Is het verliezen van je dierbare herinneringen ook jouw grootste nachtmerrie? Je foto’s bewaren op een veilige plek is dan echt een must. Je kunt je foto’s opslaan in de cloud, op een externe harde schijf en op tal van andere manieren. In dit artikel deel ik 10 tips om je foto’s veilig te back-uppen!
Back-uppen is het bewaren van je foto’s en andere bestanden op een veilige plek zodat je er later weer makkelijk bij kunt. Zo komen je apparaten niet onnodig vol te staan én hoef je je geen zorgen te maken over het verliezen van je fotografie.
Voor de veiligheid adviseer ik daarom altijd om je belangrijkste bestanden op 2 plekken te hebben staan. Bijvoorbeeld twee gelijke (externe) harde schijven die je beide op een andere plek hebt opgeborgen. Of 1x in de cloud en 1x op een andere plek. Maar er zijn nog meer opties waar je uit kunt kiezen.
Je foto’s bewaren: 10 praktische tips
Hoe je je foto’s opslaat is erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Maak je vooral veel foto’s met je telefoon? Dan kies je wellicht voor een andere methode dan wanneer je jaarlijks honderden gigabytes aan RAW-files maakt. Hieronder vind je verschillende manieren en tips die je op weg helpen!
1. Foto’s bewaren in de cloud
Je bestanden en foto’s bewaren op een digitale plek is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zo is de kans groot dat jouw smartphone foto’s automatisch naar Google Photos of de iCloud gestuurd worden. Tenminste, als je dit automatisch laat synchroniseren. Handig, want op die manier zijn je foto’s veilig, zelfs als je telefoon kwijt of gestolen is.
Tip: Laat bij voorkeur de foto’s van je smartphone alleen via Wi-Fi synchroniseren om te besparen op het datalimiet van je abonnement.
Maar de cloud kun je ook gebruiken voor grotere bestanden die je op je computer of laptop hebt staan. Bekende en populaire diensten voor cloudopslag zijn bijvoorbeeld Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox. Maar er zijn talloze aanbieders die je kunt vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan speciale aanbieders voor fotografen, waar jij voorvertoningen kunt zien van RAW of PSD bestanden. Vind jij het online bewaren van je foto’s nog een beetje spannend? Lees dan eens over de veiligheid van cloudopslag.
2. Foto’s bewaren op externe harde schijf of SSD
Voor iedereen die liever geen gebruik maakt van cloudopslag of waarvoor dit geen optie is, blijven er nog voldoende alternatieven over. Voor cloudopslag betaal je meestal per periode, dit blijft dus doorlopen zo lang je het gebruikt. En wanneer je veel ruimte nodig hebt kan dit behoorlijk in de kosten lopen.
Een goed alternatief is dan bijvoorbeeld de externe harde schijf. De prijzen van harde schijven zijn niet meer zo extreem hoog en deze kosten betaal je natuurlijk maar 1 keer. Ze zijn makkelijk in gebruik en nemen weinig ruimte in beslag in je kantoor. Kies bij voorkeur voor een SSD.
Toch zitten er ook nadelen aan het bewaren van je foto’s op een externe harde schijf. Zo’n schijf kan kapot gaan, kwijtraken, vernietigd worden bij een brand, en noem maar op. Daarom zou ik altijd een kopie maken van de schijf, die je op een andere plek bewaart. Bijvoorbeeld bij je ouders of broer of zus in huis. Zo is de kans op het verliezen van je dierbare foto’s nog een stuk kleiner geworden.
Mocht je opzoek zijn naar een nieuwe externe harde schijf neem dan een kijkje op de Tweakers Pricewatch Dit is al jaren op rij de beste vergelijkingswebsite van Nederland en biedt je de mogelijkheid om te filteren op basis van o.a. prijs, merk, opslagcapaciteit en prijs per GB om zo tot de beste keuze te komen.
3. Foto’s bewaren op NAS
Voor wie wat meer zekerheid wil als het aankomt op het opslaan van foto’s en bestanden is een NAS een mogelijke uitkomst. NAS staat voor ‘network-attached storage’. Dit is een opslagmedium dat bestaat uit meerdere harde schijven die je via je thuisnetwerk kunt benaderen en beheren. Wat voor soort NAS je moet kiezen hangt af van je budget en wat je ermee wilt doen.
Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar een NAS met minimaal 3 tot 5 bays (plekken voor harde schijven). Dit omdat zo’n NAS voldoende is om gebruik te maken van RAID 5. RAID 5 verdeeld jouw gegevens over meerdere schijven en gebruikt pariteit om gegevens te beschermen tegen het uitvallen van een enkele schijf. Het staat bekend om de goede balans tussen gegevensbescherming, opslag-efficiëntie en prestatie.
