Afgelopen 4 maanden gebruikte ik intensief de Canon EOS R6 Mark II systeemcamera. Tijd om hier eindelijk een review over te maken en mijn bevindingen met je te delen! Dus heb je interesse in deze camera, lees dan zeker verder voor meer informatie.
Al tijden zocht ik een vervanging voor mijn fullframe spiegelreflexcamera, de Canon EOS 6D, waarmee ik al bijna 7 jaar fotografeerde. En in december 2022 was het eindelijk zo ver! Ik kocht de Canon EOS R6 Mark II en stapte hiermee definitief over van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Een keuze waar ik lang over heb nagedacht, maar die me op allerlei vlakken het beste leek. In deze review vertel ik je alles over de eerste maanden waarin ik mijn nieuwe camera uitgebreid heb getest.
Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera
In 2020 bracht Canon de EOS R6 systeemcamera op de markt (lees mijn review!). Een duidelijk alternatief voor de 6D, maar dan als systeemcamera. Hij leek me geweldig, maar o.a. de resolutie van ‘maar’ 20,1 MP hield me tegen. Daarom was ik direct enthousiast toen er eind 2022 een tweede versie van deze camera werd aangekondigd! De Canon EOS R6 Mark II bevat al het goede van zijn voorganger en is ook op verschillende punten verbeterd en uitgebreid. Zo is het aantal megapixels verhoogd naar 24,2. En in die twee jaar tijd is wel duidelijk geworden dat de hele fotobranche richting systeemcamera’s gaat.
De belangrijkste kenmerken van de R6 Mark II
Ben jij op zoek naar een professionele camera die nét wat voordeliger is dan de R5? Dan is de Canon EOS R6 Mark II misschien wel perfect voor jou. De camera heeft een 24,2 megapixel fullframe sensor voor haarscherpe foto’s. De camera is super snel en kan tot wel 40 beelden per seconden maken. Combineer dit met tracking van gezichten, dieren of voertuigen voor scherpte op de juiste plekken. Ook bij snelle bewegingen. Je kunt alle lenzen uit het RF-assortiment gebruiken op deze camera en met een adapter zijn ook je EF lenzen gewoon te gebruiken. Naast fotograferen kun je ook video’s maken in 4K 60p UHD.
Voor (semi) professionele fotografen
De camera is gemaakt voor semi professionele fotografen. Hij is niet enorm licht of compact, maar dat kan ook niet wanneer de hoogste kwaliteit voorop staat. Toch is de EOS R6 Mark II een stukje kleiner en lichter dan zijn voorganger. Altijd mooi meegenomen! Waar hij echt in uitblinkt is de snelheid en de vele functies die het jou als fotograaf makkelijk maken om de beste shots te maken. Bij goed licht én bij omstandigheden met weinig of lastig licht. Dit dankzij de goede kwaliteit van hogere ISO waardes en de ingebouwde beeldstabilisatie tot maximaal 8 stops waardoor je langer uit de hand kunt blijven fotograferen.
Meer informatie en de uitgebreide specificaties van de Canon EOS R6 Mark II vind je op canon.nl.
Kwaliteit en functionaliteiten
Zoals je aan de foto’s kunt zien heb ik de camera afgelopen vier maanden uitgebreid kunnen testen. Van een tof Canon evenement tot een bedrijfs-fotoshoot en van macro fotografie van druppels op een veer tot theaterfotografie bij een musicalvereniging. Hele uiteenlopende shoots waardoor ik nu een extra goed beeld heb van de mogelijkheden die de camera heeft. Ik heb de Canon EOS R6 Mark II vooral met de Canon RF 24-70mm F/2.8 lens gebruikt. Maar ook met o.a. de EF 100mm macrolens (samen met de Mount Adapter). Hieronder mijn bevindingen van de kwaliteit en de functies:
- Ik ben erg tevreden over de beeldkwaliteit met de 24,2 Megapixel full-frame sensor.
- De foto’s zijn mooi scherp en alle details worden goed weergegeven. Ook bij een hogere ISO waarde.
- De camera gaat goed om met kleur, contrast en helderheid.
- De Canon EOS R6 Mark II herkent lichamen, gezichten, ogen, diverse dieren en verschillende voertuigen. Door deze detectie aan te zetten is je onderwerp altijd scherp op de juiste plek.
