Sinds een aantal maanden gebruik ik de Peak Design Slide Lite als camerariem voor mijn spiegelreflexcamera. Een camerariem waar menig fotograaf erg enthousiast over is. Vind ik dat terecht? Wat mijn ervaringen zijn lees je in dit artikel!
Een goede camerariem is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je camera. Ook comfort, snelheid en multifunctionaliteit zijn belangrijk als je naar een nieuw exemplaar op zoek gaat. Want hoe zwaarder je camera met objectief, hoe meer druk er op je nek of schouder ligt. Een paar maanden terug ontving ik de Peak Design Slide Lite en deze heb ik meteen in gebruik genomen. Het is mijn eerste ervaring met een andere camerariem dan die standaard bij je body worden geleverd, dus ik was erg benieuwd!
Peak Design Slide Lite camerariem
Heb je al eens van Peak Design gehoord? Dit merk staat voor eenvoudige maar slimme fotografie accessoires van hoge kwaliteit. Hiervoor gebruiken ze de vraag vanuit de doelgroep als basis. Door goed te luisteren naar wat fotografen willen brengen ze geregeld nieuwe producten op de markt.
Zo zijn ook de Peak Design camerariemen ontstaan. Een serie van vijf verschillende camera straps waaruit je kunt kiezen. Zo is er altijd eentje die past bij jouw wensen en camera! En ze maken allemaal gebruik van het slimme bevestigingssysteem door middel van ‘anchor links’. Hoe dit precies werkt vertel ik je later in het artikel. Ik koos de Peak Design Slide Lite, een camerariem die prima zwaardere apparatuur kan dragen én multifunctioneel inzetbaar is. Meer informatie vind je op de site van Peak Design.

Eerste indruk
Toen ik de Peak Design Slide Lite binnenkreeg was ik meteen positief verrast. De camerariem zit in een mooie verpakking en dat kan ik altijd wel waarderen. Daarnaast is hij gemaakt van mooi stevig materiaal wat -in tegenstelling tot de meeste camerariemen- erg glad aanvoelt. De reden hiervoor is dat je riem zo makkelijker over je kleding glijdt waardoor je makkelijker kunt bewegen en sneller bent. Wil je toch stevigheid? Dan heeft één zijde van de riem rubberen deeltjes voor meer grip. Zo blijft je camera bijvoorbeeld prima aan je schouder hangen. De camerariem heeft aan beide kanten een ring waarmee je de lengte van de riem kunt aanpassen.
Zoals ik eerder aangaf hebben de camerariemen van Peak Design een speciale manier van bevestigen aan je body. Dit doe je door middel van bijgeleverde anchor links. Dit is een klik-systeem waardoor je je riem ook snel en makkelijk kunt loskoppelen of van houding kunt veranderen. Je bevestigt de losse clips aan je body en schuift ze vervolgens in de uiteinden van de riem. Hoor je klik? Dan zit hij vast! Loshalen doe je door de anchor link in te drukken en gelijktijdig omhoog te schuiven, uit de riem. Zo simpel kan het zijn!

De Slide Lite in gebruik
Het bevestigen van de Peak Design Slide Lite kan op twee manieren. Je kunt hem als nekriem of schouderriem gebruiken door de riem aan beide zijkanten van je camera te bevestigen. Of je kiest ervoor om hem cross-body te dragen, dan bevestig je één van de anchor links aan de onderkant van je camera. Dit doe je door het bijgeleverde accessoire onderop te bevestigen, op de plek waar je normaal je camera mee op statief vastmaakt. Op die manier verander je de houding van de camera. De lens zal nu naar beneden gericht zijn in in plaats van vooruit.
Nadat ik de Peak Design Slide Lite had bevestigd kon ik ermee aan de slag. Afgelopen maanden heb ik hem dus overal mee naartoe genomen. Van het fotograferen van eekhoorntjes in het Wandelbos tot runderen bij Huis ter Heide. En ik moet zeggen dat hij me behoorlijk goed bevalt! In eerste instantie was ik een beetje bang dat de riem zou snijden in mijn nek, maar dat doet hij zeker niet! Ook het aanpassen van de lengte van de riem werkt snel en eenvoudig, waardoor je dit ook meer gaat gebruiken.


Draagwijze aanpassen
Ik moet zeggen dat ik het wisselen van draagwijze niet vaak verander. Maar het idee dat de mogelijkheid bestaat is wel erg fijn! Zeker als ik weer een keer theatervoorstellingen of evenementen ga fotograferen komt dit goed van pas. Dan is het fijn om snel te kunnen schakelen. Of je dit veel gebruikt, is dus denk ik afhankelijk van het soort foto’s dat je maakt. Omdat je vier anchor links bij je riem krijgt, kun je ook makkelijk twee camera’s voorzien van de linkjes. Zo wissel je je riem snel en simpel tussen meerdere toestellen!
Wat ik misschien wel het fijnste vind is dat de riem niet continu gedraaid zit. Doordat de anchor links aan een stevig touw zitten, draait je camera makkelijk mee. Ook wanneer je riem een keertje gedraaid zit of je hem omdraait om gebruik te maken van de rubberen grip.

Conclusie!
Is jouw camerariem aan vervanging toe? Of heb je je pijlen al een tijdje gericht op een camerariem van Peak Design? Dan kan ik je de Peak Design Slide Lite zeker aanraden! Ik twijfelde tussen de ‘gewone’ Slide en de Slide Lite, maar ik ben blij dat ik voor de Slide Lite ben gegaan. Deze riem is net wat smaller, maar zeker niet minder stevig. Hij draagt met gemak mijn spiegelreflexcamera met redelijk zware objectieven. Volgens de website kan hij zo’n 90 kilo dragen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Daarnaast oogt een smallere band ook wat minder grof.
Nu ik deze riem een tijdje gebruik, snap ik waarom zoveel fotografen enthousiast zijn. Het is ook echt een fijne camerastrap! Simpel, clean, van goede kwaliteit én super functioneel. Precies waar Peak Design voor staat dus. Hij is verkrijgbaar in zwart of grijs. En ook de andere straps van Peak Design maken gebruik van het anchor systeem. Zo wissel je ook snel diverse producten af.


4 Reacties
Leuk om te lezen. Ik zag in You Tube video’s vaak camera’s met twee oranje rondjes aan de zijkant, nu weet ik het verhaal er achter.
Bedankt voor je reactie René, als je het eenmaal kent zie je het vast vaker voorbij komen 🙂
Hey, ik zag dat je de Peak Design slide lite gebruikt. Heb jij problemen met vlekken op je kledij door de antisliplaag? Ik zag dat enkele mensen daar opmerkingen over gaven en wil weten of dit klopt?
Hoi Christine, ik heb nog nooit gemerkt dat hij afgeeft. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kan. Misschien in vochtige of warme omgeving waar je hem lange tijd om je nek hebt? Bij ‘normaal’ gebruik heb ik er in ieder geval nog nooit last van gehad.