Wil jij je foto kleiner maken? Zowel in pixel afmetingen als in MB of KB? Met deze stappen heb je je foto binnen no time kleiner gemaakt zonder dat de kwaliteit verloren gaat.
Deze tutorial heb ik gemaakt in Adobe Photoshop. Heb je dit programma niet tot je beschikking? Gebruik dan bijvoorbeeld het gratis alternatief Photopea om deze tutorial mee uit te voeren. Dit werkt vrijwel hetzelfde en is een gratis online fotobewerking programma.
Waarom je foto kleiner maken?
Er zijn allerlei redenen waarom jij je foto kleiner wilt maken. Zo willen bloggers of website eigenaren vaak afbeeldingen kleiner maken zodat deze sneller laden op hun website. Bijkomend voordeel is ook dat je foto’s zo minder makkelijk ‘gestolen’ kunnen worden voor fotoprints op hoge kwaliteit. Kleinere foto’s kun je namelijk ook minder groot afdrukken.
Daarnaast nemen kleinere beelden ook minder ruimte in beslag op je computer, smartphone of externe opslag zoals een clouddienst. Ook dit kan een reden zijn dat je de foto’s kleiner wilt maken in mb of kb grootte. Houd er wel rekening mee dat je kleinere foto’s nooit meer kunt vergroten naar het origineel. Als ze eenmaal klein zijn, is er geen weg meer terug. Zorg er dus altijd voor dat je het origineel ook behoudt als dit belangrijk voor je is.
Stap voor stap je foto kleiner maken
Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je je foto’s kleiner maakt met Adobe Photoshop. Hoe klein je ze precies wilt hebben is helemaal aan jou. Alle getallen zijn dus vrij aan te passen naar je eigen wensen. Met deze techniek zullen je afbeeldingen altijd in verhouding blijven en dus niet uitgerekt of bijgesneden worden.
Stap 1: Open de foto die je kleiner wilt maken. Ga vervolgens in de menubalk naar ‘Afbeelding > Afbeeldingsgrootte…’ en klik hierop om het pop-up venster te openen.
Stap 2: Het venster dat je nu ziet geeft alle informatie over het formaat van je foto. Zoals je kunt zien is mijn afbeelding ruim 4000 pixels breed en heeft hij een resolutie van 72 pixels per inch. Die resolutie is niet belangrijk, tenzij je je foto gaat optimaliseren voor drukwerk of print.
In dit artikel ga ik even uit van het verkleinen van je beeld voor online gebruik. Dan kijken we dus naar de pixels. Wil je je foto kleiner maken voor een afdruk, pas dan het pijltje naast ‘Afmetingen’ aan naar bijvoorbeeld millimeters of centimeters. Ditzelfde kun je doen bij de pijltjes achter ‘pixels’ bij de breedte en de hoogte’.
Stap 3: Als je je foto kleiner wilt maken moet je ervoor zorgen dat het vinkje bij ‘Nieuwe pixels berekenen’ aan staat. Is dat niet het geval? Dan wordt je foto niet kleiner gemaakt, alleen anders ingedeeld qua resolutie.
Heb je gecontroleerd dat het vinkje aan staat? Dan kun je de breedte of hoogte aanpassen naar het aantal pixels van jouw keuze. In dit voorbeeld ben ik naar 800 pixels breed gegaan. Je ziet dat de hoogte automatisch wordt aangepast in verhouding van de foto. Wil je dit niet? Koppel dan het link icoontje los.
Tevreden? Klik dan op OK om je nieuwe afmetingen te bevestigen en je ziet direct je foto kleiner worden.
Stap 4: Ben je tevreden? Dan is het tijd om je foto op te slaan. Ga in je menubalk naar ‘Bestand > Kopie opslaan…’ zodat je niet per ongeluk deze verkleinde afbeelding over het origineel opslaat. Kies de juiste plek en selecteer JPG als indeling.
Stap 5: Vervolgens krijg je een nieuwe pop-up genaamd ‘JPEG-opties’. Hiermee kun je de kwaliteit van je foto bepalen. Ga je hem gebruiken voor je website of blog? Dan is de maximale kwaliteit helemaal niet nodig. Dit verschil zul je op 99% van de beeldschermen namelijk helemaal niet zien. Zelf zet ik hem meestal op kwaliteit 9. Dit scheelt aanzienlijk in het aantal MB of KB en de kwaliteit blijft goed. Klik op OK en je bent klaar met het kleiner maken van je foto.
Afbeelding minder mb maken
Is de bestandsgrootte van je foto nog steeds te groot naar je zin? Dan zijn er verschillende manieren om je afbeelding extra te verkleinen. Dit noemen we ‘comprimeren’. Door je beeld te comprimeren wordt nutteloze informatie verwijderd om hem kleiner te maken. Denk bijvoorbeeld aan de meta data die in de foto opgeslagen zit.
Mijn favoriete tool voor het verkleinen van de bestandsgrootte van mijn afbeeldingen is TinyPNG. Via deze website kun je maximaal 20 foto’s onder de 5 MB per stuk gelijktijdig uploaden. Het programma comprimeert vervolgens de bestanden en deze kun je dan downloaden. De kwaliteit gaat niet zichtbaar achteruit terwijl je vaak toch flinke percentages aan ruimte bespaart. Ideaal dus!
Let op: Deze tool helpt je dus alleen in het besparen van bestandsgrootte. De afmetingen van je afbeelding worden hierbij niet aangepast.
Hopelijk heb ik je met dit artikel op weg kunnen helpen om je foto’s kleiner te maken met behulp van Photoshop en andere software en websites. Heb je nog vragen? Laat het me dan weten in de comments!
1 Reactie
Wanneer ik een foto groter maak (qua afmeting) werk iok (denk ik) op precies dezelfde manier.
Echter zijn er grenzen aan het vergroten van foto’s en waarin liggen die?