Denk jij er weleens aan om een eigen fotostudio te maken thuis? Bijvoorbeeld omdat je een eigen webshop hebt met kleding of sierraden. Of omdat je graag studioshoots wilt aanbieden. Dat zou wel erg tof zijn! In dit artikel deel ik 5 tips waar je rekening mee moet houden als je dit plan in werking gaat stellen.
Stel je voor dat je een ruimte over hebt in je huis. Denk bijvoorbeeld aan de garage, een tuinhuisje of je zolder. Zo’n ruimte is vaak erg geschikt om te verbouwen tot een eigen fotostudio. Van een kleine studio voor productfotografie tot een grotere waar je modellen kunt ontvangen en fotograferen. Maar waar moet je rekening mee houden? Lees verder voor mijn tips!
1. Hoe groot moet je fotostudio zijn?
Als je je eigen fotostudio wilt bouwen is de grootte van de ruimte erg belangrijk. Bedenk daarom vooraf wat je wilt gaan fotograferen in je thuisstudio. Voor productfoto’s heb je namelijk minder ruimte nodig dan wanneer je een model ten voeten uit wilt fotograferen.
Afstand tussen je model en de camera
Om goede foto’s te maken van een model heb je ruimte nodig die diep genoeg is zodat er afstand ontstaat tussen jou en je model. Je hebt minimaal 3 meter afstand nodig om je model volledig op de foto te krijgen met een 50mm lens en een full frame camera. Een kleinere brandpuntsafstand zou ik niet gebruiken om vertekening te voorkomen. Maar wil je genoeg ruimte hebben om te spelen met verschillende composities, lenzen en misschien wel meerdere modellen? Dan is 4 tot 5 meter afstand beter.
Qua breedte zou ik minimaal 3 tot 4 meter aanhouden. Afhankelijk van je onderwerp wil je waarschijnlijk gebruik maken van verlichting en achtergrondrollen. Standaard achtergrondrollen zijn 2,72 meter breed, exclusief het ophangsysteem. Het zou dus mooi zijn als dit in de ruimte past!
Voor een fijne fotostudio aan huis raad ik een ruimte van minimaal 4×5 meter aan. Maar in vrijwel ieder formaat ruimte kun je wel iets voor elkaar krijgen met een beetje creativiteit en inzicht. Dus staar je hier niet blind op.
2. Achtergrond kiezen
De achtergrond van je foto’s is heel bepalend voor de uitstraling ervan. Voor portretfotografie kun je een framewerk met papieren achtergrondrollen kopen. Deze kun je gemakkelijk wisselen waardoor je kunt switchen tussen verschillende kleuren achtergronden. Daarnaast zijn er ook doeken (backdrops) in allerlei soorten structuren, patronen en locaties te koop. Ideaal wanneer je een hele specifieke uitstraling zoekt.
Ga je voor productfotografie in je eigen fotostudio? Bijvoorbeeld foodfotografie of sfeerfoto’s van sieraden, make-up of stationary? Ook dan zijn deze backdrops ideaal. Niet alleen als achtergrond, maar vooral ook als ondergrond. Van hout- of marmerstructuur tot betonlook, tegeltjes of allerlei vrolijke kleurtjes.
Door te investeren in onder- en achtergronden voor jouw type fotografie zorg je ervoor dat je je thuisstudio zo multifunctioneel mogelijk kunt gebruiken.
3. Aankleding van je fotostudio
De aankleding van je studio hangt voor een groot deel af van hoe groot je ruimte is. Kun je er meubels in kwijt zoals een zitje of een make-up tafel? En heb je een kast nodig waarin je kleding of attributen kunt opbergen?
Waar je in ieder geval op moet letten is de temperatuur van je ruimte. Een goede verwarming is geen overbodige luxe, zeker wanneer je met modellen gaat werken. De ideale temperatuur om in te werken ligt tussen de 20 en 22 graden Celsius. Deze temperatuur is comfortabel voor zowel de fotograaf als het model. Kijk bijvoorbeeld eens naar radiatoren bij Cvkoopjes.nl wanneer je met een klein budget toch een mooie radiator wilt ophangen in je fotostudio.
Daarnaast is het goed om te zorgen voor een goede ventilatie. Frisse lucht helpt om je te concentreren en zorgt voor een prettige sfeer. Het zou dus ideaal zijn als er af en toe een raampje open kan in je studio.
4. De juiste verlichting
In tip 1 heb ik het al kort gehad over de verlichting in je eigen fotostudio. Hier zijn drie mogelijkheden voor:
- Gebruik maken van daglicht
- Flitsers gebruiken
- Daglicht nabootsen met continulicht
Welke keuze je maakt is afhankelijk van de ruimte waarin je je eigen fotostudio gaat maken én wat voor foto’s je wilt maken. Maak je je studio op zolder en heb je hier enorm veel daglicht? Dan is het misschien helemaal niet nodig om extra licht aan te schaffen. Je kunt er voor kiezen om een daglichtstudio te maken waarin je alleen met natuurlijk licht fotografeert.
Heb je te weinig licht in de ruimte? Dan kun je kiezen uit flitslicht of continulicht. Het voordeel van flitslicht is dat het meer licht geeft waardoor je bewegingen kunt bevriezen. Daarnaast kun je het licht ook helemaal naar je eigen hand zetten qua richting en hardheid. Maar fotograferen met flitsers is een vak apart, dit is dus wel iets wat je moet leren en waarin je je moet verdiepen.
Wil je dit niet? Dan kun je kiezen voor continulicht. Dit zijn lampen (vaak daglichtlampen genoemd) die standaard een bepaalde hoeveelheid neutraal licht op je onderwerp schijnt. Je kunt deze instellen in sterkte en soms zitten er standen op om de kleurtemperatuur te bepalen. Het voordeel van deze lampen is dat je direct zit wat het licht doet in je beeld. Daarnaast kun je met dit licht ook filmpen, wat bij flitsers niet kan.
5. Wat heb je nog meer nodig in je fotostudio?
Met een goede achtergrond en goede verlichting ben je al voor 90% klaar met je eigen studio. Maar er zijn nog wat accessoires en tools die handig zijn om in je studio te hebben liggen. Een statief is heel handig voor allerlei soorten fotografie. En vooral wanneer je stillevens fotografeert. Daarnaast zijn reflectieschermen wat mij betreft ook echte must-haves. Je kunt hier makkelijk en snel schaduwen mee invullen en de opvouwbare modellen nemen weinig ruimte in beslag.
Zorg er verder voor dat je genoeg stopcontacten hebt zodat je alle verlichting kunt gebruiken en eventueel ook nog je batterijen kunt opladen, het haar van je model kunt krullen en een laptop kunt gebruiken.
Hopelijk heb ik je met deze tips een eind op weg kunnen helpen met je plannen voor een eigen fotostudio aan huis. Mocht je de ruimte hebben, dan zou het erg tof zijn om dit te kunnen realiseren!