Er zijn ook kleinere NAS behuizingen voor 1 of 2 harde schijven, maar voor particulier gebruik kun je dan net zo goed extra externe harde schijven kopen of een clouddienst gebruiken. Mocht je een NAS kopen lees je dan vooraf goed in en koop altijd hetzelfde soort harde schijven om geen compatibiliteitsproblemen te krijgen.

4. Foto’s bewaren op USB-stick
Vind jij een SSD of externe harde schijf wat aan de dure kant en heb je niet onwijs veel opslag nodig? Dan zou je ook eens naar een USB-stick kunnen kijken. USB flash drives gaan tegenwoordig al tot 512 GB of zelfs 1 TB aan opslag. Dat is behoorlijk veel ruimte!
Het voordeel van USB sticks is dat ze erg compact zijn en je ze makkelijk mee kunt nemen. Daarom worden ze veel gebruikt voor tijdelijke opslag en minder voor permanente opslag. Maar er is geen reden waarom dat niet zou kunnen.
Net als bij harde schijven en SSD’s is het aan te raden om een kopie te maken van de bestanden die jij wilt back-uppen. Zo krijg je twee identieke USB-sticks voor extra veiligheid en zekerheid.
5. Automatiseer het back-up proces
Vergeet jij net als ik om regelmatig back-ups te maken van je bestanden? Dan is deze tip zeker de moeite waard. Je kunt het bewaren van je foto’s namelijk automatiseren.
Zowel Windows als MacOS hebben functies in het besturingssysteem zitten om automatische back-ups te maken op een externe harde schrijf. En ook op je smartphone of tablet kun je instellingen activeren die er automatisch voor zorgen dat jouw foto’s naar de cloud worden gestuurd. Handig!
Naast de ingebouwde functionaliteit in de besturingssystemen van computers en laptops zijn er ook softwarepakketten zoals ‘Acronis True Image’ en ‘EaseUS ToDO Backup Home’ die het back-uppen van jouw foto’s en andere bestanden automatisch voor je kunnen regelen.
6. Gebruik meerdere opties tegelijkertijd
Niet iedereen is gelijk. Voor de een kan een USB stick met de belangrijkste foto’s al voldoende zijn terwijl een ander graag een driedubbele backup heeft van alles wat hij of zij bezit. Val jij in die laatste categorie? Bijvoorbeeld omdat je beroepsfotograaf bent en je jouw werk dus extra goed wilt veiligstellen? Dan kun je ervoor kiezen om meerdere back-up methoden tegelijkertijd te gebruiken. Zo kun je nog beter de veiligheid van je foto’s en bestanden waarborgen.
Door een combinatie van externe harde schijven en cloud-opslagdiensten te gebruiken, bescherm je je bestanden zo goed mogelijk tegen alle gevaren die kunnen zorgen tot het verliezen van de files.

7. Je bestanden versleutelen of beveiligen
Bewaar jij belangrijke bestanden die gevoelige informatie bevatten? Informatie waarvan je niet wil dat het door een ander bekeken kan worden, bijvoorbeeld vanwege privacy? Dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheden voor het versleutelen van je back-ups. De meeste clouddiensten werken (naast een veilige inlog) bijvoorbeeld met bepaalde encryptie-algoritmes die jouw bestanden versleutelen. Zonder deze ‘sleutel’ zijn je bestanden onleesbaar, wat handig is bij bijvoorbeeld een gegevenslek. En voor externe harde schijven zijn er ook vaak mogelijkheden met wachtwoorden of zelfs een vingerafdrukscan mocht je dit wensen.
8. Bewaar je foto’s niet op één fysieke locatie
Je hoopt dat het nooit zal gebeuren, maar het verliezen van harde schijven, USB sticks of je laptop als gevolg van brand en/of waterschade is niet ondenkbaar. Zoals ik al eerder aangaf in dit artikel is het daarom goed om je bestanden op meerdere locaties te bewaren. Een garage, schuur, etc. is géén goede plek in verband met temperatuur en vocht. Kies liever voor een plek bij een familielid of een andere externe locatie.
9. Goedkoop is duurkoop
Als je je aan het verdiepen bent in het bewaren van je foto’s, dan zijn deze bestanden dus belangrijk voor je. Wees je er dan van bewust dat goedkoop vaak duurkoop is. Goedkope opslagmedia kunnen een kortere levensduur en mindere betrouwbaarheid hebben, waardoor ze minder geschikt zijn voor je back-ups. Het is toch zonde als je denkt alles goed voor elkaar te hebben, maar over 15 jaar alsnog niet bij je bestanden te kunnen.
