Fotograferen vanuit een rijdende auto is niet optimaal. Maar je herkent het vast wel… Je rijdt door een mooie omgeving en wilt het liefste stoppen om een foto te maken. Maar stoppen is geen optie want de weg is smal en er zit verkeer achter je. Dan maar proberen om foto’s te maken vanuit de rijdende auto. Met deze 7 tips gaat dat prima!
7x tips: fotograferen vanuit een rijdende auto
Vind jij het ook frustrerend dat je vaak de mooiste uitzichten hebt vanaf de snelweg en dat je dan niet kunt stoppen? En dat je altijd de meest prachtige zonsondergangen ziet vanuit de auto? Of wil je leren hoe je vanuit rijdende bussen zoals touringcars of Hop-On, Hop-Off bussen kun fotograferen? Met deze tips help ik je op weg om ook op deze momenten scherpe en mooie foto’s te maken.
Al deze tips zijn uiteraard alleen geschikt wanneer je zelf als passagier in de auto of bus zit. Ga nooit fotograferen terwijl je zelf achter het stuur zit, dit is gevaarlijk en verboden.
Over veilig autorijden gesproken. Een autoverzekering afsluiten is sowieso verplicht wanneer je een auto of ander motorrijtuig op je naam hebt staan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij schade aan je auto.
1. Fotografeer vooruit of achteruit
Heb je weleens gefotografeerd vanuit een rijdende auto? En kreeg je dan op de voorgrond vooral strepen van bomen en planten waar je in snel tempo voorbij reed? Dit kun je (grotendeels) voorkomen door niet opzij te fotograferen. Fotografeer dus niet door het zijraam haaks op de weg, maar probeer zo veel mogelijk naar voren of achteren te fotograferen. Desnoods schuin door het zijraam.
Wanneer je naar voren of naar achteren fotografeert heb je minder last van de beweging van de auto. Onderwerpen lijken minder snel voorbij te komen dan wanneer je uit het zijraam kijkt. En dat zorgt ervoor dat je minder beweging in je foto krijgt. Daarnaast kan het juist leuk zijn voor je foto’s om ook de weg waarop je rijdt in beeld te hebben. Zeker bij mooie of bijzondere wegen met weinig verkeer.

2 Gebruik een korte sluitertijd
Naast de belangrijke eerste tip, is er nog iets wat je kunt doen om beweging te beperken. En dat is door je sluitertijd kort te zetten. Hoe korter je deze kunt zetten, hoe beter. Met een korte sluitertijd gaat de sluiter in je camera heel snel open en dicht. Hierdoor is het moment dat er licht op de sensor valt enorm kort. En dat zorgt ervoor dat er dus ook weinig beweging in je beeld kan komen.
Het makkelijkste is om je camera op de T of TV stand te zetten. Hiermee kun je zelf de sluitertijd en ISO instellen. Het diafragma zal dan automatisch worden ingesteld voor correcte belichting. Start met een sluitertijd van 1/1000e en kijk of dat werkt. Afhankelijk van je snelheid en de afstand tot het onderwerp kun je een langzamere of nog snellere sluitertijd instellen. Dat maakt het fotograferen vanuit een rijdende auto een stuk makkelijker.
Lees ook: De belichtingsdriehoek: diafragma, sluitertijd en ISO
3. Schone ramen
Weet je voorafgaand aan je autorit dat de kans groot is dat je wilt fotograferen? Bijvoorbeeld omdat je met het gezin door de autosafari in de Beekse Bergen gaat? Of omdat je een mooie autoroute op vakantie gaat volgen? Zorg er dan voor dat je de ramen van je auto goed schoon hebt gemaakt. Heldere ramen zonder strepen, krassen en vuiltjes helpen om scherpe en heldere foto’s te maken. Kun je je raam open doen voor een foto? Dan is dat altijd beter.
Het is sowieso aan te raden om je auto goed te verzorgen en jezelf én je auto goed te beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een all risk verzekering.

4. Welke lens gebruik je?
In het begin van dit artikel hebben we het al gehad over de bewegingsonscherpte in je foto’s van snel dichterbij komende objecten zoals bomen, lantaarnpalen, etc. Hoe dichterbij een onderwerp is, hoe lastiger om het vanuit een rijdende auto scherp te fotograferen. Daarom is het makkelijker om met een telelens te fotograferen.
Een telelens zorgt ervoor dat je onderwerpen die verder weg zijn, dichtbij kunt halen in je foto. Bijvoorbeeld een mooie kerktoren in de verte of schattige lammetjes in een weiland langs de weg. Omdat deze onderwerpen verder weg zijn, is het verschil in beweging minder groot. En dit zorgt ervoor dat je dus makkelijker scherpe foto’s maakt ondanks dat je zelf in een rijdend voertuig zit.
5. Minimaliseer reflecties
Glazen ruiten zorgen voor reflecties en spiegeling. En dat is irritant als je er doorheen wilt fotograferen. Je krijgt dan vlekken in je foto en soms zie je zelfs je camera of jezelf weerspiegelen. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit te verminderen:
- Hoe dichter je je lens tegen het raam houdt, hoe minder de reflectie zal zijn. De meeste reflecties die je ziet, komen namelijk van binnen. Ben je bang om je lens te beschadigen? Zet dan je zonnekap erop zodat je deze veilig tegen het glas kunt houden.
- Een polarisatiefilter helpt bij het minimaliseren van reflecties. Ze laten namelijk alleen licht door dat vanuit een bepaalde richting op het glas valt. En deze richting bepaal je zelf door aan de ring rondom het filter te draaien. Hierdoor zullen reflecties die je ziet tijdens het fotograferen vanuit een auto verminderen of misschien wel verdwijnen!
- De laatste tip die ik je kan geven is om een zwarte doek mee te nemen. Gooi deze over jezelf en zoveel mogelijk over je camera heen. Knip er desnoods een gat in waar je je lens doorheen kunt steken. Zo verminder je sterk de reflecties van binnenuit de auto.

6. Fotograferen vanuit een rijdende bus
Ga je op excursie tijdens je vakantie en word je opgehaald met een groot touringcar? Of ben je op stedentrip en besluit je een hop on, hop off bus te nemen? De beste plek om vanuit hier te fotograferen is altijd helemaal voorin. Zo heb je het gigantische raam helemaal voor jezelf! Is het een dubbeldekker? Probeer dan de plek bovenin voorin te claimen.
7. Rijstzak voor fotografie
Vind je stabiliteit belangrijk? Probeer dan eens een rijstzak of bonenzak te gebruiken! Dit zijn speciale zakken, gemaakt van een stevige stof en met een waterdichte coating. Je vult de zak met bijvoorbeeld rijst of bonen en legt hem dan op een stevige ondergrond. Vervolgens gebruik je hem als een soort statief. Je kunt je camera hierop laten steunen, dit beperkt de schokken en trillingen van de rijdende auto tijdens het fotograferen. Ideaal voor op vakantie, want het is een stuk makkelijker mee te nemen dan een statief.
Hopelijk heb ik je met deze tips wat handvatten gegeven voor het fotograferen vanuit een rijdende auto of bus. Het is altijd fijner als je even kunt stoppen voor je foto, maar op deze manier krijg je ook een prima resultaat. Succes!

Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Allianz Direct