Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Zo ook online, met je profielfoto op Linkedin bijvoorbeeld. Want zeg nou eerlijk… Hoe vaak zoek jij een nieuwe medewerker, stagiaire of de afzender van een mailtje op op Linkedin? Ik denk dat iedereen zich hier schuldig aan maakt. En dat maakt het zo belangrijk om een goede profielfoto te hebben. Maar waar moet deze dan precies aan voldoen? Lees verder voor vijf tips!
Een sterke profielfoto voor Linkedin maak je zo!
Het allerbelangrijkste aan je profielfoto is dat je erop staat als jezelf. Misschien wel de beste versie van jezelf, maar mensen moeten je makkelijk van je foto kunnen herkennen tijdens een sollicitatiegesprek, meeting of netwerkborrel. Zorg er dus altijd voor dat jouw foto up-to-date is en pas hem aan wanneer je bijvoorbeeld je haar in een hele andere kleur hebt geverfd. Daarnaast zijn onderstaande tips ook handig om mee te nemen.
1. Vriendelijke uitstraling
Die eerste indruk waar ik het eerder over had is voornamelijk een gevoel. Soms ken je iemand al van mailcontact of heb je iemand telefonisch gesproken. Maar het zien van een gezicht zorgt er onbewust voor dat je een beeld bij iemand vormt. Je wilt natuurlijk dat jouw profielfoto op Linkedin een positief beeld achterlaat.
En dat werkt het beste door te lachen op je foto. Van een ‘echte’ lach tot een subtiele glimlach, kies dat waar jij je prettig bij voelt. Kijk daarbij ook in de lens van de camera. Hierdoor trek je eerder de aandacht van de kijker.
2. Rustige achtergrond
Je profielfoto op Linkedin wordt klein weergegeven. Daarom is het belangrijk dat de achtergrond in je foto niet voor extra ruis zorgt. Dat wil niet zeggen dat je persé een studiofoto voor een effen achtergrond moet uploaden. Je kunt ook met behulp van scherptediepte in je fotografie zorgen voor een onscherpe achtergrond. Op die manier wek je wel de indruk van diepte, zonder dat er te veel afleiding is. Wil je wel een studiofoto laten maken? Denk dan vooraf na of je een lichte of een donkere achtergrond mooier vindt. Dit geeft namelijk een hele andere sfeer aan je foto.
Tip: woon jij in het midden van het land? Marcel Schenk, fotoshoot Utrecht, maakt sterke en authentieke portret- en profielfoto’s waarmee je een goede eerste indruk maakt.
3. Denk na over je kleding
Kleding doet veel op een zakelijke profielfoto op Linkedin. Werk je in een sector waar je dagelijks een blouse of blazer draagt? Trek dit dan ook aan tijdens de fotoshoot. Dit zorgt ervoor dat je professioneel overkomt. Ga je nooit formeel gekleed? Dan is dat ook helemaal niet nodig op je profielfoto. Trek iets aan waar je je prettig in voelt en wat fotogeniek is. Je kunt onder andere hieraan denken:
- Opvallende printjes kun je beter vermijden. Deze leiden de aandacht af van je gezicht en maken je foto drukker.
- Draag je graag donkere kleding? Kies dan liever donkerblauw, donkergrijs of een andere donkere kleur dan zwart. Zwart oogt harder en details zijn minder goed zichtbaar.
- Trek bij voorkeur neutrale kleding aan. Hiermee bedoel ik kledingstukken die niet snel gedateerd ogen wanneer je foto een aantal jaren oud is.
- Draag geen teksten of logo’s op je bovenkleding. Doe je dit wel? Dan kun je je foto nooit spiegelen zonder dat dit opvalt. En soms is het mooier om je foto gespiegeld te gebruiken.
- Probeer grote sieraden ook te vermijden. Deze zijn sneller uit de mode en kunnen afleiden van je gezicht.
4. Houding en make-up
Zoals ik eerder aangaf is het belangrijk dat jij er op je profielfoto op Linkedin grotendeels uitziet zoals in het dagelijks leven. Het is dus niet nodig om je veel zwaarder op te maken voor je fotoshoot dan dat je normaal zou doen. Probeer het juist een beetje neutraal te houden! Het is wel belangrijk om te bedenken dat make-up op foto’s veel minder zichtbaar is dan wanneer je in de spiegel kijkt. Een beetje extra aanzetten van je dagelijkse routine kan dus geen kwaad.
Qua houding is het meestal het mooiste om een beetje gedraaid te staan. Zet je voeten haaks richting de camera en draai je lichaam en gezicht vervolgens naar de camera toe. Zo krijg je meer diepte en dynamiek in je houding. Je kunt ook nog een klein beetje voorover hangen naar de camera. Hierdoor steek je je nek wat uit en dat zorgt voor een strakke kaaklijn. Probeer maar eens uit voor de spiegel!
Lees ook: Hoe fotografeer ik spontane portretten?
5. Out of the box met je Linkedin profielfoto?
Een zakelijke profielfoto op Linkedin hoeft niet meteen saai te zijn. Je kunt, afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent, best wel wat leuks doen met je foto om op te vallen. Kies bijvoorbeeld eens een gekleurde achtergrond in plaats van zwart of wit. Of zorg met je kleding voor wat kleur in je foto. Doe vooraf wat inspiratie op zodat je goed weet wat je wel en niet wilt.
Hopelijk heb ik je met deze tips voor een goede Linkedin profielfoto een eindje op weg geholpen. Doe vooral wat goed voelt en vraag jezelf af of de foto past bij jouw persoonlijkheid. Het is vooral belangrijk dat jij je goed voelt bij de foto!
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Marcel Schenk.