Nog eventjes en het nieuwe jaar gaat van start! Hoewel ik zelf nooit vuurwerk afsteek (alleen sterretjes) vind ik het wel erg leuk om er naar te kijken. Siervuurwerk om precies te zijn, ik heb een hekel aan die gigantische bommen die ieder jaar erger lijken te worden. En als je dan toch buiten staat, kun je net zo goed eventjes je camera op statief neerzetten zodat je ook na deze nacht nog kunt genieten van je vuurwerk foto’s! Vuurwerk en sterretjes fotograferen zal zeker lukken met deze tips.
Sterretjes fotograferen kan op allerlei manieren!
Tips voor vuurwerk en sterretjes fotograferen
● Het is het beste om je camera bij iedere vorm van vuurwerk fotografie op statief te zetten. De sluitertijd is meestal redelijk lang waardoor uit de hand fotograferen niet mogelijk is zonder te bewegen. Je krijgt met een statief dus het beste resultaat wanneer je sterretjes of vuurwerk gaat fotograferen.
● Zet je camera op de ‘manual’ stand. Omdat het zo donker is zal je camera niet in kunnen schatten hoe lang je sluitertijd moet zijn. In de manual stand kun je zelf wat dingen proberen, probeer eerst bijvoorbeeld 1 seconde. Is dat te kort? probeer dan eens 3 seconden? Je kunt tot 30 seconde gaan, daarna schiet je camera op de ‘bulb’-stand. Met een afstandsbediening kun je de sluiter dan zo lang open laten staan als nodig is voor je foto, heel handig als je foto’s met een echt lange sluitertijd wilt maken!
● Stel scherp op iets in de buurt van het vuurwerk dat niet beweegt. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal, muurtje, boom of geparkeerde auto. Zo stel je de scherpte zo goed mogelijk in voordat het vuurwerk daadwerkelijk in de lucht is. Verschuif vervolgens het schuifje van automatisch scherpstellen naar handmatig scherpstellen (Manual Focus). Dan blijft je focus waar hij is, tenzij je aan de scherpstelring draait.
● In mijn vriendengroep waarmee ik de afgelopen jaren oud & nieuw heb gevierd is het inmiddels traditie om een ‘jaartalfoto’ te maken met het licht wat van de sterretjes komt. Wil je in de lucht schrijven met vuurwerk sterretjes? Doe dit dan altijd in spiegelbeeld! Anders staat er ineens iets heel anders in je beeld dan je bedoeling was. Een foto maken met sterretjes vuurwerk op deze manier is super gezellig!
● Het diafragma kun je het beste op een redelijk hoog getal zetten. Rond de F16 of F18, dan heb je wel een langere sluitertijd nodig maar wordt je foto ook mooi scherp. En die lange sluitertijd is juist handig om het vuurwerk zo mooi mogelijk te vangen in je foto.
● Misschien zou je denken dat je je ISO het beste omhoog kunt zetten omdat het donker is, maar dat is juist niet het geval. Hoe lager je ISO staat, hoe minder ruis in je beeld. En ook dan wordt je sluitertijd weer langer om hetzelfde te kunnen belichten. Bekijk de belichtingsdriehoek eens om dit goed te begrijpen.
● Het voordeel van een lange sluitertijd is dat je met een beetje geluk meerdere vuurpijlen in één keer in je beeld krijgt. Die hoeven dus niet tegelijk afgestoken te worden, maar zo lang je sluiter open staat worden alle sierpijlen vastgelegd.
● Door de lange sluitertijd krijg je ook het hele proces van de de vuurwerk-pijl in beeld. Van het omhoog gaan tot het uiteen spatten in de lucht! Zorg dus dat je niet te veel ingezoomd bent, je weet immers nooit precies waar de pijl tot ontploffing komt.
Vergeet ook deze fototips niet
● Omdat het aanraken van je camera voor beweging zorgt (zelfs op statief) stel ik vaak de zelftimer in. Mijn camera heeft twee mogelijkheden: 2 seconden of 10 seconden. Bij 2 seconden hoef je niet zo lang te wachten maar staat je camera wel weer stil op het moment dat je de foto maakt. Je moet wel een beetje kunnen schatten wanneer er weer vuurwerk wordt afgestoken.
● Probeer verschillende dingen uit en word niet boos als het de eerste keer niet lukt. Het is best moeilijk om de juiste instellingen te vinden, dus geef niet op!
● Heb je geen statief maar wil je wel sterretjes fotograferen? Zet je flitser dan aan! Door te flitsen heb je geen lange sluitertijd nodig maar krijg je wel de sterretjes goed in beeld. Onderstaande foto maakte ik ook met de flitser aan. Voor vuurwerk gaat dit niet, dat is te ver weg waardoor je flitser dit niet haalt. Daarnaast is de sluitertijd dan zo kort dat je amper iets ziet.
