tutorial – kleurenpalet maken

Of het nou gaat om de layout van je blog, de opmaak van een flyer of het verven van je slaapkamer, een goed kleurenpalet kan het maken of breken. Kleuren bij elkaar zoeken die goed matchen is lastig, maar wat nou als je die kleuren gewoon uit je eigen foto’s kunt halen? In deze tutorial laat ik zien hoe je een kleurenpalet in Adobe Photoshop kunt maken met de kleuren uit je eigen foto’s. Veel plezier!

Stap 1: Open de afbeelding die je gaat gebruiken voor je kleurenpalet. Het leek me wel leuk om een echte herfstfoto te pakken!

 

Stap 2: Dupliceer je foto door hem in je lagenpalet aan te klikken en te slepen in een nieuwe laag. Je kan ook klikken met je rechtermuisknop en dan ‘laag dupliceren…’ gebruiken. Zorg dat de kopie laag geselecteerd is (blauw).

 

Stap 3: Nu ga je de kopie-laag omzetten in grote pixels. Dit doe je bij ‘Filter > Pixel > Mozaiek…’, kies zelf hoe groot je ze ongeveer wilt hebben. Hoe groter je blokjes, hoe minder kleuren je hebt om uit te kiezen.

 

Stap 4: Nu ga je je bestand wat groter maken zodat je mooie vakjes onderaan kunt maken. Dit doe je bij ‘Afbeelding > Canvasgrootte…’. Ik heb mijn document 20% vergroot in de hoogte, en door de plaatsing bovenaan te zetten komt er alleen maar ruimte aan de onderkant bij. Klik op OK als je klaar bent.

 

Stap 5: Maak nu een blokje van zwart en kopieer hem 5x naast elkaar zodat er een rijtje van 5 gelijke blokjes ontstaat. Je kan ook meer of minder blokjes gebruiken, afhankelijk van jouw voorkeur. En de blokjes hoeven natuurlijk ook niet perse even groot te zijn, doe vooral wat je zelf mooi vindt.

 

Stap 6: Nu kunnen we de blokjes 1 voor 1 gaan vullen met kleurtjes. Pak hiervoor je emmertje uit het gereedschappen-palet. Door de ALT-toets ingedrukt te houden krijg je het pipetje. Hiermee kun je kleuren ‘prikken’ uit je pixels. Prik en kleur, laat de ALT-toets los en klik met je vulemmertje in 1 van de vakjes die je hebt gemaakt. Herhaal dit totdat je alle vakjes gevuld hebt met een kleur die je mooi vindt. Zorg voor een mooie variatie aan lichte en donkere tinten.

 

Stap 7: Zet nu in je lagenpalet de laag van je pixels uit, dat is de gedupliceerde fotolaag. Dit doe je door hem weg te gooien, of simpelweg het oogje ervoor uit te klikken. Klaar!

 

Voorbeelden: Nog twee andere voorbeelden van kleurenpaletten uit foto’s.

19 reacties op “tutorial – kleurenpalet maken

  1. Ik heb gister nog een paar mooie herfst foto’s gemaakt, ga dit vanmiddag ook maar eens proberen! Erg handig en leuk!

    1. Bijvoorbeeld voor het maken van een website/blog layout, voor het opstellen van een moodboard, voor het inkleuren van illustraties, voor het designen van flyers, visitekaartjes, etc. Eigenlijk overal voor waar je kleur in wil gebruiken 🙂

  2. Leuk! Ik heb het ook al uitgeprobeerd.
    Ik heb in ieder vakje een woord geplaatst,en de kleuren gebruikt van de vakjes,
    bedankt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *