Veel fotografen stellen zich momenteel de vraag ‘Hoe kan ik AI in mijn fotografie gebruiken?’. Een goede vraag! Want kunstmatige intelligentie gaat niet meer weg, dus je kunt het maar beter in je voordeel leren gebruiken. In dit artikel geef ik een aantal tips hoe je dit kunt doen!
Dit artikel gaat dus NIET over het maken van foto’s met AI-software. Althans, daar gaat het eigenlijk wel over, maar niet om die foto’s als eindresultaat te nemen. Juist om dit te gebruiken als inspiratie voor je eigen fotografie.
Met de komst van onder andere Midjourney, Leonardo AI, Lexica en Dall-E is het maken van foto’s door middel van kunstmatige intelligentie voor iedereen toegankelijk. En dat niet alleen, het is ook nog eens super simpel. Iedereen kan met 1 druk op de knop al een visueel mooie ‘foto’ maken. Dat is best beangstigend, maar het biedt ook mogelijkheden. En omdat ik dingen graag positief zie, wil ik één van die mogelijkheden in dit artikel met je delen.
Creatief fotograferen met AI als fotografie inspiratie
Stel, je wilt graag je fotografie skills verbeteren komende maanden. Maar je bent niet echt een creatief type. Je vindt het moeilijk om zelf inspirerende ideeën te bedenken en deze visueel te maken. Daar kan AI je super goed bij helpen! AI is een gigantische ideeën generator die helemaal vol zit met creativiteit. Dus waarom niet de hulp inschakelen van zo’n tool om jouw fotografie te verbeteren?
Begin bij het aanmaken van een account op 1 van de vele platformen voor kunstmatige intelligentie. Wat mij betreft is op dit moment Midjourney nog veruit de beste die er is, daarom gebruik ik die als voorbeeld in dit artikel. Maar kies er vooral zelf eentje uit of probeer meerdere platformen om te kijken welke jouw favoriet is. Vele hebben een gratis proefversie.
Stap 1: een basis prompt maken
Als je eenmaal in AI software zit is het tijd om dit voor je fotografie te laten werken. Ieder programma werkt op basis van ‘prompts’ Een prompt is een tekstuele invoering van datgene wat jij er visueel uit wilt laten rollen. Er zijn allerlei parameters die je hiervoor kunt gebruiken, maar zo diep ga ik er in dit artikel niet op in. Ik wil dat je gewoon intypt wat jij graag zou willen fotograferen.
Voorbeeld
Stel, je wilt een foto maken van een appel. Maar niet zomaar een foto, je wilt hem echt kunstzinnig maken. Typ dan bijvoorbeeld de volgende prompt in als begin van je idee.
“Creative photo of an apple”
Hieronder een aantal resultaten die ik kreeg met deze prompt in Midjourney. Heel uiteenlopend, van splash fotografie met water tot een klassieke baroque foto met gouden accessoires of zacht met veel bokeh.
Stap 2: finetune je AI prompt voor je fotografie
Zie je tussen de resultaten iets wat je wel bevalt? Neem dat dan als uitgangspunt en ga hierop door. Breid je prompt uit om hem specifieker te maken. Voeg er elementen aan toe, geef een bepaalde sfeer aan die je graag zou willen zien, probeer allerlei dingen uit want de resultaten zullen je zeker regelmatig verrassen.
Voorbeeld
Ik ben door gegaan op het idee van een appel als soort stilleven, op een kitscherige baroque bord maar in een modern jasje. Ik ging verder met de prompt “creative photo of one single red apple on baroque golden plate, lots of flowers”. En kwam uiteindelijk uit op de prompt: “creative photo of one single red apple on baroque golden plate, lots of flowers, modern, scandinavian style, minimal, clean, light pink background”. Maar je kunt hem nog veel uitgebreider maken. Denk onder andere aan de volgende dingen die je kunt toevoegen:
- achtergrond
- sfeer (licht, donker)
- soort belichting (tegenlicht, zacht licht, kaarslicht)
- extra elementen
- stijl (klassiek, modern, urban)
Ga hiermee door tot je een vast omlijnd idee hebt gekregen van wat je wilt gaan fotograferen. Die appel die je hebt liggen, heeft in je hoofd ineens veel meer creatieve mogelijkheden gekregen dan je misschien zelf had kunnen bedenken. En dat is het mooie van het gebruiken van AI als hulpmiddel in je fotografie. Kunstmatige intelligentie is er niet om jou te vervangen, maar om je te ondersteunen!
Stap 3: zelf aan de slag!
Nu je een idee (of misschien wel meerdere ideeën) hebt voor je foto, kun je aan de slag! Zoek de spullen bij elkaar die je nodig hebt om de foto te kunnen maken en ga aan de slag.
Het is niet de bedoeling dat je nu het door AI gegenereerde kunstwerkje precies gaat namaken. Dat kan natuurlijk wel als je dat wilt, maar probeer het beeld ook los te laten en puur als inspiratie te zien. Nu is het tijd om je eigen creativiteit te laten stromen terwijl je een compositie maakt, met het licht speelt, de instellingen van je camera aanpast en testfoto’s maakt.
Gebruik het voorbeeld als startpunt, maar niet als eindpunt. Ik weet zeker dat jij ‘m nog veel beter kunt maken, puur door goed te kijken én er eigen inbreng in te hebben. Misschien verander jij de achtergrondkleur wel waardoor hij nog beter wordt. Of kies je voor andere bloemen die een verrassende toevoeging zijn aan het eindresultaat.
Lees ook: Photoshop AI: 10 tips hoe je Generative Fill kunt inzetten
Heb jij er al eens aan gedacht om AI als fotografie hulpmiddel te gebruiken om je creativiteit te stimuleren? En denk je dat het jou kan helpen, of gebruik je daar liever andere manieren voor? Laat het me vooral weten in de reacties!
2 Reacties
Voor het eerst op jou site en niet voor het laatst .
Begin gemaakt met de Tutorials photo shop : aquarel look .Verder lekker rondgeneusd op jou site gezellige uitnodigende schrijfstijl heb je doeii Els
Wat leuk om te horen Els, dankjewel! En heel veel plezier met het ontdekken van alle tutorials en artikelen 🙂