Heb jij al eens gehoord van een wildcamera? Het fotograferen van wildlife is populair. Maar hoe weet je welke dieren er in een bepaald gebied leven? En waar ze zich precies bevinden? Met een wildcamera of wildlife camera kun je de dieren observeren vanuit je warme huis. En die informatie komt goed van pas wanneer je gaat fotograferen.
Wat is een wildcamera?
Een wildcamera, ook wel cameraval of wildlife camera genoemd is een manier om onopgemerkt en automatisch foto’s en filmpjes van (wilde) dieren te maken. Een wildcamera wordt veelal aan een boom opgehangen met een standaard meegeleverde band. Deze camera’s werken zowel overdag als s’nachts en nemen pas op bij detectie door de sensoren. Bijvoorbeeld door een voorbijlopend dier. De foto’s en/of video’s worden opgeslagen op de SD-kaart. Er zijn verschillende typen wildcamera’s voor verschillende doeleinden. In dit artikel vertel ik je graag meer over het gebruik van deze gecamoufleerde camera’s.
Hoe werkt een wildcamera?
Ophangen van de camera
Het begint natuurlijk bij het ophangen van de wildcamera, dit doe je ter hoogte van het te verwachten dier dat op de locatie rondsnuffelt. De makkelijkste manier is door de camera met de bijgeleverde bevestigingsband aan een boom te hangen. Meestal zit er ook een statief met schroefjes en pluggen bij een wildcamera in de doos. Hiermee kan de camera eventueel ook aan vlakke oppervlaktes worden geschroefd, zoals een houten plaat.
Detectie van beweging of warmte
Na het installeren en ophangen van de camera kun je beginnen met detecteren. Dit gebeurt door middel van de sensoren in de camera. Met de PIR sensoren (passive infrared) kan een wildcamera in de nacht ook dieren waarnemen. De infrarood leds zorgen voor verlichting (vaak onzichtbaar) en de PIR-sensoren meten een verandering in warmte. Dit alles binnen het bereik van de camera. De standaard sensoren van de wildcamera (meestal 3 stuks) worden overdag gebruikt om te camera te triggeren tot het maken van een foto of video. Sommige camera’s zijn sneller dan anderen in het detecteren en vastleggen van een dier. Let hierbij op de specificatie: ‘triggersnelheid’ of ‘fotosnelheid’ als je een camera gaat aanschaffen.
Megapixel en videokwaliteit
De kwaliteit van je foto’s en video’s hangt af van de techniek in de wildcamera. Let dus goed op de specificaties zoals megapixels, full-HD of 4K video bij je onderzoek naar een wildlife camera. Maar staar je er zeker niet blind op, er zijn andere specificaties die net zo belangrijk zijn. Voor wildlife fotografie met een wildcamera kan de timelapse functie bijvoorbeeld erg welkom zijn. En ook de kwaliteit van de sensors en de triggersnelheid kunnen zorgen voor betere foto’s of video’s. Kortom, des te hoger het aantal MP of videokwaliteit, des te beter het beeld. Maar alleen het beeld is niet het belangrijkste.
Detectiebereik en afstand
De sensoren, ook wel de ogen van de wildcamera genoemd, bepalen het detectiebereik. Hoe breder de wildcamera kan ‘kijken’, des te meer kans op een goed shot vanwege vroege herkenning van de beweging van een dier. Het werkt eigenlijk een beetje zoals de brandpuntsafstand bij een camera objectief. Over het algemeen zijn de meeste wildcamera’s in staat om tot zeker 120 graden breedte te kunnen detecteren. De gemiddelde instapcamera (€150 – €300) kan zo’n 20 meter recht vooruit beweging en warmte waarnemen. Vaak is de detectie overdag nét iets scherper dan in de nacht.
Waar worden wildcamera’s voor gebruikt?
Natuurfotografen
Het komt steeds vaker voor dat natuurfotografen wildcamera’s inzetten om op een andere manier wildfoto’s te schieten. Het inzetten van eenwildlife camera maakt het voor de gebruiker mogelijk om ‘op meerdere plekken tegelijk aanwezig te zijn’. De kwaliteit van een wildcamera foto is niet te vergelijken met die van een professionele camera. Wel zijn de wildcamera’s volledig onopgemerkt en komen er vaak unieke beelden uit voort.
Daarnaast kun je als fotograaf een wildcamera gebruiken om onderzoek te doen voorafgaand aan je shoot. Zo kun je een bepaald gebied dagenlang observeren en patronen van dieren ontdekken. Komt die ene das altijd rond dezelfde tijd langs je camera gelopen? Dan is de kans groot dat dit ook zal gebeuren wanneer je je beschut hebt opgesteld met je camera en telelens. Dat maakt het vastleggen van wilde dieren net een beetje makkelijker.
Lees ook: 10x tips – dieren fotograferen
Tuinobservatie of bewakingscamera
De meeste wildcamera-gebruikers in Nederland en België zijn natuurliefhebbers die graag willen weten welke dieren er in hun tuin of bos rondsnuffelen. Wie weet lopen er allerlei dieren door je tuin zonder dat je hier vanaf weet. Hiervoor worden veelal wildcamera’s met wifi gebruikt. Je kunt de camera natuurlijk ook meenemen als je op reis gaat. Bijvoorbeeld als je gaat kamperen in de natuur.
Jacht
De wildcamera’s met 4G worden het meeste gebruikt door jagers. Zij hebben als doel om dieren in een bepaald gebied te kunnen opsporen waardoor ze weten wanneer, welke en waar de dieren actief zijn.
Welke soortenwildlife camera’s zijn er?
Wildcamera met wifi
Buiten de standaard modellen bestaan er ook wildcamera’s met wifi. In deze camera’s zit ingebouwde wifi die werkt als een hotspot. Het is met de gratis app mogelijk beelden direct van de wildcamera af te downloaden en op jouw mobiel of tablet te uploaden. Dit scheelt een hoop ophang-, demontage, terughangwerk, etc. De camera’s met wifi worden gebruikt door zo’n 67% van de Nederlandse markt (onderzoek van WildcameraXL Nederland) en zijn hiermee dus het meest populair.
Wildcamera met simkaart
Dewildlife camera met simkaart brengt extra kosten met zich mee. Dit komt omdat deze vaak wereldwijd live notificaties en beelden kan doorsturen naar de gebruiker. Dit is het meest uitgebreide toestel maar tevens ook de duurste.
Wil je meer weten over wildcamera’s? Of ben je benieuwd of zo’n camera iets voor jou is? Ga dan naar www.wildcameraxl.nl of doe de gratis Wildcamera Productkeuze-Quiz. Zo ontdek je welk type het beste aansluit bij jouw wensen. Heb jij al eens foto’s gemaakt met een wildcamera?