Maak jij ook veel foto’s met je smartphone? Dan wil je ze vast ook direct kunnen bewerken voordat je ze op social media of met vrienden deelt. Vandaag zet ik de 7 beste fotobewerking apps voor smartphone fotografie voor je op een rijtje! Welke app gebruik jij het liefste?
De beste fotobewerking apps voor smartphone fotografie
Op dit moment gebruik ik zelf vooral de Adobe Lightroom app op mijn telefoon voor het bewerken van foto’s. Maar er zijn nog vele andere opties die ook heel fijn zijn in gebruik. Het ligt er vooral aan wat je er precies mee wilt doen. Hieronder vind de 7 beste fotobewerking apps van dit moment. Kies vooral de app die het beste bij jou past, of combineer een paar apps voor het resultaat wat je voor ogen hebt. Veel plezier met experimenteren!
1. Adobe Lightroom
Mijn holy grail op fotobewerking gebied met mijn smartphone is op dit moment zeker de app van Adobe Lightroom. Je hebt voor het gebruik hiervan wel een Adobe-account nodig, maar verder is het gebruik grotendeels gratis. Sommige opties zijn betaald, maar dat zijn echt de uitgebreide opties die je meestal niet nodig zult hebben.
Lightroom is een fotobewerking app waarmee je zo’n beetje alles kunt doen wat je wilt. En dat ook nog eens heel nauwkeurig! Verwacht geen opties voor facetuning of creatieve kaders, dit is echt de basis van het bewerken van je foto’s. Talloze mogelijkheden in contrast, kleur, helderheid, ruis (verwijderen of toevoegen), scherpte, uitsneden, etc.
Daarnaast vind je een bibliotheek met verschillende voorinstellingen (filters) die je kunt kiezen. Maar je kunt ook je eigen voorinstellingen maken, opslaan en op meerdere foto’s gebruiken! Ideaal als je houdt van een bepaalde sfeer en die op al je foto’s wilt doorvoeren. Natuurlijk is niet iedere foto gelijk, dus je zult hem vaak nog wat moeten bijschaven wanneer je de filter toepast. Maar het begin is er! Ik gebruik dit bijvoorbeeld ook, waardoor de foto’s op mijn Instagram profiel ook veel beter bij elkaar passen en je een mooie feed krijgt. Heb je het artikel over het maken van een perfecte Instagram feed al eens gelezen?
2. Snapseed, één van de beste fotobewerking apps
Snapseed is één van de eerste fotobewerking apps die ik installeerde. Jaren geleden! En nog steeds gebruik ik deze app met enige regelmaat. Gewoon omdat hij super uitgebreid is en opties heeft die vrijwel geen enkele andere app bezit. Zo heeft hij bijvoorbeeld een ingebouwd HDR-simmulatie, verschillende effecten (dramatisch, glamour, vintage, retro, grunge, etc.) en kun je frames en tekst toevoegen. Maar er is meer!
Met de fotobewerking app Snapseed kun je bijvoorbeeld ook double exposure foto’s maken. Je selecteert twee foto’s en heb dan verschillende mogelijkheden voor het maken van je double exposure. Leuk om eens te proberen!
Foto’s retoucheren kun je ook heel makkelijk in Snapseed! Haal vlekjes weg door in te zoomen in je foto en met de ‘egaliseren’ tool op je vlekjes te klikken. Zo verwijder je pukkeltjes, maar ook pluisjes, een rondzwervend blikje op de grond of die lelijke prullenbak in de achtergrond. Met de opties ‘selectief’ of ‘penseel’ kun je heel nauwkeurig delen van je foto bewerken in helderheid, kleur, contrast of kleurtemperatuur. Ideaal wanneer je een donkere schaduw net wat wilt oplichten zonder de rest van je foto ook lichter te maken.
Last but not least vind ik de perspectief opties enorm handig. Met deze opties kun je je foto rechtzetten, zoals bij alle andere apps. Maar je kunt zelfs alle hoeken los van elkaar positioneren zodat je een foto met veel rechte lijnen ook echt kaarsrecht kunt maken. Super voor bijvoorbeeld architectuurfotografie of interieurfotografie. De ruimte die je vervolgens mist vult hij vanzelf aan. Soms gaat dat goed, soms niet, maar dan snijd je de foto gewoon een beetje bij. Top!
3. VSCO Cam
Waarschijnlijk heb je al wel eens van VSCO Cam gehoord. Deze app is een tijdje razend populair geweest en is nog steeds heel fijn in gebruik. Vooral omdat hij hele mooie filters heeft die je foto’s direct wat extra’s geven.
Verder kun je ook in deze app prima aan de slag met de standaard opties qua beeldbewerking. Van het rechtzetten van je foto’s tot het aanpassen van contrast, helderheid, scherpte en kleurtonen. Andere apps zoals Lightroom zijn hier veel uitgebreider in. Je kunt in VSCO cam bijvoorbeeld niet per kleurtint instellingen veranderen. Maar over het algemeen een prima app om mee aan de slag te gaan! Zeker een plekje verdiend in de beste fotobewerking apps.
4. A Color Story
De app A Color Story is momenteel helemaal booming in Instagram land. Je zult het ook direct herkennen als je ermee bezig bent. Een prachtig vormgegeven fotobewerking app waarmee je veel mogelijkheden hebt. Het is ook een hele slimme app. Je kunt namelijk opties vrijspelen door je bijvoorbeeld in te schrijven voor de nieuwsbrief, hun Instagram account te volgen of gratis extra’s te downloaden. Voor veel andere opties in het programma moet je betalen, maar ook zonder te betalen kun je prima met dit programma uit de voeten.