● Je kunt ook de techniek toepassen die ik leerde van de lightpainting kunstenaar JanLeonardo tijdens het Canon Event: houd je sluiter in de bulb-stand zodat hij open blijft totdat je hem zelf dicht doet. Wanneer er geen vuurwerk te zien is houd je je hand voor de lens zodat er geen omgevingslicht op je foto terecht komt. Wanneer het vuurwerk komt haal je je hand weg zodat ze in beeld komen. Doe dit totdat je genoeg pijlen in je foto hebt en sluit dan je sluiter. Je zult zien dat alle pijlen mooi zijn vastgelegd en je foto niet te licht is geworden. Je kunt hem zo best een kwartier open laten staan! Leuk om mee te experimenteren.
● Omdat je achtergrond heel donker tot zwart is, kun je makkelijk in Photoshop meerdere vuurwerkfoto’s over elkaar zetten. Zorg dat je twee lagen hebt in photoshop met in iedere laag een foto, zet de bovenste laag op ‘bleken’ en verschuif hem totdat je hem mooi vind staan. Zo simpel is het!
● In Photoshop kun je ook heel makkelijk de kleuren van het vuurwerk veranderen als je dat leuk vindt. Open de kleurtoon/verzadiging optie en verschuif de bovenste balk om te kijken wat het doet met je foto.
Ik hoop dat ik jullie wat wijzer heb gemaakt wat betreft vuurwerk en sterretjes fotograferen. Ik wens jullie alvast een hele fijne jaarwisseling en pas op met het maken van een vuurwerk foto of foto met sterretjes. Het heeft een eigen wil en is gevaarlijk, dus altijd je veiligheid voorop!
25 Reacties
Handige tips! En mooie foto’s! Alvast een gelukkig nieuwjaar. 😀
Ik heb zoooo’n zin om de sterretjes af te steken! haha.
Super leuk artikel!! Wanneer ik klaar ben met mijn studie wil ik mezelf echt verdiepen in alles. Ik vind het nu nog vrij lastig haha!
Oeh lekker veel tips, handig! Ik denk dat ik me er niet op ga storten dit jaar haha, aangezien ik echt naar een soort feestje ga. Voorgaande jaren heb ik het wel geprobeerd, niet altijd met succes ;).
Dank je wel voor de tips! Ik had ze ook al gekregen bij mijn fotografiecursus, maar ik was ze ook weer even vergeten. Jammer dat ik geen statief heb, maar ik ga het zeker proberen dit jaar zo!
Hele goede tips! Fijne jaarwisseling alvast!
Goede tips! Ik ga je twee-na-laatste tip zeker eens proberen 🙂
Heel handig! Ik heb inderdaad best wel moeite met zulke dingen fotograferen, meestal geef ik het maar gewoon op haha. Misschien dit jaar toch maar weer een keertje proberen? 🙂
dit is zooo handig hier ga ik zeker gebruik van maken! bedankt!!!
xx vera
Fijne tips! Ik ben van plan dit jaar een soort verslag van oudjaaravond te maken dus deze tips komen handig van pas 🙂 Alvast gelukkig nieuwjaar!
Super mooie foto’s 😀 ik ben bang dat ik het geduld niet heb om vuurwerk te fotograferen, haha. Ik ga er maar gewoon naar kijken.
Handige tips! hopelijk kan ik er iets moois van maken.
Groetjes Senna
Lijkt me echt heel lastig om het zo op foto te krijgen, ik ga me er dit jaar nog niet aan wagen met mijn nieuwe camera (ik wil eerst alles goed weten) maar volgend jaar misschien wel! Dat met die sterretjes vind ik wel super leuk om een keer te doen!
Wauwww, wat gaaf met sterretjes het jaartal! wauw 🙂
Ik maak elk jaar wel een foto van vuurwerk, maar ze zijn nooit mooi :’) nu gaat het zeker lukken!
Wat een handige tips! Ik ben benieuwd of het me dit jaar gaat lukken!
Wat een superhandige tips! Sluitertijd is inderdaad de boosdoener. Ik ga hem zeker op een statief zetten met oud en nieuw 🙂
Aaah, super artikel! Ik wil morgen denk ik sterretjes op de foto gaan zetten en misschien wil ik ook wel wat proberen te fotograferen met oudejaarsavond. Aan dit artikel ga ik dan zeker iets hebben!
Heel leuk die traditie, zoiets zou ik ook graag willen maken. Aan wat voor sluitertijd moet ik dan denken?
Handige tips 😀
Wauw mooie foto’s. Helaas heb ik geen spiegelreflex :S
Super handig! En mooie foto’s.
Ik ben niet van het spammen, maar ik zou het leuk vinden als je een kijkje op mijn fotografie blog neemt! 🙂
Liefs, xx
Bedankt voor de tips! Ik zat er gisteravond helemaal klaar voor, exact 12 uur, met mijn camera op het balkon. Super!
Wat handig tip!
[…] ondergrond (het liefste een statief) heb je eigenlijk niet nodig. Eigenlijk heel makkelijk dus. In dit artikel leg ik uit hoe je precies alle instellingen juist hebt staan om na 00.00 uur aan de slag te kunnen […]