Afgelopen weken fotografeerde ik met de Canon EOS R8 systeemcamera. Ik nam hem mee tijdens een reis naar Zuid-Tirol waarop ik hem uitgebreid kon uitproberen. Nieuwsgierig naar deze lichtgewicht fullframe systeemcamera? Lees dan verder voor meer informatie en mijn ervaringen.
Een half jaartje geleden kocht ik de Canon EOS R6 Mark II systeemcamera als vervanging voor mijn spiegelreflex. Een fullframe model met mooie specificaties. Ik was dan ook een beetje verrast door de aankondiging van de Canon EOS R8 eerder dit jaar. Een camera die qua specificaties namelijk enorm veel lijkt op de R6 Mark II, maar toch echt een behoorlijk stuk kleiner en lichter is.
Maar is deze camera net zo fijn en met goede kwaliteit? En wat zijn dan precies de verschillen die zorgen voor het verschil in prijs? Ik zocht het uit én besloot het zelf te ervaren.
Review Canon EOS R8 systeemcamera
Om de review te starten geef ik zoals gewoonlijk eerst wat feitelijke informatie. De Canon EOS R8 is een fullframe systeemcamera met een 24,2 megapixel sensor. Hij is gebaseerd op de krachtige EOS R6 Mark II, en lijkt hier dan ook enorm veel op qua functionaliteiten. Zo is de camera uitgerust met onderwerp-detectie voor dieren, voertuigen en mensen, wat ideaal is voor scherpstellen in lastige situaties. Daarnaast maakt hij continu-opnamen met 40 beelden per seconde mogelijk en zijn het dynamisch bereik en de ISO-waarde geoptimaliseerd voor scherpere foto’s bij weinig licht.
Handig voor op reis!
Op dit moment is de Canon EOS R8 de lichtste fullframe camera in het Canon assortiment. Dat wil dus wat zeggen! Met een gewicht van slechts 461 gram (inclusief geheugenkaart en accu) is hij zo’n 30% lichter dan de Canon EOS R6 Mark II. En laat dat precies de reden zijn dat ik ‘m wilde uitproberen tijdens een persreis naar Zuid-Tirol. Want als ik op reis ga, neem ik het liefste zo min mogelijk zware spullen mee.
De verschillen tussen de R6 mark II en de R8
In plaats van alles opnoemen wat de camera kan en doet, wil ik je graag de verschillen laten zien tussen de Canon R6 Mark II en deze nieuwe Canon EOS R8. Je leest er ook alles over op de site van Canon:
- De Canon EOS R8 heeft geen In-Body Image Stabilizer
Image Stabilizer zorgt ervoordat je je ook met een iets langere sluitertijd alsnog scherpe foto’s kunt maken uit de hand. Het helpt ook bij vloeiende bewegingen bij het filmen wanneer je zelf beweegt (bijvoorbeeld loopt). Toch is dit niet zo’n probleem omdat de meeste objectieven voorzien zijn van ingebouwde stabilisatie. - Accuduur verschilt
Door het compacte ontwerp van de Canon EOS R8 is gekozen voor een kleinere en hierdoor lichtere accu. En dat zorgt ervoor dat je accuduur korter is in vergelijking met de Canon EOS R8. - Eén of twee geheugenkaartsleuven?
Werk je graag met twee geheugenkaarten in je camera, zodat je meteen een back-up kunt maken van je foto’s? Die mogelijkheid heb je wel met de R6 Mark II maar niet met de Canon EOS R8. Hier zit maar 1 sleuf in voor een geheugenkaart.
Benieuwd naar alle mogelijkheden die deze camera te bieden heeft? Meer informatie en de uitgebreide specificaties van de Canon EOS R8 vind je op canon.nl.

Kwaliteit en functionaliteiten van de Canon EOS R8
Ik probeerde de Canon EOS R8 systeemcamera uit tijdens een vijfdaagse reis naar Zuid-Tirol. Van landschappen tot dieren in de boerderij en van close-ups tot eten. Dit alles fotografeerde ik met de allround Canon RF 24-240mm lens en de creatieve Canon RF 50mm F1.8 lens. Twee lenzen waarmee je 95% van alle foto’s kunt maken die je tijdens je reis wilt maken. Het enige wat ik nog miste was nog wat extra groothoek.
Hieronder deel ik mijn ervaring met de Canon EOS R8 camera:
Ik vind de Canon EOS R8 met zijn 24,2 Megapixel full-frame sensor een hele fijne camera. De foto’s zijn scherp en alle details blijven goed intact, ook bij hogere ISO-waarden. Zie bijvoorbeeld de foto van de kat die ik maakte op ISO 5000, onderaan dit artikel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je op een hogere ISO moet fotograferen. Natuurlijk zie je wel wat ruis, maar het valt reuze mee.
De slimme autofocus herkent je onderwerp en blijft deze volgen. Zo blijft je onderwerp scherp, ook bij beweging van bijvoorbeeld rennende kinderen of rijdende voertuigen, en dat werkt erg goed! Met de Canon EOS R8 kun je fotograferen in RAW, C-RAW (een compacter RAW-formaat) of JPG, of zelfs een combinatie daarvan. Hierdoor kun je JPG-bestanden direct overzetten naar je telefoon of ander apparaat om grof te bewerken en snel (online) te delen. Terwijl je de RAW-bestanden bewaart om later netjes te bewerken.
Wil je wat creatievere foto’s maken? Geen probleem! De Canon EOS R8 biedt verschillende creatieve filters, zoals soft focus, fisheye-effect en diverse HDR-functies. Daarnaast helpen de voorgeprogrammeerde scènes je om de juiste instellingen te kiezen voor bepaalde momenten. Handig wanneer je dit zelf nog niet helemaal onder de knie hebt. Denkt bijvoorbeeld aan groepsportretten, landschappen, panning of nachtfotografie.
Naast fotograferen kun je natuurlijk ook filmen met deze camera! Omdat ik geen videograaf ben heb ik deze functie niet uitgeprobeerd, maar toch fijn dat dit mogelijk is in hoge kwaliteit.
Pre-shooting
Wist je dat je voortaan al foto’s kunt maken nog voordat je hebt afgedrukt? Dit doe je met de functie ‘Vooropname’ in de RAW-burstmodus. Wanneer je deze functie hebt ingeschakeld werkt het als volgt. De camera gaat frames opnemen wanneer je de ontspanknop half indrukt. Druk je door om af te drukken? Dan worden de frames van de halve seconde daarvoor ook opgeslagen. Handig! Je fotografeert dus eigenlijk terug in de tijd, net als dat je met de live foto’s doet bij iPhones. Ik probeerde het uit en het werkt goed. Denk bijvoorbeeld aan situaties als deze om het in te zetten:
- Je bent een dier aan het fotograferen en wacht totdat hij een bepaalde beweging maakt of bepaalde kant uitkijkt, maar bent op zo’n moment vaak alsnog te laat.
- Je wilt een dier in actie fotograferen. Bijvoorbeeld het moment dat een vogel of vlinder wegvliegt vanaf een bepaalde plek. De kans is groot dat je net te laat bent wanneer je het ziet gebeuren, hiervoor is deze optie ideaal.
- Bewegende kinderen of sporters fotograferen is ook ideaal met deze functie.
Deze vooropname-functie zit overigens ook in de Canon EOS R6 Mark II, mocht je dat interessant vinden.
Gebruiksvriendelijkheid
Naast de kwaliteit van de foto’s vind ik het ook erg belangrijk dat de camera gebruiksvriendelijk is. Iedere nieuwe camera is even wennen, maar als de buttons, wieltjes en navigatie op een logische plek zit dan duurt dat nooit lang. Hieronder lees je mijn bevindingen over de gebruiksvriendelijkheid van de Canon EOS R8.
