De kloonstempel is een handige tool in Photoshop om je foto’s mee te retoucheren. Maar wist je dat je de kloonstempel makkelijk kunt spiegelen om zo nog eenvoudiger bepaalde onderwerpen bij te werken? In deze tutorial leer ik je stap voor stap hoe je nog meer uit je kloonstempel kunt halen!
Wat doet de kloonstempel?
De kloonstempel is een gereedschap in Photoshop waarmee je pixels uit het ene gebied van een afbeelding kunt kopiëren en op een ander gebied kunt toepassen. Zo kun je storende elementen of oneffenheden makkelijk verwijderen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook objecten mee dupliceren. De tool neemt monsters van pixels uit het brongebied en past deze toe op de plek die je zelf kiest.
De kloonstempel is vergelijkbaar met het Retoucheerpenseel, maar in plaats van de originele pixels te mengen op de nieuwe plek, plakt het alleen de nieuwe pixels zonder deze te bewerken. Daarom kun je de kloonstempel vooral goed gebruiken wanneer beide plekken dezelfde kleur, textuur en helderheid hebben.
Spiegelen, kantelen en schalen met de kloonstempel in Photoshop
Als je de kloonstempel al vaker hebt gebruikt dan weet je vast hoe handig hij kan zijn. Bijvoorbeeld om oneffenheden in het gezicht mee weg te halen. Of om een toevallige voorbijganger in de achtergrond van je foto mee te verwijderen. Je kunt 1001 dingen bedenken die je met dit Photoshop gereedschap kunt doen. Maar wist je dat je de kloonstempel ook kunt spiegelen, kantelen en schalen?
Naast de gereedschapsbalk bovenin in je Photoshop venster is er ook nog een speciaal venster genaamd ‘Bron klonen‘. Je vindt ‘m in de menubalk bij ‘Venster > Bron klonen’. Wanneer je dit venster hebt geopend heb je talloze mogelijkheden voor het instellen van je Kloonstempel penseel. Hieronder laat ik de belangrijkste opties aan je zien:

- Horizontaal en verticaal spiegelen: door (beide of één van) deze buttons aan te klikken kun je de kloonstempel spiegelen voordat je hem gaat gebruiken. Handig wanneer je een symmetrische foto aan het bewerken bent waarbij er aan één kant iets weggehaald moet worden.
- Roteren/kantelen: Bij het icoontje met de hoek kun je een aantal graden invoeren waarop je het gekloonde deel van de foto wilt draaien. Je roteert dan de pixels zodat ze precies juist op de nieuwe plek terecht komen.
- Schalen: Door het percentage bij de breedte en/of de hoogte aan te passen kun je het gekloonde deel vergroten of verkleinen wanneer je hem op een nieuwe plek toepast. Handig voor een foto met perspectief waarin je bijvoorbeeld een boom in een rijtje wilt klonen. Je verkleint hem dan naar het formaat waarop hij goed op de nieuwe plek past. Let op, door het link icoontje uit te schakelen haal je de afbeelding uit verhouding.
- Voorinstellingen: Door op 1 van de 5 kloonstempel-icoontjes bovenin te klikken, kun je voorinstellingen maken. Handig als je bepaalde instellingen veel gebruikt. Dan hoef je ze niet iedere keer opnieuw in te stellen, maar kies je gewoon de bijpassende kloonstempel.
Kloonstempel gebruiken in je foto
Nu je weet wat de mogelijkheden zijn voor het spiegelen, schalen en roteren van de kloonstempel in Photoshop, is het tijd om te laten zien hoe je dit kunt toepassen. Hiervoor heb ik een foto van een schattige hond gedownload via de gratis stockfoto website Unsplash. Zijn ene oor is duidelijk zichtbaar terwijl de andere naar achteren is gewaaid. Ik gebruik deze foto als voorbeeld om te laten zien hoe je beide oren gelijk kunt krijgen door te spiegelen.

Stap 1: Open je lagenpalet en maak een nieuwe laag aan. Het is altijd fijn om je gekloonde onderdeel in een nieuwe laag te hebben. Zo kun je hem nog bewerken als het nodig is, zonder de originele foto aan te passen. Zorg dat deze nieuwe laag actief is.

Stap 2: Selecteer de kloonstempel tool in de gereedschapsbalk en open het venster ‘Bron Klonen’.

Stap 3: Omdat ik de oren wil klonen kies ik ervoor om de kloonstempel knop ‘verticaal spiegelen’ actief te maken. Daarnaast roteer ik de afbeelding met -10 graden én zet ik de breedte op 85%. Door de breedte wat smaller te maken wordt het nieuwe oor wat minder langwerpig. Speel zelf vooral met alle instellingen om te zien wat jij het beste resultaat vindt.

Stap 4: Selecteer nu de bron en verschuif je penseel naar de nieuwe plek in je foto waar je de gekloonde pixels wilt plaatsen. Dan is het een kwestie van ‘schilderen’! Je kunt zo vaak over deze laag heen gaan als je wilt om delen toe te voegen. Weghalen kun je makkelijk doen met de gum óf door een masker te maken.

Resultaat: Zo simpel is het dus om de kloonstempel te spiegelen! Direct resultaat.
Hopelijk heb ik je met deze Photoshop tutorial kunnen helpen om meer uit je kloonstempel te kunnen halen. Hij is echt enorm handig en veelzijdig. Probeer het vooral eens uit en kijk wat je er mee kunt.