Staat er dit jaar een upgrade van je camera op je wensenlijstje? Wie weet kom je dan wel bij de Canon EOS 90D terecht. Een prachtige spiegelreflexcamera voor serieuze hobbyfotografen tot (semi-)professionele fotografen. Afgelopen weken heb ik de Canon EOS 90D meegenomen en uitgebreid getest!
Ik wil eerst even zeggen dat ik geen expert ben op het gebied van alle technische specificaties van camera’s. Alles wat ik aangeef in deze (en andere) review(s) komt vanuit mijn eigen ervaring en referentiekader. Staar je hier dus zeker niet blind op!
Review Canon EOS 90D spiegelreflexcamera
Zoals jullie misschien wel weten ben ik echt opgegroeid met spiegelreflexcamera’s van Canon. Van een analoge spiegelreflex ging ik naar de EOS 350D en via de EOS 50D naar de Canon EOS 6D. Geen wonder dus dat ik heel benieuwd was naar de nieuwste Canon EOS 90D! Rond de feestdagen had ik wat vrije tijd om de camera te testen. Dus dat heb ik gedaan en die bevindingen vind je in dit artikel!
Voordat ik start met mijn oordeel wil ik je eerst wat achtergrond informatie geven. De camera heeft een 32,5 megapixels APS-C CMOS-sensor waardoor je hoogwaardige foto’s maakt op een groot formaat. Daarnaast is hij snel, je maakt tot wel 10 foto’s per seconde. Ook qua ISO hoef je niet bang te zijn, deze schroef je op tot wel 25.600. Verder heb je natuurlijk de mogelijkheid om te filmen in 4K, zet je beelden makkelijk over via Wi-Fi of Bluetooth en beschikt de Canon EOS 90D over een optische zoeker. Met een volle batterij maak je zo’n 1300 foto’s.
Als je deze camera met zijn voorganger (de Canon EOS 80D) vergelijkt is hij opnieuw lichter van gewicht geworden. Dat is fijn wanneer je de hele dag op pad bent en je camera wilt meenemen! Het kantelbare LCD scherm kan gebruikt worden als touchscreen en eigenlijk is deze camera van alle gemakken voorzien. Ik ga niet alle specificaties van de camera noemen. Die kun je op de website van Canon vinden onder het kopje ‘specificaties’.
full frame of crop sensor
De sensor van de Canon EOS 90D is een crop sensor. Dit wil zeggen dat het een kleinere sensor is die in vrijwel alle beginners camera’s en semi-professionele camera’s zit. Helemaal niet slecht! Maar met een full frame sensor worden je foto’s nog nét een klein stukje scherper. Ga je dit merken bij ‘normaal’ gebruik van je foto’s? Nee, ik vind van niet. Persoonlijk zou ik hier dus ook geen big deal van maken. Het kan alleen handig óf juist onhandig voor je zijn.
Een crop sensor zorgt er namelijk voor dat je beeldhoek wat kleiner wordt dan bij een full frame sensor. Dit heet de cropfactor en die ligt gemiddeld rond de 1.6x. Fotografeer je met een 50 mm lens? Dan is dit op een camera met een crop sensor dus eigenlijk een brandpuntsafstand van 80mm. Je moet dus wat verder weg staan om je onderwerp compleet op de foto te krijgen dan bij een fullframe sensor. Niet fijn wanneer je interieurfotografie doet, of bijvoorbeeld voor architectuurfotografie en weidse landschappen. Maar het kan ook een voordeel zijn! Denk eens aan het fotograferen van wildlife of bij sportwedstrijden. Dan is zo’n cropfactor erg welkom omdat je dan met minder grote telelenzen hoeft te sjouwen.
Positieve eigenschappen Canon EOS 90D
Om een goed beeld van de camera te krijgen nam ik de camera met de 18-135mm lens mee voor een wandeling in een natuurgebied. Maar ik fotografeerde ook tijdens de feestdagen én had zelfs nog een half uurtje in Amsterdam om er wat mee te proberen. Tijdens deze momenten gebruikte ik ook wat van mijn eigen lenzen op dit toestel, zoals de 50mm f/1.8 lens en de Canon 70-200mm f/2.8 lens. De foto’s vind je als voorbeeld onderaan het artikel. Zo krijg je nog een beter beeld van de mogelijkheden van de Canon EOS 90D spiegelreflex camera.
- De camera is gebruiksvriendelijk en de navigatie werkt snel en soepel. Hierdoor schakel je snel tussen de verschillende functies en instellingen.
- De autofocus werkt snel en nauwkeurig. Door de vele scherpstelpunten kun je heel gericht een keuze maken waar je je foto precies scherp wilt hebben.
- Fotografeer op RAW, JPG of een combinatie van beide. Hierdoor heb je snel een JPG foto om te delen én heb je een digitaal negatief wat je later uitgebreid kunt bewerken.
