tutorial – kleuren vervangen in Photoshop

Ik heb wel eens een foto die ik wil verwerken in een collage of bepaalde vormgeving maar eigenlijk qua kleur niet helemaal past. Gelukkig is dan mijn grote vriend Photoshop altijd aanwezig om de die kleur te vervangen door een andere kleur zonder dat de rest van de foto daardoor aangetast wordt. Het zijn maar twee stappen, dus erg makkelijk uit te voeren. Let op, dit werkt alleen bij foto’s met veel contrasterende kleuren. 

 

Stap 1: Open de foto die je wil gebruiken met veel contrasterende kleuren, in dit geval oranje en groen. Deze foto is overigens gemaakt door mijn moeder. Dat werkt perfect! Ga in je lagenpalette en open een nieuwe aanpassingslaag genaamd ‘selectieve kleur…’. Deze komt direct boven je foto te staan.

Stap 2: kijk naar de kleur in de foto die je wil aanpassen. In mijn geval is dat dus oranje. Oranje bestaat uit rood en geel, in het ‘kleuren’ vakje selecteer ik dus eerst rood. Cyaan (blauw) voeg ik toe waardoor de kleur paarser wordt. Magenta (rood) voeg ik ook toe. Geel daarentegen haal ik uit de foto. Hierna ga ik naar de gele kleur en voeg ik vooral Magenta (rood) toe aan het geel. Zoals je ziet zijn de bloemen helemaal van kleur veranderd zonder dat de achtergrond (groen) is meegegaan.

 

Voorbeelden: Hierbij nog twee voorbeelden via Weheartit. Selecteer in je eerste foto de blauwe kleur en voeg hier magenta aan toe om hem paars te maken. Bij de tweede foto halen we bij rood de Magenta kleur weg en voegen we geel toe om het roze te veranderen in geel. Succes!

 

4 reacties op “tutorial – kleuren vervangen in Photoshop

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *