer
De laatste image optimizer plugin die ik jullie niet wil onthouden is EWWW Image Optimizer. De opties van EWWW Image Optimizer zijn heel uitgebreid. Zo is het mogelijk om op bestandsextensie niveau (JPEG, PNG en GIF) in te stellen of ze wel of gecomprimeerd moeten worden, hoeveel de compressie/het kwaliteitsverlies mag zijn en is er een mogelijkheid om automatisch afbeeldingen om te zetten naar andere extensies (JPG -> PNG, PNG -> JPG en GIF -> PNG). Mocht je op zoek zijn naar een plugin met veel vrijheid dan is EWWW Image Optimizer zeker het testen waard. Meer informatie vind je op de plugin-pagina van EWWW Image Optimizer.
13 Reacties
Nu mis ik alleen nog welke jij nou het beste vindt en waarom! Dat zou ik graag zien, want ik ben er op zoek naar, en weet niet goed welke ik nou moet kiezen..
Ik zou kiezen voor TinyPNG omdat dit geen maximale bestandsgrootte heeft, een hoog limiet per maand én veel besparing op je foto’s.
Goede tips, goed ook dat je zoveel verschillende plugins gebruikt! Ik verklein afbeeldingen vaak gewoon via het standaard afbeelding-bewerkingsprogramma, maar misschien moet ik me toch maar eens aan een plugin gaan wagen?
Ik heb TinyPNG en gelukkig heb ik dus kennelijk voor de goede gekozen. Tenminste, als ik jouw lijstje bekijk vind ik dit de beste
Ja, die is zeker goed om te gebruiken!
Ik gebruik Lightroom om mijn RAW bestanden te verwerken en exporteer dan JPG bestanden voor mijn website of om af te drukken. Momenteel exporteer ik dus soms bestanden dubbel, klein t.b.v. mijn website, hoge resolutie t.b.v. print.
Begrijp ik het goed dat wanneer ik bijv. TinyPNG gebruik, ik mijn bestanden op hoge resolutie kan exporteren en m.b.v. deze plugin kan verkleinen? Bereik ik dan hetzelfde als exporteren in lage resolutie?
Hi, bedankt voor je uitgebreide uitleg! Ik heb er een paar gebruikt en inderdaad zijn die met een limiet niet fijn als je dit achteraf doet, zoals ik. Oeps! Maar heb er een paar geprobeerd en zie hier goede tips bij staan. Dankjewel! Groetjes Josine – theBiggerBlog
Handig lijstje!
Hi, bedankt voor je handige artikel. Comprimeert TinyPNG dus de foto’s die je wilt nadat je ze bv al gebruikt hebt in een blog? Of dien je eerst de foto’s te comprimeren alvorens je ze kunt gebruiken voor een artikel? En stel je hebt alles gecomprimeerd wat je wilt comprimeren, kun je de plugin dat evt. verwijderen met behoud van de compressie van de foto’s? (hoe minder plugins hoe beter toch of..?)
Kan de plugin na gebruik weer gedeactiveerd worden?
Wat een fijn artikel! Ik blog nog niet zo lang en kreeg te horen dat mensen vonden dat de vooral de voorpagina (grote slider) traag laadt. Nu snap ik dus hoe ik dat kan verbeteren 🙂 Nog wel even een vraagje; Werkt TinyPNG ook op afbeeldingen die al op je blog staan? En past hij het formaat dan behalve in je mediatheek, ook in de betreffende blogpost aan?
Hi Athina, je kunt inderdaad de TinyPNG plugin gebruiken voor de afbeeldingen op je blog. De afbeeldingen die in je mediatheek worden aangepast worden automatisch ook in je artikel aangepast. Succes!
Fijn artikel. Ook ik ben benieuwd of de plugin na gebruik weer kan worden gedeactiveerd? Blijven de compressies toch behouden na deactivatie? Houdt de plugin rekening met de ‘beschikbare’ afmeting op de pagina waar deze reeds is geplaatst?
Heel benieuwd!