Denk jij er weleens over na om freelance fotograaf te worden? Om je hobby uit te breiden en er écht je werk van te maken? Gaaf! Vandaag deel ik een aantal tips om je op weg te helpen om je toekomstige bedrijf tot een succes te maken.
Freelance fotograaf worden
Op 2 januari 2020 sta ik alweer 5 jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met mijn bedrijf Fotografille. Een mengelmoes van mijn blog, freelance fotografieklussen en soms zelfs wat grafisch werk. Best bizar hoe snel de tijd vliegt. Ik weet dat er heel wat getalenteerde fotografen zijn die mijn blog volgen en dolgraag hun werk hiervan maken. Voor al die dames (en heren): lees vooral onderstaande tips!
1. Wat is je doel?
Een eigen bedrijf beginnen als freelance fotograaf is voor veel mensen een droom. Maar ‘omdat het je leuk lijkt’ is nooit een goede reden om daadwerkelijk een bedrijf te starten. Vraag jezelf af waarom je dit graag wilt. Wat je doelen zijn. En hoe je de toekomst met een eigen bedrijf voor je ziet. Want naast een hele hoop leuke dingen en voordelen komt er ook veel kijken bij het runnen van een eenmanszaak. Denk aan administratie, 24/7 ermee bezig zijn en pieken en dalen in je inkomsten.
Het nemen van zo’n besluit gaat dus niet over een nacht ijs. Zet alles op papier en praat erover met zo veel mogelijk mensen. Van andere fotografen die als freelancer werken tot vrienden en familie. Iedereen heeft andere ervaringen en tips die je mee kunt nemen in je besluitvorming. Daarnaast is het goed om een ondernemersplan te maken. Ik moet toegeven dat ik dat niet heb gedaan want mijn hobby is langzaam overgegaan in mijn bedrijf. Hierdoor is er voor mij weinig veranderd. Maar zeker wanneer je vol voor je bedrijf wilt gaan en hier een volledig inkomen uit wil halen is het goed om je doelen, kosten en verwachte inkomsten op papier te zetten zodat je een beeld krijgt van wat je te wachten staat. Misschien niet het leukste klusje uit het hele proces, maar zeker wel een belangrijke!
2. Inschrijven bij de KvK
Ben je na het wikken en wegen van alle voor- en nadelen nog steeds enthousiast en serieus? En voldoe je aan de regels die de KvK stelt aan ondernemers? Dan is inschrijven bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak een goede stap! Lees je goed in voordat je de afspraak maakt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op de website Eenmanszaak Oprichten vind je alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden. In duidelijke taal, zodat je het snapt en toe kunt passen in je eigen bedrijf.
Het is zover… de dag is gekomen! En hoewel het voelt als een heel belangrijk moment in je leven, sta je binnen no-time weer buiten. Maar wel met een papiertje waarop je officieel de eigenaar van jouw bedrijf bent! Vier het met een stuk taart of ga (net als ik) shoppen. Enthousiast als ik was rende ik de HEMA binnen voor een nietmachine, perforator, multomappen en tabbladen. Alles om een goede start te maken in mijn bedrijf!
3. Zichtbaar worden voor potentiële klanten
Je bedrijf is een feit. Maar dan? De kans dat je vanaf de eerste dag direct een kaartenbak aan opdrachtgevers hebt is nihil. Er zijn veel freelance fotografen in Nederland die staan te springen om werk, dus je zult moeten opvallen. Hoe je dat doet is aan jou. Misschien heb je een bijzondere niche waarin je werkzaam bent? Of is je stijl anders dan die van anderen? Of wellicht heb je al wat mooie shoots gedaan die je als portfolio kunt gebruiken? Het is belangrijk dat je een naam opbouwt binnen je vakgebied als freelance fotograaf om aan opdrachten te komen.
Een goede website en social media kan hier zeker bij helpen. Zeker wanneer je fotograaf bent zeggen beelden meer dan 1000 woorden. Laat zien wat je kunt, je werk is je visitekaartje! Zelfs als je nog weinig opdrachten hebt gedaan zijn er genoeg manieren om vrij werk te maken. Verzamel bijvoorbeeld mensen om je heen die portfolio-shoots willen doen. Of klop aan bij partijen waar je graag eens foto’s voor maakt. Zo vroeg ik aan diverse theatermakers of ik een voorstelling mocht fotograferen toen ik hier nog geen ervaring in had!
