Wanneer je interesse hebt in fotografie wil je waarschijnlijk ook alles uit je foto’s halen. Dit doe je door ze na te bewerken. Hier zijn talloze programma’s voor, maar de programma’s die het meeste gebruikt worden zijn Adobe Photoshop en Lightroom. Met deze programma’s heb je eindeloze mogelijkheden om de foto’s helemaal naar je hand te zetten. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de programma’s? Dit leg ik je vandaag uit!
Adobe Photoshop en Lightroom
Photoshop en Lightroom hebben veel met elkaar gemeen, maar zijn ook weer compleet anders. Veel fotografen gebruiken één van de twee programma’s of een combinatie van beide. Lightroom bestaat pas relatief kort in de wereld van de beeldbewerking. Dit programma is pas vanaf 2007 te koop terwijl Photoshop al vanaf 1990 gebruikt wordt voor het bewerken van foto’s!
Beide programma’s zijn gemaakt om je foto’s te bewerken. Je kunt er niet alleen de standaard foto-bestanden zoals .JPG, .TIFF en .PNG in openen maar ook de RAW bestanden van alle verschillende camera’s bewerk in je in deze programma’s. Photoshop gebruik hiervoor een speciaal programma genaamd Camera RAW.
Hoe werken Photoshop en Lightroom
Wanneer je beide programma’s opent zie je direct een heel verschillende interface. Bij Adobe Photoshop heb je een grote werkruimte en daaromheen diverse menubalken, vensters en werkbalken met gereedschappen om te gebruiken in je foto. Het is een programma met heel veel opties waar je heel secuur in te werk kunt gaan. Het wordt dan ook veel gebruikt voor uitgebreide beeldbewerkingen of zelfs fotomanipulatie. In dit programma werk je altijd foto per foto.
Wanneer je naar het scherm van Adobe Lightroom kijkt zie je dat het heel anders in elkaar steekt. Dit programma is juist gemaakt voor fotografen die snel veel foto’s willen bewerken. Je kunt hier een groot deel aan fotobewerkingen per foto doen, maar ook toepassen op een heleboel foto’s in één keer. Zo kun je bijvoorbeeld alle foto’s van een bruiloft in één keer dezelfde feel geven. Dit scheelt een hoop tijd!


Opslaan van bewerkingen
Buiten de interface en de manier van bewerken is er nog een groot verschil tussen Photoshop en Lightroom. Bij Photoshop werk je namelijk direct op het originele beeld terwijl Lightroom je originele foto in tact laat. Lightroom slaat alle bewerkingen die je doet op in een extra bestandje. Dit bestandje zet hij bij je foto zodat Lightroom altijd weet welke bewerkingen bij welke foto horen. Hierdoor kun je ook altijd nog terug naar het origineel van je foto óf een bewerking die je hebt gedaan nog wat aanpassen. Bij Photoshop kan dit dus minder makkelijk. Natuurlijk kun je een extra bestand opslaan zodat je het origineel van je foto blijft behouden. En je kunt met lagen werken waardoor je bewerkingen alsnog kunt aanpassen of verwijderen. Maar hierdoor wordt het bestand groot en zwaar terwijl Lightroom bewerkingen maar weinig ruimte in beslag nemen op je computer. Dit zijn namelijk geen pixels maar codes!
Waar kies je voor?
Welk programma je kiest is totaal afhankelijk van wat je wensen zijn. Wil je uitgebreide bewerkingen doen waarvoor je meerdere beelden in elkaar wilt monteren en specifieke effecten wilt maken? Dan is Photoshop het programma voor jou! Maar als je het programma alleen wilt gebruiken om je foto’s helemaal perfect te maken qua contrast, kleur, levendigheid, scherpte, etc dan heb je waarschijnlijk genoeg aan Lightroom. Bijkomend voordeel is dat je in dit programma je foto’s ook snel kunt ordenen en indelen waardoor je ze makkelijk terug kunt vinden. Maar die optie heb je ook wanneer je Photoshop gebruikt in combinatie met Bridge en Camera RAW. Photoshop of Lightroom zijn dus echt twee verschillende programma’s.
Adobe Bridge en Camera RAW
In het stukje hierboven noem ik het al eventjes, het programma Bridge. Dit programma is ook van Adobe en is eigenlijk gemaakt om bestanden te organiseren. Ik werk hier heel graag mee omdat het me een duidelijk overzicht geeft van mijn foto’s. Ik kan hierin selecteren, labels geven, trefwoorden toevoegen, metadata bekijken en toevoegen én opdrachten geven die uitgevoerd moeten worden in Photoshop of Camera RAW. Eigenlijk is het dus een programma met grotendeels dezelfde functionaliteiten als Lightroom, alleen kun je hier niet in bewerken.
Camera RAW werkt samen met al deze programma’s. Sowieso werken alle Adobe programma’s grotendeels met elkaar samen wat erg handig is. In Camera RAW kun je heel veel doen wat je ook in Lightroom kunt doen. Ook dit programma slaat namelijk zo’n extra bestandje (.XMP file) op naast je foto waarin hij alle bewerkingen die je doet zet. En ook hier kun je een hele lading foto’s gelijktijdig bewerken op de manier die je fijn vindt. En wanneer je de grove bewerkingen hebt gedaan kun je ervoor kiezen om daarna verder te gaan in Photoshop. Deze mogelijkheid heb je overigens ook in Lightroom.