Zoals ik al eerder aangaf is de Canon EOS R8 de lichtste fullframe camera in het assortiment van Canon. En dat maakt hem bijzonder interessant voor fotografen en fotografie-liefhebbers die graag reizen of veel op pad zijn. Daarnaast is hij ook een stukje kleiner en compacter dan andere soortgelijke modellen. Ik vond dit heel fijn tijdens mijn reis, zeker in combinatie met compacte objectieven. Zo behoud je kwaliteit maar maak je het ook een heel stuk comfortabeler voor jezelf!
Het LCD-scherm kan naar de zijkant uitklappen en is vervolgens kantelbaar naar boven en beneden. Dit is ideaal als je foto’s wilt maken vanuit een laag of hoog perspectief. Je kunt het LCD scherm als touchscreen gebruiken, hiermee kun je de camera eenvoudig bedienen. Van instellingen tot menu-opties, en zelfs het verplaatsen van het scherpstelpunt. Maar je kunt dit uiteraard ook allemaal met de knoppen doen.
De Canon EOS R8 ligt comfortabel in de hand en het verwisselen van lenzen gaat soepel en snel. Je kunt de Mount Adapter gebruiken om je EF-lenzen op je R-model camera te gebruiken. De navigatie, knoppen en wieltjes van de camera bevinden zich op logische plekken, zeker wanneer je al eerder Canon camera’s hebt gebruikt.
Nadelen van de Canon EOS R8
Voor de prijs en de specificaties van de camera vind ik hem erg fijn! Het enige wat me echt opviel tijdens het gebruik was het ontbreken van de ‘joystick-knop’ aan de achterkant. Omdat ik nu mijn eigen camera gewend ben, miste ik deze op de Canon EOS R8 systeemcamera wel een beetje. Hiermee verplaats ik altijd makkelijk en snel het scherpte-punt, ook terwijl ik door de zoeker kijk.
Verder is de batterij wel echt een stuk eerder leeg dan de grotere batterijen van andere fullframe modellen. Ik zou je dus adviseren om zeker een extra batterij te kopen zodat je er altijd eentje extra bij je hebt. Het opladen gaat wel snel, dus hij zit ook vrij snel weer vol.
Conclusie over de Canon EOS R8 systeemcamera
Ik denk dat de Canon EOS R8 een hele fijne camera is voor (hobby) fotografen en content creators die op zoek zijn naar een wat compactere camera, zonder in te leveren op kwaliteit. Ik heb er heel fijn mee gefotografeerd op reis en ben erg tevreden over de kwaliteit van de beelden. Ook de ingebouwde beeldstabilisatie heb ik niet echt gemist, maar dit is wel iets om vooraf goed rekening mee te houden.
De camera is van alle gemakken voorzien, en dat in een stuk compacter en lichter jasje dan andere modellen. Daarnaast is de Canon EOS R8 toch ruim 1000 euro goedkoper dan de qua specificaties vrijwel identieke Canon EOS R6 Mark II. Dus als je twijfelt en je bent geen fulltime fotograaf, dan zou ik die besparing mooi een een kwalitatief objectief steken!
Benieuwd naar de actuele prijzen en pakketen met objectieven?
Neem dan eens een kijkje op de sites van o.a. kamera-express.nl of cameranu.nl.
Voorbeeld foto’s Canon EOS R8
Hieronder vind je een aantal van de foto’s die ik afgelopen tijd heb gemaakt met de Canon EOS R8, ik zal de specificaties eraan toevoegen zodat je een goed beeld krijgt van de instellingen. Bij sommige foto’s zie je een rondje toegevoegd met daarin een uitsnede. Dit is dan 100% van het beeld.












1 Reactie
Dank je voor de uitgebreide review van de EOS R8 Evelien. Mooie foto’s! Momenteel bezit ik nogal een oude EOS 450 en ben ik aan het rond kijken naar een nieuwe camera en wie weet word deze het wel.
Groetjes,
Fenno