Probeer dus een bewuste keuze te maken voor de methode die je wilt gebruiken voor het bewaren van je foto’s en kies voor kwalitatieve producten.
10. Wees consequent
Als laatste in deze lijst, maar misschien wel de belangrijkste tip: ‘wees consequent’. Bedenk een manier die voor jou werkt om regelmatig back-ups te maken. Doe dit bijvoorbeeld iedere eerste maandag van de maand. Of kies voor een andere strategie die voor jou werkt. Het is zo makkelijk om te denken ‘dat doe ik morgen wel’, maar je zult altijd zien dat je een back-up nodig hebt op het moment dat je hem niet (volledig) hebt gemaakt.
Ken je jezelf en weet je dat dit lastig wordt? Dan is het extra handig om eens naar de automatische back-up mogelijkheden van jouw computer of apparaat te kijken! Zie ook tip 5 in dit artikel.
Hopelijk heb ik je met dit artikel op weg kunnen helpen bij het bewaren van jouw foto’s en belangrijke gegevens. Kies de manier of combinatie van manieren waar je je goed bij voelt en probeer het zo consequent mogelijk te gebruiken. Dan hoef jij je daar geen zorgen meer over te maken!

9 Reacties
Ik mis toch echt cloudoplossingen als Flickr in dit artikel. Daarnaast worden hier ook de iphones gebackupped met Google photos, veel voordeliger dan de iCloud.
Bedankt voor je reactie Timo. Er zijn 1001 websites met cloud oplossingen, ik kan ze dus niet allemaal noemen. Maar ik heb Flickr even toegevoegd aan het lijstje.
Geen ervaringen met cloud backup services zoals backblaze of sos backup?
Bedankt voor je reactie. Persoonlijk heb ik daar geen ervaring mee nee.
Ik plaats mijn foto’s eveneens op een externe harde schijf. Ik heb al vaak thuis gezegd: als het brand dan is dat hét allereerste en belangrijkste die je red. Dan lachen we wel eens, maar het zal je maar overkomen. Toch een goeie tip om foto’s op meerder externe harde schijven te bewaren. Moet ik mssn eens mee aan de slag gaan. Ps: heb jij er soms een idee van of zo’n schijf kan crashen?
Goed dat je hier al zo mee bezig bent! En ja, het is zeker mogelijk dat een harde schijf crasht. Net als bij alle apparatuur kan dat gebeuren. Dus het is altijd goed om het op meerdere plekken op te slaan en te bewaren.
Hoi Evelien, goed geschreven! En wat een handige tips!
Heb idd altijd een dubbele back-up op externe harde schijven en eentje thuis en eentje bij mijn schoonmoeder, maar zoals Murphy’s wet is: die bij mijn schoonmoeder is verdwenen bij een inbraak en toen ik die van mij thuis naar een nieuw aangeschafte externe schijf wilde kopiëren werd mijn (toen nog enige) harde schijf corrupt… aargh! Het heeft me mijn spaargeld voor een nieuw fototoestel gekost (OK, instapmodel high-end compactcamera, maar serieus geld), om deze verloren foto’s via een bedrijf terug te krijgen -ze hebben denk ik ca. 95% kunnen herstellen…
Dus heb ik nu drie back-ups, maar dat is heel lastig allemaal synchroon te houden. Dus… een goede klus voor komend weekend (hoewel ik ivm corona nu heel druk ben en zowel niet op kantoor als bij mijn schoonmoeder kan komen…)!
Voor alle foto’s op mijn iPhones gebruik ik iCloud, maar als mijn werktoestel ooit eens gewiped moet worden, dan verdwijnen ze ook meteen uit de iCloud is mijn ervaring. Daarom heb ik een superuitvinding ontdekt die ik moet delen: de SanDisk iXpand flash drive. Ge-wel-dig! Omdat via een stomme iCloud-instelling opeens alle foto’s van mijn oude iPhone en ook de iPads ook bij elkaar kwamen te staan, wist ik echt niet meer hoe ik die er van af kreeg, omdat je niet alleen met Instagram maar ook met iCloud tot voor kort niet heel handig kon back-uppen. Het kost de eerste keer heel veel tijd (en dus telefoon opladen, ding er in, backuppen en als leeg, weer opnieuw -heel veel keren), maar ik heb nu alles op een externe plek (met 3 back ups, hahaha)! Echt een aanrader!!
[…] bomvol met meer dan 30.000 foto’s en video’s. Mijn Google Foto’s wil niet meer back-uppen en overzetten naar mijn iMac lukte ook niet door de grote hoeveelheid. Hoe ga je dan al die […]