Eekhoorns fotograferen stond al een tijdje op mijn lijstje. En omdat in Tilburg de Siberische grondeekhoorntjes leven, leek het me een goed idee om hiermee te starten. Deze specifieke soort eekhoorntjes klimt namelijk niet in bomen, waardoor ze net wat makkelijker te fotograferen zijn!
Eekhoorns fotograferen: Siberische grondeekhoorntjes
Wist je dat Tilburg de enige plek in Nederland is waar de Siberische grondeekhoorntjes te zien zijn? En om nog specifieker te zijn vind je ze in het Wandelbos en de Oude Warande in Tilburg. De eekhoorns zijn hier namelijk in 1973 terecht gekomen omdat ze ontsnapte uit een kist die naar het Tilburgs Dierenpark onderweg was. Sindsdien leven ze hier in het wild! Wanneer je door het Wandelbos loopt zie je ook direct hun ‘huizen’. Op verschillende plekken liggen namelijk stapels met takken, wat zorgt voor allerlei verstop plekken voor de eekhoorns. Rondom deze takken zul je ze dus ook makkelijk kunnen spotten.
In de winter doen deze dieren een winterslaap, maar inmiddels zijn ze daaruit ontwaakt en volop te zien. Schuw zijn ze zeker niet, ze blijven gerust minutenlang naar je staren vanaf een tak of vanaf de grond. Maar je moet niet te dichtbij komen, dan zijn nemen ze een sprintje en zijn ze verdwenen voordat je hebt kunnen knipperen. Eekhoorns fotograferen is dus een echt kat en muis spelletje. Zeker wanneer je geen gigantische telelens tot je beschikking hebt (zoals ik).
Waar je op moet letten bij het fotograferen van eekhoorntjes
Nooit eerder fotografeerde ik eekhoorns. Ik had dus geen idee hoeveel moeite het zou kosten voor een goede foto. Toen ik op een maandagochtend door het Wandelbos liep zag ik al snel wat eekhoorns zitten. Ze spotten was dus vrij eenvoudig! Fotograferen daarentegen… kost toch wat meer moeite. Ze zijn vliegensvlug. En ieder geluidje of beweging die je maakt zorgt ervoor dat ze je in de gaten krijgen en mogelijk verdwijnen.
Het beste kun je dus op één plek blijven en daar rustig wachten tot er een eekhoorn dichtbij je komt zitten. Ik was daar iets te ongeduldig voor, dus ik ging ze wel achterna. Heb je een eekhoorn in het vizier? Maak dan alvast wat foto’s. Ook als je nog niet zo dichtbij bent als je eigenlijk wilt. Zet vervolgens een stap en maak weer foto’s. Zo blijf je doorgaan, tot je te dichtbij was waardoor de eekhoorn is weggegaan. Op die manier heb je altijd foto’s!
Welke apparatuur gebruikte ik?
De foto’s in dit artikel maakte ik met de Canon EOS 6D spiegelreflexcamera in combinatie met de Canon EF 70-200mm f/2.8 lens. Al tijden mijn favoriete lens! Maar om nog wat dichterbij te komen experimenteerde ik met een extender. Dit is een accessoire wat je tussen je camera body en objectief plaatst. En hiermee vergroot je de brandpuntsafstand van je lens! Zo kom je dus dichter bij je onderwerp, zonder een extra lens nodig te hebben.
Ik gebruikte de Canon EF 1.4x III converter waarmee je je brandpuntsafstand dus met 1.4x vergroot. Er zijn ook exemplaren die 2x vergroten! Als je wilt weten hoe dit precies werkt, dan kun je het beste even het artikel over het fotograferen met een extender bekijken. Daarin leg ik alles uit, want er zitten ook nadelen aan deze manier van fotograferen. Maar ook zonder dure apparatuur kun je de Siberische eekhoorntjes fotograferen. Probeer bijvoorbeeld eens met een compactcamera met voldoende zoom. Ik denk dat je daar zeker ook goed mee vooruit kunt!
Mijn tips voor het fotograferen van eekhoorns
- Gedraag je zo opvallend mogelijk. Maak geen geluid en probeer je bewegingen te beperken. Zo jaag je ze minder snel weg.
- Maak zoveel mogelijk foto’s, ook al ben je nog niet zo dichtbij als je zou willen. Anders heb je achteraf spijt dat je niet eerder foto’s bent gaan maken en kom je met lege handen thuis.
- Ga op een rustig tijdstip naar de locatie toe. Iedere keer dat er spelende kinderen, een hond of pratende mensen langskomen heb je minder kans dat je een goede foto kunt maken. Dus hoe minder mensen, hoe makkelijker de Siberische grondeekhoorntjes zich laten zien.
- Probeer een klein diafragma-getal (grote opening) te gebruiken. Op die manier krijg je meer licht op je sensor waardoor je een snellere sluitertijd krijgt. En daarnaast komen de eekhoorns ook nog beter los van de achtergrond. Win-win situatie als je het mij vraagt!
- Wees geduldig. Verwacht niet dat je met 100 perfecte foto’s thuiskomt. Het is een kwestie van uitproberen, geluk hebben én je camera goed onder de knie hebben. Dus focus je vooral op de dingen die je zelf in de hand hebt.
Hopelijk heb ik je op weg kunnen helpen om deze leuke eekhoorns te fotografen. Wil je nog meer tips voor het fotograferen van dieren? Ik schreef een artikel met 10 tips voor het fotograferen van dieren, dus daar kun je vast nog wat kennis opdoen! Veel plezier en veel succes. Laat me weten of het is gelukt 🙂
4 Reacties
Mooie foto’s hoor! goed gelukt en wat zijn deze eekhoorns schattig 😀
Dankjewel Desiré! En schattig zijn ze zeker 🙂
Echt jammer dat je deze spot met iedereen deelt op deze manier, ik zie de laatste tijd steeds meer (fotografen) in dit bos lopen er zijn natuurlijk altijd goede fotografen die de natuur en de beesten respecteren in hun natuurlijke habitat maar helaas zijn er onder ons steeds meer die dit niet meer respecteren vandaar dat ik het jammer vind dat je deze spot deelt.
[…] heerlijk de bossen in op zoek naar eekhoorns en vogeltjes. 2. En eekhoorns vond ik! Niet alleen de leuke Siberische grondeekhoorns die hier in Tilburg leven, maar ook prachtige rode eekhoorns die hoog in de bomen aan het spelen […]