De eerste optie die je krijgt is het kiezen van een filter. Deze hebben allemaal hippe namen zoals ‘Hot Toddy’, ‘Ice Ice’ en ‘Oui Fresh’. Je kunt de filters in sterkte aanpassen en een harte geven om ze in je favorieten te zetten. Hierdoor maak je makkelijk een overzichtje van de opties die jij mooi vindt voor je foto’s.
Kies het kopje ‘effects’ voor extra effecten. Van light leaks tot lensflare en van bokeh tot kleurverloopjes die over je foto komen. Ook hier kun je heel veel extra’s kopen voor speciale effecten. De prijzen liggen tussen de euro 1,- en euro 3,- per setje effecten. Dus aan jou of je dit er voor over hebt.
Verder kun je natuurlijk alle standaard opties gebruiken. Ook leuk: spiegel je foto, maak hem direct vierkant met witranden langs de zijkanten voor Instagram, connect je Instagram om je feed te bekijken en te optimaliseren en pas de kleuren per kleurkanaal aan. Verder kun je ook hier voorinstellingen maken en opslaan om later op een andere foto te gebruiken. Hij mocht dus niet ontbreken in het lijstje van de beste fotobewerking apps.
5. Pixlr
Als ik moet vergelijken dan vind ik Pixlr het meeste op Snapseed lijken. Maar dan nog net wat uitgebreider, alleen moet je voor al die extra opties betalen. Het werkt voor mijn gevoel net wat minder prettig maar dat kan ook zijn omdat ik Snapseed al gewend ben en dit net nieuw heb geïnstalleerd. Ook met deze app kun je double exposure foto’s maken. Dat is leuk om eens te proberen! Verder zitten er ook veel filters in die je kunt gebruiken, heb je veel opties voor het bewerken van je foto’s en kun je uit een grote berg stickers en kaders kiezen.
Een extra optie in deze app is het maken van collage’s. Kies een paar foto’s en maak er direct een collage van. Je kunt de foto’s onderling wisselen, de layout van de collage aanpassen, de foto’s vergroten en verplaatsen in het kader en de witranden aanpassen in formaat. Best uitgebreid dus en handig voor als je even snel wat foto’s bij elkaar wilt zetten. Voor deze optie is de app zeker de moeite waard en hoort hij bij de beste fotobewerking apps.
Wist je dat Pixlr ook een fijne desktop website heeft voor het bewerken van je foto’s?
6. Instagram
Instagram is niet alleen een app om je foto’s mee online te zetten en met de wereld te delen, je kunt je foto’s hier ook heel prima bewerken! Misschien niet zo uitgebreid als een aantal van deze andere app’s. Maar een goede foto net dat beetje extra geven kan hier prima. Ik gebruik Instagram onder andere voor de helderheid, het contrast en de temperatuur van mijn foto’s.
Instagram staat natuurlijk ook bekend om de filters die je kunt gebruiken. In de beginperiode helemaal hip, nu gebruikt volgens mij vrijwel niemand ze meer. Maar als je ze mooi vindt, is er niemand die je tegenhoudt om ze te gebruiken. Dus hij verdient zeker een plekje in de beste fotobewerking apps.
7. Afterlight
Eigenlijk is afterlight een soortgelijke app als de apps hierboven. Je kunt er prima je foto mee bewerken met alle standaard opties zoals helderheid, contrast, kleurtoon, scherpte, ruis, etc. Ook kun je je foto rechtzetten, bijsnijden, voorzien van één van de voorgeprogrammeerde filters en zwart-wit maken.
Extra in Afterlight is de mogelijkheid om verschillende ‘light leaks‘ en ‘instant film kaders’ toe te voegen. Je kunt gratis kiezen uit 31 verschillende ‘light leaks’ maar moet betalen om de kaders te kunnen gebruiken. Light leaks zijn een soort lichtvlekken zoals je deze op oude analoge foto’s weleens ziet. Deze werden destijds veroorzaakt doordat er per ongeluk licht op de film lekte. Deze light leaks kun je ook nog aanpassen door ze te spiegelen (horizontaal en verticaal), van kleur te veranderen (8 opties in kleur) en de sterkte ervan aan te passen. Leuke extra optie dus die niet in iedere app te vinden is.
Conclusie – de 7 beste fotobewerking apps
Dit waren de 7 beste fotobewerking apps. De meeste apps liggen niet ver uit elkaar qua mogelijkheden. De ene is net wat creatiever, de andere net wat uitgebreider in de ‘standaard’ mogelijkheden. Het is maar net wat je met je foto wilt bereiken welke app voor jou het beste is! Ik gebruik 99% van de tijd de Lightroom app en af en toe maak ik gebruik van Snapseed om te retoucheren, foto’s nog beter recht te kunnen zetten of net wat specialers te krijgen. De andere apps worden maar heel sporadisch door mij gebruikt. Maar dat wil niet zeggen dat ze voor jou niet super fijn kunnen werken. Probeer het eens uit en kies de app die voor jou het beste werkt!
Dit waren de beste fotobewerking apps. Welke fotobewerking apps gebruik jij voor het bewerken van je foto’s op je smartphone?
4 Reacties
Goeie tips! Ik gebruik altijd Aviairy, deze heeft heel veel functies (uitsnijden, rechtzetten, tekst etc) en ook veel toffe filters (favoriet op dit moment is filter Spark) en frames. Ik gebruik deze app al jaren met veel plezier!
Leuk, die app ken ik nog niet. Ik zie ook dat je hem niet meer kunt downloaden sinds december. Jammer!
Heerlijk om zo duidelijke informatie te lezen. Ik ga zeker ook lightroom op m’n mobiel eens uitproberen en pixlr is op de laptop.
Leuk om te horen Ursula, dankjewel. En succes met uitproberen!