- Door de snelheid van de camera hoef je nooit een moment te missen. Je maakt tot 10 beelden per seconde, daar zit hét moment altijd tussen!
- De kwaliteit is hoog. De foto’s hebben een mooie scherpte, goed contrast en natuurlijke kleuren.
- Het touchscreen is kantelbaar waardoor je veel makkelijker vanaf een laag of hoog standpunt kunt fotograferen.
- Fotografeer op de handmatige standen of kies uit één van de voorgeprogrammeerde scenes. Zo kun je zonder alle kennis toch de foto maken zoals jij hem voor je ziet.
- Bij een hogere ISO ga je ruis zien, maar ik vind het nog behoorlijk acceptabel.
- De camera ligt goed in de hand en is niet al te zwaar. Zo neem je hem makkelijker mee op pad.
- Zowel een ingebouwde flitser als de mogelijkheid tot het werken met een reportageflitser.
- Uit te breiden met een grote hoeveelheid lenzen voor jouw vakgebied. Van telelenzen tot groothoeklenzen en van lichtsterk tot zoomlenzen. Aan jou de keuze!
- Je kunt het kantelbare LCD scherm zo draaien dat hij wordt verborgen wanneer je hem inklapt. Extra veilig wanneer je de camera opbergt.
- Door het grote aantal megapixels kun je makkelijk een uitsnede van je beeld maken zonder extreem veel aan kwaliteit te verliezen
- De Canon EOS 90D heeft ‘focus bracketing’ waardoor je een reeksopname kunt maken die op verschillende punten scherp stelt. Combineer deze later tot 1 beeld dat van top tot teen scherp is!
- Wanneer je met live view fotografeert kun je AF-oogdetectie aanzetten. De camera vindt dan de ogen van je model op de foto en zorgt ervoor dat dit deel altijd scherp is.
- Mooie onscherpte (bokeh) in foto’s met een grote diafragma-opening.
- De batterij gaat een goede tijd mee. Je kunt er ook veel meer foto’s mee maken dan met de vorige EOS 80D.
Nadelen Canon EOS 90D
- Soms heeft de camera wat moeite met scherpstellen wanneer je recht tegen de zon in fotografeert. Gebruik dan altijd het middelste scherpstelpunt, dit punt is het meest gevoelig en secuur.
- De foto’s bevatten net wat meer ruis dan ik van mijn full-frame EOS 6D gewend ben. Niet extreem veel, maar wel zichtbaar wanneer je je ISO wat hoger zet.
Conclusie over deze spiegelreflexcamera
Wat een heerlijke camera is de Canon EOS 90D. Hij ligt heel fijn in de hand, is gebruiksvriendelijk, werkt snel en levert ook nog eens een goede kwaliteit. Ik denk dat het een heel mooie toestel is voor hobbyfotografen en semi-professionele fotografen in bepaalde vakgebieden. Want door de snelheid richt Canon zich voornamelijk op natuurfotografen en sportfotografen. Maar als hobbyfotograaf is hij zeker ook voor alle andere soorten fotografie heel goed toepasbaar. Persoonlijk houd ik van objectieven die wat lichtsterker zijn, dus de 18-135 zou ik niet perse aanraden. Maar het is zeker een prima allround objectief om mee te starten als fotograaf. De Canon EOS 90D is niet super compact, maar dat is geen enkele spiegelreflexcamera. Daarom zou ik altijd de afweging maken tussen een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, afhankelijk wat voor type fotografie je graag doet.
De foto’s hieronder zijn door mij gemaakt met de Canon EOS 90D
Naast een rondje door een natuurgebied en het fotograferen van Schotse Hooglanders deed ik nog meer met deze camera. Ik gebruikte hem bijvoorbeeld voor de jaarlijkse ‘sterretjes-foto’ tijdens de jaarwisseling. Ook fotografeerde ik het toetje dat ik maakte tijdens het kerstdiner, kwam ik paddenstoelen tegen en nam ik hem even mee naar Amsterdam. Zo krijg je een beetje een beeld van de mogelijkheden met de Canon EOS 90D spiegelreflexcamera. bewerkte foto’s die ik met deze camera maakte vind je op mijn Instagram pagina.
Hopelijk ben jij iets wijzer geworden van mijn Canon EOS 90D review. Mocht je nog vragen hebben of mijn mening ergens over willen horen. Laat het me dan weten bij de comments! Lees ook mijn artikel over het vinden van jouw perfecte camera.
3 Reacties
Bij welke ISO waarde ga je ruis zien?
Ruis komt geleidelijk en is vrij afhankelijk van het soort foto. Maar ik zou vanaf ongeveer ISO 2000 wel subtiel wat aan ruisreductie doen.
Mooi om te lezen dat je ook met de 350D begonnen bent. Ik heb sinds een week voor de EOS R gekozen. Heel blij mee, hoop dat je binnenkort nog een keer de R5 gaat reviewen. Dat lijkt me de fotografiehemel.