Eén van de lastigste dingen aan fotografie vind ik het fotograferen met een model. Dit kan een zwangere vrouw zijn of een kindje. Maar ook een professioneel fotomodel of een heel gezin. Ik doe het dan ook niet vaak, maar van alle keren dat ik wél iemand voor mijn camera had, heb ik een hoop geleerd. Daarom deel ik nu 5 tips voor het fotograferen met een model.
5x tips voor het fotograferen met een model
Of je nu een shoot in de natuur hebt of dat je in een studio fotografeert. Het fotograferen met een model is best spannend. Zeker wanneer je de persoon in kwestie nog niet (goed) kent en misschien zelfs ook nog niet weet in wat voor omgeving je terecht komt. Je wil tijdens zo’n shoot een fijne sfeer creëren waarin het model zich prettig voelt en zich open kan stellen. Want een zenuwachtig model met een beetje angst komt meestal niet heel relaxed over op je foto. Met deze tips help ik je op weg om de band tussen je model en jijzelf als fotograaf op te bouwen en samen te zorgen voor een goed eindresultaat.
1. Ga niet meteen aan de slag
Zelfs als je haast hebt en misschien maar een half uurtje hebt voor de foto’s, adviseer ik om niet direct aan de slag te gaan. Neem heel even een paar minuten de tijd om een praatje te maken. Neem het idee of doel van de fotoshoot door en loop samen even door de locatie. Bespreek of er bijzonderheden zijn waar je rekening mee moet houden en of het model misschien nog wensen heeft die je niet eerder door hebt gekregen. Zo zorg je ervoor dat jullie beide hetzelfde beeld hebben van hoe het eindresultaat moet worden. Dit voorkomt problemen aan het einde én laat het model zich gehoord voelen.
Fotografeer je het model juist in opdracht van een reclamebureau of bedrijf? Dan geef jij juist aan het model door wat belangrijk voor de klant is. Het is voor iedereen fijn om een goed plan te hebben! Hier kun je tijdens de shoot altijd nog van afwijken als iets niet blijkt te werken, maar het zorgt voor focus tijdens de shoot.
2. Geef aanwijzingen vanuit het model
Als fotograaf geef je tijdens het fotograferen van met model vaak aanwijzingen. “Ontspan je handen nog wat”, “kantel je hoofd iets naar links”, “kijk eens over mij heen”, “zet eens een paar passen naar voren”. Het is voor het model fijn als je die aanwijzigingen kunt geven vanuit de beleving van het model. Dus als jij zegt dat ze een stukje naar links moet. Dan is dit voor jou rechts en voor hem/haar links. Dit voorkomt verwarring en maakt dat de shoot vlotter verloopt. Het is even omdenken voor jezelf, maar als je dit vaker doet dan gaat het op een gegeven moment bijna vanzelf.
3. Laat tussendoor wat foto’s zien
Is je model wat verlegen of kan hij of zij zich nog niet helemaal ontspannen? Dan is het een goed idee om tussendoor wat (mooie) foto’s te laten zien. Op die manier geef je het vertrouwen aan het model dat hij/zij het goed doet en dat het resultaat mooi gaat worden. En wanneer het model vertrouwen krijgt heeft dit ook effect op de uitstraling! Ook bij kinderen werkt dit goed omdat ze vaak enthousiaster worden als ze zichzelf op foto terugzien.
Je kunt ook goed op één van je zojuist gemaakte foto’s laten zien wat wel en wat juist niet goed werkt qua pose of gezichtsuitdrukking. Het model kan zich lastig inbeelden wat jij precies door je lens ziet, dus het helpt dan om een foto even te bekijken. Je model weet dan beter hoe hij/zij overkomt en kan dan makkelijker aanwijzingen begrijpen en uitvoeren.
4. Geef complimenten
Bij het fotograferen met een model moet je op vanalles letten. Is de achtergrond goed, zijn de instellingen van je camera juist, zitten er geen gekke vouwen in de kleding, etc. Je kunt dan makkelijk vergeten om tegen je model te praten. Terwijl het juist heel goed werkt om tijdens het fotograferen complimenten aan je model te geven. Geef dus niet alleen aanwijzingen wat beter kan of anders moet, maar vertel ook juist wat hij/zij goed doet! Reageer enthousiast op een wisseling qua houding. Vertel dat hij/zij een goede blik heeft en deze even vast moet houden, etc. Benoem dus vooral wat goed gaat, positiviteit van de fotograaf zorgt ook voor meer vertrouwen en zekerheid bij het model wat je aan het fotograferen bent.
5. Doe zelf een houding voor
Loopt het even niet zo soepel en kom je er niet uit door aanwijzigingen te geven? Loop dan naar je model toe en probeer eens wat houdingen die je in gedachten hebt zelf voor te doen. Zeker als je ‘gewone’ mensen voor je camera hebt is het opvolgen van aanwijzingen weleens lastig. Bij de ene persoon gaat dit natuurlijker dan bij iemand anders. Het is dan makkelijk om zelf een houding voor te doen óf om printjes te laten zien van houdingen die je graag zou willen proberen.
Zit je model echt even ‘op slot’ qua poses? Laat hem/haar dan even helemaal los shaken en een houding aannemen die natuurlijk voelt. “Ga eens staan hoe je uit jezelf ergens zou staan, wat natuurlijk voelt.” Probeer dan vanuit daar weer verder te werken aan een goede pose die zowel past bij het model als goed overkomt op jouw beeld.
Heb jij nog een ultieme tip voor het fotograferen met een model? Laat het me weten bij de comments! En neem ook eens een kijkje op mijn Instagram account.
5 Reacties
Wat een handige tips. Erg leuk om te lezen!
Goed artikel! Mooie tips.
Hele mooie tips Evelien. Toevallig ben ik op dit moment ook bezig met het maken van portret foto’s. Veel “gewone” mensen herkennen zich vaak niet als ze een foto van zichzelf terug zien. De eenvoudige verklaring is omdat we ons zelf altijd in spiegelbeeld zien. De truc welke ik daarvoor toepas is het eenvoudig spiegelen van een foto, het model kijkt dan ineens met veel meer herkenning en enthousiasme naar de foto.
Ik ben net sinds 2 maanden aan het fotograferen en geniet er echt van. Alleen ben ik aan het twijfelen of ik een cursus moet nemen of kan ik het beste mezelf verdiepen in boeken en alles wat er online staat? Want zou het jammer vinden om een cursus te doen en er dan achteraf achterkomen dat ik dat allemaal al gelezen heb.
Hoi Tomas. Online kun je veel lezen en leren, hetzelfde geldt voor boeken. Maar wat fijn is aan een cursus is dat je direct feedback krijgt én van de mede cursisten kunt leren. Dus het is altijd een toevoeging denk ik! Maar iedere cursus is anders, dus verdiep je wel goed in wat je precies wilt leren en zoek daar een cursus bij.