Wil jij de mooiste foto’s van je kids maken, maar zoek je het niet om iedere keer een grote camera mee te slepen? Kinderen fotograferen met je smartphone kan ook prima! Met deze tips maak jij binnen no-time perfecte plaatjes voor aan de muur of in een fotoalbum.
Je telefoon heb je altijd bij je, daarom is smartphone fotografie al tijden erg populair. Zeker voor de dagelijkse momenten met je kinderen die zomaar ontstaan. Een spontaan kussengevecht, koekjes bakken op zaterdagmorgen of een leuke interactie met je huisdier.
Vind jij de kwaliteit van je smartphone foto’s belangrijk? Dan is een wat duurdere telefoon vaak de beste optie. Bijvoorbeeld een iPhone Pro of Pro Max, een Samsung Galaxy Plus of Ultra of een ander merk met een kwalitatieve camera. Daarom heb ik al heel wat jaren een Sim only abonnement. Zo kan ik los een telefoon kopen waar ik vervolgens lang mee kan doen. En dat is uiteindelijk een stuk voordeliger én minder gedoe. Geen lening, geen hoge maandelijkse kosten maar wel jarenlang plezier van een mooi toestel met geweldige camera! Ja, je moet er in één keer even wat voor neerleggen, maar dan is je telefoon wel direct helemaal van jou.
Kinderen fotograferen met je smartphone
Hieronder deel ik 8 praktische tips waarmee je jouw foto’s direct naar een hoger niveau kunt tillen. Mooie foto’s maken kan namelijk overal mee. De fotograaf is de belangrijkste factor hierin, niet de camera waarmee de foto wordt gemaakt. Dus ook met een smartphone maak jij prachtige foto’s van je kinderen!
1. Laat het licht voor je werken
Licht doet heel veel met de sfeer van je foto’s. Niet in iedere situatie heb je het licht voor het kiezen. Maar al je wél een keuze hebt kijk dan eens naar de mogelijkheden die je hebt. Ben je binnen? Dan is een plekje bij een raam altijd een goed idee. Mooi strijklicht dat vanaf de zijkant op je onderwerp valt zorgt voor diepte en dynamiek in je foto’s. Denk bijvoorbeeld aan mooie schaduwen die op het gezicht van je kindje valt, dat maakt je foto veel levendiger dan plat licht dat recht van voren komt.
Een andere favoriete belichting van mij is tegenlicht, ook voor het fotograferen van kinderen met je smartphone. Tegenlicht is wel een beetje tricky omdat niet iedere camera hier even goed mee om kan gaan. Maar mijn ervaring is dat goede smartphones met een actieve HDR functie juist heel goed werken met dit licht! Bij tegenlicht staat de lichtbron (meestal de zon) achter je onderwerp. En hierdoor schijnt hij dus fel richting de camera van je telefoon. Extra voordeel is dat je kindje niet in de zon kijkt en dus niet met de ogen hoeft te knijpen. Zo krijg je een veel meer ontspannen gezichtsuitdrukking.
2. Fotografeer kinderen op ooghoogte
Is je kindje lekker met lego, blokken of barbies aan het spelen op de vloer van je huis? Of maakt hij/zij een mooi zandkasteel op het strand? Waar je ook een foto van wilt maken, hij wordt sowieso 10x beter wanneer je door de knieën gaat en de foto op ooghoogte maakt. Terwijl je van nature misschien wel staand naar beneden zou fotografie. Het fotograferen van kinderen met je smartphone in dit perspectief heeft namelijk verschillende voordelen:
- Je krijgt veel meer van de omgeving in beeld, waardoor je foto meer diepte krijgt.
- Je kunt zo veel beter het gezicht van je kindje fotograferen. Zelfs wanneer hij/zij druk aan het spelen is en dus niet richting de camera kijkt.
- Het speelgoed of andere onderwerp waar je kindje mee bezig is kun je prominenter in beeld brengen op deze manier.
3. Kies voor de portret-modus
Houd jij zo van het blurry effect dat een grote diafragma opening met zich meebrengt? Inmiddels hebben de meeste goede smartphones een portretmodus die dit effect nabootst. Stel scherp op je kindje door op het gezicht te tikken op je smartphone scherm en druk af. Als je de foto nu terugkijkt, zul je zien dat er een effect over de foto heen komt waarbij de achtergrond (en voorgrond als hier nog veel zichtbaar is) onscherp wordt.
Je onderwerp komt op deze manier los van de achtergrond. Zo gaat alle aandacht uit naar je kindje of naar de kinderen op de foto. En extra handig als er veel rommel op de achtergrond ligt die je eigenlijk niet wilt zien in de foto. Ook leuk om hiermee te experimenteren op een creatieve manier. Stel je kindje heeft een mooi herfstblad gevonden en laat hem met gestrekt arm aan je zien. Stel dan scherp op het blad en je krijgt het gezicht van je kindje onscherp in de achtergrond te zien.