Wat gebruik ik?
Het grootste deel van de tijd gebruik ik Photoshop (in combinatie met Adobe Bridge en Camera RAW). Dit komt eigenlijk omdat ik al bijna 15 jaar lang gewend ben om in Photoshop te werken en hier dus heel veel vanaf weet. Het werk voor mij makkelijk en snel, zeker omdat ik niet vaak grote badges van foto’s hoef te bewerken.
Maar voor sommige projecten gebruik ik wel Lightroom. Bijvoorbeeld als ik een musical of bruiloft heb gefotografeerd en al die foto’s in grote lijn dezelfde bewerking mee wil geven. Maar omdat ik het programma minder goed beheers dan Photoshop grijp ik toch altijd sneller naar de Photoshop-knop op mijn computer dan dat ik Lightroom opstart. Misschien een mooi moment om hier meer mee te gaan doen en jullie hierin mee te nemen!
De conclusie is eigenlijk dat er geen goed of fout is wat betreft Photoshop en Lightroom. Ieder programma heeft z’n eigen specialiteiten en werkwijze. De ene vind Photoshop prettiger werken en de andere is fan van Lightroom, maar uiteindelijk heeft het geen effect op de kwaliteit van je foto’s. Die kun je in beide programma’s net zo goed bewerken!
Welk programma gebruik jij voor het bewerken van je foto’s? Photoshop en Lightroom, of juist iets totaal anders? Meer informatie vind je op de website van Adobe.

5 Reacties
Ik gebruik een gratis fotobewerkingsprogramma: helicon filter en meer bepaald versie 4.93 . Daar werk ik toch ook al flink wat jaren mee. Maar soms besluipt me toch de zin om net wat meer te kunnen spelen met mijn foto’s, dus ik overweeg wel om eens oer te stappen op 1 van de groten Ik vind het alleen zo duur…
Ik had nog nooit van dit programma gehoord, maar als je er al lang mee werkt dan kun je er vast ook vanalles mee! En klopt, Adobe programma’s zijn erg duur helaas
[…] zelf liever voor ruis dan voor onscherpe foto’s. Ruis kun je tegenwoordig in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom ook heel goed […]
ik heb 2 cameras, een SONY en een CANON Eos 400D!
Ik heb een periode fotografie gevolgd, na mijn pensioen!
Ik ben onderwijzeres maar technisch ” dom”
zeg ik steeds! Als ik een mooie foto maak, is het geluk!!
Ik ben wel 84 jaar!!! vind de digitale eeuw, een moeilijke!
Trek wel op veel vlakken mijn plan, met de PC Apple
Bedankt voor uw reactie Annie. Leuk om te horen dat u nog zo actief bent op die mooie leeftijd.
Veel plezier met fotograferen!