Wil jij de maan fotograferen, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt doen? In dit artikel leg ik je uit welke instellingen je het beste kunt gebruiken, welke brandpuntsafstand van je lens je minimaal nodig hebt en meer. Zo maak jij super mooie foto’s van de maan!
De maan fotograferen, zo werkt het!
Om de maan te fotograferen heb je niet meer nodig dan je camera en een statief. Een statief is eigenlijk niet eens persé nodig, maar het maakt het maken van een goede foto net een stukje makkelijker.
De maan fotograferen kan met iedere lens, maar wil je hem groot in beeld krijgen, dan is het wel belangrijk om een objectief met een grote brandpuntsafstand te kiezen. Bijvoorbeeld 300mm of meer. Hoe hoger het getal van je brandpuntsafstand, hoe dichterbij je de maan kunt halen in je foto.
Gebruik je een cropsensor camera? Dan zul je merken dat je de maan veel meer close-up in beeld krijgt dan iemand anders met een full-frame camera. Dit komt omdat een camera met crop sensor geen gebruik maakt van de complete beeldhoek van je objectief. Hierdoor krijg je met hetzelfde objectief je onderwerp dichterbij in je foto.
Gebruik de juiste instellingen
Sta je buiten met je camera op statief en je lens naar de maan gericht? Mooi, dan is het tijd om de juiste instellingen te kiezen. De maan fotograferen op de automatische stand wordt lastig door het grote verschil in licht (maan) en donker (lucht). Daarom is het aan te raden om de maan op de manual stand (M-stand) te fotograferen, dit is een handmatige stand op je camera waarmee je alle instellingen zelf kunt bepalen.
De drie belangrijkste instellingen voor iedere foto zijn de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Dit wordt ook wel de belichtingsdriehoek genoemd. Hieronder vertel ik je per onderdeel wat de beste instellingen zijn om de maan goed te fotograferen.
Sluitertijd
Bij avond- en nachtfotografie gebruik je vaak een wat langere sluitertijd. Maar bij het fotograferen van de maan is dat niet handig. De aarde en de maan zijn namelijk in beweging, dus zelfs met een statief zal je foto van de maan bewogen worden als je een lange sluitertijd gebruikt. Gebruik daarom een sluitertijd van circa 1/100e of korter.
Diafragma
Het diafragma is een instelling die ervoor zorgt dat je kunt spelen met onscherpte en scherpte in je foto. Maar omdat de maan zo ver weg is, zal dit weinig effect hebben. Kies daarom voor een gemiddelde diafragma-opening van circa F/6.0 tot F/11, om een scherpe foto te krijgen zonder dat je veel licht verliest.
ISO
Door de ISO in te stellen kun je bepalen hoe lichtgevoelig de sensor van je camera is. Hoe kleiner het getal, hoe minder lichtgevoelig. Hoe groter je het getal zet, hoe minder licht je nodig hebt om een goede foto te maken. Het enige nadeel is dat je foto meer ruis en onscherpte krijgt wanneer je de ISO-waarde verhoogt. Daarom kun je deze het beste zo laag mogelijk zetten. Ik zou hem op 100, 200 of 400 zetten, afhankelijk van je andere instellingen.
Met deze instellingen kun je de maan fotograferen met een goede belichting. Iedere foto is anders, dus speel een beetje met de instellingen om een goed resultaat te krijgen. Zoom ook vooral in op je foto tijdens het fotograferen, de maan mag niet overbelicht zijn want dan verlies je de details.
Scherpstellen als je de maan gaat fotograferen
Heeft jouw camera het lastig met het scherpstellen op de maan via de autofocus? Dan kun je overstappen op het handmatig scherpstellen van je foto. Dit doe je door aan de zijkant van de lens het schuifje van AF naar MF (manual focus) te verschuiven. Je kunt nu met de scherpstelring om je lens bepalen waar de scherpte moet liggen. Draai deze helemaal door tot je bij het icoontje van het liggende ‘achtje’ komt. Dit symbool betekent ‘oneindig’ en wil dus zeggen dat je scherpte zo ver mogelijk door gaat.
Je foto nabewerken
Zoals altijd adviseer ik ook bij het fotograferen van de maan om in RAW te schieten. Hiermee heb je de meeste mogelijkheden tijdens het bewerken van je foto’s. Je beelden zijn namelijk nog niet omgezet naar pixels, maar zijn een ‘digitaal negatief’. Hierdoor kun je nog veel meer details uit je donkere tinten en hooglichten halen.
Bewerk je foto’s naar eigen smaak en inzicht. Je kunt ervoor kiezen om de scherpte en ‘textuur’ nog wat extra aan te zetten, zodat je de details op de maan extra goed kunt zien. Ook het bijsnijden van je foto kun je achter nog goed doen.
Bloedmaan, supermaan, maansverduistering…
Als je het fotograferen van de gewone maan onder de knie hebt, dan kun je dezelfde methode toepassen op de ‘speciale manen’ die eens in de zoveel tijd te zien zijn. Denk hierbij aan de supermaan die nog net een stukje groter is dan de ‘gewone’ maan. Of aan de bloedmaan die rood van kleur is door een maansverduistering.
Via verschillende websites en apps kun je bijhouden hoe de maan eruit ziet op welke dag van het jaar. En zelfs waar je hem precies in de lucht ziet op dat moment. PhotoPills is bijvoorbeeld zo’n app die handig is als je graag een toffe maan-shoot wilt plannen. Dan is het alleen nog duimen dat de wolken je shot niet verpesten.
De maan fotograferen is niet alleen leuk om te doen, het is ook een mooie oefening voor het verbeteren van je fotografie skills. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om mooie foto’s van de maan te maken, wanneer je dit vaker doet. Veel plezier!
7 Reacties
Wauw, toch vind ik het erg mooi!
mooi he!
Ik ga het ook eens doen!
Ga ik de volgende keer zo eens proberen te fotograferen. Mijn sluitertijd was iets korter.
Ik ha mijn foto eens uitsnijden in 100 %.
Dit wil ik zeker eens proberen. Wat ook nog op mijn lijstje staat is sterren fotograferen! Werkt dat anders?
Grappig, dat was het eerste wat ik wilde fotograferen met mijn D3300, en toen kwam ik er ook meteen achter dat de lens die erbij zat (18-55mm) hier absoluut niet geschikt voor was. Was dat even een domper.. maar ach, statief + zoomlens staan op mijn lijstje voor komend jaar, komt goed!
[…] ochtends. Dan heb je een totale maansverduistering. Ik schreef al eens een artikel over het fotograferen van de maan, dus wellicht kun je hier nog wat tips uit […]
Hoi Evelien, ondanks jou tips lukt t mij niet de foto scherp te krijgen….. wat doe ik fout?