- Combineer de onderwerp-herkenning met tracking zodat de scherpte op de juiste plek blijft, ok bij beweging. Denk aan rijdende voertuigen, spelende kinderen, etc.
- Je fotografeert in RAW, C-RAW (compacter RAW formaat) JPG of in een combinatie hiervan. Zo kun je de JPG files direct overzetten naar je telefoon of ander apparaat om te bewerken en online te delen. Terwijl je de RAW file later bewerkt op je computer.
- Fotografeer je veel op donkere plekken? Ik heb de ISO van de Canon EOS R6 Mark II tot 12800 uitgeprobeerd en dat ging heel goed! Natuurlijk zie je wel ruis, maar helemaal niet zo veel.
- Door de Body Image Stabilisation kun je zelfs bij een wat kortere sluitertijd nog steeds fotograferen uit de hand.
- Zoom tot wel 10x in op je onderwerp voor zo secuur mogelijke scherpstelling.
- De RAW files bevatten erg veel informatie in de lichte en donkere partijen. Zo haal je het maximale uit je foto’s in omstandigheden met moeilijk licht.
- Kies voor ‘Creatieve filters’ om foto’s te maken met o.a. korrel, een aquarelverf uitstraling, miniatuur-effect en verschillende HDR functies.
- Gebruik focus peaking om de scherpte precies op de juiste plek te leggen.
- Vind je het lastig om zelf instellingen voor specifieke momenten te bepalen? De voorgeprogrammeerde scènes helpen je om de mooiste foto’s te maken van o.a. landschappen, sport, voedsel of bij nachtfotografie.
- Met bijna 5.000 autofocus punten heb je nooit problemen met de juiste focus.
- Je maakt met de Canon EOS R6 Mark II maximaal 40 foto’s per seconde. Ideaal voor belangrijke momenten zoals sportfotografie, vliegende vogels en meer.
Lees ook: Fototip: continu scherpstellen op een bewegend onderwerp
Gebruiksvriendelijkheid
Naast de kwaliteit van de foto’s vind ik het ook erg belangrijk dat de camera gebruiksvriendelijk is. Iedere nieuwe camera is even wennen, maar als de buttons, wieltjes en navigatie op een logische plek zit dan duurt dat nooit lang. Hieronder lees je mijn bevindingen over de gebruiksvriendelijkheid van de Canon EOS R6 Mark II:
- De camera is vrij licht voor een semi professionele camera. Hij is in ieder geval een stuk lichter dan mijn vorige 6D spiegelreflex. En dat is altijd fijn!
- Het LCD scherm klapt uit naar de zijkant en is kantelbaar naar boven en naar onderen. Ideaal wanneer je foto’s wilt maken vanuit een heel laag of heel hoog perspectief.
- De navigatie, knoppen en wieltjes zitten op een logische plek waardoor je het instellen van de camera snel onder de knie hebt. Zeker wanneer je al langer Canon gebruiker bent.
- Door het kantelen van het LCD scherm kun je makkelijk selfies maken waarbij je ziet wat je doet.
- Bestuur de camera vanaf het scherm door touch screen. Van instellingen tot menu opties, maar ook handig voor het verplaatsen van het focuspunt bijvoorbeeld. Het touchscreen werkt snel en nauwkeurig.
- De Canon EOS R6 Mark II ligt goed in de hand en het wisselen van lenzen gaat soepel en snel. Gebruik de Mount Adapter om je EF lenzen op je R-model camera te gebruiken.
- Fotografeer je liever door de zoeker dan vanaf het scherm? Dat kan met de elektronische zoeker van deze camera. Hij reageert snel en je ziet (net als op je scherm) direct het effect van het lichter of donkerder maken van je instellingen.
- Je kunt het kantelbare LCD scherm zo draaien dat hij wordt verborgen wanneer je hem inklapt. Extra veilig wanneer je de camera opbergt.
- De LP-E6NH batterij gaat een prima tijd mee. En je kunt zelfs je (oudere) LP-E6N batterijen blijven gebruiken. Die zijn alleen wat sneller leeg.
