Hoeveel foto’s heb jij al met je camera gemaakt? Het aantal clicks van je camera achterhalen kan op sommige momenten erg nuttig zijn. De sluiter van je camera heeft namelijk geen eeuwige levensduur. In dit artikel laat ik je zien hoe je het aantal clicks kunt opzoeken.
De laatste tijd denk ik steeds vaker na over het kopen van een nieuwe camera. Mijn huidige spiegelreflex is inmiddels alweer 6,5 jaar oud en ik merk dat ik niet meer helemaal tevreden ben over de kwaliteit. Daarom wil ik hem waarschijnlijk gaan inruilen bij de aanschaf van een nieuwe camera. Maar om uit te zoeken hoeveel je nog terug kunt krijgen voor je camera, is het handig om het aantal clicks te achterhalen. Dit zegt namelijk iets over de mogelijke levensduur van je camera, en dus de waarde ervan.
Wat zijn camera clicks?
Eén click van je camera staat gelijk aan 1 gemaakte foto. Iedere keer dat je de ontspankonp van je camera indrukt gaan de lamellen van je sluiter een keertje open en weer dicht. En dit proces wordt opgeslagen als 1 click, ook wel shuttercount genoemd.
Het aantal clicks van je camera moet je niet verwarren met het bestandsnummer van je foto. Dit nummer bestaat meestal uit 4 cijfers en gaat dus van 0000 tot 9999. Als je bij het laatste cijfer van deze reeks bent aangekomen, springt hij vanzelf weer terug naar 0000. Iedere 10.000e foto begint dus weer bij nul, waardoor je op deze manier niet kunt achterhalen hoeveel clicks je camera heeft gemaakt. Daarnaast kun je in het menu van je camera ook het nummer in de bestandsnaam van je foto’s resetten.
Het aantal clicks van je camera achterhalen
Wil jij achterhalen hoeveel clicks je hebt gemaakt met jouw camera? Dan zijn er een aantal manieren om dit te doen. Iedere camera houdt dit namelijk bij in de camera zelf. Zie het als een soort stappenteller. En sommige camera’s geven deze informatie zelfs mee in de metadata van je foto’s.
1. Online laten uitlezen
Zoals ik al aangaf zijn er camera’s die de informatie over het aantal clicks verwerkt in de metadata van je foto. Is dat bij jouw camera het geval? Dan kun je dit laten uitlezen via diverse websites. De bekendste zijn camerashuttercount.com en myshuttercount.com. Ga naar de website, upload je laatst genomen onbewerkte RAW of JPG foto en je ziet direct hoeveel clicks je met deze camera hebt gemaakt.
Helaas werkt dit niet voor iedere camera. Er zijn heel wat Canon, Sony, Nikon en Pentax modellen waarbij dit werkt, maar zeker niet bij allemaal. Op de websites zie je welke modellen succesvol getest zijn.

2. Zelf EXIF informatie uitlezen
Lukt het niet om via deze website je shutter count te achterhalen? Dan kun je het eerst zelf nog proberen door middel van de metadata. Deze kun je onder andere uitlezen in Adobe Bridge of via de bestandsinfo in Photoshop. Zoek hier vervolgens op ‘Imagenumber’. Maar de kans dat je het niet zult vinden, als je de website Camera Shutter Count al hebt geprobeerd, is groot.
3. Software om de camera clicks te achterhalen
Zijn methode 1 en 2 niet gelukt? Probeer het dan eens met gratis of betaalde software. Zo heb je bijvoorbeeld de gratis software Magic Lantern waarmee je de shuttercount van Canon EOS modellen moet kunnen achterhalen. Ik heb dit zelf (nog) niet getest, dus kijk vooral Youtube filmpjes van mensen die dit wel hebben gedaan.
Daarnaast is ExifTool ook een handige tool om de shutter count uit de EXIF-gegevens van je foto’s te halen. Dit gratis programma is erg krachtig en wordt door veel fotografen gebruikt voor gedetailleerde metadata-informatie.
Zoek ook vooral op jouw model camera + shuttercount om specifieke technieken en software te vinden waarmee je het aantal clicks van jouw camera kunt uitlezen. Het is helaas niet altijd even makkelijk, maar geef niet op.
Waarom is het aantal clicks achterhalen belangrijk?
Ieder technisch apparaat heeft een bepaalde levensduur, zo ook jouw camera. Eén van de belangrijkste technieken in een camera is de sluiter die ervoor zorgt dat de sensor belicht kan worden. En die sluiter heeft bij iedere camera een andere gemiddelde levensduur. Hieronder een richtlijn.
- Instapmodellen: circa 100.000 tot 200.000 clicks
- Professionele camera’s: cira 400.000 tot 500.000 clicks
Je kunt je dus voorstellen dat het fijn is om inzicht te hebben in het aantal clicks dat je hebt gemaakt. Zo weet je een beetje wanneer jouw camera officieel tegen z’n einde aan begint te lopen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je daarna geen foto’s meer kan maken. Het is ook een kwestie van geluk hebben en van zuinig met je apparatuur omgaan. Maar als je sluiter kapot gaat tegen die tijd, dan komt het minder als een verrassing.
Clicks uitlezen voor het verkopen van je camera
Daarnaast is het nuttig om dit cijfer te weten als je je camera wilt verkopen. Zoals ik in de intro al vertelde was dat mijn reden om op zoek te gaan naar de shuttercount van mijn spiegelreflexcamera. Maar ook bij het kopen van een tweedehands camera wordt het aantal clicks dat is gemaakt meestal als informatie gegeven. Zo weet je een beetje hoe intensief de camera door de vorige eigenaar is gebruikt en hoe lang jij er dus nog mee kunt fotograferen.
Mocht de sluiter van je camera kapot gaan, dan is nog niet je hele camera verloren. Je kunt de sluiter laten repareren, maar dit is niet goedkoop. Kijk daarom altijd of deze kosten opwegen tegen de leeftijd van je camera. Soms is dit zeker de moeite waard, maar andere keren is het verstandiger om te investeren in een nieuwe camera.
Hopelijk heb ik je kunnen helpen met het achterhalen van jouw shutter count. Laat met me weten in de comments!
1 Reactie
Zeer interessant artikel Evelien met veel nuttige tips! Dank je wel.