Is de zonsondergang in het echt ook altijd mooier dan op jouw foto’s? Dat kan kloppen. Camera’s hebben namelijk vaak moeite met de grote hoeveelheid contrast en kleur die tijdens de zonsondergang te zien is. Zeker in combinatie met een landschap of stadsbeeld. Gelukkig hebben we programma’s om je foto’s te bewerken en daar kun je nog heel wat mee doen. Kijk mee!
Meer tutorials om uit te proberen:
- tutorial – Cinemagraph maken in Photoshop
- tutorial – portret met stipjespatroon
- tutorial – ‘mislukte foto’ sfeervol maken
De foto die ik nu ga bewerken is misschien na de bewerking wat te extreem, maar dat heb ik expres gedaan om jullie te laten zien wat mogelijk is en wat je allemaal nog uit een .jpg bestand kan halen. Met een RAW bestand is het nog veel makkelijker en ook mooier in hoge resolutie. Dus mocht je foto’s in RAW maken dan kun je het het beste al grotendeels aanpassen voordat je de foto omzet naar pixels! Meer weten over het fotograferen van een zonsondergang? Lees dan dit artikel!

Stap 1: Kies een foto die je maakte tijdens de schemer/zonsondergang. De foto die ik koos maakte ik afgelopen herfst in Praag en ik weet dat de lucht veel mooier was dan op de foto en het ook veel lichter was dan het op de foto lijkt. Dit komt omdat de camera het grote contrast tussen de lucht en de rest van de foto niet aankan. Hij maakt dan een gemiddelde waardoor het bovenste deel van de foto eigenlijk te licht is en het onderste deel te donker. Dit kun je terwijl je de foto maakt al oplossen door een grijsverloop filter te gebruiken maar nu doe ik het achteraf in Photoshop.

Stap 2: Selecteer met je toverstaf de lucht. Deze steekt mooi af tegen de bergen dus dat maakt het makkelijk om hem te selecteren. Het hoeft niet heel netjes, als je het grootste deel maar te pakken hebt. Ga vervolgens naar je lagenpalet en maak een nieuwe aanpassingslaag genaamd ‘Curven’. Je ziet automatisch je selectie omgezet worden in een masker. Druk nu op de knop ‘automatisch’ in je curven-venster en je ziet dat de lucht meteen veel meer contrast én kleur krijgt. Dit is niet altijd mooi, dus speel dan wat met de kleurkanalen om je lucht naar wens aan te passen.

Stap 3: Selecteer nu de rest van je foto (dit kun je doen door de selectie uit je masker van stap 2 te pakken en deze selectie om te keren). Nu kun je hetzelfde doen voor het onderste deel van je foto. Maak ook een curven-laag in je lagenpalet en zorg dat dit deel van de foto beter belicht is. In mijn geval wat lichter en minder blauw. Je ziet dat de hele foto warmer van kleur is nu.

Stap 4: De huizen in de achtergrond kunnen nog wel wat meer pit en kleur gebruiken. Daarom maak ik hier een nieuwe curven-laag voor en pas hem plaatselijk toe zodat deze gebouwen uit de foto knallen.

Stap 5: Geef je foto in z’n totaliteit wat meer kleur en warmte. Ik deed dit met de aanpassingslaag ‘Kleurbalans’ in je lagenpalet. Hiermee paste ik in de middentonen de kleur aan naar een warmere rode kleur. Ook gaf ik de foto meer levendigheid met de gelijknamige optie in je lagenpalet.

Stap 6: Helemaal aan het eind voegde ik alle lagen samen en gaf ik de foto wat donkerdere randen, ‘vignetten’ zoals je dat noemt. Dit doe ik bij ‘Filter > Lenscorrectie…’ en hier heb ik al eerder een tutorial over geschreven. Neem dus eens een kijkje als je daar meer over wilt weten! Ben je tevreden? Dan is je foto nu klaar.
Zoals ik aan het begin van het artikel ook al aangaf is de lucht nu behoorlijk extreem qua kleur en contrast. Leuk om eens te laten zien, maar niet geloofwaardig. Doe alles dus met mate en zet je lagen zo nu en dan op een lagere dekking als alles te extreem is. Je ziet in mijn voorbeeld wel goed hoe het eruit komt te zien, dus daarom heb ik het zo gelaten. Succes en veel plezier!

12 Reacties
Wat is de foto mooi geworden! !
Wauw! Wat onwijs gaaf en mooi.
Goed gedaan en heldere uitleg! ik zal deze zeker eens gaan uitproberen 😀 thx!!
Leuk! En bedankt 🙂
Als ik foto’s maak van mooie lucht ( ik gebruik mijn fototoestel meestal in de automatisch-stand ), dan kantel ik het lichtjes naar boven. De kleuren en de contrasten zijn dan veel uitgesprokener en mooier.
Klopt, maar als je dat doet wordt de omgeving meteen heel donker. Ook niet erg, maar beide goed fotograferen is heel lastig helaas.
Normaalgesproken vind ik mijn zonsop- en zonsondergang erg saai vergeleken met hoe de lucht er uitziet, maar dit gaat zeker helpen.
Heel erg mooi! dit ga ik eens proberen, alle stapjes even noteren en aan de slag. Bedankt!
Zojuist je blog ontdekt en wat een mooie dingen maak jij zeg! Ik ben je gaan volgen en zal je site eens lekker op mijn gemak doorspitten! Bedankt voor alle tips!
[…] maakte een tutorial over het bewerken van foto’s met zonsondergangen of -opkomsten en gebruikte daar deze foto uit Praag voor die ik vorig jaar maakte. Love it! 2. Lente op komst! […]
Ik maak vaak foto’s van zonsondergangen in Tanzania, eigenlijk nooit in Nederland.
Ik ontdekte op onze kleinere Panasonic-camera’s een stand “Zonsondergang” in “Scene-mode”. Dat geeft ook een verbluffend mooi warm resultaat.
Helaas hebben mijn grote Nikon’s dat niet, dus de tutorial is heel nuttig om ook die zonsondergang-foto’s wat mooier te maken.
Duidelijke uitleg, en mooi resultaat. Ga ik zeker gebruik van maken. Bedankt!