Nadelen van de Canon EOS R6 Mark II
Heel eerlijk… ik heb tot nu toe nog weinig nadelen kunnen ontdekken aan deze camera. Ik ben dus erg blij dat ik uiteindelijk de keuze heb gemaakt om over te stappen. Maar als ik toch kritisch moet zijn, dan kan ik nog wel wat verbeterpunten noemen:
- Het liefste had ik nog net wat meer megapixels gehad. Het verschil tussen de R6 Mark II en R5 is groot.
- Nog niet iedere lens is als RF variant te koop. Maar de serie aan lenzen groeit snel en blijft voorlopig ook nog wel groeien denk ik. En je kunt je EF lenzen ook nog blijven gebruiken.
- Het nadeel van een systeemcamera in het algemeen is dat je wat sneller stofjes op je sensor hebt. Dit omdat er geen spiegel voor zit die het ergste vuil tegenhoudt bij het wisselen van een lens. Je kunt dit zelf schoonmaken (lees: Camera sensor reinigen – stap voor stap uitleg!) of naar een gespecialiseerde winkel gaan.
- Nog een nadeel van systeemcamera’s in het algemeen… de batterij gaat sneller leeg dan bij een spiegelreflexcamera. Je kunt dus minder foto’s maken met een volle batterij. Maar tot nu toe heb ik hier nog geen last van gehad. Ik kon prima uit de voeten met 1 of 2 volle batterijen, afhankelijk van de lengte van de shoot.
Conclusie over de Canon EOS R6 Mark II systeemcamera
Ja, ik ben heel enthousiast. Ik ben enorm blij dat ik heb gewacht op dit model om de overstap te maken. De camera heeft erg veel handige functionaliteiten die ik al die jaren niet heb gehad op mijn vorige camera. Denk aan een kantelbaar scherm, focus tracking, focus peaking en meer. En nu ik het eindelijk heb, merk ik pas hoe erg ik het heb gemist, want het is gewoon super handig. Word je er een luiere fotograaf van? Misschien, maar zo lang je weet wat je doet, is het niet erg om je camera je een handje te laten helpen.
Ook over de kwaliteit van de foto’s die uit de Canon EOS R6 Mark II komen rollen ben ik erg tevreden. Ja, nog wat meer megapixels was fijn geweest. Maar ook hier kan ik prima mee vooruit in 95 van de 100 gevallen. De camera is prettig in gebruik en je went snel aan andere plekken van knoppen en wieltjes. Ik verwacht dat ik hier weer een lange tijd mee vooruit kan.
Benieuwd naar de actuele prijzen en pakketen met objectieven?
Neem dan eens een kijkje op de sites van o.a. kamera-express.nl of cameranu.nl.
Voorbeeld foto’s Canon EOS R6 Mark II
Hieronder vind je een aantal van de foto’s die ik afgelopen tijd heb gemaakt met de R6 Mark II, ik zal de specificaties eraan toevoegen zodat je een goed beeld krijgt van de instellingen. Bij sommige foto’s zie je een rondje toegevoegd met daarin een uitsnede. Dit is dan 100% van het beeld.
Let op: de scherpte is helaas wat minder geworden ivm het comprimeren van de beelden voor web
2 Reacties
Hoi Evelien, mooie uitgebreide review! Daar heb ik wat aan ! Ik zit te denken om deze camera aan te schaffen en ik koop er dan een adapter bij voor m’n ef lenzen. Ook zou ik graag de lens 70×200 lens willen aanschaffen maar de rf lens is veel duurder dan de ef.. advies van de fotozaak was om toch voor de rf te gaan, maar is dit omdat hij geld wil verdienen ? Zit bijna €1000 verschil tussen 😱 wat zou jouw advies zijn ? Ik hoop dat je mij wil helpen 😊
Hi Alina, wauw dat is een behoorlijk verschil ja! Toch zou ik persoonlijk ook voor de RF kiezen als je het budget er voor hebt. Ik heb mijn 70-200 (EF) lens misschien al wel 8 tot 10 jaar en ben er nog steeds super blij mee. Je koopt hem dus echt voor een lange tijd. En dan is een verouderde lens met een andere fitting gewoon een stuk minder handig. Je moet iedere keer een adapter gebruiken etc. Het kan wel, maar de RF lens is wel stukken makkelijker in gebruik en waarschijnlijk weer een stukje beter ivm technologische vooruitgang.