4. Gebruik je zoom zo min mogelijk
Iets waar smartphone camera’s niet zo goed in zijn is zoom. Het wordt steeds beter, maar wat mij betreft kun je nog steeds beter een stapje dichterbij doen dan zoomen. Heeft jouw telefoon meerdere camera’s? Dan heeft de hoofdcamera altijd de hoogste resolutie in megapixels. Ga je zoomen, dan schakelt hij over op een andere camera met een mindere resolutie. En dat is zonde wanneer je kinderen gaat fotograferen met je smartphone!
Soms ontkom je er natuurlijk niet aan, maar als je een stapje dichterbij kunt zetten dan heeft dat mijn voorkeur. Je kunt je foto natuurlijk ook altijd nog een beetje bijsnijden als je niet dichtbij genoeg kunt komen. Probeer het eens uit en kijk of het verschil in kwaliteit de moeite waard is.
5. Compositie bepalen
In tip 2 hebben we het al over je standpunt gehad. Maar naast je standpunt, is ook de compositie een belangrijk onderdeel van het fotograferen van kinderen met je smartphone. Hiervoor is de ‘regel van derden‘ een belangrijk hulpmiddel die jouw foto’s direct visueel aantrekkelijker maakt. Kort uitgelegd deel je je foto op in 9 gelijke blokjes, door 2 horizontale en 2 verticale lijnen te plaatsen. Deze hulplijnen en de plekken waar de lijnen kruisen zijn de plekken waarop je je onderwerp het beste kunt plaatsen.
Dit wil dus zeggen dat je de horizon bijvoorbeeld beter op 1/3e of 2/3e van je foto kun leggen. En je onderwerp liever wat meer naar links of naar rechts dan precies in het midden. Op je smartphone kun je een ‘grid’ of ‘raster’ aanzetten via de instellingen. Zo heb je deze hulplijnen altijd in beeld. Natuurlijk komen ze niet terug op je foto zelf, ze zijn er puur voor om je te helpen met de compositie van je foto.
6. Scherpe foto’s zonder bewegingsonscherpte
Eén van de grootste uitdagingen bij het fotograferen van kinderen, of het nu met smartphone of met een echte camera is, is beweging. Kinderen zitten weinig stil en hebben een korte spanningsboog. Je moet dus leren om af te drukken op het juiste moment én om om te gaan met de beweging. Bewegingsonscherpte is juist niet wat je wilt.
Gelukkig heeft vrijwel iedere smartphone een ‘reeks-opname’ optie, ook wel continu-opname of burst genoemd. Met deze functie maak je veel foto’s achter elkaar in een korte tijd. Zo hoef je nooit een moment te missen, ook niet bij veel beweging zoals een hardloopwedstrijd, een bommetje in het zwembad of het omvallen van een grote blokkentoren. Kies vervolgens uit de reeks de beste foto(‘s) en verwijder de rest.
Probeer de flitser te vermijden en gebruik deze alleen als het echt niet anders kan. Flitslicht geeft hard plat licht wat niet flatterend is en donkere schaduwen geeft.
7. Niet poseren
Natuurlijk is het af en toe leuk om een foto te hebben waarbij je kindje in de camera kijkt. Bijvoorbeeld tijdens een familie foto of tijdens een belangrijk moment. Maar meestal zijn spontane foto’s vele malen waardevoller. Laat je kind lekker in zijn of haar eigen wereld bezig zijn, in volle concentratie. Waarschijnlijk hebben ze niet eens door dat je dan een foto maakt. En juist dat soort foto’s geven het karakter goed weer.
8. Bewerken van je foto’s
Denk jij dat je nog meer uit je gemaakte foto’s kunt halen? Meestal kan een klein beetje fotobewerking al een flinke verbetering geven. Gebruik de editor van je smartphone of een speciale (gratis) app zoals Snapseed of Adobe Lightroom Mobile. Hiermee heb je erg veel mogelijkheden om jouw foto nog net wat beter te maken. Verbeter de helderheid en het contrast, maak je foto net wat warmer van kleur of zet hem om in zwart-wit. Houd in gedachten dat alle mooie foto’s die je online ziet, waarschijnlijk niet direct zo uit de camera gerold zijn. Bewerken is dus echt onderdeel van het maken van een top-foto.
Hopelijk heb ik je met dit artikel wat handvatten gegeven om aan de slag te gaan met het fotograferen van kinderen met je smartphone. Hoe beter jij de camera van je telefoon onder de knie krijgt, hoe makkelijker het is om hier mooie foto’s mee te maken. Probeer dus alle functies uit, experimenteer met composities, standpunten en belichting en wees creatief. Dan maak jij binnenkort een prachtig fotoboek vol mooie herinneringen!
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Simpel