Zoek ook uit waar je doelgroep én je concurrenten zitten. Je hoeft het wiel niet compleet zelf uit te vinden. Vaak is het duidelijk dat je doelgroep aanwezig is op de plek waar ook jouw concullega’s zichtbaar zijn, dus zorg dat jij ook op deze plek te vinden bent.
4. Houd je administratie goed bij
Wanneer je druk bezig bent met het benaderen van potentiële opdrachtgevers, het doen van fotoshoots en het bewerken en aanleveren van beelden schiet je administratie er misschien bij in. Het is voor creatievelingen vaak geen leuke taak die dus snel naar de achtergrond verdwijnt. Maar of je je administratie compleet zelf doet of voor een groot deel aan iemand anders overlaat, het is wel belangrijk om te weten hoe je er voor staat. Persoonlijk raad ik je aan om zo snel mogelijk een zakelijke rekening te openen. Dit zorgt voor een mooie scheiding tussen je privé financiën en die van je bedrijf en geef je direct een goed overzicht.
Hoe werkt dat nou precies? Je hebt vast wel gehoord dat je bonnetjes moet bewaren om de BTW te kunnen afdragen. Maar misschien huur je wel een fotostudio om je opdrachten te kunnen uitvoeren? Of rijd je een auto van de zaak? Ook al deze kosten zijn belangrijk om netjes bij te houden voor je bedrijf. Ondernemen & Internet geeft je inzicht in al dit soort zaken. Van verzekeringen tot software om je administratie mee bij te houden. En van je toekomstige pensioen tot manieren om jezelf in de markt te positioneren.
Zelf maak ik bijvoorbeeld gebruik van een zakelijke OV chipkaart. Hierdoor worden je zakelijke OV ritjes per maand op een duidelijke factuur gezet. Ideaal voor je administratie en heel fijn dat je niet hoeft na te denken over je saldo voordat je incheckt. Daarnaast heb ik een mapje waar ik direct de bonnetjes in doe wanneer ik iets hebt betaald met mijn zakelijke pinpas.
5. Zorg voor de juiste kwaliteit
Waarschijnlijk is dit punt een open deur voor je, maar ik wil het toch benoemen. Wanneer je freelance fotograaf wordt ligt er een bepaalde lat waaraan je verwacht wordt te voldoen. En dan bedoel ik niet dat je foto’s niet bewogen moeten zijn. Zeker wanneer je voor bedrijven aan de slag gaat wordt er een bepaald niveau verwacht. Zowel van je foto’s zelf als van de bestanden. Foto’s worden soms opgeblazen tot meters grote beurswanden of gebruikt als campagnebeeld voor een nieuwe introductie. Je foto’s moeten hiervoor geschikt zijn.
Zorg voor de juiste apparatuur voor je opdracht. Ga bijvoorbeeld niet op pad met een groothoeklens wanneer je een klein tafereel op meters afstand moet vastleggen. Beschik je zelf niet over de juiste lenzen of body voor de klus, dan kun je er altijd eentje huren. Beter goed voorbereid met de juiste gear dan achteraf in de problemen komen. Onthoud dat je opdrachtgever verwacht dat jij de controle hebt over jouw onderdeel van de opdracht.
Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat dingen waar je over na moet denken voordat je besluit om je in te schrijven als freelance fotograaf. En ook waar je rekening mee moet houden wanneer je eenmaal aan het avontuur begint. Maar wat je ook besluit, doe het op je eigen tempo en wanneer het goed voelt! Heb jij een eigen bedrijf?
Deze blogpost is gemaakt als samenwerking
4 Reacties
Bedankt voor je tips! Als beginner kan ik deze tips zeker goed gebruiken!
Goed om te horen Nena, bedankt voor je reactie!
Interessant artikel! Ik heb zojuist mijne eerste belastingaangifte als ondernemer (voor video &fotografie), goed om te weten dat je een zakelijk OV-chipkaart kan hebben.
Fijn om te horen Senna. En succes met je onderneming!